Welke Incontinentiematerialen Zijn Er Voor Ontlastingsverlies? (Het Meest Complete Artikel!)

ontlastingsincontinentieOntlastingsincontinentie (ongewenst verlies van poep of diarree) is een heel vervelend probleem en het is lang niet eenvoudig om de juiste oplossing te vinden. We gaan proberen u hierbij te helpen. Dat kan helaas niet kort en snel, we zullen u veel informatie moeten geven. Maar dan kunt u wel direct aan de slag om het probleem te reduceren.


We beginnen heel praktisch voor de lezers die zo snel mogelijk naar onze winkel willen om incontinentiemateriaal te bestellen.
 

Inhoudsopgave van dit artikel:

 

Voordelen van de verschillende producten

Tips voor het kiezen van het juiste materiaal bij fecale incontinentie

Uitgebreid artikel over ontlastingsincontinentie

Soorten ontlastingsincontinentie

Wat zijn de voordelen van écht incontinentiemateriaal?

Anale plug of anale tampon

Hygiëne en verzorging bij ontlastingsincontinentie

Oorzaken van ontlastingsincontinentie

Behandelmogelijkheden fecale incontinentie

 



Dit is het superkorte verhaal…


Bij ontlastingsincontinentie zijn er 3 oplossingen:

  1. Een inlegger (er zijn speciale inleggers voor het verlies van ontlasting)
  2. Een slip (de luier die u zelf op de heup vastplakt)
  3. Een pants, ook wel luierbroekje genoemd


Elk product is in principe geschikt om ontlasting op te vangen, maar welke oplossing u kiest, hangt van een aantal zaken af:

  • Hoeveel ontlasting u verliest
  • Of u ook urine verliest
  • Wanneer u verliest
  • Of de ontlasting dik of dun is
  • Bij welk materiaal u zich het prettigst voelt

slip pants inlegger bij verlies van ontlasting

Een aantal vuistregels:

  • Bij verlies van kleine hoeveelheden darmvocht, volstaat een kleine inlegger.
  • Bij verlies van veel en dun, heeft u een product nodig dat ruim over de billen valt en dat heel goed is gefixeerd. Een inlegger of slip doen dit het best.
  • Verlies van weinig stevige ontlasting kan met inlegger, slip of pants. U kunt er dan ook nog een dunne inlegger bij gebruiken die u snel kunt verwisselen.
  • Verlies van stevig en veel kan met grote inlegger of een slip.
  • Verliest u ook nog veel urine dan heeft u een slip of inlegger nodig met een ruime absorptie.

 


We noemen nu een aantal voordelen van de verschillende producten:

inlegger bij ontlastingsincontinentie


De inlegger:

  • U kunt ze makkelijk onderweg verwisselen wanneer u heeft verloren.
  • U kunt ze makkelijk meenemen en weggooien na gebruik.
  • U kunt ze goed tegen het lichaam vastzetten met een boxershorts of fixatiebroekje.
  • Ze zijn er in tal van soorten en maten. Blijkt een inlegger te klein, dan kunt u een grotere kiezen.

 

 


De slip:slip bij ontlastingsincontinentie

    • U zet ze zelf vast waardoor ze goed gefixeerd rond het lichaam zitten. Het is hierdoor vrijwel uit te sluiten dat er lekkage optreedt.
    • Ze hebben een zeer grote opname.
    • Ze zijn er in allerlei soorten maten, zodat u een product kunt vinden dat precies geschikt voor uw lichaam.




Slip zelf staand aandoen

 

 

 


De pants:pants bij ontlastingsincontinentie

  • Sluiten dankzij veel elastiek goed aan, waardoor de kans op lekken zeer klein is.
  • Voelt en zit als een onderbroek, wat voor veel mensen prettig is, omdat ze er nauwelijks aan herinnerd worden dat ze last hebben van incontinentie.

 


 

En we hebben nog een aantal tips voor het kiezen van de juiste inco's bij fecale incontinentie:

 

  1. Wanneer de ontlasting dik is en u verliest geen urine, kies dan voor een product met een lage absorptie. Stevige ontlasting trekt niet in een materiaal, dus u heeft geen grote opname nodig. Ook bent u goedkoper uit met materialen die minder opnemen.

  2. Wanneer u voor een inlegger kiest, wilt u natuurlijk een zo klein mogelijke. Het voordeel daarvan is duidelijk: geen dikke laag in uw ondergoed en dus een kleinere kans dat anderen het zien of horen. Het nadeel: ontlasting kan eronder vandaan komen. Het is dus altijd zoeken naar de juiste grootte. Verliest u steeds een beetje en bent u in de gelegenheid om te verschonen, dan kunt u met een kleiner verband af. Verliest u veel en kunt u niet altijd verwisselen, dan zult u een groter materiaal nodig hebben.

  3. Een nadeel van een broekje kunt u bij het verwisselen tegenkomen. Een pants scheurt u zelf los bij het verschonen. Dan bestaat de kans dat de ontlasting tegen uw benen komt. Dit vraagt dus enige handigheid. Ook wanneer het voor u lastig is om een onderbroek aan te doen, dan zal een pants voor u niet de oplossing zijn. U moet soms onderweg in een toilet verwisselen, waarbij het broekje moet worden aangetrokken als een onderbroek. Vraag u af of u dit kunt.

 


 

Hieronder leest u een uitgebreid artikel over ontlastingsincontinentie en het kiezen van het juiste incontinentiemateriaal.


Urine-incontinentie is en blijft een gevoelig onderwerp. U praat er niet over. Laat staan dat u openlijk vertelt dat u uw ontlasting niet of zeer moeilijk kunt ophouden.

U denkt misschien zelfs dat u de enige bent die er last van heeft. Niet juist. Nederland telt naar schatting ongeveer 100.000 mensen met ontlastingsincontinentie.

Wanneer iemand zowel urine als ontlasting verliezen, wordt dit dubbele incontinentie genoemd.

U bent dus niet alleen en ook voor u zijn tal van hulpmiddelen verkrijgbaar, waarmee u veilig de deur uit kunt zonder angst dat anderen merken dat u ongewenst ontlasting (poep) verliest. Want dat is immers het laatste wat u wilt.

 


 

Welke informatie vindt u op deze pagina?

  • De mogelijkheden omtrent materialen voor ontlastingsincontinentie.
  • Tips over het gebruik ervan.
  • Hoe vaak u moet verschonen.
  • Alles over hygiëne.
  • De rol van uw huisarts of incontinentieverpleegkundige.

 


 

Soorten ontlastingsincontinentie

 

Bij de meest milde vorm van ontlastingsincontinentie laat u ongewenst winden en verlies u tegelijkertijd vaker wat darmvocht. Deze vorm van ontlastingsincontinentie komt vooral voor bij ouderen en dan vaker bij vrouwen dan bij mannen.

De meeste mensen die last hebben van ontlastingsincontinentie verliezen ongewild een kleine of grote hoeveelheid dunne ontlasting. U voelt dan doorgaans wel dat u naar het toilet moet, maar kunt de wc niet tijdig bereiken. Maar ook verlies van dikke ontlasting komt voor.


Om welke vorm van ontlastingsincontinentie het ook gaat, het advies is: breng in eerste instantie een bezoek aan uw huisarts. Bespreek de situatie en laat door middel van onderzoek de oorzaak vaststellen. In veel gevallen is behandeling mogelijk.


Wel of geen gewoon maandverband bij fecale incontinentie?maandverband

Al verliest u slechts een kleine hoeveelheid darmvocht: u wilt geen donkere plekken in uw kleding en zeker geen onaangename geur. Niemand hoeft het immers te weten. Wellicht gaat uw eerste gedachte uit naar het gebruik van maandverband en/of een inlegkruisje, dat u bij de drogist op de hoek kunt aanschaffen.

Het verband dat normaliter in het kruis gedragen wordt, plakt u door middel van de plakstrip niet in het kruis maar wat meer aan de achterzijde in uw onderbroek. Een logische gedachte, maar geen ideale oplossing.

Maandverband en inlegkruisjes zijn niet gemaakt om darmvocht op te nemen. Beide verbanden zijn bedoeld om druppelsgewijs vloeiend menstruatiebloed op te nemen. Een iets grote hoeveelheid vocht ineens kan het materiaal niet aan. Het gevolg is dat het darmvocht langs uw benen naar beneden loopt.

Bovendien blijft het juist aan de achterzijde van uw onderbroek minder goed zitten. Het verband kan verschuiven, waardoor een ongelukje goed zichtbaar wordt. Bovendien is het materiaal niet geprepareerd om onaangename geurtjes te voorkomen.



 

Wat zijn de voordelen van écht incontinentiemateriaal?

1. Incontinentiemateriaal is specifiek samengesteld om kleine of grote hoeveelheden urine en/of ontlasting op te nemen.

2. Incontinentiemateriaal bevat speciale stoffen die in staat zijn een urine- en/of ontlastingsgeur te neutraliseren.

3. Dankzij een groot absorberend vermogen houdt incontinentiemateriaal uw huid relatief droog en voorkomt hiermee huidirritatie. Dat geldt zeker indien u last heeft van urine-incontinentie of als u incontinent bent van zeer dunne ontlasting.


Welke materialen zijn geschikt voor ontlastingsincontinentie?

inlegger voor mannen

Zeer weinig verlies overdag

Als u windjes laat, verliest u vaak ook wat darmvocht. Om te voorkomen dat uw omgeving het merkt, kunt u kiezen voor een urine-incontinentie inlegger of inlegverband. In uw geval is de damesinlegger minder geschikt. Deze inleggers zijn immers relatief kort en ontworpen om urineverlies aan de onderzijde - daar waar de vrouw urine verliest - op te vangen.

De TENA Men Level 1 daarentegen is wel een optie. Deze inleggers zijn doorgaans wat breder en vooral langer. Normaal gesproken dragen heren de inlegger hoog aan de voorzijde, daar waar zij urine verliezen. Aan voorzijde heeft u geen inlegger nodig.

De oplossing: draai de inlegger om. Dat wil zeggen: de hoge kant aan de achterzijde. Sommig mannenverband is tevens anatomisch voorgevormd. De extra ruimte voor de penis kan aan de achterzijde goede dienstdoen bij de opvang van extra darmvocht. Net als alle inleggers zijn ook de speciale hereninleggers geprepareerd om nare luchtjes te neutraliseren.

De inleggers zijn voorzien van plakstrips waardoor u het verband in uw onderbroek kunt vast plakken. Voorwaarde is wel dat u nauw aansluitend ondergoed draagt. Geen boxershort dus voor de heren. Andere optie is om de inlegger te combineren met een speciaal fixatiebroekje. 

 



Zeer weinig verlies 's nachts

fixatiebroekje bij ontlastingsincontinentie

Natuurlijk wilt u ook ‘s nachts goed beschermd zijn. Dat kan door bijvoorbeeld een zwaardere hereninlegger te kiezen. Draag ‘s nachts in ieder geval een nauwsluitend fixatiebroekje om ongelukjes te voorkomen. Bescherm uw bed met behulp van een extra matrasbeschermer.


Tip:

Voor welke inlegger u ook kiest, alle inleggers zijn aan de buitenzijde voorzien van een ondoordringbare plastic laag die doorlekken voorkomt. Dit is tevens de reden waarom u nooit twee inlegger op elkaar kunt gebruiken.

Immers, als de bovenste inlegger verzadigd is, kan de onderste inlegger de resterende dunne ontlasting niet opvangen. De ontlasting loopt langs de inlegger via uw benen naar beneden.

 


 

Weinig verlies overdag

Verliest u slechts een zeer kleine hoeveelheid ontlasting, dan kan ook voor u de hereninlegger of het herenverband voor urine-incontinentie een optie zijn. Zeker als u het verband combineert met nauwsluitend ondergoed of een speciaal fixatiebroekje.

 


 

Weinig verlies 's nachts

inlegger voor ontlastingsincontinentieVoor de nacht is het raadzaam toch een speciale inlegger te gebruiken voor ontlastingsincontinentie. Deze inleggers zijn breder en hoger aan de achterzijde en voorzien van speciale lekrandjes. De kans op een lekkage wordt hierdoor aanzienlijk kleiner.

Deze inleggers beschikken niet over een plakstrip. Een nauwsluitend fixatiebroekje om de inlegger op z'n plaats te houden, is dus zeker geen overbodige luxe. Bescherm uw bed altijd met een speciale matrasbeschermer. 

 



Matig verlies overdag

Hebt u van doen met middelmatig verlies van ontlasting, kies dan voor een speciale inlegger voor ontlastingsincontinentie. Deze inleggers zijn breed, hoog aan de achterzijde en voorzien van extra ruimte. De kern is vervaardigd van een speciale pulplaag die dunne ontlasting absorbeert en nare geurtjes voorkomt.

De inlegger is bovendien voorzien van opstaande randjes, waardoor de ontlasting veilig wordt opgevangen en het risico op een lekkage minimaal wordt. De buitenzijde bestaat uit een ondoordringbare laag waarmee doorlekken voorkomen wordt.

Let op!

Speciale inleggers voor ontlastingsincontinentie zijn niet voorzien van een plakstrip. De inlegger is hiervoor te groot. Draag bij dit type inlegger altijd een nauw aansluitend fixatiebroekje om te voorkomen dat de inlegger verschuift.

Het dragen van een relatief grote inlegger is niet altijd even prettig. Zeker als u een middag of avond buitenhuis wilt vertoeven. De pants kan dan een ideale oplossing zijn.

Het is in feite een broekje en inlegger ineen, dankzij de ondoordringbare buitenzijde en eventuele extra lekrandjes aan de zijkant. Hierdoor biedt de pants veel zekerheid. De pants draagt als een comfortabel, elastisch broekje met als extraatje dat u de zijkanten eenvoudig kunt openscheuren. Verschonen wordt hierdoor aanzienlijk vergemakkelijkt.


Tip:

Deponeer gebruikte inleggers, pants, luierslips et cetera altijd in de prullenmand. Gooi incontinentiemateriaal nooit in het toilet. Het spoelsysteem kan hierdoor verstopt raken.


Matig verlies 's nachts

Om veilig door de nacht te komen, kunt u kiezen voor een zware inlegger die geschikt is voor ontlastingsincontinentie in combinatie met een fixatiebroekje. Een luierslip is eveneens een goede oplossing. Om het bed te beschermen is een speciale matrasbeschermer een absolute aanrader als dan niet in combinatie met een onderlegger.

 



slip bij ontlastingsincontinentieZwaar verlies overdag

Zwaar verlies wilt zeggen dat u vrijwel alle ontlasting ongewild verliest. Ook voor deze situatie is er incontinentiemateriaal op de markt. Het meest geschikt is de slip. Dit type materiaal is het beste te vergelijken met een dikke inlegger en luier inéén.

U kunt de luiers aan beide zijkanten met plakstrips sluiten en weer openen. Voordeel van de luierslip is niet enkel de minimale kans op lekkages, en het gebruikersgemak, maar ook de kosten. In vergelijking tot de pants bijvoorbeeld is de luierslip voor dagelijks gebruik aanzienlijk goedkoper.


Flex

Als u bedlegerig bent is wellicht de flex ideaal. De flex is vergelijkbaar met de luierslip. Voordeel hiervan is, dat het voor verplegend personeel eenvoudiger is u in bed te verschonen. Immers de flex sluit aan de voorzijde met een band rond het middel.

 


 

Zwaar verlies ‘s nachts

Een goede nachtrust is cruciaal om overdag goed te functioneren. Dat geldt ook als u last heeft van ontlastingsincontinentie. Draag ‘s nachts daarom een extra zware luierslip, die alle ontlasting absorbeert. Uiteraard mag een matrasbeschermer niet ontbreken. Desgewenst kunt u als extra bescherming een onderlegger gebruiken.

Speciale hulpmiddelen bij ongewild verlies van dikke ontlasting

Bij ontlastingsincontinentie wordt doorgaans onderscheid gemaakt tussen het ongewild verlies van dunne ontlasting en het ongewild verlies van dikke ontlasting. De meeste incontinentiematerialen zoals inleggers, pants en luierslips worden gebruikt bij ongewild verlies van dunne en dikke ontlasting of in het geval u zowel urine- als ontlastingsincontinent bent.

Als u ongewild dikke ontlasting verliest, zijn er bovendien nog de volgende hulpmiddelen.

 


 

 

anale plugAnale plug of anale tampon


De anale tampon vervangt de functie van de interne sluitspier. De tampon wordt ingebracht als een zetpil, al dan niet met behulp van een applicator (inbrengstaaf). Om het inbrengen te vergemakkelijken kunt u vaseline of een ander glijmiddel gebruiken.

Het helpt ook om de tampon vooraf met lauw water nat te maken en vervolgens goed uit te knijpen. Het materiaal wordt dan wat zachter. Het is wel aan te raden om vooraf altijd eerst een arts of (in)continentieverpleegkundige te raadplegen want soms kan/mag een anale tampon niet gedragen worden.

Anale tampons zijn er in verschillende maten en uitvoeringen. Welke voor u de meest geschikte is, moet u uitproberen. De tampons zijn vervaardigd van zacht en comfortabel materiaal dat door lichaamswarmte en lichaamsvocht uitzet. Hierdoor blokkeert de tampon de anale sluitspier.

U kunt de tampon met behulp van een streng of koortje die aan de buitenzijde blijft hangen eenvoudig verwijderen. Draag de anale tampon maximaal 12 uur aaneengesloten. Dan is het tijd voor vervanging.

Ondanks het feit dat de anale tampon veel zekerheid en vrijheid biedt, kan niet iedereen de anale tampon even goed verdragen. Lukt dat wel, dan is het resultaat meestal uitstekend.

Of de anale tampon voor u een geschikt hulpmiddel is, kunt u het best overleggen met uw huisarts. Hij/zij kan door middel van onderzoek vaststellen of u ervoor in aanmerking komt. Hij kan u tevens doorverwijzen naar een incontinentieverpleegkundige die u advies kan geven over welke tampons geschikt zijn en hoe u deze moet gebruiken.


Tip:

Bij het verlies van zeer weinig dunne ontlasting of darmvocht is de anale tampon eventueel ook een optie. Blijf wel alert op eventueel doordruppelen. Het kan immers gebeuren dat de dunne ontlasting langs de tampon in uw ondergoed terechtkomt. Combinatie met een kleine inlegger is geen overbodige luxe.


Darmspoeling

Een andere mogelijkheid is de darmspoeling. Hiermee kunt u ongewild verlies van ontlasting enige tijd voorkomen. Zoals het woord al zegt: u spoelt elke ochtend (of avond) uw darm schoon met behulp van lauw water.

U zit hierbij op het toilet. Via een pompje en een slang die met een conus tegen de anus gedrukt wordt, pompt u 1 tot 1,5 liter lauw water in de darm. Na 5 tot 30 minuten komt het water terug met de ontlasting. De darm is dan zo ver schoon dat u 1 tot 2 dagen geen ontlasting ongewild verliest.

Soms kan het wel tot een week duren voordat de darmen gewend zijn aan het spoelen.

Darmspoeling is niet voor iedereen geschikt. Overleg vooraf altijd met uw huisarts of u voor darmspoeling in aanmerking komt. Begin er nooit zelf aan. Vraag advies aan een (in)continentieverpleegkundige. Hij of zij kan u tevens duidelijke instructies geven en u tijdens de eerste darmspoelingen begeleiden.

 


 

 

huidverzorging bij ontlastingsincontinentieHygiëne en verzorging bij ontlastingsincontinentie

 

Incontinentiemateriaal voor ontlasting moet in eerste instantie de ontlasting opvangen. Tegelijkertijd moet het materiaal de geur zo mogelijk neutraliseren. U wilt zich immers veilig voelen onder alle omstandigheden.


Regelmatig verschonen is absoluut noodzakelijk, overdag bij voorkeur na elke stoelgang. ‘s Nachts kunt u het materiaal wat langer gebruiken. Let er dan wel op dat u voor de juiste bescherming kiest. Een slip bijvoorbeeld kan meer ontlasting opvangen dan een inlegger.

Goede hygiëne speelt eveneens een belangrijke rol. Reinigen na elke stoelgang heeft uiteraard de voorkeur. Gebruik hierbij desnoods een beetje pH-neutrale, ongeparfumeerde zeep. Ben hiermee wel voorzichtig, want gewone zeep kan de huid extra irriteren. Voor moeilijk verwijderbare ontlasting zijn speciale middelen verkrijgbaar zoals reinigingsschuim van onder meer Abena. Vaak worden hierbij wegwerp washandjes gebruikt.

Hebt u toch last van een geïrriteerde huid met pukkeltjes, een branderige huid of jeuk? Gebruik dan bij voorkeur Sudocrème, een hypoallergene crème die irritatie en jeuk vermindert. De crème werkt bovendien verkoelend en herstelt de huid. Sudocrème vindt u bij elke drogist. U kunt de crème ook online aanschaffen.

 


 

Voor welk merk moet u kiezen?


Er zijn tal van merken die incontinentiematerialen op de markt brengen. Het incontinentiemateriaal van het ene merk is groter of kleiner, dat van een ander merk dikker of juist dunner. Ook de vorm en de gebruikte materialen variëren. Het is een kwestie van uitproberen wat voor u het prettigste materiaal is.

 


 

Waar kunt u incontinentiematerialen kopen?ontlastingsincontinentie producten kopen


Misschien wilt u niet dat uw buurman of buurvrouw weet dat u incontinent bent. Hoe aardig de betreffende persoon ook is. Hoeft ook niet. U kunt uw incontinentiemateriaal heel discreet aanschaffen via internet.

Voor een degelijk advies, neemt u eenvoudig contact op met de klantenservice van de site. De medewerkers zijn getraind om al uw vragen professioneel te beantwoorden.

Vindt u die gegeven informatie niet voldoende of beschikt u niet over internet? Vraag dan advies aan uw apotheker of huisarts. Zij kunnen u tevens doorverwijzen naar een (in)continentieverpleegkundige.

 


 

Moet u het vertellen?


Misschien schaamt u zich. Dat is helemaal niet gek. Maar is dat een reden om uw incontinentie te beschouwen als een groot geheim? Als u daarvoor kiest, maakt u het waarschijnlijk voor uzelf erg moeilijk.

U moet immers doorlopend allerlei smoesjes verzinnen en kunt daardoor in een isolement raken. Niet doen. Neem uw partner, kinderen en/of goede vriend(in) in vertrouwen. Dat is allesbehalve gemakkelijk, maar het geeft wel rust. U bent niet langer alleen met uw geheim.

U bent sowieso niet alleen. Circa 100.000 Nederlanders hebben last van ontlastingsincontinentie. U kunt ook contact zoeken met lotgenoten of met een online platform: www.bekkenbodem.net, www.continentie-stichting.nl, www.incontinentie.net en www.cabu.nl bijvoorbeeld. Daar vindt u eveneens veel informatie over incontinentie.

 


 

Welke kleding is geschikt?kleding ontlastingsincontinentie


Als de anale tampon of darmspoeling voor u de meest geschikte methoden zijn om uw ontlastingsincontinentie onder controle te houden, dan kunt u alle kleding dragen die u wilt. Niets staat u immers in de weg. Bent u daarentegen aangewezen op zware inleggers en/of luiers dan is het zaak om de juiste kleding te kiezen.

Heren hebben het doorgaans wat gemakkelijker bij de kledingkeuze. Een wat wijdere pantalon met lange trui of een compleet kostuum zijn perfect. Het incontinentiemateriaal valt nauwelijks op, zeker omdat het dikste deel aan de achterzijde zit.

Voor dames ligt het wat moeilijker. De strakke, elastische jeans, de korte kokerrok van stretchmateriaal zijn minder geschikt, zeker als u deze kledingstukken combineert met een korte blouse of kort jasje. Wat wel kan is een ietwat wijdere jeans met lange blouse, trui of vest tot ver over de heupen. Ook een wijdere, stoffen rok met lange blazer is een goede optie.

 


 

Oorzaken van ontlastingsincontinentie


De meest voorkomende oorzaak van incontinentie voor ontlasting is onvoldoende werking van de bekkenbodem en dan met name van de buitenste sluitspier van de anus. Deze spier kan doordat de endeldarm is uitgezet (door lucht of ontlasting) niet voldoende aanspannen. Het gevolg is dat lucht en ontlasting ongewenst naar buiten lekken.

Een slecht werkende sluitspier kan het gevolg zijn van veroudering. Maar ook ziekten als multiple sclerose en een dwarslaesie of een zware bevalling kunnen de werking van de sluitspier negatief beïnvloeden.

Andere oorzaken van ontlastingsincontinentie zijn onder meer het verlies aan elasticiteit van de endeldarm, een verzakking en chronische darmontsteking. Ook ernstige obstipatie kan ontlastingsincontinentie veroorzaken. Hierbij lekt dunne ontlasting weg langs de prop dikke ontlasting die zicht in de endeldarm bevindt. Er wordt dan gesproken van schijnincontinentie.

 


Behandelmogelijkheden fecale incontinentie


Vaak is incontinentie voor ontlasting te behandelen. Enkele mogelijkheden zijn:

1. Bekkenbodemtherapie, waardoor u leert de bekkenbodem en anus bewust aan te spannen bij aandrang.
2. Een operatie waarbij de chirurg uw de anale sluitspier herstelt.
3. Neuromodulatie, waarbij de zenuwen in de onderrug geprikkeld worden. Deze relatief nieuwe techniek leidt vaak tot vermindering van incontinentieklachten.
4. Als geen enkele behandeling effectief is, kan al laatste oplossing een stoma uitkomst bieden.


Bekijk ook:

Wat is een matrasbeschermer?

Wel Of Geen Plastic Broekjes Gebruiken? (Kom Zelf Tot De Beste Keuze!)...

Soorten incontinentie broekjes

Wat is een flex? Een slip voor minder mobielen....

Huidverzorging bij incontinentie...

Psychosociale problemen bij incontinentie...


Wat is ontlastingsincontinentie?

Ontlastingsincontinentie is het ongewenst verlies van ontlasting. Dat kan gaan om het verlies van veegjes tot aan het volledig ontbreken van controle. Ontlastingsincontinentie wordt over het algemeen als zeer vervelend ervaren omdat mensen zich schamen en bang zijn dat anderen het ruiken.

Welke incontinentiemateriaal gebruik je bij ontlastingsincontinentie?

Het belangrijkste is dat het gebied rond de billen goed is afgesloten en dat de ontlasting en ongewenste geurtjes binnenboord blijven. Dit kan met een inlegger, maar ook met een pants of een slip, afhankelijk van de hoeveelheid die mensen verliezen en het type product waar iemand zich prettig bij voelt.

Waar moet je op letten bij het kiezen van incontinentiemateriaal bij ontlastingsincontinentie?

Bij incontinentie van ontlasting is de eerste vraag: hoeveel verliest u? Dan wilt u weten of de ontlasting een vaste structuur heeft of dat het vloeibaar is. Vervolgens bedenkt u bij welk product u zich prettig voelt. U komt dan bij een kleine of een grote inlegger, een incontinentiebroekje of een slip.

Hoe kies je voordelig incontinentiemateriaal bij ontlastingsincontinentie?

Pants zijn altijd de duurste oplossing. Deze incontinentiebroekjes zijn kostbaar om te maken. Slips zijn een stukje voordeliger omdat daar minder elastiek in is gebruikt. De meest voordelige oplossing is de inlegger. Deze producten zijn simpel te maken. Inleggers zijn er voor alle soorten ontlastingsincontinentie.

Wat is het veiligste incontinentiemateriaal bij ontlastingsincontinentie?

Het veiligste producten bij ontlastingsincontinentie is het product dat u zo goed mogelijk op de billen of rond het middel kunt fixeren. Een product moet prettig en stevig zitten, goed afsluiten en op zijn plaats blijven. Dit kunt u bewerkstelligen met een slip, pants of inlegger.