Psychosociale problemen bij incontinentie

Uit onderzoek blijkt dat mensen met incontinentieklachten in het algemeen pas laat (medische) hulp inschakelen. De woorden taboe en schaamte spelen hier een grote rol.

Er is veel onderzoek gedaan naar de redenen waarom men niet of pas laat medische hulp inroept:


• Hopen dat het vanzelf over gaat
• Schaamte
• Bang voor medisch ingrijpen, bijvoorbeeld een operatie
• Het wordt geaccepteerd als een klacht die bij het ouder worden hoortDe incontinentie heeft een behoorlijke negatieve invloed op het sociaal en maatschappelijk functioneren.

Mensen blijven meer thuis. Ze maken niet of nauwelijks gebruik maken van het openbaar vervoer. Ze voelen zich anders dan anderen en mijden sociale contacten.

 

Minder drinken

Om incontinentie tegen te gaan, zijn mensen geneigd minder te gaan drinken. Terwijl u dit juist niet moet doen. Per dag moet een mens minimaal 1,5 tot 2 liter drinken, om problemen met de nieren te voorkomen. Wel is het verantwoord om het vochtgebruik anders over de dag te spreiden.

Soms kan een matiging van het gebruik van koffie, thee en alcohol de klachten iets verminderen. Belangrijk is ook het medicatiegebruik. Soms kunnen de incontinentieklachten verergeren door het gebruik van bijvoorbeeld diuretica en/of sedativa.

 

Isolement

Mensen die incontinent zijn hebben één grote angst en dat is doorlekken. Ondanks dat de weerstand tegen een absorberend verband groot is, is de angst voor natte kleding nog groter. Onder de incontinente mensen zijn er veel die het huis niet of nauwelijks meer uit komen. Goede informatie en het juiste materiaal kunnen de kans op isolement verkleinen.


Taboe en schaamte

Niemand vertelt graag over incontinentie, vooral als het uzelf betreft. Hoewel incontinentie in de afgelopen jaren flink uit de taboesfeer is gehaald in de media maar ook door de verkoop in de schappen bij de supermarkt, blijft het voor veel mensen een moeilijk onderwerp om over te praten met anderen.

Als u vragen heeft over uw incontinentie, dan is de huisarts of apotheek een goede plaats om uw vragen te stellen en te bespreken wat u eraan kunt doen. Als u al weet dat uw oplossing ligt in incomaterialen, dan kunt u onze deskundige altijd bellen.


Bekijk ook:

De Incoclub: de strijd tegen de schaamte...

Wat Is Incontinentie? (Het Complete Verhaal + Tips)

Hoe moet je incontinentiemateriaal gebruiken: aanleginstructies...

Waarom Incontinentiebroekjes Het Veiligste Gevoel Geven (5 Redenen)...

Feiten en fabels over incontinentie en producten...