Incontinentiemateriaal: welke soorten zijn er?

“En wat is incomateriaal eigenlijk?”

 

Wanneer u last hebt van incontinentie zijn er veel producten waarmee u de problemen kunt verlichten of oplossen. Van luiers tot inleggers, van bed onderleggers tot wegwerp washandjes huidverzorging producten. Maar het is vaak wel even zoeken voor u het juiste product hebt gevonden.

Wij helpen de vraag te beantwoorden: "wat is incontinentiemateriaal?" en we geven u een goed beeld van de verschillende soorten incontinentiemateriaal die er zijn.

Uiteraard kunt u, naast informatie over incontinentiematerialen, in onze webshop alle incoproducten bestellen. Niet onbelangrijk: u kunt ’s avonds tot 23.30 uur bestellen voor levering de volgende dag. En bestellingen vanaf 20 euro verzenden wij gratis.

 

incontinentiemateriaal - welke soorten zijn er


Misschien wilt u nog veel meer weten over incontinentiematerialen en het gebruik ervan. Daar geven deze vragen antwoord op:

 

Incontinentiemateriaal: deze soorten zijn er

 

‘Luiers voor volwassenen’

 

Het eerste waar we aan denken bij urineverlies is de luier. Voor volwassenen spreken we over pants (luierbroek / incontinentiebroek / incontinentieluier) of slip. De broekjes zijn om in te stappen, de slips worden, net als een luier voor baby’s, op de heup vastgezet.incontinentiemateriaal: luiers voor volwassenen

Het voordeel van de luierbroek en slip is dat ze om het onderlichaam zijn geklemd. Ze slaan daar al het vocht op en houden het blijvend vast. Wanneer de luier goed aansluit op het lichaam, is de kans klein dat nog urine weglekt.

Een relatief nieuw product is de Flex. Dit product is ontwikkeld om de fysieke belasting in de zorg te verminderen. Het is een onbekend product dat soms een oplossing kan bieden, waar de slip en pants dit niet kunnen.

Verderop in dit artikel vertellen we nog wat meer over de pants, slip en flex.

 

Bekijk hier onze Tena 'luiers’
Bekijk hier onze Depend 'luiers’
Bekijk hier onze Absorin 'luiers’
Bekijk hier onze Attends 'luiers’

 

 

Pants / luierboekjes / incontinentiebroekje

 

Pants zijn dus incontinentiebroekjes waar u simpelweg in- en uitstapt. Het heeft veel weg van normaal ondergoed, het is alleen een stukje dikker door de watten die erin zijn verwerkt.incontinentiemateriaal: incontinentiepants

Deze broekluiers zijn vaak wat duurder dan andere oplossingen, maar ze hebben ook veel voordelen. Veel mensen voelen zich zeker met een broekje. Wanneer het goed aansluit hebt u er nauwelijks last van. Ze geven een hygiënisch gevoel, omdat ze na gebruik worden losgescheurd en weggegooid. Pants zijn daarom zeer populair incontinentiemateriaal.

De laatste jaren zijn er ook veel producten speciaal voor mannen en vrouwen bijgekomen. De dames hebben dan broekjes met vrouwelijke vormen en prints. Voor mannen zijn er broekjes in de kleuren blauw en grijs.

Het witte broekje dat voor veel mensen een medische associatie heeft, is daarmee verleden tijd. Ook de modellen doen meer denken aan het eigen ondergoed. Vooral de merken TENA en Depend zetten erg in op voortgaande innovaties aan de broekjes.

 

Slips lijken het meest op de luier die we van baby’s kennen. Ze worden met plakstrips op de heup vastgezet. Na gebruik gaan ze de prullenbak in. Een voordeel van een slip is dat u ze zo strak kan doen als nodig, waardoor de kans op doorlekken minimaal is.incontinentiemateriaal: incontinentieslip

Een ander voordeel van dit incontinentiemateriaal is de hoge absorptie. Slips gaan tot een extreem hoge opname van wel meerdere liters. Dit is mogelijk dankzij de optimale fixatie van de incontinentieslip. Wanneer je een pants een opname van 4 liter zou geven, zou het broekje afzakken door het hoge gewicht.

Een ander voordeel is de prijs: slips zijn goedkoper dan pants. Dit heeft te maken met het elastiek dat in een pants is verwerkt. Het is zeer duur om de 30 meter elastiek in het broekje te verwerken en tegelijk de wattenpulp en vocht opnemende SAP-korrels erin te plaatsen. Het produceren van slips is gemakkelijker en goedkoper. Dat maakt een slips een zeer populair incontinentiemateriaal bij groter verlies van urine.

 

 

Bekijk hier onze Pants
Bekijk hier onze Slips

 

Flex

 

Bijna elke fabrikant van incomateriaal heeft een Flex in het assortiment. Deze slipachtige materialen worden vooral gebruikt door mensen in verpleeghuizen, die niet in staat zijn zichzelf te verschonen.incontinentiemateriaal: flex

Dankzij de Flex kunnen verzorgenden sneller de luier verschonen, zonder hun rug te veel te belasten. Wanneer mensen zelf een flex willen aan doen, is het belangrijk dat ze hun handen nog redelijk kunnen gebruiken, want het vraagt enkele handelingen om de flex goed vast te zetten.

De flex gaat tot een heel hoge absorptie en is daarmee bij bijna alle vormen van incontinentie in te zetten. Zoals gezegd is het een relatief onbekend product waardoor het vaak over het hoofd wordt gezien. Het kan het werk van mantelzorgers sterk verlichten, wanneer zij iemand moeten verschonen die een stuk groter en zwaarder is dan zij.

 

Het lastig uitleggen hoe je een flex gebruikt. Daarom hieronder twee filmpjes waarin u ziet hoe u een flex aanlegt.

 

Inleggers

 

Inleggers zijn stroken vocht opnemend materiaal. Ze kunnen los in een goed aansluitende onderbroek of in een speciale fixatiebroek worden gebruikt. Een inlegluier kan flinke hoeveelheden urine opnemen, de grootste wel tot 3 liter. Er zijn ook inleggers die geschikt zijn voor dubbele incontinentie.incontinentiemateriaal: inleggers

Verwar inleggers niet met een inlegkruisje. Dat is een zeer dun maandverband, vooral bedoeld om lichte menstruatie en vochtafscheiding op te vangen. In maandverband zit alleen wattenpulp, dat nauwelijks in staat is vocht op te vangen en vast te houden.

Het zijn juist de vocht opnemende SAP-korrels in incomaterialen die ervoor zorgen dat urine wordt opgenomen en omgezet in een gel die geen vocht kan loslaten. In maandverband zitten deze korrels niet.

Inleggers zijn er van heel dunne en kleine producten die een paar druppels kunnen opvangen, tot zeer grote producten die een heel grote hoeveelheid urine kunnen opnemen.

De inlegger is meestal het eerste incontinentiemateriaal dat mensen gebruiken. Als de dunste niet voldoende opnemen of ze hebben bijvoorbeeld voor de nacht meer opname nodig, dan nemen ze een dikke voor die momenten. Zo kunnen inlegluiers voor alle situaties een oplossing bieden. Ook zijn er special inleggers voor mannen, zoals TENA Men Level 1.

 

Bekijk hier onze inleggers.

Bedbeschermer / bedonderlegger / matje

 

Mensen die urine verliezen, doen dat meestal ook 's nachts. Daarom gebruikt u ook in bed de broekjes en inleggers. Maar door de houding waarin we liggen en het feit dat we door de aandrang van de plas kunnen heen slapen, zijn er verschillende oplossingen om het bed te beschermen tegen urine. Want een matras waar regelmatig op wordt geplast, slijt snel en gaat vies ruiken.

incontinentiemateriaal: bed onderlegger

Bedbescherming in de vorm van een bedonderlegger biedt uitkomst. Deze producten worden ook wel incontinentiematjes genoemd. De matjes / onderleggers worden tevens gebruikt om een stoel of rolstoel te beschermen tegen vocht.

Onderleggers worden altijd gebruikt in combinatie met incontinentiematerialen die op het lichaam worden gedragen. De opname van de matrasbeschermers is onvoldoende om bijvoorbeeld een volledige blaasinhoud op te nemen, ondanks de claims die fabrikanten doen. Laat u hier niet door misleiden.

Ook in onze winkel leest u de opnamecapaciteit van deze producten, zoals door de fabrikanten wordt gemeld. Wij testen regelmatig onderleggers om komen altijd weer tot de conclusie dat de claims bij lange na niet worden gehaald.

Deze producten zijn een extra veiligheid voor als er een ongelukje gebeurt. Overigens zijn ze ook heel geschikt om te gebruiken bij het verschonen, in de stoel, op de bank, in de auto en bij dieren.


Wasbare Onderlegger


Naast onderleggers die na gebruik worden weggegooid, bestaan er onderleggers die uitwasbaar zijn. Zo kunt u langer gebruik maken van de matjes.

Het voordeel is dat u niet het afval heeft wat wegproducten veroorzaken. Ook is de opname van de wasbare producten iets groter. Al geldt ook hier: de hoeveelheden die fabrikanten melden zult u nooit halen. En dat wilt u ook niet, want de onderlegger zou dan doorweekt zijn.


Zie hier onze wasbare onderleggers.

 

Absorptievermogen

Een belangrijk verschil tussen alle bovengenoemd incontinentiematerialen zit dus in de mate waarin ze vocht opnemen: het absorptievermogen.

Bij de meeste pants en slips staat op de verpakking een schaal waarmee wordt aangegeven hoeveel urine het kan absorberen. Het kan ook in milliliters staan aangegeven. De sterkste luiers voor volwassenen nemen wel 3 liter op. Verreweg de meeste mensen met incontinentie hebben aan minder genoeg.

Het is belangrijk om iets meer te weten over deze opname. Het wordt getest door een product helemaal onder water te dompelen. Het zuigt zich vol en wordt dan gemeten. Het verschil in gewicht tussen een vol en een leeg product, is de opname.

Toch wil je die hoeveelheid er niet in hebben. Een incontinentiemateriaal is na het dompelbadje volledig verzadigd. Het vocht drupt er nog uit.

Wanneer u bij een incontinentiemateriaal een opname van 4 liter ziet, trekt er dan zeker 1 liter vanaf. Liever nog een halve liter extra. Dan weet u hoeveel urine u zelf in zo’n product kunt opvangen.

 

Zwemluier

 

incontinentiemateriaal: zwemluierEen zwemluier kennen we vooral van baby's en kleuters. Maar ook voor volwassenen is het een belangrijk product. Voor veel mensen is het zelfs onmisbaar bij het zwemmen. Zwemluiers zijn incontinentiemateriaal, maar ze hebben geen absorptie. Ze kunnen dan ook geen urine opnemen. Dat is niet mogelijk in een zwembad. Het product zou meteen volledig verzadigd zijn.

Zwemluiers zijn er om ontlasting tegen te houden en het zwemwater zo te beschermen tegen uitwerpselen. Het zijn broekjes die goed afsluiten rond benen en heupen. De producten die wij verkopen zijn voor eenmalig gebruik. Er bestaan ook wasbare varianten.

 

Fixatiebroekjes

 

Inleggers kunnen worden gebruikt samen met een fixatiebroekje. Deze relatief strakke onderbroekjes houden de inlegger op zijn plaats, waardoor het op de juiste plek ligt om maximaal vocht op te nemen.

incontinentiemateriaal: fixatiebroekje

Er zijn netbroekjes voor eenmalig gebruik, zoals in het kraambed wordt gebruikt. Deze zitten vaak met meerdere in een verpakking. Ook zijn er shorts om meerdere keren te gebruiken. Deze kunt u wassen op 60 graden.

Wanneer de juiste luier en fixatiebroek worden gebruikt, is de kans op doorlekken minimaal. Het is een uitstekende, veilige, hygiënische en betaalbare oplossing bij verschillende vormen van incontinentie.



 

 

Pampers voor volwassenen kopen?

 

incontinentiemateriaal voor baby's

Het woord luier kennen we vooral van baby’s. Het gaat dan over een incontinentiemateriaal waarmee de urine en ontlasting wordt opgevangen en opgeslagen. In vroeger tijden waren de luiers van stof en werden ze uitgewassen na gebruik. Tegenwoordig zijn ze voor eenmalig gebruik en verdwijnen in de vuilnisbak.

Het bekendste merk babyluier is Pamper. Deze naam is zo bekend dat het inmiddels synoniem is geworden voor het woord “luier”. Vooral in België spreekt men vrijwel altijd van pampers voor volwassenen als men een luier bedoelt.

 

Pampers voor ouderen?

Het merk Pampers heeft alleen luiers voor baby’s. U kunt dus geen Pampers in grote maten kopen. U kunt bij ons echter wel grote luiers voor volwassenen kopen.

 

 

Incontinentiemateriaal: van alle tijden

 

Incontinentie is soms nog een beetje een taboe. We praten er niet snel over. Toch komt incontinentie in alle leeftijdsgroepen voor. Bij kinderen, volwassenen en ouderen, bij mannen en vrouwen. Bijna 1 miljoen Nederlanders hebben last van een vorm van incontinentie. width=

Ook is incontinentie van alle tijden. Dat geldt ook voor de incontinentiematerialen, al waren die vroeger erg primitief. Bladeren van planten en dierenvellen vormden in de oudheid de grondstoffen voor luiers.

Later werden dat katoenen en linnen doeken. Na gebruik werden ze uitgespoeld en gedroogd in de zon, bij het vuur of bij de kachel. Toen er steeds meer kennis kwam over bacteriën, gingen moeders de katoenen luiers in ketels koken. Een tijd- en energieverslindende bezigheid.

 

Papierpulp

De eerste luier werd in de jaren ’50 bedacht door de Amerikaanse moeder Marion Donovan, die er eerst eentje maakte van douchegordijn en later van parachutestof. Al snel kwamen de eerste wegwerpluiers. Die hadden maar een klein absorptievermogen en waren daardoor duur in het gebruik.

Schone papierpulp – cellulose - bleek uiterst geschikt als vulling, maar de wegwerpluiers waren nog wel erg dik en zwaar. Dat verandert wanneer er aan de cellulose een super absorberend polymeer (SAP) wordt toegevoegd. Deze SAP-korrels kunnen tegenwoordig duizend keer hun eigen gewicht aan vocht opnemen.

Het gewicht van een wegwerpluier en van incontinentiemateriaal is nu nog maar de helft van wat het vijftien jaar geleden was. Vandaag de dag zijn er materialen in alle soorten en maten, die ook nog eens volledig in het milieu kunnen worden afgebroken.

 

Incontinentiemateriaal kopen?

Kijk in onze winkel

 


 

Nog wat termen rond het begrip "incontinentiemateriaal"

 

Absorberend materiaal is zowel in disposable (wegwerp) als re-usable (wasbaar) materiaal verkrijgbaar. In Nederland zijn verschillende bedrijven die disposable, absorberend materiaal leveren. Ook is er een breed aanbod aan wasbare materialen. Het materiaal, zowel disposable als re-usable, kan worden onderverdeeld in lichaamsgedragen materiaal en materiaal voor stoel- en bedbescherming.
 

Lichaamsgedragen materialen
 

Tweedelig systeem
Inlegverband, afgestemd op de mate van incontinentie, wordt gefixeerd met een broekje. Kleine inleggers met hechtstrook voor lichte vormen van incontinentie worden in het eigen, goed aansluitende ondergoed gefixeerd. Grote anatomische inlegverbanden voor matige en zware vormen van incontinentie kunnen in een stretchbroek (afgestemd op heupomvang en gewicht) worden gefixeerd. Deze stretchbroekjes worden niet vergoed.

Voor mannen zijn er speciale ‘herenverbanden’ verkrijgbaar. Deze worden om de penis gedragen en gefixeerd in het eigen, goed aansluitend ondergoed (dus niet in boxershort). Goede fixatie van het product met de juiste absorptiecapaciteit is essentieel voor een optimale bescherming. Het mannenverband is verkrijgbaar in verschillende absorptiecapaciteiten.

Eéndelig systeem
Inlegverband: dat wordt gefixeerd met elastische heupbanden. Het verband wordt afgestemd op de mate van incontinentie en de heupbanden zorgen voor een goede fixatie (onafhankelijk van de wijdte van het eigen ondergoed)

Pants-systeem: verbandbroekje dat als gewoon ondergoed aan- en uitgetrokken kan worden (‘up and go systeem’). In verschillende absorptiecapaciteiten verkrijgbaar.

Attentie: soms wordt dit product gebruikt als onderbroek of fixatiebroekje. Hierin wordt dan een extra inlegger gelegd die wordt verwisseld. Dit noemt men stapelen en is een voorbeeld van oneigenlijk gebruik. Dit moet worden voorkomen c.q. aangepakt.

Slip: ‘eendelige broekluier’ die met hersluitbare hechtstroken wordt gefixeerd. Wordt voor de zware incontinentievormen gebruikt en is ook zeer geschikt voor mensen die rolstoelgebonden zijn. Voor de juiste maatvoering dient vooraf de heup- en/of tailleomvang te worden bepaald. Essentieel is het op de, door de firma aanbevolen wijze, aanbrengen en fixeren van de hechtstrips.


Stoel / bedbescherming
Omvat stoelbeschermers, onderleggers en steeklakens (met en zonder instopstroken). Dienen als extra bescherming als de lichaamsgebonden systemen onvoldoende bescherming bieden. De materialen verschillen in formaat en absorptiecapaciteit.

 

 


Bekijk ook:

Welk materiaal gebruik ik wanneer ik (ook) ontlasting verlies?

Heb ik voor de nacht ander incontinentiemateriaal nodig?

Wat is een waterdichte matrasbeschermer?

Psychosociale problemen bij incontinentie...

Feiten en fabels over incontinentie en producten...

Assortiment incontinentiemateriaal


Wat is incontinentiemateriaal?

Incontinentiemateriaal is een product voor het opvangen en vasthouden van urine en/of ontlasting. In de meeste gevallen is het voor mensen die last hebben van ongewenst verlies van urine. Incontinentiemateriaal bestaat uit een strook absorberend materiaal: watten met daarin super absorberende korrels.

Welke soorten incontinentiemateriaal zijn er?

Er zijn enkele soorten incontinentiemateriaal. Dit zijn de bekendste. De inlegger: dit is een strook absorberend materiaal. De pants: het incontinentiebroekje. De slip: een luiers die je zelf met plakstrips op de heup vastzet. De flex: een heupbandsysteem.

Wat is het meest gebruikte incontinentiemateriaal?

De inlegger is het meest gebruikte incontinentiemateriaal bij lichte incontinentie. Er zijn inleggers speciaal van mannen en voor vrouwen. Dit product leent zich ook voor zwaarder verlies. Maar vaak kiezen mensen dan voor het comfort en gemak van een incontinentiebroekje.

Welk incontinentiemateriaal moet ik kiezen?

Op de eerste plaats moet u vaststellen hoeveel u verliest. Bij enkele druppels ligt een inlegger voor de hand. Bij zwaarder verlies kunt u kiezen voor een inlegger of een broekje. Bij zeer zwaar verlies is het te overwegen een slip te gebruiken.

Is TENA het beste merk voor incontinentiemateriaal?

TENA is het bekendste merk voor incontinentiemateriaal, maar daarmee is het niet per definitie het beste. Buiten Europa zijn er andere merken die het populairst zijn. TENA loopt wel voorop met het ontwikkelen van nieuwe producten, zoals inleggers en incontinentiebroekjes in verschillende kleuren en modellen.

Wat is incontinentiemateriaal en hoe kan het me helpen?

Incontinentiemateriaal is in feite een verband met een opname voor urine. De basis is een rechthoekige strook verband, die vaak een anatomische vorm heeft. Dat willen zeggen: het heeft een vorm waardoor je het comfortabel tegen het lichaam kan dragen. Van deze strook maken fabrikanten verschillende soorten incontinentiemateriaal, zoals een slip (incontinentieluier), een pants (incontinentiebroekje), een inlegger (de strook met eventueel opstaande randjes) en de Flex (heupbandsysteem voor minder mobielen).

Welke soorten incontinentiemateriaal zijn er voor mij?

In essentie zijn er vier soorten incontinentiemateriaal. De inlegger: een strook met watten met absorberende korrels die tussen de benen wordt gedragen. Een pants: een broekje met daarin verwerkt een absorberende mat. Een slip: de luier die we van baby’s kennen. De belangrijkste eigenschap is dat je hem met kleefstrips vastzet. Een flex: hierbij wordt eerst een band rond het middel geplaatst. De luier wordt hier vervolgens met klittenband tegenaan geplakt.

Hoe kies ik het juiste incontinentiemateriaal?

In principe kan elk product kan elk probleem met incontinentie oplossen. Alleen de pants heeft de beperking dat het iets minder opneemt dan de andere producten en dat je in staat moet zijn het broekje over de voeten te doen. Het is dus vooral de vraag welk type product voor u het meest prettig is. Er zijn mensen die geen slip willen, omdat ze het gevoel hebben dat ze daarmee weer een babyluier moeten dragen. Anderen kiezen juist voor de slip omdat deze zoveel kan opnemen en omdat je hem zo goed kunt vastzetten.

Hoeveel incontinentiemateriaal heb ik per dag nodig?

Hoeveel incontinentiemateriaal u per dag nodig hebt, hangt van verschillende zaken af. We laten ongewenst verlies van ontlasting hier even buiten beschouwing, omdat het daarbij belangrijk is om vaak te verschonen om schade aan de huid te voorkomen. Bij verlies van urine zou u af moeten kunnen met 2 tot 4 producten per dag, afhankelijk van de mate van verlies. Wanneer u incontinentiemateriaal te lang gebruikt, kan het irritatie aan de huid geven. Tijdig verschonen is daarom belangrijk. Maar het is ook niet nodig om na elk verlies te verwisselen. Modern incontinentiemateriaal is gemaakt om gedurende langere periode urine op te nemen. Dit wordt in de kern van het product opgeslagen. Ook ongewenste geurtjes verdwijnen.

Waar kan ik incontinentiemateriaal kopen?

Van oudsher wordt incontinentiemateriaal verkocht via de apotheek. Lichtere producten kunt u bij de drogist kopen. Tegenwoordig wordt het merendeel van het incontinentiemateriaal aan huis geleverd. Zorgverzekeraars hebben leveranciers die maandelijks of tweemaandelijks thuis leveren. Maar er zijn ook tal van webwinkels die de producten supersnel en discreet bij u bezorgen. 123Drogisterij is zo’n bedrijf. Het heeft ruime ervaring met het leveren van incontinentiemateriaal in Nederland, België en Duitsland. Inmiddels geven tienduizenden klanten hun vertrouwen aan dit bedrijf.

Hoeveel kost incontinentiemateriaal gemiddeld?

Dat is afhankelijk van type product en de mate van absorptie. Kleine inleggers zoals TENA Lady en TENA Men kosten een paar dubbeltjes per stuk. Een grotere inlegger komt op een euro per stuk. Een slip rond de 1,5 euro. En een pants zit tegen de 2 euro per stuk. Inleggers zijn het eenvoudigst om te produceren. Slips zijn iets complexer omdat er plakstrips en zijflappen aan vast worden gemaakt. Pants (incontinentiebroekjes) zijn het duurst omdat hier heel veel elastiek in is verwerkt om het broekje de noodzakelijk elasticiteit te geven. De productie van pants is hierdoor ook veel complexer dan bijvoorbeeld een inlegger.

Wordt incontinentiemateriaal vergoed door mijn zorgverzekering?

Of incontinentiemateriaal vergoed wordt door de zorgverzekeraar hangt af van het type incontinentie. Mensen die tijdelijk incontinent zijn, krijgen geen vergoeding. Het probleem moet dus structureel van aard zijn. Als u heel weinig verliest, kan het zijn dat u onder de ondergrens zit. U heeft dan ook geen recht op een vergoeding. Wanneer u in aanmerking komt voor vergoeding, wil dat overigens niet zeggen dat u altijd het product krijgt dat u wilt hebben. Ook kan u minder krijgen dan u zelf vindt dat u nodig hebt. Namens de verzekeraar wordt vastgesteld voor welke dagvergoeding u in aanmerking komt. Daarbij wordt een product gezocht dat u afdoende zou moeten beschermen. Bent u het daarmee niet eens of wilt u een product zoals een incontinentiebroekje, dan kan het zijn dat u zelf incontinentiemateriaal moet bijkopen.

Welke maat incontinentiemateriaal heb ik nodig?

Het vaststellen van de maat van het incontinentiemateriaal dat u wilt gaan gebruiken, kunt u doen met verschillen indicatoren. Voor pants, slips en de flex geldt dat u de heupomvang moet vaststellen. Fabrikanten gebruiken dat om inzicht te geven in de maat. Ook wordt gebruik gemaakt van de maten Small, Medium, Large, et cetera. Dat geeft een idee van de maat die u nodig hebt. Deze maten komen het meest overeen met de maten die u ook in kledingwinkels gebruikt, bijvoorbeeld de maat voor ondergoed voor heren. Vervolgens geeft een aantal fabrikanten, zoals TENA, de confectiemaat voor dames en heren. Hiermee kunt u nog nauwkeuriger vaststellen binnen welke maat u valt.

Wat moet ik doen als het incontinentiemateriaal niet voldoende absorbeert?

Wanneer incontinentiemateriaal niet voldoende absorbeert kan dit twee oorzaken hebben. U kunt een te klein product gebruiken. Kleinere maten nemen vaak minder op. Als u een te klein product gebruikt, dan zult u dat merken omdat het incontinentiemateriaal knelt. Zit een product comfortabel, dan kan de oorzaak zijn dat u incontinentiemateriaal met een te lage opname heeft. Voor inleggers, slips, pants en flex geldt dat ze bestaan in een range die oploopt in opname. De producten met de laagste opname heten meestal iets van Normal of Plus. Super is al zwaarder. Maxi en Ultima hebben de hoogste opname. U zult dus even op het pak van uw incontinentiemateriaal moeten kijken hoe het heet. Zo kunt u zien of uw product bestaat in een hogere opname.

Zijn er speciale instructies voor het weggooien van incontinentiemateriaal?

Incontinentiemateriaal wordt al heel lang met het gewone afval weggegooid, maar dit geeft problemen. Luiers bevatten kunststoffen die we liever niet in de verbrandingsovens willen hebben. Daarom zijn steeds meer gemeentes bezig om luiers in aparte afvalstromen op te halen en te verwerken. Ze kunnen worden gebruikt om biogas, kunstmest of kunststoffen van te maken. Een steeds groter deel van de luiers in Nederland krijgt zo’n bestemming.

Kan ik normaal naar het toilet gaan als ik incontinentiemateriaal draag?

Wanneer u incontinentiemateriaal draagt, kunt u nog normaal naar de wc gaan. Als u een pants gebruikt is dit het gemakkelijkst. U doet het broekje omlaag en neemt plaats op de wc. Bij een grote inlegger moet u even zorgen dat deze in het ondergoed of het fixatiebroekje blijft liggen. Bij een slip is dat wat lastiger. U zult deze even helemaal uit moeten of hem aan één zijde vast laten zitten en zo langs het been naar beneden laten zakken. Het omgaan met incontinentiemateriaal leert u snel. Het praten met lotgenoten kan ook erg helpen om er snel handigheid in te krijgen.

Wat zijn mogelijke bijwerkingen van het langdurig gebruik van incontinentiemateriaal?

Wanneer u langdurig incontinentiemateriaal gebruikt, is er een kans dat u last krijgt van een geïrriteerde huid. De lucht onder incontinentiemateriaal is vaak wat warmer en vochtiger. Dit kan op de huid inwerken. Resten van urine die op het materiaal aanwezig zijn, kunnen dit proces verergeren. Daarom is het zaak om de huid regelmatig te bewassen en verzorgen. Dit doet u bijvoorbeeld door bij elke keer dat u verschoont de huid te reinigen met water en zeep (daarna goed drogen). Ook kunt u gebruiken maken speciale natte washandjes die u in de magnetron kunt opwarmen. Deze bevatten zeep en een lotion die de huid optimaal opfrist en verzorgt.

Hoe kan ik geurproblemen voorkomen bij het gebruik van incontinentiemateriaal?

Wanneer u incontinentiemateriaal nodig hebt voor de opvang van urine, dan is er de angst dat andere mensen dit ruiken. Gelukkig is incontinentiemateriaal tegenwoordig in staat om grote hoeveelheden urine op te vangen en op te sluiten in de kern van het product. Ook geurtjes worden op deze manier “ingepakt”. Maar wanneer u incontinentiemateriaal wat langer heeft gedragen, kunnen er toch geurtjes ontsnappen. De beste manier om dit op te lossen, is door het te vervangen. Wanneer u toch nog iets blijft ruiken, kan de oplossing zijn om ook even de kleding te verschonen.

Hoe kan ik voorkomen dat het incontinentiemateriaal verschuift of niet goed blijft zitten?

Het is heel belangrijk dat incontinentiemateriaal niet verschuift of afzakt. Bij inleggers die u in het eigen ondergoed gebruikt, is het belangrijk dat deze goed op hun plaats blijven. Dit doet u met geschikt ondergoed, dat strak tegen het lichaam zit en niet verschuift. Een boxershort is hiervoor zeer geschikt. De pijpjes geven extra stevigheid. Ook bestaan er zeer elastische broekjes speciaal gemaakt voor incontinentiemateriaal. Deze heten fixatiebroekjes. Bij een pants is het belangrijk dat u de juiste maat hebt. Ook bij een pants kunt u een boxer of fixatiebroekje gebruiken om het goed te fixeren. Hetzelfde geldt voor een slip of flex. Slips kunnen tijdens gebruik wat oprekken en afzakken. U kunt de plakstrips dan opnieuw vastzetten. Bij een flex kunt u heel gemakkelijk de luier even losmaken en opnieuw goed positioneren.

Wat moet ik doen als ik het incontinentiemateriaal wil verwijderen?

Wanneer u incontinentiemateriaal wilt verwijderen dan kan dit bij het restafval. Overigens zijn veel gemeentes bezig om luiers in een aparte afvalstroom in te zamelen. U kunt u bij uw gemeente navragen hoe u incontinentiemateriaal moet afvoeren.

Kan ik incontinentiemateriaal hergebruiken?

Er zijn twee soorten incontinentiemateriaal: wegwerp en wasbaar. De wegwerpproducten (ook wel disposables genoemd) zijn niet herbruikbaar. Wij horen wel eens van klanten dat zijn producten op de verwarming drogen om het daarna weer te gebruiken. Dit kan, de urine kan deels worden verdampt, maar dit is uit oogpunt van hygiëne af te raden. Een luier gaat stinken en het kan schade aan de huid geven. Er is incontinentiemateriaal dat wel geschikt is voor herbruik. Wanneer u online zoekt naar de termen incontinentiemateriaal en wasbaar dan vindt u producten die gemaakt zijn om na gebruik uit te wassen en opnieuw te gebruiken.

Zijn er speciale maten beschikbaar voor mensen met een grotere lichaamsbouw?

Er is incontinentiemateriaal voor mensen met een grotere lichaamsbouw. Voor slips geldt dat ze in verschillende maten worden gemaakt. Ze beginnen bij extra extra small en gaan tot extra extra large. Ditzelfde geldt voor pants (incontinentiebroekjes). De zwaardere inleggers zijn groot genoeg voor bijna alle gebruikers. Deze hebben een lengte van 85 centimeter.

Zijn er speciale instructies voor het gebruik van incontinentiemateriaal bij warm weer?

Er zijn geen speciale instructies voor het gebruik van incontinentiemateriaal bij warm weer. Natuurlijk kan het bij hoge temperaturen minder comfortabel zijn om incontinentiemateriaal te dragen. U kunt meer last krijgen van zweten en irritaties aan de huid. U kunt ervoor kiezen om met warm weer iets vaker te verschonen en de huid nog wat extra te verzorgen.

Waar kan ik terecht voor advies en ondersteuning bij het gebruik van incontinentiemateriaal?

Tegenwoordig is op internet veel informatie te vinden over het gebruik van incontinentiemateriaal. Maar ook de fabrikanten hebben er belang bij dat u het juiste product hebt en weet hoe dit te gebruiken. Vindt u het lastig om uw weg te vinden in het ruimte aanbod van informatie, kunt u altijd bellen naar de klantenservice van de verschillende fabrikanten. Maar ook een gespecialiseerde webshop zoals 123Drogisterij kan u helpen met al uw vragen.