Alles wat u wilt weten over toiletverhogers

 

 

 

Dit leest u in dit artikel:

 

Wat is een Toiletverhoger?

Bij welke medische problemen is de Toiletverhoger (een deel van) de oplossing?

Wie gebruiken de Toiletverhoger?

Zijn er richtlijnen voor de optimale hoogte voor de Toiletverhoger?

Hoe gebruik ik de Toiletverhoger?

Wanneer/waarom wordt de Toiletverhoger gebruikt?

Hoe zit het met de veiligheid, zijn er risico’s verbonden aan het gebruik van Toiletverhogers?

Zijn er ook nadelen verbonden aan het gebruik van de Toiletverhoger?

Welke soorten Toiletverhogers zijn er, en welke moet ik kiezen?

Vergoedt mijn verzekering de Toiletverhoger?

Valt de Toiletverhoger onder de Wmo (of andere zorguitkeringen)?

Wat kan ik in algemene zin doen om mijn klachten tegen te gaan c.q. mijn herstel te bevorderen?

Hoe monteer je de Toiletverhoger?

Vergt de Toiletverhoger veel onderhoud?

 

 

 

Wat is een Toiletverhoger?

Een Toiletverhoger is een medisch hulpmiddel dat al dan niet tijdelijk op het bestaande toilet geplaatst/gemonteerd kan worden ten behoeve van mensen die slecht ter been en/of instabiel zijn en extra ondersteuning kunnen gebruiken in toilet. Met name in de vaak smalle ruimte van een wc kunt u met behulp van een correct gemonteerde Toiletverhoger rustiger, veiliger en met meer zelfvertrouwen gaan zitten en weer opstaan. Daardoor kunt u langer zelfstandig, zonder hulp van derden, naar het toilet blijven gaan: de plek bij uitstek voor wat privacy. Veel Toiletverhogers zijn voorzien van robuuste armleuningen die extra steun geven. Ze zijn inklapbaar om de transfer te vergemakkelijken.

HI-LOO TOILETVERHOGER

Bij welke medische problemen is de Toiletverhoger (een deel van) de oplossing?

Voor mensen die weinig kracht in hun boven- dan wel onderlichaam hebben en daardoor instabiel zijn en gebruik maken van een rolstoel, rollator of looprek kunnen veel baat hebben bij een Toiletverhoger. Voor mensen voor wie door de knieën zakken of overeind komen een (te) zware belasting is zonder extra ondersteuning of grip. Denk dan aan personen die kampen met gewrichtsproblemen (heup, rug, knieën, enkels) of herstellende zijn van een operatie (aan één van de gewrichten). Maar ook voor mensen met aandoeningen als reuma, Parkinson en bot- en gewrichtsaandoeningen (artrose, artritis en osteoporose) en vrouwen met bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap, is de Toiletverhoger een welkom hulpmiddel bij soepel en pijnloos tussentransport. Wel: hoe dieper een mens zit, hoe meer we kunnen plassen. Op een hoger toilet is het dus minder makkelijk de blaas volledig te legen.

Wie gebruiken de Toiletverhoger?

 

 

Zie boven. Mensen die over te weinig kracht en/of stabiliteit beschikken om in het toilet nog nauwelijks zelfstandig en veilig ‘uit de voeten te kunnen’. Een Toiletverhoger ondersteunt en verkleint de kans dat u valt. Reden waarom ook zwangere vrouwen, die op weg naar de bevalling kampen met bekkeninstabiliteit, steeds vaker tijdelijk gebruik maken van een Toiletverhoger. Deze geeft ook hen een veiliger gevoel, meer zelfvertrouwen en dus minder kans op vallen. Iets wat je zeker dan wilt vermijden.

Zijn er richtlijnen voor de optimale hoogte voor de Toiletverhoger?

Dit hangt onder meer af van het model dat u gekozen hebt en de hoogte waarop uw bestaande toilet is geplaatst. Daarnaast is de optimale hoogte natuurlijk voor ieder mens verschillend afhankelijk van zaken als uw lengte, gewicht, omvang etc. en de medische reden waarom u over weinig kracht, soepelheid en/of stabiliteit beschikt. En natuurlijk maakt het verschil of u de overstap moet maken vanuit een rolstoel, looprek of een rollator. Overleg de voor u ideale hoogte zo nodig met uw fysiotherapeut of behandelend arts, alvorens de Toiletverhoger monteert/bevestigt (of dit laat doen door een vakman).

Hoe gebruik ik de Toiletverhoger?

Alle Toiletverhogers beschikken over mechanismen waarmee het model vastgeschroefd of vastgeklikt kan worden aan de bestaande toiletpot. Soms is dit alleen de bril (met of zonder deksel), vaak ook zijn de Toiletverhogers voorzien van stevige armleuningen. Meestal is het principe dat u de voorkant van de Toiletverhoger simpelweg tegen de voorkant van de pot aanduwt. Vervolgens zet u de zijkanten vast, waardoor de verhoger strak om de pot klemt. Aan de onderkant is dit medische hulpmiddel voorzien van antislip, waardoor u geen angst hoeft te hebben dat hij los schiet. Maar in principe verandert er voor u qua gebruik weinig in vergelijking met de oude situatie. U gaat gewoon zitten, alleen hoger. En voor wie met het oog op de veiligheid een exemplaar met armleuningen aanschaft: let er goed op of deze voor/na gebruik zijn in/uitgeklapt.

Wanneer/waarom wordt de Toiletverhoger gebruikt?

Wanneer mensen fysiek niet of moeilijk in staat zijn om ook slechts een gering hoogteverschil te overwinnen, zoals van/naar een toiletpot/bril. Soms voor constant gebruik, als gevolg van een blijvende medische aandoening; soms tijdelijk na een operatie of tijdens een zwangerschap (zie boven: Wie gebruiken?).

 

 

Hoe zit het met de veiligheid, zijn er risico’s verbonden aan het gebruik van Toiletverhogers?

Er is zoveel mogelijk aan uw veiligheid gedacht, onder meer door een doordachte materiaalkeuze, ergonomisch design en dito constructie. Er zijn Toiletverhogers die u vastzet via een kliksysteem, of met schroeven/klemmen. Deze laatste zijn voorzien van rubbers om schuiven en slippen te voorkomen. Vergelijkbaar met het vastzetten van een gewone toiletbril/deksel kunt u deze klemmen/moeren, nadat u de juiste positie hebt bepaald, aandraaien totdat de Toiletverhoger optimaal op de pot past en maximaal is gefixeerd. De Toiletverhoger is op deze wijze stevig en dus veilig vergrendeld.

Houd u zich tijdens de zit/sta-beweging nooit vast aan de Toiletverhoger, noch aan de armsteun. Deze laatste is voor een stabiel zitcomfort, niet voor steun (al kan hij een stootje hebben). Mocht u zich wat dit betreft onzeker voelen: denkt u dan in overleg met uw fysiotherapeut/arts eens na over het gebruik van een stevig aan de muur gemonteerde Wandbeugel naast of achter het toilet.

Belangrijk: raadpleeg voor u tot bevestigen overgaat altijd de bijgeleverde handleiding! Of laat de montage (hoe eenvoudig ook) in het geval van de vaste modellen, die voor langere tijd bevestigd moeten worden, over aan een vakman of handige kennis. En neem te allen tijde vooral rustig plaats, als het even kan zonder u het laatste stukje van de zitbeweging volledig over te geven aan de zwaartekracht. Zoals u dit op een gewoon toilet ook altijd in de gaten hield.

Indien u een Toiletverhoger met armsteunen hebt: deze zijn als gezegd bedoeld voor een stabiel zitcomfort, niet om bruusk een volledig lichaamsgewicht te dragen. Ga er dan ook nooit ‘even’ op zitten! Ook is er aan sommige Toiletverhogers een maximum gewicht verbonden. Soms is dit 250 kg., soms ‘maar’ 150 kg. Raadpleeg ook hiervoor de Hanleiding.

TOILETVERHOGER

Zijn er ook nadelen verbonden aan het gebruik van de Toiletverhoger?

In principe niet, mits u het medische hulpmiddel iedere keer met de grootste zorgvuldigheid bevestigt. En het niet als steunpunt gebruikt bij het zitten en opstaan. Als iemand met kracht afzet of neerkomt, kan er teveel druk komen op de bevestigingspunten en kunnen deze losschieten. En het is zo dat hoe dieper een mens zit, hoe meer we kunnen plassen. Op een hoger toilet is het dus minder eenvoudig de blaas volledig te legen.

 

 

Welke soorten Toiletverhogers zijn er, en welke moet ik kiezen?

Wij bieden diverse Toiletverhogers aan, zoals u in onze winkel kunt zien. Afhankelijk van uw specifieke behoefte zijn er complete modellen (Etac, Hi-Loo), die in zijn geheel op het toilet worden geplaatst/bevestigd en de standaardtoiletbril vervangen. Ze zijn er in verschillende hoogtes (8, 10 of 13 cm.) of voorzien van een systeem dat in verschillende hoogtes kan worden afgesteld. De modellen verschillen qua design, materiaal en afwerking, bijvoorbeeld als het gaat om de armleuning.

Wanneer uw toilet echter door meerdere mensen gebruikt wordt en niet iedereen gebruik wil maken van een Toiletverhoger en uw medische situatie het toelaat, kunt u kiezen voor een model dat na gebruik eenvoudig kan worden verwijderd. Ook de ‘losse’ Toiletverhogers zijn in verschillende zithoogtes leverbaar én hebben als voordeel dat ze aanzienlijk goedkoper zijn: het meest verkochte exemplaar (de Atlantis) bijvoorbeeld is uit voorraad leverbaar voor € 34,95 (met deksel € 42,95). Voordeel van de afneembare, losse modellen is dat u ze desgewenst ook kunt meenemen naar andere locaties.
En voor wie dit het beste past is er de vrijstaande Toiletverhoger (Swift), die net zoals een postoel verplaatsbaar is. En dus helemaal niet bevestigd hoeft te worden, maar als het ware over het gewone toilet wordt geschoven. Houdt u er in dit geval wel rekening mee dat u in de nabijheid van het toilet over ruimte beschikt om de verplaatsbare Toiletverhoger te ‘stallen’. Wat overigens heel soms ook een punt is voor de niet-vaste Toiletverhogers, wanneer ze van het toilet worden afgenomen (al zijn deze relatief smal en kunnen ze meestal gewoon op hun kant naast het toilet gezet worden).


Wat voor alle modellen Toiletverhogers geldt: ze voldoen aan de noodzakelijke veiligheidseisen, zijn eenvoudig te monteren, hygiënisch in gebruik en beschikken over een vormgeving die altijd tot stand is gekomen door nauwe samenwerking tussen ergonomen, productontwikkelaars en designers. Dat maakt ze mooi, stijlvol en verantwoord en prettig in gebruik.

Vergoedt mijn verzekering de Toiletverhoger?

Over het alleen vergoeden de Nederlandse zorgverzekeraars apparaten als de Toiletverhoger niet. Als u klachten hebt waar de Toiletverhoger de oplossing voor kan zijn, moet u dit hulpmiddel dus op eigen kosten aanschaffen.

Valt de Toiletverhoger onder de Wmo (of andere zorguitkeringen)?

De Toiletverhoger valt inderdaad onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), waarvoor uw gemeente verantwoordelijk is. De meeste gemeenten hebben daarvoor een aanspreekpunt, bijvoorbeeld een Wmo-loket. Daar wordt op basis van uw persoonlijke situatie beoordeeld of ook u in aanmerking komt voor deze vorm van zorgondersteuning. Elke gemeente pakt dit op zijn eigen wijze aan: informeer ernaar.

Wat kan ik in algemene zin doen om mijn klachten tegen te gaan c.q. mijn herstel te bevorderen?

U bent slecht ter been, dus verwijder afstapjes en drempels niet alleen in het toilet, maar in uw huis zo veel mogelijk om valpartijen te voorkomen. En kies in het hele huis voor een vloersoort die u het best past (glad rollatorvriendelijk hout, laminaat of vinyl, of juist een ruwere stoffen vloerbedekking). Niet in de laatste plaats ook in het toilet, daar waar u de Toiletverhoger gaat gebruiken. Nat is glad, en kleedjes kunnen wegglijden. En verder natuurlijk gezond leven (let op de calorieën) en zoveel als nog mogelijk is: bewegen.

 

 

Hoe monteer je de Toiletverhoger?

TOILETVERHOGER montageklemmen

Alle producten worden geleverd met een heldere handleiding, inclusief een montage-uitleg. Raadpleeg deze voor u gaat monteren. Er zijn Toiletverhogers die u vastzet via een kliksysteem of met klemmen/schroeven. Deze laatste zijn voorzien van rubbers om schuiven en slippen te voorkomen. Vergelijkbaar met het vastzetten van een gewone toiletbril/deksel kunt u deze klemmen, nadat u de juiste positie hebt bepaald, aandraaien totdat de Toiletverhoger optimaal op de pot past en maximaal is gefixeerd. Het hulpmiddel is zo stevig en dus veilig vergrendeld.
Daarnaast zijn er Toiletverhogers die tegen de voorkant van de pot aangeduwd moeten worden, waarna de zijkanten vastgezet kunnen worden waardoor de Toiletverhoger strak om de pot klemt.

En al is het plaatsen van de Toiletpot in principe eenvoudig uit te voeren: als u bij de montage ook maar even twijfelt of een en ander wel goed, stevig en dus veilig verankerd zit, twijfel dan niet om een vakman in te schakelen. Voorkomen is beter dan…

Vergt de Toiletverhoger veel onderhoud?

Het toilet is de plek bij uitstek om te zorgen voor een optimale hygiëne, dus schoonmaak en onderhoud vergen hier extra aandacht. Met het oog op de hygiëne beschikken Toiletverhogers over gladde oppervlaktes die goed zijn schoon te maken. Ook is er bij de meeste modellen op gelet dat er zo min mogelijk holtes en gaten in het ontwerp zitten, die mogelijk moeilijker schoon te maken zijn. En al zijn er modellen die zelfs in vaatwassers kunnen, houdt u in het algemeen rekening met de volgende richtlijnen: gebruik een oplosmiddelvrij schoonmaakmiddel (zuurgraad pH 6-9 of circa 70% oplossing met desinfectant); ontsmet tot maximaal 85°C en droog de oppervlakten steeds goed af. En controleer bij vaste Toiletverhogers regelmatig even of alle klemmen & kliks nog goed vastzitten.

Tenslotte, last but not least, belangrijk, ongeacht welke klacht u heeft: het verdient bij twijfel aanbeveling om met uw (huis)arts of fysiotherapeut te overleggen of aanschaf/gebruik van één van onze producten een waardevolle bijdrage levert aan uw herstel.

De Atlantis toiletverhoger

TOILETVERHOGERDit is misschien we de meestgebruikte toiletverhoger. Hij is eenvoudig in gebruik. Zit goed op de pot. En, niet onbelangrijk, hij is zeer voordelig geprijsd.

Met een mooi systeem wordt de bril vastgezet. De voorkant van de toiletverhoger wordt tegen de voorkant van de pot geduwd. Vervolgens zet je de zijkanten vast. De verhoger zit dan strak om de pot. U hoeft niet bang te zijn dat hij los komt. Op de onderzijde zit antislip.

Hij is er ook gemakkelijk weer vanaf te halen. Met enkele slagen draaien komt hij los. Dat is gemakkelijk wanneer je de toilet met meerdere mensen gebruikt en niet iedereen wil gebruik maken van een toiletverhoger.

Hoe zet u de Atlantis toiletverhoger vast?

Maak de twee L-vormige bevestigingen vast aan de toiletverhoger. Draai het model ondersteboven op een vlakke ondergrond en plaats de L-vormige bevestigingen in de gleuven. Duw zachtjes tegen de bevestiging en draai de knop kloksgewijs tot deze zich vast zet. Plaats de bevestigingen zo dat er voldoende ruimte blijft voor de toiletrand.

Til het bestaande toiletdeksel op en plaats de toiletverhoger direct op de toiletrand, plaats de bevestigingen tegen de achterzijde van het toilet en de rand van de toiletverhoger tegen de voorzijde. Draai kloksgewijs aan de knop tot er weerstand wordt gevoeld en de toiletverhoger niet meer beweegt. Controleer voor gebruik of de toiletverhoger goed vast zit.

LET OP: De L-vormige bevestigingen kunnen eenvoudig aangedraaid worden. Draai daarom niet door vanaf het moment dat u weerstand voelt.

 

 


Verzorging en onderhoud van de toiletverhoger:

Alle onderdelen kunnen gereinigd worden met warm water en een neutraal reinigingsmiddel. Afwisselend kan de zitting volledig ondergedompeld worden in warm water en/of gesteriliseerd (zonder de bevestigingen) worden in een autoclaaf gedurende 1 minuut op 85 °C.

WAARSCHUWING:
Niet te gebruiken door personen zwaarder dan 225 kg. Controleer voor gebruik of de toiletverhoger goed vast zit. Houdt u niet vast aan de verhoger bij het gaan zitten of bij het opstaan.

Extra inormatie Atlantis toiletverhoger:

 

  • De verhoger wordt stevig vast gezet met twee verstelbare klemmen.
  • Door de gladde afwerking is de toiletverhoger eenvoudig te reinigen.
  • Autoclaveerbaar.

 


Bekijk ook andere hulpmiddelen:

De Easywipe, hulpmiddel voor op het toilet...

Wat zijn bed en stoelverhogers?

Alles wat u wilt weten over een douchestoel...

Alles wat u wilt weten over toiletstoel / postoelen...

Hulpmiddelen: wat is een wandbeugel...

Wat zijn Etac hulpmiddelen, wc verhogers, wandbeugels, douchezitjes en de de Etac Raiser, een til- en transferhulp?

Alles wat u wilt weten over een badlift...

Wat zijn zit- wig- ringkussens en behandelkussens...

Wat is een draaischijf?

Wat zijn Drempelhulpen...

Wat is een fietstrainer?