Wat is een Drempelhulp
Vraag en antwoord "drempelhulpen":
Het woord zegt het al: een drempelhulp is een stevige plaat van staal of aluminium die mensen met een rolstoel, rollator, looprek of scootmobiel helpt om drempels (of andere obstakels in en rond het huis) veilig te passeren. De lengte van een drempelhulp hangt af van de te overbruggen hoogte. Onze drempelhulpen zijn van traanplaat, dat zo genoemd wordt vanwege de druppelvormige uitstulpinkjes die erop zitten om grip te geven aan de meestal rubberen banden die er overheen moeten rijden.
Bij welke problemen is een drempelhulp (een deel van) de oplossing?
Het nemen van obstakels als een drempel is niet alleen een probleem voor mensen die gebruik moeten maken van een rolstoel, rollator, looprek of scootmobiel. Ook voor mensen die kampen met gewrichtsproblemen (heup, rug, knieën, enkels), herstellende zijn van een operatie (aan één van de gewrichten) of lijden aan reuma, Parkinson en bot- en gewrichtsaandoeningen als artrose, artritis en osteoporose, kan een drempelhulp een welkom aanvullend hulpmiddel zijn om een paar centimeter hoogteverschil vloeiend, met minder risico op vallen, te nemen. Heel soms geven zelfs mensen met slechtziendheid aan het een veilig gevoel te vinden dat er geen drempels, maar glooiende vlakken voor hen opdoemen.
Wie gebruiken een drempelhulp?
Zie vorige vragen. Vooral senioren dus, die gebruik maken van andere medische hulpmiddelen (als een rolstoel, rollator, scootmobiel, looprek of wandelstok) dan wel kampen met één van de genoemde medische problemen. En in het verlengde hiervan natuurlijk de zorgverleners, vrijwilligers of verwanten die een krachttoer moeten verrichten om een rolstoel keer op keer over de obstakels te trekken en duwen.
Hoe gebruik ik een drempelhulp?
Door deze eenvoudigweg stevig neer te leggen tussen de drempel van uw deur of schuifpui enerzijds, en de ondergrond anderzijds (stoep, pad, vloer). Met de nadruk op stévig: zorg er goed voor dat de drempelhulp niet kan schuiven. Raadpleeg daarom, hoe simpel de constructie ook is, altijd de bijgeleverde handleiding.
Wanneer wordt een drempelhulp gebruikt?
Wanneer mensen fysiek niet of moeilijk in staat zijn om ook slechts een gering hoogteverschil te overwinnen. Denk aan de drempel bij de voor- en/of achterdeur, drempels in huis of bij een schuur of garage. En omdat drempels zich niet alleen in uw eigen woonomgeving ‘opwerpen’ maar ook daarbuiten, kunnen wij u ook voorzien van oprolbare, lichte exemplaren, die u eenvoudig mee kunt nemen naar locaties buitenshuis. Ook dat geeft een veilig gevoel.
Welke soorten drempelhulpen zijn er, en welke moet u kiezen?
Er zijn diverse drempelplaten, afhankelijk van het hoogteverschil dat overbrugd moet worden en het gewicht dat ze moeten kunnen dragen. Voor wat betreft het hoogteverschil is er een drempelhulp voor respectievelijk minder dan 3 centimeter hoogte; tussen de 3 en 7 centimeter hoogte en tussen de 5 en 15 centimeter hoogte. Ze zijn allemaal 4 millimeter dik en beschikken over een maximum belastbaarheid tot 250 kg.
Voor de zwaardere gevallen, die bijvoorbeeld een scootmobiel moeten kunnen dragen, zijn er extra dikke Drempelplaten van 6 millimeter dikte. Zij hebben een maximum belastbaarheid tot 600 kg.
Alle varianten verschillen oplopend in lengte. Hoe hoger de drempel / het obstakel, hoe langer een drempelhulp. Dit om te voorkomen dat ze té schuin aflopen, wat natuurlijk gevaarlijk kan zijn.
En om drempels buitenshuis te slechten hebben we een oprolbare drempelhulp. Licht van gewicht, simpel op te rollen tot een handzaam formaat dat meegenomen kan worden naar locaties waar mogelijk geen drempelfaciliteiten voorhanden zijn. Altijd handig om bij u te hebben, bijvoorbeeld in de auto.
Hoe zit het met de veiligheid, zijn er risico’s verbonden aan het gebruik van een drempelhulp?
Een drempelhulp vergroot de veiligheid van de gebruiker zienderogen, maar kan voor onveilige situaties zorgen als het hulpmiddel niet goed is geplaatst. Zorg er dus te allen tijde voor dat een drempelhulp stevig is neergelegd tussen de drempel van uw deur of schuifpui en de ondergrond aan het andere uiteinde (stoep, pad, vloer). Zodanig, dat een drempelhulp niet kan schuiven. Raadpleeg hiertoe de bijgeleverde handleiding.
Daarnaast zijn drempelhulpen zo stevig geconstrueerd dat een gewichten van respectievelijk 250 tot 600 kg kunnen dragen. Ze zijn bovendien gemaakt van traanplaat, dat is voorzien druppelvormige uitstulpinkjes. Die zijn speciaal aangebracht om grip te geven aan de rubberen banden. Ook beschikt een drempelhulp over schuine randen aan de zijkant, die vallen of glijden voorkomt als iemand de plaat benadert van de zijkant.
Wat u verder zelf kunt doen om de veiligheid te vergroten en risico’s zoveel mogelijk te vermijden: maak de drempelplaat na een regenbui altijd even droog. En vergeet na een vorstnacht ’s ochtends niet ook de plaat even ‘een handje zout’ te geven.
Tenslotte: er zijn mensen die zelf aan het knutselen gaan met een plank of iets dergelijks van een bouwmarkt. Dit pakt soms goed uit, maar leidt vaak toch ook tot onveilige situaties. Goedkoop is dan duurkoop, gezien de (medische) gevolgen/kosten...
Hoe monteer je een drempelhulp?
De meeste drempelhulpen worden in één stuk geleverd. Het enige wat u hoeft te doen, is het hulpmiddel op de juiste wijze te plaatsen. Raadpleeg daartoe de bijgeleverde handleiding, waarop de boodschap simpel is: zorg dat een drempelhulp zó wordt neergelegd dat deze niet kan schuiven, in welke richting dan ook.
Vergoedt mijn verzekering een drempelhulp?
Over het alleen vergoeden de Nederlandse zorgverzekeraars apparaten als een drempelhulp niet. Als u klachten hebt waar een drempelhulp de oplossing voor kan zijn, moet u dit hulpmiddel dus op eigen kosten aanschaffen.
Valt een drempelhulp onder de Wmo (of andere zorguitkeringen)?
Een drempelhulp valt inderdaad onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), waarvoor uw gemeente verantwoordelijk is. De meeste gemeenten hebben daarvoor een aanspreekpunt, bijvoorbeeld een Wmo-loket. Daar wordt op basis van uw persoonlijke situatie beoordeeld of ook u in aanmerking komt voor deze vorm van zorgondersteuning. Elke gemeente pakt dit op zijn eigen wijze aan: informeer ernaar.
De Ricmar mobiele drempelplaat
Deze drempelhulp is gemaakt van aluminium traanplaat. Het is een Nederlands product, ze worden in Almere geproduceerd. Ze zijn allemaal 72 centimeter breed.
Een traanplaat is een stalen of aluminium plaat met daarop druppelvormige uitstulpinkjes. Deze hebben als doel om grip te creëren voor, voornamelijk, rubberen banden die er op een helling overheen rijden. De traanplaat is daarom zeer geschikt om als drempelhulp te dienen. U heeft er met uw rolstoel, looprek of scootmobiel maximale grip op.
Er zijn 3 varianten, die nodig zijn om verschillende hoogteverschillen te overbruggen. De vleugels aan de zijkant van de drempelhulp zijn bedoeld om te voorkomen dat het looprek of de rolstoel er vanaf valt wanneer het schuin op- of afrijdt. Zonder vleugels zit er een gat aan de zijkant van de drempelhulp.
Afmetingen drempelhulpen:
De Ricmar mobiele drempelplaat is een uitstekend hulpmiddel voor het overbruggen van hoogteverschillen van 1 tot 15 centimeter. Er zijn verschillende modellen:
• De standaard versie (4 mm dik) met een maximum belastbaarheid tot 250 kg.
• De extra dikke versie (6 mm dik) met een maximum belastbaarheid tot 600 kg.
Een Ricmar drempelplaat is gemaakt van antislip aluminium, is gebruiksvriendelijk, mobiel en voorzien van een handvat. Afwijkende maten leverbaar op bestelling.
Er zijn dus 3 drempelhulpen van 4 millimeter dik:
• Drempelhulp voor een hoogteverschil kleiner dan 3 centimeter
• Drempelhulp voor een hoogteverschil tussen de 3 en 7 centimeter
• Drempelhulp voor een hoogteverschil tussen de 7 en 15 centimeter
De 3 varianten zijn oplopend in lengte. Want als je een grotere hoogte wilt overbruggen moet de helling nog hanteerbaar zijn. Je wilt die dus langer hebben zodat het niet te schuin wordt. Deze kunnen een gewicht van 250 kilo dragen.
Voorts zijn er ook de extra dikke platen voor het ondersteunen van gewicht tot 600 kilo:
• Dikke drempelhulp voor een hoogteverschil kleiner dan 3 centimeter
• Dikke drempelhulp voor een hoogteverschil tussen de 3 en 7 centimeter
• Dikke drempelhulp voor een hoogteverschil tussen de 7 en 15 centimeter
Deze zijn 6 millimeter dik en zijn dus geschikt voor het zwaardere werk. Dat is nodig voor zwaardere mensen met zwaarder scootmobielen.
Bekijk ook andere hulpmiddelen:
Alles wat u wilt weten over til- en transferhulpmiddelen...
Wat zijn zit- wig- ringkussens en behandelkussens?
De toiletverhoger, alles over toiletverhogers...
Alles wat u wilt weten over bedsteunen en bedhekken...