Wat zijn zit-wig-ring-en-behandelkussens

Hulpmiddelen in de vorm van kussen die bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt bij doorlig- of doorzitplekken.

Harley Visco-Gel zitkussen

Harley Visco-Gel zitkussenDoorligplekken (decubitus) zijn ontstekingen als gevolg van te lange druk op één plek. Wanneer je eenmaal last hebt van deze plekken, zijn ze heel moeilijk weer te verhelpen. Voorkomen is dus beter dan genezen.

Wie hebben meer risico op decubitus? Mensen die veel zitten, bijvoorbeeld in een stoel of rolstoel. Of mensen die bedlegerig zijn. Er is een aantal factoren die het probleem kunnen verergeren.

Bijvoorbeeld wanneer menen geen gevoel hebben in hun onderlichaam. Dan voelen ze niet dat ze moeten verliggen om de huid te ontlasten. Mobiele mensen bewegen de hele dag. Wanneer je dit niet doet krijg je op de plekken waar weinig vet en vlees zit doorzitplekken.

Er zijn verschillende risico’s op decubitus: laag – middel – hoog. De kussens van Harley zijn er voor de middel en vooral het hoge risico. Het zijn de beste kussens in de markt. Het enige dat nog beter kan werken bij een zeer hoge risico is een kussen met lucht. Maar dat heeft weer andere nadelen.

Hoe werkt het Harley Visco-Gel zitkussen?

Visco-gel is een druk verdelend schuim. Wanneer je op één punt druk uitoefent, zoekt het kussen een weg naar de zijkant en geeft dan op andere plekken juist meer ondersteuning. Het maakt de druk op alle oppervlak gelijk. Daarbij is er een gellaag die ondersteuning geeft en de druk extra verdeelt. Wanneer de druk van het kussen is, komt het binnen enkele seconden weer in het oorspronkelijke model.


• Het ultieme druk verlichtende kussen in de reeks Harley zitkussens.
• Dit kussen heeft een uniek gelinlegstuk aan de achterzijde van het kussen.
• De polyurethaan foam basis zorgt voor de noodzakelijke stabiliteit en steun.
• Een laag visco elastisch foam dekt het gehele bovenoppervlak af en zorgt voor comfort, drukvermindering en bescherming.
• Bovendien zorgt deze laag voor de isolatie van de gel, zodat deze voor de gebruiker nooit koud aanvoelt.

Hoe gebruikt u het Harley Visco-Gel zitkussen?Harley Visco-Gel zitkussen

Hij wordt op de rolstoel geplaatst met de rits naar de achterzijde. Op de bovenzijde staat: “this way up” (deze kant boven).

Het wordt geleverd met een Harley Premium Dartex hoes. Dat is een waterdichte ademende nylon hoes met een antislip basis.


Eigenschappen van de hoes:

• Ademend
Een kussen in een rolstoel wordt natuurlijk warm en krijgt te maken met transpiratie, zeker op de billen. Dan wil je dat het vocht niet in het kussen komt, maar dat het wel warmte kan aan- en afvoeren. Dit antidecubituskussen ademt en zorgt voor een prettig klimaat tussen lichaam en kussen.

• Waterafstotend
Zoals gezegd moet transpiratievocht niet in het kussen komen. Daarom is dit kussen waterafstotend. Ook bij een ongelukje met drinken of een ritje in de regen wil je niet dat het kussen zich volzuigt met water. Dat zal met de Harley Visco-Gel nooit gebeuren.

• Multi stretch
Het kussen rekt naar alle kanten zodat er geen plooien kunnen ontstaan.

• Nylon
Sterke maar soepele kunststof. Geschikt voor draden en vezels van slijtvaste textiel.

• Naadloze zomen
Geen naden en dus geen oneffenheden die pijn en wrijving kunnen geven.

• Verzonken rits voor extra hygiëne
Geen rits die wrijving kan geven en geen ingang en naden waar vuil achter kan blijven zitten.

• Pvc-antislip onderzijde
Een kussen moet natuurlijk niet verschuiven wanneer u ermee in de rolstoel rijdt. Daarom heeft het Harley Visco-Gel zitkussen een onderzijde van pvc die dient als antislip.

Schoonmaken hoes: afdoen met een zachte doek met een neutraal schoonmaakmiddel. Wasbaar op 40 graden.


Het ringkussen

Een ringkussen is een kussen dat alleen aan de buitenkant van de cirkel ondersteuning geeft, in het midden zit een gat. De druk komt dus ook alleen op de billen en niet bij de anus en bij de vrouw ook de onderkant van de vagina. Hij heeft de vorm van een donut.

Wie gebruikt een ringkussen?ringkussen

Bijvoorbeeld mensen die een operatie hebben gehad aan de endeldarm. Zij mogen niet op een normale stoel zitten omdat dit teveel druk geeft op de anus. Een ringkussen zorgt ervoor dat de druk op andere plekken wordt gelegd. Bijvoorbeeld mensen met de ziekte van Kroon ondergaan operaties, waarna ze heel voorzichtig moeten omgaan met zitten. Maar ook bij aambeien is het heel prettig om gebruik te maken van een ringkussen.

Ook wordt dit kussen veel gebruikt na een bevalling, waarbij vrouwen hun ‘onderkant’ willen ontlasten bij het zitten. De bevalling heeft schade gegeven en er zitten bijvoorbeeld hechtingen in de vagina die niet onder druk mogen staan.

Waarom zou u voor een ringkussen kiezen?

Er zijn verschillende oplossingen om de druk rond anus en vagina te verminderen, zoals kussens die druk verplaatsen. Toch is lucht de allerbeste oplossing, omdat lucht in staat is heel snel de druk te verspreiden. Dit ringkussen heeft ook nog eens het voordeel dat het geen druk in het middendeel kan uitoefenen. U weet dan zeker dat gevoelige plekken niet worden belast.

Hoe werkt een ringkussen?

Heel eenvoudig. U blaast het op met de mond en draait het ventiel dicht. U legt het op de stoel en u kunt erop zitten. Via het ventieltje is de lucht er ook gemakkelijk weer uit te laten. U kunt hem dan eenvoudig meenemen. Welke maat u nodig heeft, hangt af de grootte van de stoel die u gebruikt. Van het grote kussen is het gat dus ook wat groter. Wat grotere mensen zullen eerder voor dit ringkussen kiezen.

Eigenschappen ringkussen

Maximaal gebruiksgezicht: 90 kilo
Reinigen met een doek en warm water
Dit is een product van Able2

Theraline voedingskussen / positiekussen

positiekussen voedingskussen

Het kussen is gevuld met zogenaamde EPS microparels. Dit lijkt een beetje op heel fijn zand. Dat maakt het kussen zacht en comfortabel. Ook is het hypoallergeen en bevat het geen giftige of schadelijke stoffen.

Als u behoefte heeft aan een steviger kussen kunt u het zelf heel eenvoudig navullen. Aan de zijkant zit een opening waar u de vulling in kunt doen. In de loop van de tijd kan de stevigheid van het kussen wat afnemen omdat het volume van de vulling wat afneemt. U kunt het kussen in de wasmachine wassen tot 60° C.


Voedingskussen voor de baby

De Theraline wordt heel veel gebruikt als voedingskussen na de geboorte van een baby. Waarom? Het helpt om meer ontspannen te slapen.

De rug en de benen kunnen worden ontlast. Ook is het zeer geschikt om bij het geven van borstvoeding de baby in de juiste positie te brengen en te ondersteunen. De baby ligt rustig en in de juiste houding, u krijgt geen belasting om armen, rug en schouders. Ook geeft het kussen warmte en beschutting.

positiekussen voedingskussen

Wanneer het kussen helemaal wordt gevouwen vormt het een mooi bedje voor de baby. Het kussen kan dan op de bank, op een stoel of op een tafel worden gelegd. De baby legt erop. Het zal zich dan lekker in het kussen nestelen. Dit kan alleen in de fase dat baby’s zelf nog niet kunnen draaien.


Eigenschappen van het Theraline voedingskussen / positiekussen

• Zeer flexibel en lang kussen
• Afmeting: 190 x 38 centimeter
• Geeft maximale ondersteuning en ontspanning
• Een vulling die stabiel is
• Vulling voelt als zand, maar is vederlicht
• Vrij van gifstoffen
• Geurloos
• Wasbaar tot 60° C
Bekijk ook andere hulpmiddelen:

Wat is een draaischijf?

Alles wat u wilt weten over til- en transferhulpmiddelen...

Alles wat u wilt weten over tilkussens...

Hulpmiddelen: wat is een wandbeugel...

Alles over toiletverhogers...

Alles wat u wilt weten over toiletstoel / postoelen...

Wat zijn Etac hulpmiddelen, wc verhogers, wandbeugels, douchezitjes en de de Etac Raiser, een til- en transferhulp...

Alles wat u wilt weten over een douchestoel...

Alles wat u wilt weten over een douchekruk...

Alles wat u wilt weten over een badlift...

Wat zijn Drempelhulpen...

Wat is een Scootmobieltas?