Hoe moet je incontinentiemateriaal gebruiken: aanleginstructies

Hieronder vindt u een lijst met aanleginstructies van verschillende producten in ons assortiment. Als u op de link klikt, opent een scherm met een PDF of een plaatje waarop u de instructies ziet.


Het goed gebruiken van een incontinentiemateriaal bepaalt of u een product optimaal benut. Het maakt het verschil tussen doorlekken en droog blijven. Tussen een gezonde en een geïrriteerde huid. Tussen een materiaal dat u nauwelijks voelt, of een product dat schuurt en klemt.



Bekijk de instructies daarom goed. Hopelijk helpt het u om:

• Het product zo aan te doen dat het prettig zit en u maximaal mobiliteit en levenskwaliteit kunt behouden.

• U de opnamecapaciteit van het product maximaal kunt benutten.

• U kan zorgen dat u minder van een product nodig heeft, zodat u geen onnodige kosten maakt.



De verschillende producten:


De nieuwste aanleginstructies van alle producten van Abena

Abena Abri Flex - zelf aanleggen
Abena Abri Form - liggend aanleggen
Abena Abri Form - staand aanleggen
Abena Abri Form - zelf aanleggen
Abena Abri Light - zelf aanleggen
Abena Abri Man - zelf aanleggen
Abena Abri Man Special - liggend aanleggen
Abena Abri Man Special - staand aanleggen
Abena Abri Man Special - zelf aanleggen
Abena Abri San - liggend aanleggen
Abena Abri San - staand aanleggen
Abena Abri San - zelf aanleggen
Abena Abri Wing - staand aanleggen
Abena Abri Wing - zelf aanleggen

Depend - alle producten

Tena Comfort
Tena Flex
Tena for Men
Tena Lady
Tena Pants
Tena Slip

Attends Contours
Attends Cover Dri
Attends Flex Air Comfort
Attends For Men
Attends Pull-Ons
Attends Slip Regular & Regular Plus
Attends Soft

 



Absorin producten aanleggen

 

Hieronder ziet u filmpjes van hoe u producten van Absorin kunt aandoen.


Absorin Slip zelf staand aandoen

 

Absorin Slip staand met hulp aandoen

 

Absorin Slip liggend met hulp aandoen 

 

Absorin Slip liggend zelf aandoen 

 

Hieronder ziet u filmpjes van hoe u producten van Abena kunt aandoen.


Abena Abri-Light zelf aanleggen



Abena Abri-Man Formule 1 & 2 zelf aanleggen



Abena Abri-Man Special zelf aanleggen



Abena Abri-Man Special staand met hulp aanleggen



Abena Abri-Man Special liggend aanleggen



Abena Abri-San staand met hulp aanleggen



Abena Abri-San liggend aanleggen



Abena Abri-San zelf aanleggen



Abena Abri-Form zelf aanleggen



Abena Abri-Form staand met hulp aanleggen



Abena Abri-Form liggend aanleggen



Abena Abri-Flex zelf aanleggen



Abena Abri-Wing zelf aanleggen



Abena Abri-Wing staand met hulp aanleggen



Abena Abri-Wing zittend aanleggen



Abena Abri-Wing liggend aanleggen


 

Extra tips bij het aanbrengen van incontinentiematerialen



Productkeuze:


• Overweeg ook het gebruik van geschikte inleggers in combinatie met stretch pants in plaats van alleen pampers voor volwassenen, deze zijn in gebruik zeer discreet.

• Maak gebruik van een meetlint om uw heup- en tailleomvang te meten. Hier ziet u welke maat voor u geschikt is.

• Slips zijn uitermate geschikt voor zowel zware urine- als ontlastingincontinentie.


 

Verwisselen van incontinentiemateriaal

• Controleer de vochtindicator - indien deze voor meer dan de helft (60%) vervaagd is dan is de inlegger verzadigd en dient te worden vervangen,

• U kunt de Slip hergebruiken door de hersluitbare plakstrips, indien de slip bij het toiletteren schoon en droog is.

• Wanneer u de slip losmaakt dan dienen de blauwe plakstrips op hun plaats te blijven en alleen de witte plakstrip losgemaakt te worden.

• Bevestig geen plakstrip aan de huid.

• Verschoon en verzorg de huid volgens voorschrift, bij voorkeur van voren naar achteren.

• Gebruik de Slips niet in combinatie met zalf, olie of poeder omdat deze de absorptiecapaciteit negatief beïnvloeden. Zodoende wordt urine niet volledig opgenomen waardoor de huid mogelijk geïrriteerd en beschadigd raakt.



Gebruik van luiers voor volwassenen


• Zorg dat het uitstaande materiaal van de beenelastieken aan de buitenzijde van de Slip blijft. Op deze manier komt de waterdichte buitenzijde niet in contact met de huid.

• Zorg ervoor dat bij het aanbrengen van de slip de plakstrips aan de achterzijde zitten. Zodoende weet u zeker dat de slip juist aangebracht wordt.

• Bevestig bij het aanbrengen van de slip de onderste plakstrips (1 en 2) als eerste en iets naar boven gericht. Vervolgens de bovenste plakstrips (3 en 4) en iets naar onderen gericht zodat er een goede aansluiting rondom de middel ontstaat. Indien u de slip wilt verwijderen maak dan de witte plakstrip los van de blauwe plakstrip.

• Indien de slip wordt aangebracht bij een liggende persoon dan is dezelfde volgorde van aanbrengen van toepassing als bij een staande positie.

• Gebruik de vochtindicator op de achterzijde om het product correct te centreren.

• Het is absoluut noodzakelijk om uw huid droog te houden als u last heeft van incontinentie. Zorg ervoor dat verzadigd incontinentieverband niet lang in aanraking blijft met uw huid. Houd uw huid goed schoon en droog. Verwijder alle natte kleding en stoffen.



Wanneer incomateriaal doorlekt


• Controleer nogmaals of het product juist is aangebracht en of de juiste absorptiecapaciteit is gekozen.

• Controleer nogmaals of u de juiste maat hebt gekozen.

• Verhoog alleen de absorptiecapaciteit als u er zeker van bent dat het product juist is aangebracht.

 

Verwijderen


• Rol de Slip na gebruik op en deponeer deze in de daarvoor bestemde milieu- of verwijderingsbak.

• Spoel de Slip na gebruik nooit door het toilet.

 


 

GEBRUIK INCONTINENTIEMATERIAAL: MATERIAAL VOUWEN EN LUCHT INBRENGEN


Wanneer u incontinentiemateriaal gaat gebruiken, moeten de producten eerst worden gevouwen om ze terug in model te krijgen en er lucht in te brengen.


Van een inlegger, slip of broekje maakt u het deel dat het vocht moet opnemen, met de vingers een beetje los en vouwt het als een bootje. De zijkanten van de luier (die tegen de benen zitten) staan dan iets omhoog zodat ze goed aansluiten.


Met deze behandeling krijgt u het oorspronkelijke model terug en vormt het materiaal zich naar het lichaam. Het incontinentieproduct zal beter vocht opnemen en geeft minder kans op lekken, dankzij de opstaande lekrandjes.

 

Goedkoper vervoer

Incontinentiemateriaal zit altijd strak opgevouwen in de verpakking, waardoor de watten aan elkaar geplakt zijn. Luiers komen dan ook erg hard uit de verpakking.


Alle incontinentiematerialen worden in de fabriek strak opgevouwen zodat de lucht eruit gaat. Het doel is ze zo klein mogelijk te maken. Want hoe minder lucht in de luier, hoe meer er in een doos kunnen. En hoe meer luiers uiteindelijk in een vrachtwagen passen. Een straks opgevouwen luier is dus goed om te vervoeren, maar niet om te gebruiken! 

 



Hogere opnamecapaciteit incontinentiemateriaal


Door het even te “masseren” en te vouwen, komen de watten en de super absorberende korrels los. De luier vindt zijn oorspronkelijke vorm. Hierdoor wordt de opnamecapaciteit vergroot en neemt de kans op doorlekken sterk af, omdat het beter afsluit. Daarbij zit het een stuk prettiger.

 

Waarom vooraf vouwen?

• Het zit comfortabeler
• Het neemt meer vocht op
• Kleinere kans op doorlekken

 

Het vooraf vouwen is belangrijk en de gebruiker heeft er veel baat bij. Daarom is het vreemd dat je dit nergens op de verpakking van incontinentiematerialen kunt lezen. Hopelijk kunnen fabrikanten in de toekomst een hoekje van de verpakking vrij maken voor een vouwinstructie.

 



Toch het verkeerde materiaal gekozen?


Wanneer u het idee heeft dat u ondanks het goed aanleggen van de producten niet het juiste materiaal heeft gekozen, lees dan onderstaande overwegingen door. Zo kunt u een volgende keer een betere keuze maken.


Vraag u af:

 

1. Wat is de mate van incontinentie?


Eén van de eerste dingen die u dient te overwegen bij de aanschaf van incontinentieproducten voor uzelf of een ander, is de mate van incontinentie. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat niet iedere incontinentie hetzelfde is.

Er is sprake van een glijdende schaal bij incontinentie die kan variëren van licht urineverlies tot een volledig gebrek aan controle van de blaas of de darmen. Dit betekent dat het essentieel is om een incontinentieproduct aan te schaffen dat de gewenste bescherming biedt voor de ernst van de incontinentie.

Sommige mensen met incontinentie hebben voldoende aan een verband in het normale ondergoed, terwijl andere luiers of beschermend ondergoed nodig hebben voor zowel de dag als de nacht. Het kan zijn dat iemand overdag of 's nachts verschillende incontinentieproducten nodig heeft, er kan zelfs van dag tot dag een verschil zijn. Dit betekent dat de gebruiker van incontinentieproducten verschillende absorptiecapaciteiten nodig heeft op verschillende tijdstippen.



2. Wat is het activiteitsniveau van de gebruiker?


Een andere belangrijke overweging bij de aanschaf van incontinentieproducten is het activiteitsniveau van de gebruiker. Mensen met incontinentie die nog volledig mobiel en actief zijn, willen een product dat onder de normale kleding kan worden gedragen, terwijl ze bezig zijn met hun dagelijkse activiteiten.

Mensen met incontinentie die minder mobiel zijn, bedlegerig of zorg nodig hebben bij hun dagelijkse activiteiten willen een product dat eerder praktisch is dan modieus. Het goede nieuws is dat het assortiment van incontinentieproducten zo is opgebouwd dat een ieder de incontinentie ermee kan beheersen.

Er is beschermend ondergoed dat er gewoon uitziet en ook aanvoelt als normaal ondergoed. Hiermee kunnen actieve mensen met incontinentie hun normale levensstijl vervolgen. Er zijn ook luiers voor volwassenen die gemakkelijk aan- en uit te trekken zijn, zodat mensen met een beperkte mobiliteit en mensen met incontinentie die worden verzorgd hun incontinentie met gemak en op een praktische manier kunnen beheersen.
 



3. Wat is de gezondheidstoestand van de gebruiker?


Bij het uitzoeken van het juiste incontinentieproduct is het ook belangrijk om de gezondheidstoestand van de gebruiker in ogenschouw te nemen. Vaak is incontinentie van tijdelijke aard, maar de incontinentie van iemand kan ook verergeren, bijvoorbeeld als er sprake is van een aandoening als Alzheimer of dementie.

Dit is belangrijk bij de afweging, want de gezondheid van de persoon die een incontinentieproduct gebruikt speelt een rol in de effectiviteit waarmee het product tegen ongelukjes beschermt.


Bij vragen kunt u ook altijd contact met ons opnemen om samen met ons op zoek te gaan naar het juiste product voor u.


Bekijk ook:

Welk materiaal gebruik ik wanneer ik (ook) ontlasting verlies?

Heb ik voor de nacht ander materiaal nodig?

Heb ik een matrasbeschermer nodig?

Huidverzorging bij incontinentie....

Feiten en fabels over incontinentie en producten...


Wat is incontinentiemateriaal?

Incontinentiemateriaal is in basis een absorberend verband dat is verwerkt in tal van verschillende producten, zoals een incontinentieslip, pants, inlegger of flex (heupbandsysteem). Incontinentiemateriaal neemt urine op of houdt ontlasting tegen.

Welke soorten incontinentiemateriaal zijn er?

Er zijn 4 soorten: slip, pants, inlegger en flex. De slip heeft plakstrips die je op de heup vastzet. De pants is een broekje. Inleggers zijn er in alle soorten en maten. Je draagt ze in het eigen ondergoed. De flex wordt vooral in de zorg gebruikt.

Hoe gebruik je deze verschillende soorten?

Allen worden tegen het lichaam gedragen. Inleggers plaats je in het eigen ondergoed of in een fixatiebroekje. Slips plak je met plakstrips vast op de heup. Een pants doe je simpelweg aan als een broekje. De flex wordt met een band rond het middel vastgezet.

Waar moet je op letten bij het gebruik?

Het is cruciaal dat de producten goed aansluiten op het lichaam en mooi in de liezen vallen. Daarmee sluit het product goed af en is de kans op lekken minder. Ook belangrijk is het om de producten te vervangen zodra ze vol raken.