Incontinentiemateriaal Wordt Broeierig Tijdens Zomerse Nachten – Hoe Hou Je Het Dragelijk?

zomer - warme nachtenAls je genoodzaakt bent incontinentiemateriaal te gebruiken, dan kan het op hete zomerdagen op de huid erg warm en broeierig worden. En dat leidt tot zweten, schuren en irritaties aan de huid. Wat is hier aan te doen en hoe komt u zo prettig mogelijk de warme zomernachten door? Hét ei van Columbus hebben we helaas niet. Wel een aantal belangrijke tips die u direct verlichting geven.



De mate waarin iemand die incontinentiemateriaal gebruikt last heeft van de warmte, hangt op de eerste plaats af van hoe iemand warmte ervaart. De een gaat snel zweten en wordt plakkerig, de ander kan de warmte gemakkelijk verteren en verliest geen druppel zweet.

Ook verliezen we allemaal op een andere manier ons vocht. Sommige krijgen als eerste een zweterig voorhoofd. Bij een ander breekt het zweet uit onder de oksels of op de rug. Wanneer je incontinentiemateriaal gebruikt is het natuurlijk vervelend wanneer het in de bilnaad, tussen de benen of in het kruis nat wordt. Dat zijn natuurlijk de plekken waar je juist geen extra vocht wilt hebben.


Slips vaak nog warmer


Ook het incontinentiemateriaal dat u gebruikt, bepaalt in belangrijke mate hoe warm en zweterig het op de huid wordt. Het is natuurlijk een groot verschil of je een kleine inlegger type TENA Lady gebruikt of een Slip Maxi met veel wattenpulp. De zijflappen die over de heupen worden getrokken maken het extra warm.

Slips met een plastic buitenzijde houden nog meer vocht vast. Die hebben een buitenlaag die niet ademt en dus geen warme lucht en vocht kan afvoeren. Als u ook nog een plastic broekje over uw slip, inlegger of pants gebruikt, is het bijna niet haalbaar om het binnenklimaat aangenaam te houden.

Een plek waar de meeste problemen met de warmte optreden is de slaapkamer. Die is vaak boven in het huis. Daar is nog warmer dan beneden. We willen ook in de zomer graag onder een laken liggen, dus dat houdt extra warmte vast. Om de temperatuur van ons lichaam te reguleren zullen we gaan zweten. Dat kan tijdens een warme zomernacht wel een veel kunnen zijn.


Overdag is de oplossing bij warmte meestal relatief simpel: draag een korte broek of rok, blijf in de schaduw en neem een frisse duik. Maar de grote vraag is: hoe komt u die warme nachten door?



breatbable• Kies voor een ademend product


Tien jaar geleden was het nog uitzonderlijk: het ademende wegwerp incontinentiemateriaal. Tegenwoordig hebben bijna alle producten een ademende buitenzijde. Dit wordt ook wel “stof” of “breathable” genoemd. Maar dat is niet wat het is…

De buitenkant van slips, pants en inleggers is nog steeds gemaakt van kunststof. Alleen zijn hier microscopische gaatjes in gemaakt. Tevens is het oppervlak bewerkt zodat het aanvoelt als stof of katoen. De ontwikkelingen op dit gebied gaan snel, dus het zou best eens kunnen dat luiers over enkele jaren net zo ademend zijn als katoenen ondergoed, zonder dat de kans op lekkage toeneemt.


Het is dus in elk geval aan te raden om een ademend product te kiezen, maar het ene ademende product is het andere niet…



• Incontinentiebroekjes ademen beter

Voor mensen die ’s nachts de gehele blaasinhoud verliezen, is het gebruik van een pants meestal geen optie. Die nemen voor hen gewoon te weinig op. Maar mensen die matig verliezen en die een slip gebruiken, die zouden eens naar een incontinentie broekje kunnen kijken, voor de warme zomernachten.

Het eerste voordeel van een broekje ten opzichte van een slip, is dat bij broekjes het materiaal waar geen pulpmat zit, nog beter ademend kan worden gemaakt. Er zijn al broekjes die nog het meest lijken op netbroekjes; in de stof zitten heel veel gaatjes. Je kunt er zo doorheen blazen. Ideaal voor de (warme) nacht dus. Bekijk broekjes voor mannen en broekjes voor vrouwen.

tena lady pants night met gaatjesOok het materiaal dat wordt gebruikt voor de broekjes van Depend voor mannen en die voor vrouwen laten veel lucht door. Dit is gemakkelijk te testen door dit deel van het product tegen de mond te zetten en er doorheen te blazen.

De meeste slips zijn ook gemaakt van ademend materiaal, maar daar kunt u op de heupen minder van profiteren. Slips worden namelijk vastgezet met aan elke zijde twee zijflappen die over de heup worden gelegd. Dat zijn dus al twee lagen kunststof die over elkaar heen liggen. Dit zal tijdens een warme nacht zeker gaan broeien.


 


• Een inlegger in een fixatiebroekje: maximale luchtigheid

Een mogelijke oplossing voor mensen die zwaardere materialen gebruiken, is een inlegger gecombineerd met een boxershorts of een fixatiebroekje. Tijdens de warme nachten wil je natuurlijk het liefst niks op de huid. Als dat niet kan, dan bij voorkeur katoen of een ander (open) materiaal dat gemakkelijk warmte kan afvoeren.

Dat is het geval bij een inlegger. Deze bedekt alleen het gebied waar het echt nodig is. U fixeert hem vervolgens met een fixatiebroekje of het eigen ondergoed. Het eigen ondergoed bestaat waarschijnlijk voor het grootste deel uit katoen. Fixatiebroekjes zijn meestal gemaakt van lycra: een zeer rekbaar kunststof. Door de zeer open structuur kunnen ze gemakkelijk warme lucht en vocht afvoeren.


 


flex• Een flex: de benen en heupen zijn vrij

Een product dat minder bekend is, maar zeer geschikt voor mensen die veel last hebben van de warmte, is de flex. Deze wordt vastgezet door eerst een band op de heup rond het lichaam te trekken. Die wordt met klittenband vastgezet. Vervolgens wordt de absorberende pulpmat zigzaggend tussen de benen door naar voren getrokken.

Bovenaan op deze pulpmat zitten twee stukken klikkenband die op de band die rond het lichaam zit, kunnen worden vastgezet. Aan de zijkant op de benen en de heup zit niets, alleen een stukje van de band. Het is voor veel gebruikers heel prettig dat ze met de flex een product hebben dat zeer grote hoeveelheden urine kan opnemen, maar dat toch zo weinig van het lichaam bedenkt.

We moeten er wel bij aantekenen dat een flex niet de fixatie heeft van een slip. We horen van gebruikers dat het bij een flex vaker voorkomt dat er lekkage is. Wanneer de flex wordt gecombineerd met een fixatiebroekje, is dit probleem te ondervangen.

Maar of u dan ten opzichte van een pants of slip nog voordeel heeft wat betreft vermindering van warmte, dat kunnen we niet beloven.


 


• Gebruik wasbare katoenen luiers


Zoals gezegd is katoen het prettigste materiaal bij hoge temperaturen. Deze stof neemt vocht op en laat het ook gemakkelijk verdampen. Daarom is katoen hét materiaal dat wordt gebruikt in warme landen.

Veel mensen die tijdens warme nachten last hebben van zweten en huidirritaties, kiezen daarom vaak voor katoenen luiers. Deze laten lucht naar binnen waardoor het zweet kan verdampen. Ze kunnen worden gecombineerd met producten die de opvang van de luier vergroten. Want u kunt er niet zoveel urine in opvangen, als in moderne wegwerpluiers.



• Neem een ademende onderlegger


Niet alleen incontinentiemateriaal geeft problemen bij warmte, ook mensen die wegwerp onderleggers gebruiken klagen over te veel vocht en zweten. De onderlaag van deze producten is lucht- en vochtdicht. En dus zorgen ze ervoor dat u tijdens warme nachten uw transpiratievocht niet kwijt kunt.


seni soft superdry ademende onderlegger met sapEr zijn helaas weinig onderleggers met een ademende onderlaag. Deze heeft dat wel: Seni Soft Super Dry, een wegwerp onderlegger van 90 bij 60 centimeter.


Dit zegt de fabrikant erover:

“Seni Soft Super Dry bedonderleggers zijn sterk absorberend en uiterst comfortabel. De superabsorber in de absorptiekern neemt het vocht heel snel op, bindt het tot gel en voorkomt hiermee de ontwikkeling van onaangename geurtjes. Door de ademende onderlaag wordt het ophopen van warmte voorkomen. De supersoft non-woven toplaag is huidvriendelijk en zijdezacht. Seni Soft Super Dry onderleggers zijn, als extra bescherming tegen doorlekken, zeer geschikt voor mensen die langdurig moeten liggen of zitten en een verhoogde kans hebben op huidirritaties en doorligwonden.”



SAP vangt zweet weg

In tegenstelling tot de meeste onderlegger bevat deze ook SAP-korrels. Dat zijn de absorberende korrels die voor de absorptie zorgen in incontinentiematerialen. De korrels zetten de urine (en zweet) om in een gel die droog aanvoelt. Ook als je erin knijpt, komt de urine er niet meer uit.

De meeste onderleggers bestaan in de kern uit wattenpulp. Die neemt ook vloeistof op, maar zoals u weet kunnen watten dit niet erg goed vasthouden. Wanneer u erin knijpt, zal het er weer uitkomen. Bij het verlies van een grotere hoeveelheid urine of zweet is het dus prettig wanneer er SAP in een onderlegger is verwerkt. Ook ongewenste geurtjes worden ingekapseld.

Een andere optie is om te kiezen voor een wasbare onderlegger. Ook deze hebben natuurlijk een ondoordringbare onderlaag van kunststof, dus 100% zweetvrij zijn ze niet. Er worden overwegend twee soorten onderlagen gebruikt, waarbij de een zorgt voor zweten, de ander een stuk minder.


wasbare onderleggerVinyl of PU?

Het goedkoopste materiaal voor de onderzijde is vinyl. Dit laat zeker geen urine door, maar het zorgt voor een warm en broeierig klimaat. Ook ademt het niet.

Een iets duurder materiaal voor de onderzijde is PU, Polyurethaan. Dit is duurzaam en gaat lang mee. Belangrijk in dit artikel: het laat de overdracht van warmte toe, wat gunstig is tijdens de verschillende seizoenen.


We hopen dat wat meer inzicht heeft gekregen in wat verschillende incontinentiematerialen kunnen betekenen tijdens de warme zomernachten. Maar ook wanneer u het hele jaar door last heeft van nachtelijk zweten.

 


 

5 tips om de slaapkamer koel te houdenoverdag ramen en deuren dicht


In Nederland zijn we niet gewend om met warmte om te gaan. En als het dan weer een keer warm is, dan zijn we vergeten hoe we de hitte de vorige keer te lijf gingen. Dan is het verstandig om te kijken naar hoe mensen in warme landen het doen. En dat is vaak net wat anders dan wij…


1. Hou overdag het huis dicht

Loop op het heetst van de dag door een stadje in Spanje en het zal je opvallen dat alle ramen en deuren potdicht zitten. Ze houden de bewoners het huis koel en de warmte buiten. En als je dit consequent doet, kan het verschil in temperatuur zo tussen de 10 graden of meer zijn.

De bewoners zitten zoveel mogelijk binnen, meestal met een ventilator in de kamer, bij voorkeur midden in de kamer aan het plafond. Het levensritme gaat omlaag, alle activiteiten worden in een slakkentempo uitgevoerd. De kleding is dikker dan je zou verwachten. Ook hier kiezen ze voor bescherming boven blootstelling aan zon.


2. Zet ’s nachts de ramen tegen elkaar open

Wanneer de zon onder is, worden de ramen tegen elkaar opengezet. Dan moet er een luchtstroom zijn die de afgekoelde lucht het huis inbrengt. De lucht en de muren kunnen zo afkoelen en de wind houdt de huid koel. Bewegende lucht werkt het beste om te voorkomen dat het lichaam verhit raakt.


3. Hang doeken voor de ramen en deuren

Diezelfde Spaanse huizen hebben allemaal luiken en/of rolgordijnen aan de buitenzijde van de woning. De luiken gaan overdag dicht. De rolgordijnen gaan naar beneden of hangen uitgerold over het balkon.

In Nederland hebben we deze luiken en rolgordijnen meestal niet. En we gaan ze niet aanbrengen voor die paar warme dagen per jaar. Maar het kan wel veel schelen wanneer u de gordijnen van uw slaapkamer dichtdoet en eventueel nog een extra laken of doek voor het raam vastmaakt. Hoe minder zonnestralen u in de slaapkamer krijgt, hoe koeler het zal blijven.

rolgordijnen voor de ramen

4. Verander het slaapritme

Als we dan nog één tip van de Spanjaard mogen overnemen tijdens de warme dagen: ga wat later naar bed, dan is het al iets meer afgekoeld. Het levensritme van Spanjaarden is anders dan dat van ons en dit pas je niet zomaar aan. Maar de lange zomeravonden dwingen ons om niet te vroeg in bed te gaan liggen. Wacht in elk geval tot het donker is. Open nu de ramen om de afgekoelde lucht binnen te laten komen. Sluit ze ’s morgens op tijd weer.

En als u overdag moe bent van het late slapen en vroege opstaan, doe wat de Spanjaard doet: doe een siësta!


5. Koop een superstille ventilator

Er zijn extreem stille ventilatoren in de handel. Deze kunt u aan het voeteneind van uw bed zetten. Op de laagste stand zult u hem nauwelijks horen, maar u krijgt wel de hele nacht een zachte stroom lucht over u heen. Dit koelt sterk af en in zeer warme gebieden is dit het verschil tussen een drijfnat bed en droog de nacht doorkomen.


Bekijk ook:

Incontinentiemateriaal voor vrouwen...

Is er materiaal speciaal voor mannen?

Hoe moet je incontinentiemateriaal gebruiken: aanleginstructies...

Welk materiaal gebruik ik wanneer ik (ook) ontlasting verlies?

Feiten en fabels over incontinentie en producten...