Wat is een Douchestoel?

douchestoel

Een Douchestoel is een medisch hulpmiddel waarop mensen voor wie zelfstandig staande douchen niet mogelijk of te vermoeiend is, rustig en stabiel kunnen gaan zitten tijdens het douchen. De stoel is voorzien van een plastic zitting met gaatjes, die zorgen voor de waterafvoer. Om het slippen op de natte, zeperige en dus vaak gladde ondergrond tegen te gaan zijn de vaste Douchestoelen voorzien van rubberen noppen die glijpartijen tegengaan. Daarnaast zijn er, voor wie nog meer wendbaarheid wenst zoals rolstoelgebruikers, mobiele Douchestoelen met wieltjes. Deze zijn voorzien van een rem die stabiliseert.


Wie gebruiken de Douchestoel?

Mensen die over te weinig kracht en/of stabiliteit beschikken om zelfstandig staande en veilig te douchen. Denk aan mensen die kampen met gewrichtsproblemen (heup, rug, knieën, enkels) of herstellende zijn van een operatie (aan één van de gewrichten). Maar ook mensen met aandoeningen als reuma, Parkinsons en bot- en gewrichtsaandoeningen (artrose, artritis en osteoporose) zullen baat hebben bij het gebruik van de Douchestoel. En wie zich, bijvoorbeeld vanwege de hoge leeftijd, stramheid of beperkt gezichtsvermogen, ‘gewoon’ een beetje onzeker voelt in de vaak gladde douche, kan lekker rustig op een Douchestoel kunnen plaatsnemen ook een uitkomst zijn.


Wanneer / waarom wordt de Douchestoel gebruikt (en welke problemen lost het op)?

Zie boven: u gebruikt de Douchestoel als u zich niet of moeizaam staande kunt houden tijdens het douchen of daar het zelfvertrouwen voor mist. Het is een veilig en zeker gevoel dan lekker rustig op de Douchestoel plaats te kunnen nemen. Dat voorkomt uitglijders, met alle verdere medische gevolgen van dien.


Hoe gebruik ik de Douchestoel?

Nadat u – of uw verzorger – ervoor gezorgd heeft dat het douchewater de juiste temperatuur heeft, plaatst u de Douchestoel eenvoudigweg op de voor u meest logische positie ten opzichte van de waterstraal en de plek waar u de zeep / shampoo hebt staan. Hebt u een mobiele Douchestoel met wieltjes, zorg er dan te allen tijde voor dat deze op de rem staat. Spoel de stoel na gebruik altijd even af in verband met de hygiëne. Hebt u een stalen douchestoel dan verdient het aanbeveling de plaatsen, waar eventueel water naar binnen kan sijpelen, even af te drogen om roestplekjes aan de binnenkant van de buizen te voorkomen. De buitenzijde is voorzien van een coating die beschermt tegen corrosie. Belangrijk in alle gevallen: zorg ook dat de Douchestoel op de voor u juiste hoogte is afgesteld. Te hoog of te laag kan zorgen voor instabiliteit, minder prettig douchen en gevaarlijke situaties. Zorg er ook voor dat het zeep/shampoobakje niet te hoog/laag hangt ten opzichte van uw ideale douchepositie.


Welke soorten Douchestoelen zijn er, en welke moet ik kiezen?

123Drogisterij heeft een ruim assortiment Douchestoelen, zoals u hierboven kunt zien. Naast de vaste standaardstoelen zijn er modellen met in hoogte verstelbare poten en Douchestoelen met wieltjes, die zorgen voor extra wendbaarheid in de vaak kleine doucheruimtes. Ook zijn er modellen – zoals de Etac-Swift – die modulair kunnen worden opgebouwd, afhankelijk van de hulp en ondersteuning die iemand nodig heeft. Met armsteun en rugleuning kán, maar dit model alleen als Douchekrukje gebruiken kan ook! Bijkomend voordeel: omdat deze modellen eenvoudig in en uit elkaar te halen zijn, kunnen ze zelfs mee op reis.

Wordt u bij het douchen geassisteerd door een verzorgende, dan is het aan te bevelen te kiezen voor een model met een beugel achter de rugleuning.
Diverse Douchestoelen van 123Drogisterij zijn leverbaar in meerdere kleuren (groen, blauw en grijs). De Douchestoelen zijn er in diverse prijsklassen, afhankelijk van de eisen die u eraan stelt en het comfort dat u wenst. Van degelijk maar basic model (€ 159,95) tot state-of-the-art met alles erop/aan (€ 943,95).


Waar moet ik voor kiezen: een Douchestoel van staal of van aluminium?

Dat hangt ervan af, want zowel staal als aluminium hebben voor- en nadelen. Zo is staal zwaarder en daardoor misschien wat lastiger te verplaatsen, waar tegenover staat dat staal dus robuuster is en stabieler aanvoelt.

Aluminium daarentegen is lichter en makkelijker te tillen. Daardoor lijkt er wel wat meer speling in de constructie te zitten. Het oogt en voelt dus iets minder stabiel en solide, maar: tests hebben uitgewezen dat dit materiaal zeker niet eerder kapot gaat.

Een ander verschil is dat aluminium niet kan roesten en staal in principe wel. En al zijn de buizen van de stalen Douchekruk aan de buitenzijde gecoat (waardoor ze daar niet kunnen roesten): aan de binnenzijde zit geen coating. Die kan dus gaan roesten, waardoor er op een gegeven moment roest(water) uit de poten kan lopen. Reden waarom aangeraden wordt om dit hulpmiddel niet in de natte douche te laten staan. Aluminium roest niet, waardoor dit type Douchestoelen wel altijd op de dezelfde plaats in de douche kan blijven staan als u dat wilt.


Zijn er ook nadelen of risico’s verbonden aan het gebruik van de Douchestoel?

Als u de Douchestoel gebruikt volgens de Handleiding (zie ook hierboven: Hoe gebruik ik?) en ervoor zorgt dat deze om kantelen te voorkomen altijd stabiel staat tijdens het douchen, dan zijn er nauwelijks nadelen te verzinnen.


Is het gebruik van een Douchestoel wel veilig?

De Douchestoelen van 123Drogisterij zijn voorzien van een mooie moderne en comfortabele vormgeving. Het zijn immers stoélen (al is het maar voor in de douche…): het oog wil ook wat. En al verschillen de stalen- en aluminium-modellen qua gewicht van elkaar, ze zijn niet zó zwaar dat ze nauwelijks te verplaatsen zijn (door senioren die vaak niet meer zo krachtig en mobiel zijn), maar ook niet te fragiel zodat de veiligheid in het geding komt. Voor wie de Douchestoel gebruikt zoals het moet (op de juist hoogte afgesteld, in de juiste positie gepositioneerd ten opzichte van de douche, de stoel in de juiste houding benaderen, de armleuningen stabiel vastpakken, de draai naar de zitting gecontroleerd maken) is het een veilig hulpmiddel. Wel zijn er maximale lichaamsgewichten waarboven het gebruik van een bepaalde Douchestoel wordt afgeraden. Soms is dit 160 kg., raadpleeg ook hiervoor de Hanleiding.


Kan in de Douchestoel ook als gewone stoel gebruiken?

Is dit bij Toiletstoelen met hun vaak fraaie bekleding soms nog wel het geval: een Douchestoel als gewone stoel gebruiken is niet aan te bevelen (al beschikken ze allemaal over een mooi design en zijn ze leverbaar in meerdere kleuren). Hier dus niet de tip: ‘Kies er een kussentje bij in de kleur van úw interieur’.


Zijn er Douchestoel-modellen die ik tevens als Toiletstoel kan gebruiken?

Nee. Er zijn Douchestoelmodellen die in plaats van een aantal gaatjes over een grotere opening in de zitting beschikken ten behoeve van de waterafvoer, maar dit is niet bedoeld om als Toiletstoel dienst te doen.


Vergoedt mijn verzekering de Douchestoel?

Over het alleen vergoeden de Nederlandse zorgverzekeraars apparaten als de Douchestoel of -kruk niet. Als u klachten hebt waar de Douchestoel of - kruk de oplossing voor kan zijn, moet u dit hulpmiddel dus op eigen kosten aanschaffen.

 

Valt de Douchestoel onder de Wmo (of andere zorguitkeringen)?

De Douchestoel of -kruk valt inderdaad onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), waarvoor uw gemeente verantwoordelijk is. De meeste gemeenten hebben daarvoor een aanspreekpunt, bijvoorbeeld een Wmo-loket. Daar wordt op basis van uw persoonlijke situatie beoordeeld of ook u in aanmerking komt voor deze vorm van zorgondersteuning. Elke gemeente pakt dit op zijn eigen wijze aan: informeer ernaar.


Wat kan ik in algemene zin doen om mijn klachten tegen te gaan c.q. mijn herstel te bevorderen?

U bent slecht ter been, dus verwijder afstapjes en drempels in uw huis zo veel mogelijk om valpartijen te voorkomen. En kies in het hele huis voor een vloersoort die u het best past (glad rollatorvriendelijk hout, laminaat of vinyl, of juist een ruwere stoffen vloerbedekking). Niet in de laatste plaats ook in het toilet, of doucheruimte waar u de Douchestoel of – kruk gaat gebruiken: nat en zeperig maakt glad. En verder moet u natuurlijk gezond leven (let op de calorieën) en voor zover dat nog enigszins mogelijk is: een beetje bewegen.


Hoe monteer je de Douchestoel?

Alle producten van 123Drogisterij worden geleverd met een heldere handleiding, inclusief een montage-uitleg. Raadpleeg deze voor u gaat monteren. De Douchestoelen – of krukjes worden in losse onderdelen geleverd, maar zijn redelijk eenvoudig in elkaar te zetten. Zorgt u er wel voor dat alle bijgeleverde schroeven en moeren goed vastzitten!

Wel: al is het in elkaar zetten van de Douchestoel of -kruk stoel in principe eenvoudig: als u bij de montage ook maar even twijfelt of een en ander wel goed, stevig en dus veilig verankerd zit, schroom dan niet om een vakman of bekende in te schakelen. Voorkomen is beter dan…


Vergt de Douchestoel veel schoonmaak en onderhoud?

De badkamer is bij uitstek een plek om te zorgen voor een optimale hygiëne, zo ook als het gaat om de Douchestoel die zich daar bevindt. Schoonmaak en onderhoud vergen hier dus extra attentie. Met het oog op de hygiëne beschikken Douchestoelen en –krukjes over gecoate metalen frames met een glad oppervlakte dat goed is te reinigen, wat ook geldt voor de waterafstotende plastic zitting en andere kunststofonderdelen. U kunt het beste schoonmaken met gewoon een vochtige doek en zo nu en dan een zacht niet-bijtend oplosmiddelvrij schoonmaakproduct. Droog de oppervlakten wel steeds goed af, met name de stalen Douchestoelen.


Kunnen Douchestoelen roesten?

De aluminium Douchestoelen van 123Drogisterij kunnen niet roesten. Daarom kunnen deze modellen altijd op de dezelfde plaats in de douche blijven staan voor wie dat wil. Omdat staal in principe wel kan roesten, zijn de buizen van dit type Douchestoelen aan de buitenzijde gecoat wat maakt dat ze daar niet kunnen roesten. Aan de binnenzijde echter zit geen coating. Die kan dus gaan roesten, waardoor er op een gegeven moment roest(water) uit de poten kan lopen. Reden waarom aangeraden wordt om de stalen Douchestoelen niet in de natte douche te laten staan.

Tenslotte, last but not least, belangrijk, ongeacht welke klacht u heeft: het verdient bij twijfel aanbeveling om met uw (huis)arts of fysiotherapeut te overleggen of aanschaf/gebruik van één van onze producten een waardevolle bijdrage levert aan uw herstel.



Ons assortiment douchestoelen

Wij hebben een mooie serie kwalitatieve douchestoelen. Dit zijn de productcodes: PR46012, PR46011, PR46013, PR46009

Ze hebben een heel prettige vormgeving en zijn comfortabel in gebruik. De zitting heeft gaatjes zodat het water er gemakkelijk uitloopt. Er zijn 4 varianten, want niet iedereen heeft behoefte aan dezelfde stoel. De keuzes die u heeft zijn:

• Moet de douchestoel in hoogte verstelbaar zijn of niet? (Deze zijn in hoogte verstelbaar: PR46012 en PR46013)

• Wilt een stoel die verrijdbaar is of bent u voldoende mobiel om zelf bij de stoel te komen? (Deze zijn verrijdbaar: PR46011 en PR46012)


We nemen de varianten van de douchestoel met u door:

(Door op de prodicten te klikken gaat er naartoe in onze winkel)

douchestoel mobiel vast1. Douchestoel mobiel verstelbaar

Deze douchestoel is verrijdbaar én heeft de mogelijkheid om in hoogte versteld te worden. Over het eerste: het is natuurlijk prettig om met de rolstoel tot aan de badkamer te rijden en daar over te stappen in de verrijdbare douchestoel. Voor mensen die wat beter in en uit een stoel kunnen komen, heeft deze douchestoel de mogelijkheid om de hoogte verstellen. U hoeft er dan minder ver in te zakken en u kunt zo gemakkelijker uit de stoel komen. Voor kleinere mensen kan de zitting wat lager dan de standaardhoogte voor stoelen. U kunt hem verstellen van een zithoogte van 46 tot 58.5 centimeter. De wielen zijn 10 cm hoog.

2. Douchestoel mobiel vast

Deze douchestoel heeft soepele en stevige wielen om gemakkelijk door de badkamer en de douche te kunnen rijden. De beugel achter de rugleuning kan dienen als steun voor de gebruiker van de stoel. Zorg dan we dat de rem op de wieltjes is gezet, ander kan de douchestoel gemakkelijk wegrijden terwijl u erop leunt. Ook is de beugel te gebruiken door de verzorgende. De stoel laat zich zo soepel verrijden en sturen. Net als bij alle varianten van deze douchestoel heeft de comfortabele zitting een breedte van 46 cm en een diepte van 40 cm.


3. Douchestoel in hoogste verstelbaar (het product van deze pagina)

douchestoel

Deze douchestoel is in hoogte verstelbaar. Dit is ideaal voor grotere mensen en voor mensen voor wie het lastig is om op een stoel van normale hoogte te gaan zitten. Mensen die toiletverhogers gebruiken kiezen vaak ook voor een hogere douchestoel. U kunt de zithoogte van de douchestoel aanpassen van 46 tot 58.5 centimeter. Ook deze stoel heeft plastic gecoate stalen buizen. Let op! Dit model heeft geen beugel aan de rugleuning.


4. Douchestoel standaard vast

Dit is een elegante maar stevige douchestoel die vast op zijn plek bij de douche zal staan. Hij heeft antislip noppen aan de poten die voorkomen dat de stoel gaat bewegen. De douchestoel heeft een buis boven de rugleuning waar u zich aan vast kunt houden bij het betreden van de douche. Het witte frame en het plastic zitje zijn gemakkelijk schoon te houden. De zithoogte is 50 cm de rugleuning is 35 cm.


LET OP!
Natuurlijk blijft een douchestoel na gebruik achter in de badkamer. Het is echter wel verstandig om verrijdbare modellen na gebruik uit de douche te halen. De douchestoelen zijn van gecoat staal. De binnenkant van de buizen is niet gecoat en kan, als hij altijd in de vochtige douche blijft staan, na verloop van tijd wat gaan roesten. Dat is niet erg, maar het roest kan uit de buizen naar beneden lopen. Dan zie je wat aanslag op de wielen. Nogmaals, dat is niet erg, maar het ziet er wat smoezelig uit.



Bekijk ook andere hulpmiddelen:

Alles wat u wilt weten over een douchekruk...

Alles over toiletverhogers...

Hulpmiddelen: wat is een wandbeugel...

Wat zijn Etac hulpmiddelen, de Etac Raiser,een til- en transferhulp...

Alles wat u wilt weten over til- en transferhulpmiddelen...

Alles wat u wilt weten over een badlift...

Wat zijn Drempelhulpen...

Wat is een fietstrainer?