Huidverzorging bij incontinentie

Bij incontinentie kunt u niet zonder een goede verzorging van de huid. Langdurige blootstelling van urine aan de huid kan tot pijn, irritatie en zelfs serieuzere huidproblemen leiden. Het gebruik van incontinentiemateriaal kan deze klachten verergeren.

 

 

Warmte en vocht

De combinatie van warmte en vocht is desastreus voor de huid. Urine valt op het lichaam en blijft daar enige tijd liggen. Het vocht bevat stoffen die de huid aantasten. Het broeierige klimaat onder de kleding verergert de irritatie. Deze blootstelling aan vocht en urine kan de huid rood, gevoelig, schraal en pijnlijk maken.

 

Incontinentiemateriaal

Bij het gebruik van incontinentiemateriaal als inlegkruisjes en luierbroekjes is de kans nog groter dat er een broeierig klimaat tussen het materiaal en de huid ontstaat. Dit is zeker in de zomer nauwelijks te voorkomen. Ook wanneer je langere tijd op het incontinentiemateriaal zit, is het lastig om vocht en warmte af te voeren.

 

Beste keuze voor de huid

Ook kan het gebeuren dat een materiaal tegen de huid drukt en schuurt. Dit kan rode en branderige plekken geven. Uiteraard spelen de kwaliteit en pasvorm van de producten hierbij een belangrijke rol. Ook gebeurt het dat mensen kiezen voor te kleine hulpmiddelen omdat deze minder zichtbaar zijn onder kleding, maar dat is niet altijd de beste keuze voor de huid.

 

Huidverzorging incontinentie

Bij een geïrriteerde huid en om grotere problemen te voorkomen, is het belangrijk het lichaam rond het middel goed te verzorgen. Het is zaak de huid te vitaliseren, zodat het beter in staat is de inwerking van urine op te vangen. Dit begint natuurlijk bij de huid wassen, goed droog houden en blootstellen aan frisse lucht.


Extra bescherming met huidverzorging bij incontinentie

De huid moet haar natuurlijke beschermlaag zoveel mogelijk behouden. Dit is tenslotte de beste protectie. Daarnaast zijn er producten die extra bescherming geven tegen de negatieve invloeden van urine, warmte en vocht.

Huidverzorging bij incontinentie begint met het wassen. Dat kan met alleen water of met een speciale reinigingszeep. Lees goed welke zeep voor u het meest geschikt.

Bij het wassen moeten de plooien in huid extra aandacht krijgen. Hier hopen zich ongewenste restjes op. Na het wassen goed afdrogen. Want een blijvend vochtige huid is één van de belangrijkste oorzaken van huidproblemen. Wanneer de huid goed droog is, kunt u een crème gebruiken om hem te voeden en te helen. Er zijn tal van producten die u hierbij helpen.

 

Tijdig vervangen

Om een droog klimaat onder de kleding te behouden, helpt het om luierbroekjes en inleggers tijdig te vervangen en daarbij de huid telkens goed schoon wassen en droog te houden.

 

Verzorging van Tena

Tena heeft een uitgebreide lijn met verzorgingsproducten.

 

 • tena barrier cream huidverzorging

  TENA Barrier Cream biedt extra bescherming voor de kwetsbare huid. Het vormt een beschermend laagje dat de huid tegen ongewenste irritatie beschermt. TENA Barrier Cream is zeer geschikt voor incontinentiezorg.

  Het is een ongeparfumeerde, doorschijnende, gele crème zonder conserveringsmiddelen, die ontwikkeld is om de huid te beschermen. De crème is dermatologisch getest en wordt al sinds lange tijd veilig toegepast in de incontinentiezorg.

 • tena skin care oil huidverzorging

  TENA Skin Care Oil bestaat uit een mengsel van milde oliën en is rijk aan vitamine E. De olie is dermatologisch getest en bevat geen conserveringsmiddelen.

  De olie kan in een dunne laag direct op de huid worden aangebracht en vervolgens worden in gemasseerd. De olie kan tevens prima worden toegevoegd aan het badwater.

 • tena wash mousse huidverzorging bij incontinentie

  TENA Wash Mousse is een 3-in-1 product voor milde reiniging, herstel en bescherming van zelfs de meest gevoelige en kwetsbare huid. Wordt gebruikt met wegwerp washandjes. TENA Wash Mousse is de perfecte vervanging van zeep en water en ook van huidverzorgingsproducten. Het is een zacht schuim. Ideaal voor frequente perineale reiniging tijdens de verwisseling van incontinentiematerialen.

 • tena shampoo huidverzorging

  TENA Shampoo & Shower is een combinatie van milde douchegel en een zachte, verzorgende shampoo voor de milde verzorging van huid en haren. Het product is ideaal voor de gevoelige hoofdhuid van ouderen en de conditioner-formule maakt het kammen van het haar eenvoudiger. Het bevat milde en verzachtende bestanddelen geschikt voor de gevoelige huid en haarverzorging.

 • tena wet wipes huidverzorging

  TENA Wet Wipes zijn 3-in-1 vochtige wasdoekjes voor milde reiniging, herstel en bescherming van de meest gevoelige en kwetsbare huid. Ideaal voor frequente reiniging. De Wet Wipe is een vervanging van water en zeep en ook van huidverzorgingsproducten. Het doekje is extra zacht, breed en dik en is daardoor eenvoudig en handig te gebruiken bij de incontinentiezorg.

Verzorgend Wassen van Abena bestaat uit een pakket kant-en-klare geïmpregneerde washandjes voor bewassing c.q. verzorging. Deze washandjes zijn hygiënisch verpakt, kunnen verwarmd worden in de magnetron voor nog meer comfort en kunnen in één beweging wassen, drogen én verzorgen.

verzorgend wassen als huidverzorging

Er zitten acht washandjes in een pakje. Deze zijn voldoende om het hele lichaam te reinigen. Dit is het reinigen, afspoelen, drogen en verzorgen in één. U hoeft geen water meer te gebruiken, niet meer in te zepen, niet meer te drogen en geen lotion meer te gebruiken. Het zijn dus 4 handelingen in één washandje. Op de washandjes zit een structuur die helpt om de huid goed schoon te maken.

Enkele jaren geleden heeft de Radboud Universitair Medisch Centrum een groot onderzoek gedaan naar de kosteneffectiviteit van Verzorgend Wassen. In 56 verpleeghuisafdelingen werd het onder 500 verpleeghuisbewoners getest.

 

De uitkomsten van het onderzoek:

“Verzorgend Wassen leidt tot minder huidschade. Meer dan 80% van de gebruikers is tevreden over Verzorgend Wassen. Meer dan 80% van de verzorgenden is tevreden over Verzorgend Wassen. Verzorgend Wassen leidt tot een toename van complete wasbeurten met meer dan 100%. Kostenbesparing van Verzorgend Wassen van Abena: meer dan € 200, - per cliënt per jaar.”

 


Bekijk ook:

Incontinentiemateriaal Wordt Broeierig Tijdens Zomerse Nachten – Hoe Hou Je Het Dragelijk...

Hoeveel urine verlies ik? Over absorptievermogen van incontinentiemateriaal...

Welke soorten incontinentiemateriaal zijn er?

Feiten en fabels over incontinentie en producten...

Psychosociale problemen bij incontinentie...


 

 

Wat zijn de risico’s van incontinentie voor de huid?

Urine en ontlasting kunnen beide grote schade aan de huid aanrichten. Beide bevatten stoffen die bij (langdurige) blootstelling irritaties geven. Wanneer dit lang, duurt kan de huid opengaan en moeilijk weer genezen, aangezien de urine en/of ontlasting daarna ook weer op de huid inwerken.

Wat zijn de meest voorkomende problemen met de huid bij incontinentie?

Het begint meestal met een rode huid die gaat irriteren. Dat betekent jeuk, pijn en/of een branderig gevoel. Duurt dit langer dan kan de huid open gaan met vochtverlies en bloedingen. Ook ontstaat het risico op ontsteking.

Wat kun je doen om de huid te beschermen bij incontinentie?

Op de eerste is het heel belangrijk tijdig te verschonen. Bij ontlasting is het aan te raden na een verlies direct te verschonen. Het helpt om de huid bij het verschonen te wassen en eventueel te verzorgen met een crème. Wanneer irritaties ontstaan, helpt het de huid te beschermen met een barrièrecrème.

Wat kun je doen om de huid te verzorgen bij incontinentie?

Verzorgen kan met speciale zepen die de huid reinigen. Ook zijn er tal van crèmes die de huid zacht houden en/of beschermen. Er bestaan natte wegwerp washandjes die in de magnetron worden opgewarmd. Hiermee kan goed worden gereinigd. Een barrièrecrème helpt om de huid te beschermen.

Welk product moet je kiezen bij huidverzorging bij incontinentie?

Onmisbaar bij beginnende schade is een barrièrecrème. Deze legt een beschermende laag over de aangetaste huid. Wet wash gloves zijn ideaal om bij een verschoning de huid te reinigen en verzorgen. Een zachte balsem kan helpen de huid in conditie te houden.