Feiten en fabels over incontinentie en producten

1. Incontinentie komt alleen voor bij bejaarde mensen

 

Dat is niet waar. Incontinentie kan op elke leeftijd voorkomen en het komt ook veel vaker voor dan gedacht.

1 op de 4 vrouwen en 1 op de 8 mannen krijgen er ooit mee te maken. Vrouwen onder de 65 jaar die urine verliezen, hebben meestal stressincontinentie. Stressincontinentie is urineverlies dat optreedt tijdens inspanning of persen, of tijdens niezen of hoesten. Zwangerschap en bevalling zijn belangrijke risicofactoren voor het ontwikkelen van stressincontinentie.

Bij mannen is de oorzaak van incontinentie meestal gelegen in de blaas of in de prostaat. Er kan dan incontinentie ontstaan bij inspanning of bij aandrang. Chronische ziekten en bepaalde medicijnen kunnen ook leiden tot incontinentie.

 

2. Over incontinentie praten is moeilijk

 

Veel mensen vinden het lastig om over hun incontinentie te praten. Toch is het belangrijk dat wel te doen. Bedenkt dat u niet de enige bent. In Nederland hebben een miljoen mensen last van urineverlies. Jaarlijks gaan ongeveer 64.000 nieuwe patiënten naar de huisarts in verband met ongewenst urineverlies.

Praat niet alleen met zorgverleners over uw incontinentie, maar bespreek het onderwerp ook met uw (eventuele) partner en/of kinderen. Hoe beter geïnformeerd iemand is, hoe meer begrip er vaak ontstaat.

 

3. Met incontinentie kun je beter thuis blijven

 

Dat klopt niet. Veel mensen die blijvend incontinent zijn, leiden toch een prettig leven. Door het juiste incontinentiemateriaal te gebruiken, kunnen alle normale activiteiten - van werken tot en met sport – gewoon door blijven gaan. De huisarts, incontinentieverpleegkundige en ook wij kunnen bij het vinden van het juiste incontinentiemateriaal een belangrijke rol spelen.

 

4. Op vakantie naar het buitenland is onmogelijk als je
incontinent bent

 

Gelukkig kan dat prima. Het vergt alleen wat voorbereiding. Bij vliegreizen is het aan te raden om het materiaal over de bagage te verdelen. Neem ook ruim voldoende materiaal mee in uw handbagage. Dit in geval van vertraging of niet aankomen van de koffers.

Het kan zijn dat de hoeveelheid incontinentiemateriaal ervoor zorgt dat uw bagage zwaarder is dan toegestaan. Om daarvoor niet extra te moeten betalen, kan een medische verklaring worden aangevraagd bij de huisarts. U mag dan extra bagage meenemen. Het beste kunt u dit van tevoren navragen bij uw reisorganisatie.

Bij een lang verblijf in het buitenland is het zinvol van te voren uit te zoeken of het materiaal daar ook verkrijgbaar is. Het bedrag kan dan eventueel later worden gedeclareerd bij de zorgverzekeraar.

 

5. Nare geurtjes zijn niet te vermijden

 

Veel mensen met incontinentie zijn bang dat andere mensen een urinelucht ruiken. Dat is niet nodig. De producten zijn inmiddels zo efficiënt dat bij het juiste gebruik de urine wordt geabsorbeerd en de geurtjes volledig worden geneutraliseerd. Bij het doorlekken van incontinentiemateriaal kunnen er wel vervelende luchtjes ontstaan.

Eigenlijk lekt het materiaal zelf niet door, maar loopt de urine langs de rand van het materiaal, vaak in de liezen. Dat is ook het geval als het materiaal niet goed zit, te klein of te groot is of niet goed is bevestigd. In dit boekje heeft u al veel tips & trucs over het gebruik van incontinentiemateriaal gekregen.

 

6. Incontinentiemateriaal is allemaal hetzelfde

 

Na het lezen van dit boekje kent u de verschillen tussen de incontinentiematerialen. Deze zijn precies afgestemd op de specifieke behoefte, die per persoon verschilt. Iemand die langdurig moet zitten of liggen, heeft andere producten nodig dan iemand die nog (redelijk) actief is. Door het juiste product voor de juiste persoon te kiezen, kan doorlekken worden voorkomen. Bovendien is er dan sprake van een zuiniger verbruik van materialen en een optimaal comfort.

 

7. Een grotere maat verband, bijvoorbeeld XL, kan meer vocht opnemen

 

Soms waar. Bij sommige merken nemen de grotere pants, slips en inleggers meer vocht op. Maar te groot verband dat slecht past, maakt de kans op lekkage juist groter. Het materiaal moet in plaats daarvan verwisseld worden voordat het is verzadigd. Daarnaast is het belangrijk dat het hechtingsmateriaal goed aansluit op de huid.

 

8. Extra inleggers gebruiken voorkomt lekken

 

Nee. Wanneer je niet de inleggers gebruikt die speciaal zijn ontworpen voor gebruik in een slip of pants, leidt het juist tot lekkage en huidirritatie. Bovendien zit het ook erg onprettig. De oplossing is om een zwaarder verband te kiezen, met een grotere absorptiecapaciteit en de juiste pasvorm.

 

9. Een inlegger kun je beter niet in combinatie met een pants of slip gebruiken

 

Dat klopt. Het gebeurt nog wel eens dat inlegverbanden (die daar niet voor zijn gemaakt) samen met een pants worden gebruikt. Deze combinatie zorgt juist voor een verminderd absorberend vermogen, en kan dus averechts werken.

 

10. Blijf drinken, ook als u last hebt van incontinentie

 

Ja. We zien vaak dat mensen met incontinentie minder koffie of water gaan drinken. Uw lichaam heeft elke dag ongeveer 1,5 liter vocht nodig om uitdroging te voorkomen. Minder dan 1,5 liter drinken is dus niet gezond. Weinig drinken kan de incontinentieklachten bovendien verergeren.

Als u minder drinkt, wordt de urine in uw blaas geconcentreerder. De blaas raakt daardoor geïrriteerd en reageert juist actiever. Probeer dus een gezond evenwicht te houden. U drinkt voldoende als uw urine lichtgeel van kleur is. Is de urine donker van kleur, dan moet u meer drinken.

En om nóg maar een misverstand uit de weg te ruimen: koffie en thee onttrekken geen extra vocht uit het lichaam. Hooguit prikkelt cafeïne de blaas een beetje, waardoor er eerder aandrang kan ontstaan.


Bekijk ook:

Talloze oplossingen voor zwangerschapsincontinentie...

Online incontinentiemateriaal kopen: Waar moet je op letten...

Huidverzorging bij incontinentie

Welk materiaal gebruik ik wanneer ik (ook) ontlasting verlies?

Psychosociale problemen bij incontinentie...





Komt incontinentie alleen voor bij bejaarde mensen?

Nee. Incontinentie kan op elke leeftijd voorkomen en het komt ook veel vaker voor dan gedacht. 1 op de 4 vrouwen en 1 op de 8 mannen krijgen er ooit mee te maken.

Is praten over incontinentie moeilijk?

Praat niet alleen met zorgverleners over uw incontinentie, maar bespreek het onderwerp ook met uw (eventuele) partner en/of kinderen. Hoe beter geïnformeerd iemand is, hoe meer begrip er vaak ontstaat.

Kun je met incontinentie beter thuis blijven?

Nee. Veel mensen die blijvend incontinent zijn, leiden toch een prettig leven. Door het juiste incontinentiemateriaal te gebruiken, kunnen alle normale activiteiten - van werken tot en met sport – gewoon door blijven gaan.

Is op vakantie naar het buitenland onmogelijk als je incontinent bent?

Gelukkig kan dat prima. Het vergt alleen wat voorbereiding. Bij vliegreizen is het aan te raden om het materiaal over de bagage te verdelen. Neem ook ruim voldoende materiaal mee in uw handbagage. Dit in geval van vertraging of niet aankomen van de koffers.

Zijn nare geurtjes onvermijdelijk?

Veel mensen met incontinentie zijn bang dat andere mensen een urinelucht ruiken. Dat is niet nodig. De producten zijn inmiddels zo efficiënt dat bij het juiste gebruik de urine wordt geabsorbeerd en de geurtjes volledig worden geneutraliseerd.