Wat is een Wandbeugel?

Een Wandbeugel wordt gebruikt door mensen die slecht ter been en/of instabiel zijn en extra ondersteuning kunnen gebruiken in toilet, douche, badkamer of op andere strategische plekken (trap, slaapkamer, keuken). Met behulp van de Wandbeugel kunt u rustiger, sneller, veiliger en dus zelfverzekerder gaan zitten en weer omhoog komen c.q. bewegen. Daardoor kunt u genoemde handelingen langer zelfstandig blijven doen, zonder hulp van derden.

wandbeugelBij welke medische problemen is de Wandbeugel (een deel van) de oplossing?

Algemeen gesproken: voor mensen die om wat voor reden dan ook over weinig kracht in hun lichaam (boven dan wel onder) beschikken en mede daardoor instabiel zijn en niet zelden gebruik maken van een rolstoel, rollator of looprek. Mensen voor wie bijvoorbeeld door de knieën zakken of overeind komen een (te) zware belasting is zonder extra ondersteuning of grip. Denk dan aan personen die kampen met gewrichtsproblemen (heup, rug, knieën, enkels) of herstellende zijn van een operatie (aan één van de gewrichten). Maar ook voor mensen met reuma, Parkinson en bot- en gewrichtsaandoeningen als artrose, artritis en osteoporose kan de Wandbeugel een welkom hulpmiddel bij soepel en pijnloos tussentransport.

Zij hebben immers steeds meer moeite om dingen met de handen te grijpen en beet te pakken. Het krommen van de hand – met name de duim – is een pijnlijke beweging. Dit verhindert een stevige grip, juist op de momenten dat dit nodig is. De Etac Flex Wandbeugel(zie elders deze site) bijvoorbeeld is zo gevormd dat u geneigd bent de duim in rechte positie te laten en de vingers steviger om de beugel te klemmen. Daardoor kunt u meer kracht zetten en ontlast u de hand.

Wie gebruiken de Wandbeugel?

Zie boven. Mensen die over te weinig kracht en/of stabiliteit beschikken om in bijvoorbeeld toilet of badkamer nog zelfstandig en veilig ‘uit de voeten te kunnen’. Een Wandbeugel ondersteunt u en verkleint de kans op vallen. Maar ook op andere plaatsen, waar zitten of gaan staan extra kracht kost, bijvoorbeeld in de buurt van een TV- of leesstoel, bed of trap. Of omdat het gewoon een prettiger gevoel is bij het aan- en uitkleden of de persoonlijke verzorging. De Wandbeugel geeft in al deze gevallen een veiliger gevoel, meer zelfvertrouwen en dus minder kans op vallen.

Zijn er richtlijnen voor de optimale hoogte waarop de Wandbeugel gemonteerd dient te worden?

Dit is voor ieder mens verschillend, maar het is erg belangrijk dat u de voor ú optimale hoogte bepaalt. Dit hangt af van zaken als uw lengte, gewicht, omvang etc. en de medische reden waarom u over weinig kracht, soepelheid en/of stabiliteit beschikt. Iemand met krachteloze knieën maar een nog relatief sterk bovenlijf heeft er baat bij dat de Wandbeugel lager geplaatst wordt, zodat het opdrukken uit zittende positie minder kracht kost. Met de toevoeging: niet te laag, want de Wandbeugel moet u ook ondersteunen bij het gaan zitten. Ook maakt het natuurlijk verschil of u de overstap moet maken vanuit een rolstoel, looprek of een rollator. Overleg de voor u ideale hoogte zo nodig met uw fysiotherapeut of behandelend arts, alvorens die andere specialist (de vakman die de Wandbeugel monteert) aan het werk te zetten.

opklapbare wandbeugel

Hoe gebruik ik de Wandbeugel?

Indien u over een opklapbare Wandbeugel beschikt, klapt u deze uit voor u op de plaats van gebruik bent aangekomen (toilet, douche, bad). Indien u vervolgens de overstap maakt van rollator, rolstoel of liggende Draaischijf (zie elders deze site): concentreer u goed op het moment van verplaatsing. De meeste valpartijen ontstaan op het moment van overpak, als uw handen heel even geen steun hebben. Pak de beugel vervolgens stevig vast voor een optimale grip en balans, en maak de daadwerkelijke overgang van/naar toilet, bad, douche, (rol)stoel of het onzeker voelende beginpunt van een trap. Laat de Wandbeugel als het ware uw geleider zijn.
Na het bezoek gebruikt u de Wandbeugel om uzelf omhoog te duwen of trekken, opdat u weer veilig uw rolstoel, rollator of looprek bereikt. Beschikt u over de opklapbare Wandbeugel: klap deze tenslotte weer terug als u de locatie verlaat.

Er zitten pennetjes aan de stang van de Wandbeugel. Waar dienen die voor?

Die pennetjes zijn er om de toiletrol aan te hangen, voor het geval deze niet naast maar achter u hangt. Op die manier hoeft u niet constant naar achteren (of ver opzij) te tasten voor toiletpapier. Dit voorkomt overbodige belasting van schouder-, nek- en rug-gewricht: alle beetjes helpen. En in plaats van een toiletrol kunt u het pennetje natuurlijk ook benutten om iets anders aan te hangen, bijvoorbeeld een handdoek, geurblok of leesmap.


Hoe zit het met de veiligheid, zijn er risico’s verbonden aan het gebruik van Wandbeugels?

Er is zoveel mogelijk aan uw veiligheid gedacht. Door een doordachte materiaalkeuze, ergonomisch design en dito constructie is er sprake van optimale grip. Een grip die nog versterkt wordt door het aanbrengen van groeven in/op de steunstangen bij veel modellen. Opklapbare modellen kunnen worden vergrendeld, zodat ze niet ineens los kunnen schieten.

Maar het allerbelangrijkste punt op het gebied van risico’s en veiligheid: zorg ervoor dat een echte vakman de Wandbeugel monteert! Het meeste gewicht komt immers te staan op die punten waar dit hulpmiddel aan de muur bevestigd wordt. En verder moet u natuurlijk gewoon uw gezonde verstand gebruiken. Een wandbeugel is bedoeld ter ondersteuning en geleiding, niet om een volledig lichaamsgewicht te dragen. Ga er dan ook nooit ‘even’ op zitten!

Welke soorten Wandbeugels zijn er, en welke moet ik kiezen?

123Hulpmiddelen biedt diverse Wandbeugels aan, zoals op deze site te zien is. Zo zijn er opklapbare exemplaren, voor situaties waar dit het beste is; denk aan gebruik in kleine toiletten, doucheruimten of badkamers. Maar denk ook aan situaties waarbij een Wandbeugel handig is bij het opstaan van bijvoorbeeld een toilet, maar bij het gaan zitten juist niet (of omgekeerd)! Of er maar aan één kant behoefte aan is.

wandbeugelAfhankelijk van het gekozen model zijn er Wandbeugels in diverse afmetingen. Zo is de PR-serie verkrijgbaar in de maten 30.5, 40.5, 45.5 en 61 cm en is de Etac Flex er in de maten 30, 60 of 90 cm. Afhankelijk van wat u letterlijk en figuurlijk het beste past. Voorts kunnen delen uitgebreid/aan elkaar worden gezet, en wel in de voor uw lichaam optimale hoek. Voor uitbreidingen worden de benodigde bevestigings- en afdekplaatjes bijgeleverd. De schroeven dient u zelf aan te schaffen (liefst rvs met het oog op roesten in natte ruimten -> uw veiligheid).

Wat eveneens verschilt is het maximale gebruikersgewicht dat de Wandbeugels aankunnen. De Atlantis bijvoorbeeld gaat maar tot circa 70 kilo, de PR-serie en Etac Flex kunnen 100 kg. aan. En voor extra steun op het toilet is er de aanvullende Etac Supporter Toilet-armsteun die veilig is tot maar liefst 150 kg.

Ook de materialen waarvan de diverse Wandbeugels gemaakt zijn verschillen; van staal (Atlantis) en kunststof pvc (PR-serie) tot polypropyleen (Etac Flex). En er zijn soms meerdere kleuren verkrijgbaar, zoals wit en antraciet voor de Etac Flex. Zie voor meer gerichte details per model de respectievelijke Productomschrijvingen.
Welke Wandbeugel het beste bij ú past, kunt u desgewenst het beste even overleggen met uw fysiotherapeut of behandelend arts.


Vergoedt mijn verzekering de Wandbeugel?

Over het alleen vergoeden de Nederlandse zorgverzekeraars apparaten als de Wandbeugel niet. Als u klachten hebt waar de Wandbeugel de oplossing voor kan zijn, moet u dit hulpmiddel dus op eigen kosten aanschaffen.


Valt de Wandbeugel onder de Wmo (of andere zorguitkeringen)?

De Wandbeugel valt inderdaad onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), waarvoor uw gemeente verantwoordelijk is. De meeste gemeenten hebben daarvoor een aanspreekpunt, bijvoorbeeld een Wmo-loket. Daar wordt op basis van uw persoonlijke situatie beoordeeld of ook u in aanmerking komt voor deze vorm van zorgondersteuning. Elke gemeente pakt dit op zijn eigen wijze aan: informeer ernaar.


Wat kan ik in algemene zin doen om mijn klachten tegen te gaan c.q. mijn herstel te bevorderen?

U bent slecht ter been, dus verwijder afstapjes en drempels in uw huis zo veel mogelijk om valpartijen te voorkomen. En kies in het hele huis voor een vloersoort die u het best past (glad rollatorvriendelijk hout, laminaat of vinyl, of juist een ruwere stoffen vloerbedekking). Niet in de laatste plaats ook in bijvoorbeeld de badkamer of het toilet, daar waar u de Wandbeugel gaat gebruiken. Nat is glad, en kleedjes kunnen wegglijden. En verder natuurlijk gezond leven (let op de calorieën) en zoveel als mogelijk bewegen.


Hoe monteer je de Wandbeugel?

Alle producten van 123Hulpmiddelen worden afgeleverd voorzien van een heldere handleiding, inclusief een montage-uitleg. Belangrijk: laat de montage van de Wandbeugel als het maar even mogelijk is uitvoeren door een gediplomeerde monteur / installateur! Hij weet immers of een muur geschikt is om het gewicht van de Wandbeugel en (een deel van) uw gewicht als gebruiker te dragen. Doet u (lees: een handig familielid of kennis) de montage toch zelf, bepaal dan op voorhand goed aan welk type muur de Wandbeugel wordt bevestigd. Senioren wonen niet zelden in oudere huizen. Die zijn vaak opgetrokken uit steviger materialen dan nu, maar door de jaren heen verandert er wel eens wat… Zorg er tenslotte ook voor de juiste (rvs)schroeven en pluggen te gebruiken (zij worden niet meegeleverd).


Vergt de Wandbeugel veel onderhoud?

Nee. Alle metalen- en kunststofdelen kunt u het beste schoonmaken met gewoon een vochtige doek, en zo nodig zo nu en dan een zacht niet-bijtend oplosmiddelvrij schoonmaakproduct. Droog de oppervlakten wel steeds goed af. En controleer met enige regelmaat even of alle bevestigingspunten aan de muur nog goed vastzitten.

Tenslotte, last but not least, belangrijk, ongeacht welke klacht u heeft: het verdient aanbeveling om met uw (huis)arts of fysiotherapeut te overleggen of aanschaf/gebruik van één van onze producten een waardevolle bijdrage levert aan uw herstel.


De Etac Flex wandbeugel

De Etac Flex wandbeugel is een beugel van 30 centimeter die u eindeloos kunt uitbreiden en plaatsen zoals dat het prettigst is voor u. Verkrijgbaar in de kleuren wit en antraciet.

De keuze in wandbeugels is welhaast oneindig. Wat onderscheidt deze beugel van alle andere?

• De manier waarop u ze kunt uitbreiden
• De vrijheid hoe u ze wilt plaatsen
• En het allerbelangrijkste: het ergonomisch design, waarmee het voor iedereen de meest stevige greep met de laagste belasting op de handen is.

Om met de ergonomische grip te beginnen. Mensen met reuma of artrose hebben steeds meer moeite om met de handen te grijpen en beet te pakken. Het krommen van de hand en vooral de duim, is een pijnlijke beweging die voorkomt dat ze iets stevig kunnen vastpakken. De Etac Flex wandbeugel is zo gevormd dat u geneigd bent de duim in rechte positie te laten en de vingers krachtig om de beugel te klemmen. Daarmee heeft u meer kracht en ontlast u de hand.


Uitbreiding wandbeugel

De meeste mensen beginnen met één beugel. Zij hebben wat ondersteuning nodig op een strategische plek, bijvoorbeeld bij het bad of douche, zodat men veilig in en uit het bad kan stappen. Ook worden ze geplaatst bij de trap, de wc of in de slaapkamer. Ze zijn natuurlijk ook heel prettig bij het aankleden of de persoonlijke verzorging.

Vaak willen mensen na verloop van tijd een uitbreiding van de beugel, omdat het uit bad stappen nog wat lastiger is geworden. Ze kopen een uitbreidingsbeugel van de Etac Relax. Je hoeft hiervoor maar 1 extra gaatje te boren. De ene kant van de nieuwe beugel wordt aan het uiteinde van de eerste beugel bevestigd en u positioneert de nieuwe precies zoals u dat wilt.

Als dit nodig is, kunt u later nog meer uitbreindingen bijplaatsen, om uw badkamer de maximale veiligheid te geven en u zo lang mogelijk van bijvoorbeeld de douche gebruik kunt maken.


Wat krijgt u met de Etac Flex wandbeugel?

U koopt een product van 30, 60 of 90 centimeter:

• 30 cm. Is één stuk met twee bevestigingspunten.
• 60 cm. Zijn twee delen die aan elkaar worden gezet en in elke gewenste hoek ten opzichte van elkaar kunnen worden geplaatst.
• 90 cm. Drie delen waarvan twee uitbreidingstukken. U kiest de vorm die u wilt hebben. U kunt de 3 delen ook in één lijn plaatsen.

Bij een uitbreiding draait u simpelweg de schroef uit de kant waar de uitbreiding komt. Het nieuwe stuks wordt erop gezet en bevestigd op de muur. De schroef gaat nu door de twee beugels heen. Met een dekseltje wordt het afgedicht.

etac wandbeugel
Hoe stevig is de Etac wandbeugel?

Hij kan een gewicht aan van 100 kilo. Dat is veel, zeker wanneer u bedenkt dat het een ondersteuning is waarbij de gebruiker zelf met het grootste deel van het gewicht op de grond staat. Het gewicht van de kunststof beugel is 0.35 kilo. Het is gemaakt van polypropyleen.

Waarom kiezen voor de Etac Flex wandbeugel?

• Ergonomisch zeer goed gemaakt: met minimale inspanning heeft u maximale grip.

• Het is gemaakt van een prettig kunststof dat niet koud aanvoelt. De afwerking is fraai.

• Gemakkelijk uit te breiden en te plaatsen, precies zoals u dat wilt.


De wandbeugel: kunststof versus RVS

Bij het kiezen van een wandbeugel is het aantrekkelijk om een product te nemen dat in het interieur van de badkamer past en dat net zo makkelijk kan doorgaan als rekje voor de handdoek. Op dat moment kiezen menen vaak voor ronde, RVS wandbeugels. Bedenk voor u deze keuze maakt, dat de ronde producten veel minder grip geven wanneer de kracht in de handen afneemt of wanneer u last krijgt van reuma of artrose.

Wandbeugels ontwikkelt met oog voor ergonomie, zoals deze Etac Flex wandbeugel, zijn de beste wandbeugel voor nu én straks, wanneer u misschien meer moeite heeft om de hand te vormen bij het grijpen. Ook zijn ze natuurlijk altijd heel gemakkelijk te verplaatsen wanneer dat nodig is.


Etac Flex wandbeugel samengevat:

- Het modulaire systeem is naar wens samen te stellen
- Biedt een stabiele greep, ook als uw handen nat zijn
- Keuze uit twee modellen: te bevestigen met schroeven of met lijm
- Verkrijgbaar in twee kleuren wit en grijs
- Maximaal gebruikersgewicht 100 kg


De wandbeugel Atlantis

De wandbeugel van Atlantis wordt veel gebruikt in de badkamer en de wc. Maar hij is ook zeer geschikt voor extra ondersteuning in het trappengat, in de slaapkamer of in de keuken. De wandbeugel maakt dat u altijd de extra steun heeft die een bepaalde beweging gemakkelijk maakt, zoals het in en uit bad gaan, u van de wc omhoog trekken of de trap afgaan.

Wandbeugels worden gebruikt door mensen die net een beetje ondersteuning nodig hebben. Ze hebben wat minder kracht om zelfstandig uit bad te komen. Ze willen wat ondersteuning bij het laten zakken voor de wc. Of ze zijn wat onzeker op de trap en zoeken hier een extra greep voor de hand.

Wandbeugels worden vaak verticaal geplaatst, zoals hier:

wandbeugel atlantis

Een andere optie is horizontaal:

wandbeugel atlantis


Vaak wordt vergeten dat een schuine montage veel voordelen biedt. Zo dus:

wandbeugel atlantis


Als u een wandbeugel op deze manier gebruikt, kun u hem heel gemakkelijk van boven vastpakken. Wanneer u omhoog wil komen, kunt de onderarm op de beugel leggen. Dat geeft stabiliteit en ontlast de hand. Vooral de langere beugels lenen zich hier voor.


Deze kunststof wandbeugels hebben ronde bevestigings- en afdekplaatjes. Ze hebben groeven voor een betere grip.

De wandbeugel van Atlantis is verkrijgbaar in de maten:

• 30.5 cm.
• 40.5 cm.
• 45.5 cm.
• 61 cm.


De kunststof wandbeugel samengevat:

- Diameter buis 3,8 cm
- Afstand van de muur 6 cm
- Diameter plaatje 9 cm
- Voor extra steun in badkamer, hal, trappengat, keuken, etc.
- Gemaakt van sterk kunststof (PVC).
- Extra grip door geribbeld oppervlak.
- Diameter buis 3,8 cm, afstand van de muur 5,9 cm, diameter afdekplaatje 9 cm.
- Maximaal gebruikersgewicht 100 kg.


Kunststof wandbeugel (inclusief afdekplaatje)

Deze wandbeugel biedt grip en een veilige ondersteuning. Let op: niet met uw volle gewicht op de wandbeugel steunen, de wandbeugel kan dan uit de muur komen. Het is van belang dat de wandbeugel op de juiste manier wordt gemonteerd en gebruikt.

Montage:
Laat bij voorkeur de montage van de wandbeugel uitvoeren door een erkend installatiebedrijf of monteur.

Zes roestvrijstalen schroeven worden meegeleverd. Bepaal op wat voor type wand de beugel wordt bevestigd en gebruik hiervoor de juiste pluggen (niet meegeleverd). Voor een fraaie afwerking plaatst u het afdekplaatje over de schroeven.

Onderhoud:
Controleer de schroeven regelmatig op stevigheid en eventuele roestvorming. De wandbeugel na gebruik afdrogen.


Bekijk ook andere hulpmiddelen:

Wat is een draaischijf?

Alles wat u wilt weten over til- en transferhulpmiddelen...

Alles wat u wilt weten over tilkussens...

Wat zijn Etac hulpmiddelen, de Etac Raiser, een til- en transferhulp...

Alles over toiletverhogers...

Alles wat u wilt weten over toiletstoel / postoelen...

Alles wat u wilt weten over een douchestoel...

Alles wat u wilt weten over een douchekruk...

Alles wat u wilt weten over een badlift...

Wat zijn Drempelhulpen...

Wat is een fietstrainer?