Kiezen Van Het Juiste Incontinentiemateriaal [Onderschat Dit Niet!]

kiezen van het juiste materiaal

Over incontinentiemateriaal wordt vaak niet openlijk gesproken. Daarom informeren mensen zich op internet zo goed en zo kwaad als het gaat over producten. Maar vinden we daar de juiste informatie? Meestal niet, met lekkage en huidproblemen tot gevolg.

 

Dit leest u in dit artikel:

 

Vochtletsel door urine

“Knutselen” met incontinentiematerialen

Isolement en depressie

Maar hoe komt u tot de beste keuze?

Te grote slip

Groot neemt meer op?

Dik = veilig

Het leven dat u leidt

Plastic broekje

 


Eerst even over de risico’s van een het gebruiken van het verkeerde product. Want die zijn niet mis.

 


 

Huidirritaties


Zo kunt u bij een verkeerd gebruik van incontinentiematerialen last krijgen van huidirritaties. Wanneer mensen voor het eerst wat druppels verliezen, nemen ze vaak hun toevlucht tot wat ze al in huis hebben: maandverbanden of inlegkruisjes. We zijn gewend ze te gebruiken. Ook zijn ze lekker dun en nauwelijks zichtbaar onder de kleding.

 

Maar deze producten zijn gemaakt om slechts enkele dagen per maand te dragen. Er zitten veel geparfumeerde stoffen in om geurtjes tegen te houden. Bij dagelijks gebruik is de kans groot dat de huid hierdoor geïrriteerd raakt.


Inlegkruisjes bestaan vooral uit katoen en bevatten nauwelijks absorberende korrels, waardoor ze niet goed in staat zijn vocht op te slaan. Wanneer u deze inlegkruisjes of maandverbanden langdurig draagt, wordt het op de huid vochtig. Met een schrale of rode huid als gevolg.

 


 

Vochtletsel door urine


Bij grotere hoeveelheden urine kan de huid nog meer geïrriteerd raken. Lekkage is niet alleen vervelend, het is ook heel slecht voor de huid. Het kan leiden tot zogenaamd vochtletsel. Urine bestaat naast water namelijk ook uit afvalstoffen. Dat zijn zouten en urinezuur. De lekkage van deze stoffen heeft huidbeschadiging tot gevolg. De huid wordt rood en de bovenste huidlagen gaan stuk. Hierdoor ontstaan pijnlijke plekken die niet genezen als de lekkage blijft voortduren.


Hoe kunt u vochtletsel voorkomen? Reinig altijd direct de huid met water en zeep of met verzorgende kant-en-klare wasdoekjes als er lekkage is geweest. Het wordt aanbevolen om de huid na het schoonmaken te verzorgen met een vochtafstotende crème, zoals vaseline, Sudocrème of een speciale barrièrecrème. Deze producten leggen een beschermende laag op de huid.

 


 

“Knutselen” met incontinentiematerialen


Mensen gaan vaak zelf aan de slag met hun materialen. Wanneer ze zich onzeker voelen, gaan ze bijvoorbeeld een inlegger in een incontinentiebroekje gebruiken. Zij redeneren: als mijn inlegger vol zit, dan lekt het in de pants. Maar zo werkt het niet.


Als een inlegger al vol zit, dan loopt de urine erlangs, vaak langs het been. Sterker nog: een inlegger in een pants of slip geeft alleen maar meer kans op lekkage. Het is dus heel belangrijk om een goede keuze voor een materiaal te maken.


Er bestaan overigens wel speciale inleggers voor in pants of slips om de opname van urine iets te verhogen. Dit zijn bijvoorbeeld: Attends Slipinleg Deoplus, Depend Slip Inlay en Absorin Classic Inlay Maxi.

 


 

Isolement en depressie


Een deel van de mensen die last heeft van incontinentie, krijgt depressieve klachten. Het is heel ingrijpend de controle over het lichaam kwijt te raken. Zeker als het gaat om het ophouden van urine (en/of ontlasting). Dat roept bij veel mensen gevoelens van schaamte op.


Ook ligt het gevaar op loer om lastige situaties te vermijden. Denk bijvoorbeeld aan het maken van reizen, het bezoeken van een toneelstuk of het deelnemen aan een feestje.


Liever thuisblijven dan het risico op een ‘ongelukje’ in het openbaar, wordt er vaak gedacht. Zo kan er een patroon ontstaan dat iemand niet meer de deur uit gaat. Dat kan uiteindelijk weer leiden tot sociaal isolement.



Daarom is het vinden van het juiste materiaal zo belangrijk!


Incontinentie heeft een grote invloed op de dagelijkse bezigheden. Waar u voorheen helemaal niet bewust mee bezig was, is nu opeens iets waar u elke dag rekening mee moet houden. Hoe zorg ik ervoor dat ik droog blijf? Dat doet u door het juiste incontinentiemateriaal te kiezen. Een goede materiaalkeuze kan bovenstaande problemen in de toekomst voorkomen.

 


 

Maar hoe komt u tot de beste keuze?


Het is helaas onmogelijk om in dit artikel een persoonlijk advies aan u te geven. We kunnen wel een aantal zaken benoemen die voor u belangrijk zijn om te weten.


inlegger voor mannenOm te beginnen: in welke mate verliest u urine?


Voor veel mensen begint incontinentie met het verlies van druppels of scheutjes. U druppelt na het plassen nog wat langer na of verliest een scheutje bij het sporten of traplopen. Dit noemen we licht urineverlies. Er zijn verschillende producten geschikt voor dit probleem.


Bijvoorbeeld een inlegger, ook wel incontinentieverbandje genoemd. Alle fabrikanten van incontinentiematerialen hebben een uitgebreid gamma aan inleggers, voor zowel mannen als vrouwen. Ze zijn voor de opvang van druppels en scheutjes, maar ook voor het verlies van scheuten en nog veel meer. Ze worden groter en dikker naarmate ze meer urine moeten opnemen. Ook bij het verlies van ontlasting worden inleggers gebruikt.


Bij het verlies van scheutjes kiezen mensen ook vaak voor een incontinentiebroekje. Deze draag je als het eigen ondergoed. Ze zijn er speciaal voor mannen en vrouwen. Die van mannen zijn er in kleuren als grijs en blauw. Vrouwen hebben elegante dessins.


De broekjes, pants genaamd, zijn erg populair omdat ze prettig zitten, gemakkelijk in gebruik zijn en omdat ze u er nauwelijks aan herinneren dat u last heeft van incontinentie. Een nadeel is dat ze wat duurder zijn in gebruik. Het produceren van de broekjes is een kostbare aangelegenheid.


incontinentiebroekjes voor vrouwenMatig urineverlies

We spreken van matig urineverlies bijvoorbeeld wanneer we flinke scheuten verliezen of langdurig druppelen. Bij deze hoeveelheden is er ook altijd een inlegverband te vinden dat voldoende opneemt. Deze inleggers gaan tot een opname van meerdere liters. We hebben het dan over een product van zo’n 70 centimeter lang.


Bij matig verlies zijn ook de incontinentiebroekjes weer een prima product. Ze zijn er tot een opname van ongeveer 1,5 liter.


Vervolgens is er de slip, de luier zoals we die van baby’s kennen. Dit product wordt overigens vooral gebruikt bij zware incontinentie, omdat ze tot een zeer hoge absorptie gaan. Maar er zijn ook slips voor het verlies van scheutjes.


Vervolgens is er een product dat een stuk minder bekend is: de flex. Deze wordt met een elastische band op de heup vastgezet. De luier wordt vervolgens met klittenband op de band bevestigd.


De flex wordt veel gebruikt in zorginstellingen. Het is voor een verzorgende gemakkelijker aan te brengen dan een slip. Wanneer een verpleegkundige dit zonder hulp moet doen, geeft het een grote belasting op schouders, armen en handen. Zeker wanneer het om grote en zware mensen gaat. Met de flex is dit probleem voor een groot deel weggenomen.

 

Het is wat lastig om uit te leggen hoe dit precies in zijn werk gaat, daarom dit filmpje:

 

Zwaar urineverlies

slip

Bij zwaar tot zeer zwaar urineverlies zijn deze producten geschikt: inlegger, slip en flex. Sommige mensen blijven een pants gebruiken en vervangen deze wat vaker.


Wij kunnen onmogelijk zeggen welk product voor u het best is. Er zijn wel een aantal voor- en nadelen van de verschillende producten te noemen. Wellicht helpt u dat bij het maken van de beste keuze.


• Om een pants aan te kunnen doen, moet u het broekje zelf over de voeten kunnen trekken. Als u zelf geen ondergoed kunt aantrekken, dan zal een incontinentiebroekje ook niet lukken.

• Inleggers zijn ideaal wanneer u buiten de deur bent. Opgevouwen nemen ze weinig ruimte in beslag en u kunt ze gemakkelijk op een openbaar toilet verwisselen.

• Slips kunt u zelf vastzetten en opnieuw strakker doen. Hiermee heeft u maximale controle over de manier waarop het rond het lichaam zit. Het vraagt wel enige oefening om het in de vingers te krijgen.

• Wanneer u een beperkt budget heeft, bent u altijd het meest voordelig uit met een inlegger. Dit is het eenvoudigst te maken product en dus het goedkoopst. Dan volgen de flex en de slip, de duurste producten zijn de pants.

• Het draagcomfort van een pants is onovertroffen, zeggen gebruikers. Er zijn heel veel verschillende soorten en maten, met allerlei materialen aan de buitenzijde. De kans is heel groot dat u het ideale incontinentiebroekje gaat vinden.

• Veel mensen associëren een slip met een luier voor baby’s. Zij voelen zich er om die reden niet prettig bij dit product te gebruiken. Deze mensen kiezen meestal voor een pants.

• Voor de nacht kiezen veel mensen voor de zekerheid van een slip. Dankzij de grote absorptie en goede fixatie rond het lichaam is de kans op lekken erg klein.


Er zijn nog van andere zaken die meespelen bij het kiezen van het juiste incontinentiemateriaal.


Zoals: de maat.

maten


In onze winkel treft u bij al het incontinentiemateriaal zoveel mogelijk informatie aan om tot de juiste maat te komen. TENA geeft hiervoor de meeste informatie. Bij de maat die wordt aangegeven met Small, Medium en Large krijgen we ook de bijbehorende heupomvang en de confectiemaat voor dames en heren.

Voor inleggers geldt dat de heel grote varianten (die ook de grootste absorptie hebben) wel eens te groot kunnen zijn voor kleine mensen. Ze komen dan te hoog op de buik en de rug. Bij de kleinere inlegger zoals TENA Lady zie je dat grotere vrouwen juist behoefte hebben aan een langer product.


 

Te grote slip


Bij slips is het belangrijk om te weten dat de plakstrips ongeveer op het heupbot moet worden vastgemaakt. Veel mensen denken dat dit op de buik is, maar dan hebben ze een te grote slip aan. Wat de kans op lekkage doet toenemen.


Voor mensen met heel dunne benen is het soms lastig om een pants te vinden die voldoende rond de bovenbenen aansluit. Er zit natuurlijk veel elastiek in deze broekjes verwerkt, maar ze zijn niet geschikt voor elke beenomvang. Bij een slip komt dit probleem minder voor omdat je deze zelf strakker kunt maken.

 


 

Groot neemt meer op?


Sommige mensen kiezen voor een te groot materiaal, omdat zij denken dat groot meer opneemt. De waarheid is echt dat dit bijna nooit het geval is. Fabrikanten geven de medium, large en extra large bijna altijd evenveel opname. Bij een enkel product neemt de grote variant iets meer op.


Toch is dit nooit een reden om een groter product te kiezen dan u nodig heeft. Het is heel belangrijk dat u de juiste maat neemt, want te groot of te klein zal zeker voor lekkage gaan zorgen.


Te grote producten sluiten niet mooi aan op de benen, buik en rug. Er zal ruimte ontstaan, waardoor urine kan weglekken.


Te kleine producten komen niet hoog genoeg op de buik en rug en zullen ook niet optimaal in de liezen vallen.

 


 

Dik = veilig


Oudere mensen associëren dik vaak met veilig. Zij zijn nog de producten gewend die gevuld waren met veel dikke watten. Die vulling was het materiaal dat voor absorptie moest zorgen.


U weet vast dat watten eigenlijk vrij slecht water kunnen opnemen. En ze kunnen het al helemaal niet vasthouden. Gelukkig zijn er tegenwoordig de super absorberende korrels die in staat zijn zeer grote hoeveelheden urine om te zetten in een gel. De watten zitten nog steeds in een de producten, maar ze hebben alleen nog als functie om de korrels op hun plek te houden.


Veel ouderen zullen echter nog steeds naar een dik verband grijpen. Dat geeft hen een gevoel van veiligheid. Het mag, maar een veilig product hoeft helemaal niet dik te zijn.

 


 

Het leven dat u leidt


Ook de beweeglijkheid van de gebruiker is heel belangrijk bij het kiezen van het juiste product. Bij een actief leven worden andere eisen gesteld aan het materiaal dan bij bedlegerigheid. Denk daarbij aan de manier waarop het materiaal aan het lichaam bevestigd wordt.


Natuurlijk moet een product altijd goed gefixeerd zijn, maar bij een potje tennis moet hier nog meer aandacht aan worden gegeven. U kunt bij een zeer actief leven overwegen om over uw pants of slip nog een extra boxershorts te dragen, zodat u zeker weet dat het goed aangesloten blijft.


Wanneer u bedlegerig bent, is het vaak verstandig om een slip met een zeer hoge absorptie te kiezen. Wanneer u een dag onverwacht meer plast en u kunt zelf niet naar de wc, dan weet u zeker dat u niet doorlekt. Dat vinden mensen vaak belangrijker dan het feit dat de producten met een hoge opname wat dikker zijn.

 


 

Plastic broekje


Het gaat bij de keuze van incontinentiematerialen vooral om geven van een veilig gevoel. Het veilige gevoel dat u de straat op durft, dat u durft te sporten, boodschappen te doen en dat dat u zonder problemen bij mensen op bezoek gaat.


De keuze die gebruikers van materialen maken voor een bepaald incontinentiemateriaal, is daarom vaak gebaseerd op gevoel van veiligheid. Daarom kiezen veel mensen voor producten met een plastic buitenzijde.


Er zijn slips met plastic en er zijn plastic broekjes die als extra slot op de deur worden gebruikt.

wat u prettig vindt


U zou echte ook zonder plastic moeten kunnen. Maar zoals gezegd: het gaat om gevoel van veiligheid. En u moet doen wat nodig is om dat te krijgen.

 


 

Waar u zich prettig bij voelt…


Zo komen we bij het laatste advies. En dat is misschien wel het belangrijkste: wat heeft uw voorkeur; waar voelt u zich prettig bij?


Als u een inlegger wil omdat die u het meest veilige gevoel geeft: gebruik het. Wilt u een pants omdat dit de minst grote stap is voor u, gewoon doen.


Als u zich prettig en veilig voelt, zult u zich het minst laten storen door het ongewenst urineverlies. En dat is het doel van deze producten: u in staat stellen zo gewoon mogelijk doorgaan met uw leven.

 


 

Bekijk ook:

Incontinentiemateriaal voor vrouwen

Speciaal materiaal voor mannen: TENA Men

Hoe moet je incontinentiemateriaal gebruiken: aanleginstructies

Feiten en fabels over incontinentie en producten

Psychosociale problemen bij incontinentie


Welke soorten incontinentiemateriaal zijn er?

In essentie zijn er 4 soorten incontinentiemateriaal. De slip: een luier die je zelf met plakstrips vastzet op de heup. Een inlegger: een strook absorberend materiaal dat in het ondergoed wordt gedragen. Een pants: een incontinentiebroekje. Een flex: een product dat met een band rond de heup wordt vastgezet.

Welke incontinentiemateriaal heb ik nodig?

Dat is op de eerste plaats afhankelijk van de mate van urineverlies. Bij licht verlies is een inlegger of broekje voldoende. Bij zeer groot verlies kunt u een slip of flex gebruiken. Het lastig om vast te stellen wat de beste oplossing is voor uw situatie. Laat u daarom informeren door een deskundige.

Hoe kies ik het juiste incontinentiemateriaal?

De belangrijkste factoren zijn de mate van verlies, het type verlies (urine, ontlasting of beide) en de maat die u nodig heeft wanneer u kiest voor een slip, pants of flex. Dan is het de vraag welk product u prettig vindt. In principe kunnen alle type producten alle problemen oplossen.

Hoe kies ik de juiste maat incontinentiemateriaal?

Voor slips, pants en de flex geldt dat u dit het best kunt vaststellen met het meten van de heupomvang. Een fabrikant als TENA meldt ook de confectiemaat voor dames en heren. Met die twee getallen is gemakkelijk om tot de juiste maat te komen.