Welk Incontinentiemateriaal Voor De Nacht? (Zo slaapt u door!)

welk incontinentiemateriaal voor de nachtWanneer iemand last heeft van incontinentie vragen de nachten extra aandacht. Want het is natuurlijk heel belangrijk deze slapend én droog door te komen. In dit artikel leest u welke problemen mensen tegenkomen en welke incontinentiemateriaal hierbij een oplossing biedt. Hopelijk helpt het u bij het verbeteren van uw nachtrust.


Het is voor veel mensen lastig om het juiste incontinentiemateriaal voor de nacht te vinden. Want dan zijn de omstandigheden heel anders dan overdag.

Dit leest u in dit artikel:

 

Incontinentiematerialen speciaal voor de nacht (en wat ze zo geschikt maken)

Hoe zorgen we dat we ’s nachts kunnen doorslapen?

Pasvorm

Fixatie

De nachtluier: een zwaarder product voor de nacht

Goed fixeren bij draaien en woelen

Welk materiaal bij bedplassen?

Kom ik op tijd bij de wc?

En wat als er toch een ongelukje gebeurt?

Dus: welk product kiest u?

 


Dit maakt de nacht zo anders:

  1. U wilt doorslapen, en u geen zorgen hoeven maken over hoe vol uw incontinentiemateriaal is. Overdag is het minder belangrijk of u na 5 of na 8 uur de inco's vervangt. Als u slaapt, wilt u niet wakker worden door een product dat vol is, of erger: dat gaat lekken. Hoe zorgt u dat u kan doorslapen?


  2. Veel mensen plassen ’s nachts meer dan overdag. Zij moeten dus een product hebben dat al deze urine kan opvangen en opslaan. Vaak betekent dit dat ze voor overdag een ander product kiezen dan voor de nacht.


  3. In de nacht draait en woelt u. Dit veelvuldig bewegen kan ervoor zorgen dat de incontinentiematerialen gaan schuiven. En schuiven betekent altijd dat de kans op lekkage groter wordt. Wanneer u een onrustige slaper bent, moet dit risico dus worden verkleind.


  4. Er zijn mensen die overdag niet incontinent zijn, maar wel last hebben van bedplassen. In veel gevallen gebeurt dit op onverwachte momenten of hangt het samen met periodes van stress en spanningen. Veel van deze mensen verliezen ineens erg veel urine.


  5. Mensen die zelf ook nog naar de wc gaan, kunnen er problemen mee hebben dat ze, wanneer ze aandrang voelen, te weinig tijd hebben om de badkamer te bereiken. Zij moeten iets bedenken waardoor ze, als het iets langer duurt, toch droog bij de wc aankomen.


  6. Het is heel vervelend om wakker te worden in een nat bed. Je moet jezelf verschonen. Je moet het bed opnieuw opmaken (wat voor sommige mensen heel lastig of onmogelijk is). Het matras kan schade oplopen. Deze vlekken en nare geurtjes zijn er heel moeilijk weer uit te krijgen. En dit alles is natuurlijk heel slecht voor de nachtrust. Daarbij weet je dat de volgende ochtend weer een was gedaan moet worden. Hoe houdt u de schade bij ee nachtelijke lekkage zo klein mogelijk?

 

We gaan alle punten langs om te beantwoorden hoe we die het best kunnen oplossen.

 



 

Incontinentiematerialen speciaal voor de nacht (en wat ze zo geschikt maken):

 


Dit damesbroekje van TENA is ontwikkeld speciaal voor de nacht. Op de eerste plaats is het een heel mooi, zacht broekje. Het belangrijkste verschil met andere pants is dat het aan de achterzijde iets hoger is, waardoor de kans op lekken via de rug sterk afneemt.


Als u op uw zij of rug ligt, zal de urine naar beneden lopen, wat in beide gevallen het gebied van de billen is. Je wilt dus dat het broekje daar goed gefixeerd rond de rug zit. Een hogere elastieken band zorgt hiervoor.

 


Dit is de zwaarste inlegger in de TENA Lady-lijn. Het heeft een iets hogere opname dan de Maxi, de afmeting is hetzelfde. Wat dit verband geschikter maakt voor de nacht is dat de opname wat meer aan de achterzijde van het product zit, dus wat meer op de billen. De mensen die deze verbanden gebruiken, zijn wat zwaarder incontinent. Dat leidt, vooral wanneer ze in bed liggen, tot vochtophoping aan de achterzijde omdat de urine daar naartoe loopt. 

tena lady voor de nacht


Het is een mond vol, maar we hebben het dan ook over een van slips met de grootste opname die in de handel zijn. De opname maakt hem zo geschikt voor de nacht. Het bijna onmogelijk om deze pampers voor volwassenen vol te krijgen. Wie hem gebruikt, weet dus bijna zeker dat verwisselen ’s nachts niet nodig zal zijn.

 


Bedonderleggers/matrasbeschermers zijn er voor de nacht, dat is duidelijk. Ze zijn gemaakt om uw matras te beschermen en om vocht weg te trekken zodat u niet meteen in een nat bed ligt.

 




1. Hoe zorgen we dat we ’s nachts kunnen doorslapen?

 

Het draait bij het vinden van de juiste incontinentiematerialen voor de nacht altijd om 3 zaken:

  • Absorptie
  • Pasvorm
  • Fixatie

 

Absorptie


Het is cruciaal om voor de nacht een product met voldoende absorptie te vinden. Dat klinkt logisch, maar veel mensen doen dit niet, omdat ze hetzelfde product gebruiken als overdag. Sommigen mensen wennen eraan dat ze er elke nacht een keer uit moeten om hun product te vervangen.


Zeker wanneer u de nacht wilt doorslapen en niet gestoord wilt worden door een vol product (om nog maar te zwijgen over lekkage) is het dus zaak om een product te kiezen dat uw nachtelijk urineverlies gemakkelijk aankan. Ook de nachten dat u meer plast dan gebruiken en die waarop u meer heeft gedronken dan normaal.


Welke producten hebben de hoogste absorptie?


Dat zijn in principe de slip, inlegger en de flex. Deze hebben dan namen als Super, Maxi en Ultima. Pants bestaan er ook met deze toevoegingen, maar die komen wat betreft absorptie niet aan de hoeveelheden van de slips, inleggers en flex.


Dit heeft ermee te maken dat pants (incontinentiebroekjes) met elastiek op het lichaam worden vastgezet. Dat is veel en goed elastiek, maar wanneer er meer dan 1,5 liter in is opgenomen, gaat het toch wat naar beneden zakken. Slips, inleggers en flex worden op andere manieren vastgezet, waardoor ze “zwaarder beladen” kunnen worden.


Voor mensen die ’s nachts alleen druppels of scheutjes verliezen zijn pants overigens wel een prima oplossing.


Over absorptie


In onze winkel ziet u hoeveel de producten kunnen opnemen. Dan staat er bijvoorbeeld 500 ml, bijna een liter of 4 liter.


Het is belangrijk iets over de die getallen te zeggen, want een slip die 4 liter zou kunnen opnemen, komt daar in de praktijk niet aan. Bij lange na niet…


De getallen die wij, en andere winkels, gebruiken, komen van de fabrikanten. Zij stellen dit vast met een zogenaamde dompelproef. Ze leggen een slip op de weegschaal, dompelen het vervolgens in een badje met water en wegen het nogmaals. Het verschil in gewicht is de opname van een product.


Na onderdompeling is het product volledig verzadigd. Het zal gaan lekken als je erin knijpt. Bij normaal gebruik, zult u nooit tot een slip komen die zo vol zit. U zou het product al veel eerder willen vervangen, omdat u op dat moment voelt dat er elk moment een lekkage kan komen.


Hou dus als stelregel aan dat u 50 tot 70% van de hoeveelheid die wij melden, in uw product kunt opvangen. Dat is bij een slip met 4 liter opname nog altijd bijna 3 liter. Voor de meeste mensen ruim voldoende dus.

 


Pasvorm


pasvorm incontinentiemateriaalPasvorm is van doorslaggevend belang bij het vinden van het juiste incontinentiemateriaal voor de nacht. Een slechte pasvorm is de belangrijkste reden van lekkage.


Onder pasvorm verstaan we:

- De maatvoering
- En hoe het product aansluit op het lichaam

 

Het vinden van de juiste maat is vaak erg lastig voor mensen die voor het eerst een product moeten zoeken. Er doet zich hierbij een aantal problemen voor.

 

  1. Producten die je op internet ziet, kun je niet passen. Dat is geen nieuws. Maar, u kunt wel een proefpakketje opvragen, bij ons of bij de fabrikanten. Zo kunt u, voordat u tot een aanschaf overgaat, eerst kijken of een product de juiste pasvorm heeft.


  2. Mensen weten niet wat de juiste maat is. Ze hebben bijvoorbeeld een slip en willen de plakstrips tot op de buik vastzetten. Terwijl deze eigenlijk ongeveer ter hoogte van het heupbot moeten worden geplakt. Als de strips op de buik zitten, is de kans groot dat het product teveel ruimte heeft op de heupen en in de liezen. Met lekkage tot gevolg. Een te grote pants zit ook te ruim in de liezen en zal niet strak genoeg op buik en rug zitten. Een te grote inlegger zal in de liezen niet prettig zitten. Te kleine producten gaan knellen en dekken niet voldoende af. De anti-lek randjes vallen niet mooi in de liezen en een product zal niet op het stuitje vallen, maar ver eronder. De kans op lekkage en huidproblemen zullen toenemen.


  3. Mensen willen een zo groot mogelijk product, want: hoe groter = hoe meer opname. Bij de meeste producten is dit echter niet het geval. Vroeger werd de opname bepaald door de dikte, omdat het de watten waren die de urine moesten opnemen. En hoe meer watten, hoe groter de opname.


  4. Tegenwoordig zijn het de SAP-korrels die de opname bepalen. Deze zeer kleine, witte bolletjes hebben maar een klein beetje watten nodig om in te liggen en op hun plaats te blijven. De SAP maakt de huidige producten niet dik. En de meeste fabrikanten doen in een Smal, Medium en Large evenveel korrels. Bij inleggers zie je nog wel dat de grotere en dikkere meer opnemen. Dit is vooral nodig om voldoende volume te krijgen om grote hoeveelheden urine op te slaan.


  5. Alle mensen hebben een ander lichaam. Er zijn mensen met afwijkende maten waardoor het moeilijk is om een product met de juiste pasvorm te vinden. We zien dit bijvoorbeeld bij mensen met het Syndroom van Down. Zij hebben vaak een relatief grote bibs, waardoor het lastig is een product te vinden dat ver genoeg over de buik en billen valt. Ook zien we bij pants dat de beenopeningen te klein zijn voor mensen met dikke benen, en te groot voor mensen met heel dunne benen. Ook voor pubers is het vaak lastig om een pants te vinden die de juiste pasvorm heeft.

 


 

Fixatie

fixatiebroekjes

Het is bij het gebruik van incontinentiemateriaal voor de nacht, heel belangrijk dat het goed gefixeerd zit. Dit betekent dat het goed vast zit rond het lichaam en dat het niet gaat schuiven. Want dat vergroot de kans op lekken.

We kunnen zelf gelukkig veel doen om een product te fixeren.



Om te beginnen door een product op de juiste manier te aan te leggen. In het geval van een slip is dat:


• Op de juiste hoogte op de billen plaatsen

• Zigzaggend naar voren trekken

• In de liezen laten vallen

• De zijflappen goed aantrekken

• De plakstrips schuin naar elkaar toe vastzetten


Bij inleggers, zoals TENA Men Level 1, is het belangrijk dat u ondergoed heeft dat strak zit en bij voorkeur pijpjes heeft die iets over de benen vallen. De inlegger zal dan geheel zijn afgedekt en stevig tegen het lichaam blijven zitten.


Bij een pants kun je zelf minder doen om de fixatie te waarborgen. Daarbij is de juiste maat heel belangrijk.


Fixatiebroekjes


Toch is dat niet helemaal waar…


Veel mensen kiezen ervoor om over hun pants of slip nog een strakke boxershorts te dragen. Zo is het rond het middel glad en stevig vastgezet. Zij kunnen hiermee de kans op lekkage drastisch omlaag brengen.


Er zijn ook broekjes speciaal gemaakt voor dit doel: fixatiebroekjes. Ze bestaan uit zeer elastisch materiaal dat de producten strak kan vastzetten. Er zijn broekjes in heel mooi kwaliteiten, die er bijna uit zien als gewoon ondergoed en die tientallen keren gewassen kunnen worden.


Slip met plastic buitenzijdeslips met plastic buitenzijde voor de nacht


U kunt ook de fixatie verbeteren door de wrijving tussen het bed en het incontinentiemateriaal te doen afnemen. Bijvoorbeeld door het gebruik van slips met een plastic buitenzijde. Deze slips hebben aan de buitenkant een PE-laag. Dat is een plastic. Het is heel glad en zal goed glijden over uw laken. Daarmee voorkomt het lekken.


Een nadeel van deze producten is dat ze kunnen leiden tot zweten. Het plastic ademt niet en is dus niet in staat om vocht af te voeren. Dit kan slecht zijn voor het klimaat onder de luier en aanleiding geven tot irritaties aan de huid.


Daarom kiezen sommigen mensen ervoor deze slips niet te gebruiken. Anderen doen het alleen in de winter, wanneer ze minder last hebben van zweten.


Absorptie, pasvorm & fixatie in orde?


Wanneer we deze zaken op orde hebben, is de kans groot dat we de nacht slapen en droog kunnen doorkomen.


Heeft u desondanks nog een probleem? Ga van elke punten na of er nog iets verbeterd kan worden.

 


 

2. De nachtluier: Een zwaarder product voor de nacht


Mensen hebben allemaal hun eigen plasritme. Sommigen doen het verspreid over de nacht, anderen doen het voor het slapen gaan en weer anderen moeten er ‘s nachts drie keer uit.


Het is belangrijk om zicht te krijgen op uw ritme. Daar kunt u vervolgens de producten op aanpassen.


In veel gevallen zal dat betekenen dat u voor de nacht een zwaarder product kiest, een zogenaamde nachtluier. Als u overdag een “pants normal” gebruikt, neemt u voor de nacht een super. Uiteraard afhankelijk van of u overdag zelf nog naar de wc gaat.


Wij zien bij onze klanten dat ze vrijwel zonder uitzondering het zekere voor het onzekere nemen. Dat betekent voor de nacht een zwaarder product, zodat ze zeker weten:


• Dat ze voldoende opvang hebben, ook voor afwijkende nachten

• Ze voldoende absorptie hebben om de wc te halen, ook als ze in het donker niet direct de lichtknop kunnen vinden.

 


 

3. Goed fixeren bij draaien en woelen


We hadden het er onder punt 1 al over: goed fixeren is een van de belangrijkste redenen voor nachtelijke problemen met het incontinentiemateriaal.


Zoals gezegd: zorg ervoor dat u producten goed vastzet, eventueel ondersteund met een nauwsluitende boxershorts of fixatiebroek.


Als dit niet voldoende blijkt, kunt u nog hieraan denken. Kijk eens hoe stroef uw hoeslaken is. Badstof heeft de neiging om op te stropen. Zeker wanneer het klammig wordt. U kunt dan proberen om het strakker te spannen, zodat er geen kreukels in komen.


Een andere optie is een onderlaken van katoen of satijn. Als u deze ook nog eens goed strak over het matras kunt trekken, weet u bijna zeker dat de wrijving minimaal zal zijn.

 


4. Welk materiaal bij bedplassen?

bedplassen volwassenen


Bedplassen is een weerbarstig probleem. Mensen krijgen er vaak maar moeilijk grip op. Het treedt incidenteel op, ze weten vaak niet wanneer en waarom en de artsen hebben de oplossing ook niet op de plank liggen.


Dan is er de keuze tussen een risico nemen of het zekere voor het onzekere nemen. Met andere woorden: elke nacht bescherming of pas een nachtluier gaat dragen wanneer een periode van bedplassen aanbreekt…


De producten die bedplassers gebruiken verschillen niet van wat mensen die ook overdag incontinent zijn gebruiken.


Slips, inlegger, flex, allemaal kunnen ze de broodnodig opvang bieden. Wel zien we vaak dat bedplasser voor de hoogste absorptie gaan, omdat zij hele blaas legen in bed en niet wakker worden van de aandrang.

 


5. Kom ik op tijd bij de wc?


Een veelvoorkomende oorzaak van incontinentie is te laat bij de wc komen. Bijvoorbeeld omdat mensen de aandrang te laat voelen. Maar ook omdat ze simpelweg te slecht ter been zijn om op tijd bij de wc te zijn.


In die situaties is incontinentiemateriaal een welkome hulp. Het is dan niet zo erg als u iets meer tijd nodig heeft om de wc te bereiken.


Tijdens de nacht speelt dit probleem natuurlijk nog vaker. Het kost immers nog meer tijd om wakker te worden, uit bed te komen en de weg te vinden naar de badkamer.


Welk product hier nodig is, hangt volledig af van de mate waarin u urine verliest. Voor de meeste mensen geldt dat ze enkele druppels tot een scheut verliezen, voordat ze bij de wc zijn, of voordat ze weer bij machte zijn om hun plas in te houden tot ze op het toilet zitten.

 


 


inlegger voor mannen voor de nachtDus wat kunt u gebruiken?


• Bij druppels volstaat een lichte inlegger zoals een TENA Lady of voor mannen een TENA Men Level 0 of Level 1. Voelt u zich prettiger bij een broekje, dan kunt u kiezen voor een pants met een lichte opname. Incontinentiebroekjes speciaal voor mannen of vrouwen zijn ook zeer geschikt.

• Bij het verlies van scheutjes en scheuten kunt een grotere inlegger nemen, zoals een TENA Lady Maxi of TENA Men Level 3. Ook hier zijn pants geschikt. De pants die voor het verlies van druppels worden gebruikt, kunnen ook een scheut aan.

• Bij het verlies van de gehele blaasinhoud is het verstandig om over te stappen op een slip met een grote opname of een inlegger met een grote opname, zoals de TENA Comfort Maxi.


Veel mensen leggen naast hun bed een urinaal, zodat ze bij aandrang snel alles of een gedeelte in het urinaal kunt plassen. De druk is dan van de blaas en ze kunnen verder slapen of de rest op de wc uitplassen.


Urinalen worden ook veel gebruikt, bijvoorbeeld op een hotelkamer waar je de weg naar de wc niet kent.

 


6. En wat als er toch een ongelukje gebeurt?

 



Bij de meeste mensen gaat er soms iets mis. Hoe het kwam, ze weten het. Maar er is wat urine gelekt.


Dan is het zaak om dit de nachtrust zo min mogelijk te laten verstoren. Hoe u dat doet? Hier een aantal tips.


• Door uw matras te beschermen met een onderlegger. U kunt dan kiezen voor wegwerp onderleggers of voor wasbare varianten die geheel of gedeeltelijk het matras afdekken.

• Leg een handdoek of natte doekjes naast uw bed. Als er een paar druppeltjes ontsnappen, kunt u het snel wegvegen en verder slapen.

• Leg een nieuw incomateriaal naast uw bed zodat u snel kunt verwisselen. Als u ook nog natte washandjes en een afsluitbaar plastic zakje in de buurt heeft, kunt u op de bedrand alles verwisselen, het gebruikte materiaal in het plastic reukdicht opbergen, om daarna zo snel mogelijk weer te kunnen gaan liggen.
 

BEDONDERLEGGER voor de nacht


Dus: welk product kiest u?

 

Het is helaas onmogelijk voor u te zeggen welk product u moet kiezen. Het hangt op de eerste plaats sterk samen met uw voorkeuren. Wat vindt u prettig en waar voelt u zich veilig bij? Een inlegger met fixatiebroekje? Een slip? Of toch een pants?


Voor bijna alle typen problemen is een oplossing bij alle van deze producten te vinden.



Houding in bed


Wat ook meespeelt, is de houding die we in de nacht aannemen. De benen gaan op elkaar zodat het product wordt fijn gedrukt. Bij een rugligging loopt urine vaak meer naar achteren, waardoor niet de kern maar het achterste deel van de luier benut wordt. Terwijl in de kern de meeste absorberende korrels zitten.



Incontinentiemateriaal voor de nacht uitproberen


Voor iedereen is de situatie ’s nachts anders, wat het onmogelijk maakt een algemeen advies te geven. Het dus een kwestie van uitproberen.


We hopen dat u met deze informatie beter in staat bent om de nachten droog door te komen. En als u nog vragen of tips heeft, schroom niet ze met ons te delen. Wij vullen dit artikel met alle plezier aan met uw tips en de antwoorden op uw vragen.


Bekijk ook:

10 tips: Droog en zonder lekkage de nacht door...

Welk materiaal gebruik ik wanneer ik (ook) ontlasting verlies?

Hoeveel urine verlies ik? Over absorptievermogen van incontinentiemateriaal...

Hoe moet je incontinentiemateriaal gebruiken: aanleginstructies...

Waarom Incontinentiebroekjes Het Veiligste Gevoel Geven (5 Redenen)

Wel Of Geen Plastic Broekjes Gebruiken? (Kom Zelf Tot De Beste Keuze!)...


 

 

Waarom zou je een speciaal incontinentiemateriaal voor de nacht gebruiken?

Bijvoorbeeld omdat je ’s nachts meer verliest dan overdag. Of omdat je de nacht wilt kunnen doorslapen en zodoende voor een product met de maximale absorptie kiest.

Welke soorten incontinentiemateriaal voor de nacht zijn er?

Alle producten zijn geschikt voor zowel overdag als de nacht. Al is de nacht wel anders, omdat er in de liggende positie gemakkelijker urine richting buik en benen kan stromen. Daarom is het ’s nachts van nog groter belang dat een product perfect tegen het lichaam is gefixeerd.

Welk incontinentiemateriaal voor de nacht is het meest geschikt?

Alle incontinentiemateriaal is geschikt, als het product maar strak tegen het lichaam zit en over voldoende absorptie beschikt.

Hoe kies ik het beste incontinentiemateriaal voor de nacht voor mijn situatie?

Ga na hoeveel u verliest. Als u daar een beeld van hebt, zullen sommige producten al afvallen. Ook moet u nagaan of u een rustige slaper bent. Bij veel woelen kan het dat u kiest voor een slip met een plastic buitenzijde omdat deze soepel over het laken glijdt.