De Incoclub: de strijd tegen de schaamte

Voor veel mensen die worden geconfronteerd met incontinentie, breekt een lastige periode aan. Ze krijgen het gevoel beperkt te zijn in de bewegingsvrijheid. Er is de angst voor lekkage waar andere mensen bij zijn. En heel vaak is er de schaamte. Want helaas rust er nog altijd een taboe op dit probleem. Gelukkig zijn er mensen, die zelf ook last hebben van incontinentie, en die die het taboe willen doorbreken.Zo iemand is Miranda Modderkolk. Ze is beheerder van de Incoclub, een website voor mensen die last hebben van incontinentie. Het is een lotgenoten-netwerk waar je onder meer informatie kunt vinden over verschillende aandoeningen, hulpmiddelen en behandelingen. Je leest er over onderzoeken naar nieuwe therapieën en over ontwikkelingen in de vergoeding.


De Incoclub draait op vrijwilligers, die zelf ook allemaal last hebben van incontinentie. Het heeft een paar honderd leden, waarvan enkele tientallen dagelijks op de website aanwezig zijn en actief meepraten. De Incoclub staat altijd open voor nieuwe, actieve leden.


De incoclub werkt nauw samen met Bekkenbodem4All, de patiëntenorganisatie voor mensen met problemen die verband houden met de bekkenbodem.

 


incoclub


De vragen die leden van de Incoclub stellen zijn vaak heel praktisch, vertelt Miranda. “Bijvoorbeeld: ik ga op vakantie naar Turkije, kan ik daar de producten kopen die ik thuis gebruik of moet ik ze zelf meenemen? Of: mijn zorgverzekeraar wil geen pants vergoeden, kan ik hier iets tegen doen?”


De Incoclub is geen medische organisatie, dus zodra vragen de gezondheid aangaan, wordt geadviseerd de huisarts te raadplegen. Op de achtergrond kijkt een continentieverpleegkundige mee naar de discussies. Zij controleert of de antwoorden die leden van club elkaar geven, kloppen.

incoclub websiteDe website heeft een afgesloten forum en een chat waar lotgenoten met elkaar praten over de problemen die ze ervaren en de oplossingen die ze zoeken of hebben gevonden. Ze geven elkaar advies over producten en verzekeraars. En er is natuurlijk volop ruimte voor het verdriet en frustratie die bij incontinentie kunnen komen kijken.


Want incontinentie kan uitgroeien tot een veelkoppig monster. Het kan namelijk de aanleiding zijn voor weer andere problemen zoals isolement en eenzaamheid. Dit is volgens Miranda dan ook hét grootste probleem bij incontinentie: “Schaamte. Dat zouden wij heel graag willen doorbreken. Incontinentie is al heel vervelend en onpraktisch. Maar als je je er ook nog voor schaamt, dan wordt het probleem onnodig groot.”


Miranda kent de gêne zelf ook. Ze heeft het allemaal meegemaakt: er niet over durven praten, het verborgen houden. Maar ze heeft de schaamte overwonnen. “Ik durf er nu over te praten en mensen in mijn omgeving weten het. Het is nog altijd heel vervelend dat ik er last van heb, maar ik hoef het niet meer te verstoppen. Wij hopen dat we met de Incoclub kunnen helpen om het taboe te doorbreken. Daar moeten we nu echt vanaf.”

Aanmelden bij de Incoclub kan door een e-mail te sturen aan de beheerder: info@incoclub.nl. Van mensen die zich aanmelden wordt goed bekeken of ze worden toegelaten. De club wil geen pottenkijkers – de veiligheid van de leden staat voorop.

Als mensen worden toegelaten, wordt gevraagd of ze zich willen voorstellen aan de andere bezoekers. Het is interessant om te weten wat de oorzaak is van de incontinentie en hoe iemand met het probleem omgaat.

Hier ziet u de website van de Incoclub: https://incoclub.nl/


Bekijk ook:

Bekkenbodem4All...

Feiten en fabels over incontinentie en producten...

Psychosociale problemen bij incontinentie...

Alles over incontinentiemateriaal...

Hoe moet je incontinentiemateriaal gebruiken: aanleginstructies...