Bedplassen bij Volwassenen (En Welke Producten U Echt Helpen)

bedplassen volwassenenAls u, uw kind of uw partner last heeft van bedplassen, dan is het een hele uitdaging om zonder lekkage de nacht door te komen. Op de eerste plaats is de nachtrust in het geding. Daarbij moet het matras worden beschermd. In dit artikel vertellen we u welke luiers voor volwassenen geschikt zijn bij bedplassen bij volwassenen en delen we de (uitstekende!) kennis en ervaring van een van onze klanten.

 

We beginnen dit artikel met een praktische uitleg over de incontinentiematerialen die volwassenen kunnen gebruiken wanneer ze last krijgen van bedplassen. Dit is voor de lezers die zo snel mogelijk naar onze winkel willen om een product te bestellen.

Daaronder vindt u een zeer uitgebreid artikel van een klant van ons. Hij beschrijft de oorzaken en de oplossingen die hij heeft gevonden. Hier zitten heel slimme ontdekkingen bij!

Vervolgens hebben we nog informatie over behandelingen tegen bedplassen bij volwassenen.


Wij denken dat u hiermee een compleet beeld krijgt van bedplassen bij volwassenen.

 


  

Wanneer volwassenen last hebben van bedplassen zijn er in principe 3 soorten incontinentiemateriaal geschikt om het op te vangen:

 

  1. Een slip (een luier zoals we die van baby's kennen)

  2. Een pants (een incontinentiebroekje)

  3. Een inlegger

 oplossingen bij bedplassen volwassenen: slip, pants, inlegger


Ook kunt u voor de zekerheid nog een wegwerp onderlegger gebruiken, of een wasbare onderlegger.Of u kiest voor een slip, pants of inlegger hangt af van uw persoonlijke voorkeur. Maar er zijn wel een aantal verschillen die uw keuze kunnen bepalen.


1. De grootste opname hebben een slip en inlegger. De pants neemt iets minder urine op. Dus als u ‘s nachts meerdere keren plast en u gaat niet zelf naar de wc, dan geeft een pants de grootste kans dat deze verzadigd raakt met lekken tot gevolg.

2. Een slip kunt u zelf met plakstrips vastzetten. U kunt hem dus zo strak als nodig op lichaam fixeren. Dat maakt de slip tot een heel veilige oplossing voor de nacht.

3. Een inlegger kunt u makkelijk ‘s nachts vervangen. U haalt hem simpelweg uit het ondergoed of de fixatiebroek en doet er een nieuwe in.

4. Heeft u moeite om zelf een onderbroek aan te doen? Dan is een pants niet de oplossing voor u, want deze doet u aan zoals uw eigen ondergoed.

 


 

Meest gebruikte producten bij bedplassen bij zwaar urineverlies:slip bij bedplassen volwassenen

 

Tena Slip Active Fit Ultima

Tena Pants Maxi

Tena Comfort Ultima

Abena Abri-San 11

Wanneer u ook ontlasting verliest wordt dit product veel gebruikt: Abena Abri-San Special

 


 


Hieronder leest u het verhaal van een klant van ons die last heeft van bedplassen.

 

Bedplassen bij volwassenen is een heel gevoelig onderwerp. Er heerst nog altijd een groot taboe op het bedplassen en dat heeft vele oorzaken.

De kennis die ik heb vergaard over bedplassen is groot. Ik weet veel van de oorzaken en zaken die het kunnen verergeren. Voor veel mensen zal het heel nuttig zijn meer van dit onderwerp te weten. Ik heb ook veel producten getest de afgelopen 16 jaar.Verschillende oorzaken van bedplassen:

bedplassen volwassenen


1. Psychische aandoening; denk daarbij aan ADD/ADHD, borderline PDD-NOS, enzovoort.

2. Bedplassen is erfelijk (ook al wordt beweerd op vele sites van niet...).

3. Bedplassen kan ineens voorkomen bij een trauma zoals overlijden van een naaste, of vanwege ouders die gaan scheiden, maar ook na het meemaken van een ongeluk.

4. Ook kan het voorkomen als je veel stress hebt op je werk.

5. Sommige kinderen worden gewoon pas veel later in de nacht zindelijk (er zijn niet voor niets DryNites te koop in elke supermarkt voor kids tot en met 15 jaar).

 

 

Bedplassen als volwassene: vertel het de huisarts


Bij al deze oorzaken is er altijd één ding wat je eerst zou moeten doen: het aan de huisarts vertellen. Maar veel mensen, van jong tot oud, schamen zich erg. Wat heel begrijpelijk is, maar een huisarts zal je nooit uitlachen of je "geheim" doorvertellen.


Als je jong bent kan een plaswekker soms al voldoende zijn om je droog te maken in de nacht. Anders is er altijd nog het medicijn Minrin wat de urineproductie vermindert.


Maar geeft een plaswekker niet het gewenste resultaat en helpt Minrin ook maar tijdelijk, dan is mijn advies echt om over te stappen op het dragen van een luier.


Ik heb wel 4 keer een plaswekker gehad en wel 12 keer Minrin gekregen, terwijl er sinds kort in de bijsluiter van Minrin staat dat je het niet meerdere keren achter elkaar mag gebruiken omdat je er dan dik van wordt (het houdt vocht vast). 18 jaar geleden stond dat nog allemaal niet in de bijsluiter en kreeg ik het elke keer voorgeschreven als ik met mijn moeder naar de huisarts ging.


Als het bedplassen komt door een psychische aandoening, dan zal een plaswekker of Minrin natuurlijk geen langdurig effect hebben. Dat is bij mij het geval. Ik weet dan ook pas sinds 6 jaar dat ik ADD/ADHD heb.

 

tena slip maxi bij bedplassen volwassenenWelke incontinentiematerialen bij bedplassen bij volwassenen?


Zelf heb ik vanaf mijn 15e met verschillende incontinentiematerialen geslapen om te kijken of ik dan wel in een droog bed wakker werd. Toen bestonden er nog geen DryNites, ook al weet ik zeker dat ik daarmee alsnog niet droog was gebleven.


Ik slaap heel vast en plas dan meer dan overdag. En een absorptiebroekje verschuift nogal snel, kwam ik toen ik 15 jaar was al achter.


Ik probeerde 7 jaar geleden eens een keer de Tena Slip Maxi en die beviel toen heel erg goed. Al mocht de absorptie aan de voorkant wel iets meer zijn. De luier kon goed strak worden omgedaan en bezorgde me toen al best wat droge ochtenden.


Nadat ik de diagnose kreeg ADD/ADHD deed ik eerst 1 en toen 2 inleggers in de Tena Slip Maxi. Met 2 inleggers bleef ik zelfs droog nadat ik een avond met vrienden in de kroeg had gezeten. Het nadeel was toen dat de luier nogal zwaar werd en snel afzakte. Helemaal als je een keer in de nacht je bed uit moest om bijvoorbeeld een glas water te drinken.


Ik had dus iets nodig wat de luier goed op zijn plek hield en begon te experimenteren met Tena stretchbroekjes die ik bij 123Drogisterij kocht. Dat beviel best goed, maar het was het nog niet helemaal.

 

Een body voor de nachtbody bedplassen volwassenen

 

Ik vond toen via Google een winkel die body’s verkocht. Na wat onderzoek dacht ik dat een body de luier wel goed op zijn plek kon houden dus bestelde die bij hun.

Toen ik die body binnen kreeg, beviel dat echt super. Alleen vond ik ze daar best wel prijzig, dus ik ging even Googelen want er stond een merkje in de body met de naam 4care en kwam toen al snel op de site van 4care. Daar kun je als particulier ook bestellen.

Wat ik en vele andere bedplassers belangrijk vinden, is dat de luier goed op zijn plek blijft zitten. Dat krijg je het best voor elkaar in combinatie met een body. Ook moet de luier aan de voorkant veel kunnen absorberen. De Abena Abri-Form M4 of L4 is een goed alternatief voor de Tena Slip Maxi.

Body's met ritssluitingen op de rug of plukpakken zijn handig voor mensen die in hun slaap de neiging hebben om het incontinentiemateriaal los te maken, maar voor bedplassers is zoiets echt niet prettig.

De body's die ik van 4care heb, hebben alleen maar 3 drukknoopjes in het kruis zo kan je zelf altijd de body losmaken en ook zonder hulp vastmaken. Dit is voor mensen die in bed plassen heel erg belangrijk.

Als je eenmaal de keuze hebt gemaakt om een luier te dragen, moet deze ook goed blijven zitten tijdens de nacht. Maar wel op een manier dat je er de volledige controle over blijft houden en geen hulp nodig hebt van anderen.

Luierbroekjes zijn misschien handig voor mensen die heel soms een keer in bed plassen en dan ook niet meer dan 2 keer een plas doen in zo’n broekje. Plas je bijna elke nacht meerder keren in bed, dan is een slip echt de beste oplossing.Luier met plastic buitenkant


Ik heb altijd een luier met plastic buitenkant gebruikt, de laatste jaren namelijk de Tena Slip Maxi. Helaas maakt Tena die niet meer. Ik denk dat het voor veel bedplassers een hele toestand gaat worden als ze ineens moeten wennen aan een luier die een katoenen buitenkant heeft.

Ook al is de Abena Abri-Form Premium een goede vervanger en absorbeert die luier zelfs beter aan de voorkant, katoen is heel anders als plastic. Plastic glijdt vele malen beter en blijft daardoor bij veel draaien in je slaap goed om je lijf zitten. Dan bedoel ik als je er geen body overheen draagt, zoals in de zomer, als het te warm is voor een body over de luier.


Ik hoop dat ik met informatie bedplassers een beetje kan helpen!

 


 

bedplassen volwassenenAanvullende informatie over bedplassen bij volwassenen:


‘Help, Ik plas in bed!’

 

Het is geen kwaal waar op een feestje gemakkelijk over gesproken wordt. Je zou het zelfs een taboe kunnen noemen. Bedplassen is daarom voor veel mensen een probleem wat ze in stilte met zich meedragen.

Toch is het een aandoening waar veel mensen mee kampen. Zelfs 1 op de 100 Nederlanders lijdt eraan. Iets meer mannen dan vrouwen plassen in hun bed. Gelukkig is er tegen bedplassen veel te doen.
 

Oorzaken bedplassen bij volwassenen

Wat precies de oorzaken zijn bedplassen, weten we vaak niet. Artsen kunnen meestal geen fysieke problemen ontdekken. Daarom was de conclusie vroeger snel getrokken: u heeft een psychisch probleem. Deze diagnose wekte veel vragen op en maakte mensen onzeker, terwijl de artsen hun bewering vaak helemaal niet konden onderbouwen.

 

Plas ’s nachts niet ophouden

 
Dankzij onderzoek weten we inmiddels wel wat over de oorzaken van bedplassen. Vaak zijn het meerdere redenen die samen maken dat iemand ’s nachts de plas niet kan ophouden.

 

* Belangrijk bij het probleem is een hormoon in het lichaam dat ervoor zorgt dat we vocht langer kunnen vasthouden. De nieren spelen hierbij een rol. ’s Nachts wordt er meer van deze stof aangemaakt, zodat we de nacht door kunnen slapen. Maak je niet meer van deze stof aan, dan loopt de blaas te vol. In veel gevallen blijkt dat het probleem bij bedplassers.

* Wanneer dit samengaat met een diepe slaap waaruit mensen moeilijk wakker worden, dan wordt de kans nog groter dat iemand de blaas in de slaap leegt.

* Ook zijn er blaasproblemen waardoor de signalen van een volle blaas niet worden opgemerkt door de hersenen.

* Men vermoedt dat bedplassen niet via de genen wordt overgedragen, maar dat het wel in sommige families meer voorkomt dan in ander.

 

Behandelingen voor bedplassenen bij volwassenenplaswekkertraining bij bedplassen volwassenen

Nu is de vraag: wat te doen tegen bedplassen?

 


Een bekende oplossing is de plaswekker. Een sensor houdt in de broek in de gaten of er ongewenst urine het lichaam verlaat. Op dat moment klinkt er een luid alarm, wat de kans geeft om snel wakker te worden en het toilet op te zoeken. Mensen met deze training leren wakker te worden wanneer de blaas vol zit.


Deze methode geeft goede resultaten en wordt ook gebruikt bij zogenaamde droogbedcursussen.Medicijnen

Er zijn medicijnen die uitstekend kunnen helpen bij het tegengaan van bedplassen. Zo zorgt het middel desmopressine ervoor dat men ’s nachts minder vaak plast. Normaal gesproken maakt ons lichaam zelf een hormoon aan dat ervoor zorgt dat onze nieren minder vocht afstoten, waardoor we er ’s nachts minder vaak uit hoeven. Bedplassers maken dit hormoon vaak minder aan. Artsen geven deze medicatie uitsluitend als andere therapieën hebben gefaald.

 

Droogbedcursus

Voor deze behandeling slaap je een aantal nachten in behandelcentrum. Daar wordt geleerd om een volle blaas te herkennen en er op reageren. De behandeling gaat met een plaswekker, zoals die ook vaak door mensen thuis wordt gebruikt. De cursussen boeken uitstekende resultaten.


Bekijk ook:

Wat is een matrasbeschermer?

Welk materiaal gebruik ik wanneer ik (ook) ontlasting verlies?

Hoeveel urine verlies ik? Over absorptievermogen van incontinentiemateriaal...

Hoe moet je incontinentiemateriaal gebruiken: aanleginstructies...

Waarom Incontinentiebroekjes Het Veiligste Gevoel Geven (5 Redenen)


 

Wat is bedplassen bij volwassenen?

Helaas zijn er veel volwassenen die incidenteel, soms of regelmatig in hun bed plassen. Bijvoorbeeld omdat ze de aandrang niet voelen of als gevolg van een neurologisch probleem. Er zijn verschillende manieren om met behulp van incontinentiemateriaal en matrasbescherming dit probleem hanteerbaar te maken.

Wat zijn de oorzaken van bedplassen bij volwassenen?

Oorzaken kunnen zijn dat mensen de aandrang om te plassen niet of te laat voelen. Ook zijn er neurologische aandoeningen die bedplassen kunnen veroorzaken. Maar ook alcohol kan ervoor zorgen dat mensen in zo’n diepe slaap komen dat ze niet merken dat de blaas zich leegt.

Wat zijn de gevolgen van bedplassen bij volwassenen?

Ongemak en schaamte. Het is zeer onprettig als het bed midden in de nacht nat is en moet worden verschoond. Bedplassen wordt zo sterk geassocieerd met baby’s en kleine kinderen dat het bij volwassenen die bedplassen veel schaamte kan veroorzaken. Tijdens een vakantie geeft het ook de angst dat het mis kan gaan.

Welke oplossingen zijn er voor bedplassen bij volwassenen?

Bij neurologische problemen is het een zaak voor de specialist. Ook kan de oorzaak op het gebied van de psyche liggen. Dan kan een psycholoog helpen. Voor het opvangen van de urine kan een oplossing gevonden worden bij incontinentiemateriaal en matrasbescherming.

Hoe kan ik mijn matras beschermen bij bedplassen bij volwassenen?

Er zijn tal van verschillende matrasbeschermers. De eerste splitsing is tussen wegwerp en wasbaar. Wegwerp is er in verschillende afmetingen en met of zonder instopstrook. Wasbaar is over het gehele matras of over een deel daarvan.