Wat is een Toiletstoel / Postoel?

Wat is een Toiletstoel / Postoel?

De Etac Toiletstoel Een Toiletstoel of Postoel is een medisch hulpmiddel voor mensen voor wie de gang naar het toilet zelfstandig niet meer mogelijk of te vermoeiend is. De stoel is voorzien van een waterafstotende, zachte zitting die er voor gebruik kan worden afgenomen. In het midden van de zitting zit een opening, waaronder een po/emmer hangt die via de achter- of zijkant wordt weggeschoven. De po is voorzien een voor/na gebruik verplaatsbare deksel. 
De Toiletstoel kan direct naast het bed of zitstoel worden geplaatst, wat de gebruiker een zeker gevoel geeft voor het-geval-dat. De Toiletstoel wordt gebruikt voor ontlasting, maar ook ter vervanging van de plasfles/urinaal omdat dit meer privacy geeft.

Wie gebruiken de Toiletstoel?

Mensen die over te weinig kracht en/of stabiliteit beschikken om het toilet nog zelfstandig en veilig te bereiken, zelfs niet met een rolstoel, rollator of looprek. Bijvoorbeeld mensen die kampen met gewrichtsproblemen (heup, rug, knieën, enkels) of herstellende zijn van een operatie (aan één van de gewrichten). Maar ook mensen met aandoeningen als reuma, Parkinson en bot- en gewrichtsaandoeningen (artrose, artritis en osteoporose) en incontinentieproblemen zullen baat hebben bij het gebruik van de Postoel. En mensen die overdag gewoon zelf naar het toilet kunnen, maar ’s nachts geen trap af willen omdat de slaapkamer boven is. En van vieze geurtjes zult u ook daar geen last hebben omdat de deksel zich als het ware vastzuigt op de po. Bovendien zijn er verschillende aanvullende producten verkrijgbaar om de onverhoopte verspreiding van geurtjes te voorkomen (o.a. Hygie, zie elders deze site).

Een postoel wordt gebruikt wanneer mensen niet zelfstandig naar het toilet kunnen. Ze kunnen dan overdag met hulp naar de wc, maar ’s nachts is die hulp er niet. Het wordt ook gebruikt door mensen die bijvoorbeeld boven wonen en alleen beneden een toilet hebben. Of mensen die ’s nachts niet een stuk kunnen lopen om bij de wc te komen. In al deze situaties staat de toiletstoel op de (slaap)kamer. Dat is de dus plek waar je ze het meest aantreft.

Wanneer / waarom wordt de Toiletstoel gebruikt (en welke problemen lost het op)?

Zie boven: als mensen fysiek problemen hebben met het zelfstandig en op tijd overbruggen van de afstand naar een toilet. Met soms zelfs een trap op de route, bijvoorbeeld ’s nachts als de slaapkamer op een andere verdieping is. Wanneer de nood hoog is kan iedere stap richting het toilet er net eentje teveel zijn en krijgen urine en/of ontlasting de vrije loop. Ergerlijk en frustrerend voor wie het overkomt, maar ook vervelend voor derden (verzorgers, familie) die er dan bij worden betrokken. Het is een veilig en zeker gevoel te weten dat er dan een Toiletstoel letterlijk binnen handbereik is.


Hoe gebruik ik de Toiletstoel?

Verwijder, voordat u de overtap naar de Toiletstoel maakt de zitting en vervolgens de deksel van de pot. Leg deze binnen handbereik neer zodat u ze na gebruik weer kunt terugplaatsen. Indien u de Hygie-zak met een pad met absorberende korrels gebruikt: breng deze aan conform de gebruiksaanwijzing. Zorg er vervolgens voor dat u of uw verzorger de Toiletstoel zodanig voor uw zitplek of bed plaatst, dat de overstap naar de Toiletstoel zo veilig mogelijk kan plaatsvinden. Heeft uw model Toiletstoel wieltjes, zet deze dan op de rem. En zorg er hoe dan ook voor dat u bij het overstappen niet teveel op één kant / armleuning steunt waardoor de postoel kantelt en u valt! Let hier helemaal op als u alleen handelt, zonder hulpverlener. Tip/richtlijn bij het opstaan en weer gaan zitten: hel met het oog op een optimale balans altijd iets naar voren (neus voorbij knieën). En bent u echt heel weinig wendbaar in knie, enkel, heup of rug: overweeg dan aanvullend op de Toiletstoel ook een voor u op de grond liggende Draaischijf om de overstap te vergemakkelijken. 

Na gebruik kunt u de emmer eenvoudig verwijderen, waarna de schuifpo/emmer geleegd en gereinigd kan worden. Schuif de schone po vervolgens weer op zijn plaats en retourneer de deksel en stoelzitting.

Welke soorten Toiletstoelen zijn er, en welke moet ik kiezen? toiletstoel

Er zijn verschillende soorten Toiletstoelen. Naast de standaardstoelen zijn er modellen met in hoogte verstelbare poten en mobiele postoelen met wieltjes. De laatste zijn met name handig als u voor de stoelgang even naar een andere ruimte gebracht moet of wilt worden, in verband met de privacy, bijvoorbeeld in een verzorgingshuis. 
En tenslotte is er nog de ‘Rolls Royce onder de toiletstoelen: de Swift Multifunctionele Toiletstoel. Multifunctioneel, omdat van dit model de diverse onderdelen (zitting, rugleuning, armsteunen) apart verwijderbaar zijn, ondersteek met deksel en handvat ook via de bovenkant verwijderd worden én deze stoel zo nodig ook te gebruiken is als douchestoel of vrijstaande toiletverhoger.

Zijn er ook nadelen of risico’s verbonden aan het gebruik van de Toiletstoel?

Als u de Toiletstoel gebruikt volgens de Handleiding (zie ook hierboven: Hoe gebruik ik?) en ervoor zorgt dat deze altijd stabiel staat tijdens de overstap en u niet op slechts één armleuning steunt om kantelen te voorkomen, dan zijn er nauwelijks nadelen te verzinnen. Wel kiezen mensen, om de onvermijdelijke verspreiding van wat geurtjes tijdens de stoelgang te voorkomen, ervoor dat de pot/emmer wordt voorzien van een hygiënische toiletzak die de urine en/of ontlasting opvangt. De zakken zijn voorzien van pads, die zijn gevuld met absorberende korrels en geurtjes en vocht helpen neutraliseren. Bijkomende voordelen: minder schoonmaak (u knoopt de zak dicht en verwijdert hem zonder dat de pot vuil wordt) en minder kans op verspreiding van infecties (mochten die onverhoopt ontstaan als de Toiletstoel / po niet goed schoongemaakt wordt.


Is het gebruik van de Toiletstoel wel hygiënisch, is er geen overlast van de onvermijdelijke vieze geurtjes en luchtjes?

Omdat de deksel als ware het vacuüm aansluit op de po/emmer ontsnappen er na gebruik nauwelijks tot geen luchtjes. Tijdens de stoelgang is dat echter nauwelijks te voorkomen, net als op een gewoon toilet. Omdat even een raam openzetten niet altijd een optie is – zeker niet in het geval van vaak kwetsbare senioren – hebben wij om het verspreiden van geurtjes tegen te gaan ook Hygie-toiletemmerzakken in het assortiment. Zij zijn voorzien van een absorberende pad met dito absorberende korrels, die binnen een halve minuut zo’n 600 milliliter lichaamsvloeistof omzetten in reukloos gel. De zak kan na de stoelgang snel worden dichtgeknoopt en verwijderd.

Is het gebruik van een Toiletstoel wel veilig? Hij oogt nogal fragiel.

De Toiletstoelen zijn voorzien van een mooi design: het zijn immers stoélen; het oog wil ook wat. Bovendien kunnen ze niet te zwaar geconstrueerd worden met het ook op de gebruikers: senioren die vaak niet meer zo krachtig en mobiel zijn. Maar voor wie de Toiletstoel gebruikt zoals het moet (de stoel recht positioneren, hem in de juiste houding benaderen, de armleuningen stabiel vastpakken, de draai naar de zitting gecontroleerd maken) is de Toiletstoel een veilig hulpmiddel. Wel zijn er maximale lichaamsgewichten waarboven het gebruik van een bepaalde Toiletstoel wordt afgeraden. Soms is dit 250 kg., soms ‘maar’ 150 kg. Raadpleeg ook hiervoor de Handleiding.


Ik heb weinig ruimte in huis. Kan ik de Toiletstoel ook als gewone stoel gebruiken?

Zeker. Toiletstoelen beschikken allemaal over een mooi design en dito bekleding en zijn dus desgewenst ook te gebruiken als ‘gewone’ stoel. Ook zijn ze leverbaar in meerdere kleuren. Tip: kies er een kussentje bij in de kleur van úw interieur.

Vergoedt mijn verzekering de Toiletstoel?

Over het alleen vergoeden de Nederlandse zorgverzekeraars apparaten als de Toilet- of Postoel niet. Als u klachten hebt waar de Toiletstoel de oplossing voor kan zijn, moet u dit hulpmiddel dus op eigen kosten aanschaffen.

Valt de Toiletstoel onder de Wmo (of andere zorguitkeringen)?

De Toilet- of Postoel valt inderdaad onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), waarvoor uw gemeente verantwoordelijk is. De meeste gemeenten hebben daarvoor een aanspreekpunt, bijvoorbeeld een Wmo-loket. Daar wordt op basis van uw persoonlijke situatie beoordeeld of ook u in aanmerking komt voor deze vorm van zorgondersteuning. Elke gemeente pakt dit op zijn eigen wijze aan: informeer ernaar.

Wat kan ik in algemene zin doen om mijn klachten tegen te gaan c.q. mijn herstel te bevorderen?

U bent slecht ter been, dus verwijder afstapjes en drempels in uw huis zo veel mogelijk om valpartijen te voorkomen. En kies in het hele huis voor een vloersoort die u het best past (glad rollatorvriendelijk hout, laminaat of vinyl, of juist een ruwere stoffen vloerbedekking). Niet in de laatste plaats ook in het toilet of badkamer waar u de Toiletstoel mogelijk ook gaat gebruiken. Nat is glad, en kleedjes kunnen wegglijden. En verder natuurlijk gezond leven (let op de calorieën) en voor zover dat nog enigszins mogelijk is: een beetje bewegen.

 

Hoe monteer je de Toiletstoel?

 

Postoelen worden geleverd met een heldere handleiding, inclusief een montage-uitleg. Raadpleeg deze voor u gaat monteren. De Toiletstoelen worden in losse onderdelen geleverd, maar zijn redelijk eenvoudig in elkaar te zetten. Zorgt u er wel voor dat alle bijgeleverde schroeven en moeren goed vastzitten!

Wel: al is het in elkaar zetten van de Toiletstoel in principe eenvoudig: als u bij de montage ook maar even twijfelt of een en ander wel goed, stevig en dus veilig verankerd zit, schroom dan niet om een vakman of bekende in te schakelen. Voorkomen is beter dan…


Vergt de Toiletstoel veel schoonmaak en onderhoud?

Het toilet en dus ook de Toiletstoel is bij uitstek een plek om te zorgen voor een optimale hygiëne. Schoonmaak en onderhoud vergen hier dus extra attentie. Met het oog op de hygiëne beschikken Toiletstoelen over gecoate metalen frames met een glad oppervlakte dat goed is te reinigen. De bekleding is waterafstotend. Maar de po/emmer en de omgeving waar deze in de Toiletstoel wordt geschoven is en blijft natuurlijk een hygiëne-kritisch punt, letterlijk en figuurlijk. Besteed daarom na ieder gebruiksmoment optimale aandacht aan de schoonmaak. Zoals u het ook op uw gewone toilet zou doen!



Hoe gebruik je de toiletstoel?

Wanneer iemand gebruik wil maken van de postoel, dan gaat eerst de zitting eraf. Vervolgens haal je de deksel van de emmer. Op dat moment kan iemand de behoefte doen, waarna de deksel en zitting weer op de postoel wordt gedaan. De emmer kan gemakkelijk uit de stoel worden gehaald om te worden geleegd en gereinigd.

Deze postoel is ook prima om gewoon in te zitten. Maar veel mensen vinden het toch geen prettig idee om de postoel als een gewone stoel te gebruiken.

Natuurlijk wilt u zo min mogelijk hoeven schoonmaken na gebruik. U kunt dan gewone plastic zakjes gebruiken, om te voorkomen dat de binnenkant van de emmer nat wordt. Dit is een oplossing om de postoel schoon te houden. Het nadeel is dat het een beetje kan gaan spetteren, waardoor de billen nat kunnen worden.


Combineer postoel de hygiënische plastic zak van Hygie

Nog beter is om te kiezen voor de zakken van Hygie. Deze hebben op de bodem een absorberende pad met superabsorberende korrels. Dit zijn de korrels die er in incontinentiematerialen verantwoordelijk voor zijn dat grote hoeveelheden urine worden opgenomen en omgezet in een gel. Als de urine eenmaal is opgenomen blijft het is deze toestand. Een bijkomend voordeel is dat ook nare geurtjes worden opgenomen in deze korrels.

Ook belangrijk om te melden is dat de emmer en de deksel heel mooi op elkaar aansluiten. De deksel lijkt zich vast te zuigen wanneer deze op de emmer wordt gedaan. Dit zorgt voor een minimum aan lucht en geurtjes die uit de emmer kunnen opstijgen.

De combinatie van een Hygie zak met de pads met korrels, de deksel van de emmer en de zitting die na het plassen wordt teruggeplaatst, zou u de nare geurtjes tot een minimum moeten kunnen beperken. Een bijkomend voordeel van de zakken met de absorberende korrels is dat u deze na gebruik direct kunt dichtknopen en weggooien. Toch kunnen we helaas niet beloven dat u nare geurtjes voor 100% kunt vermijden.

De stoel is ruim en comfortabel. De zachte zitting biedt comfort tijdens het zitten en het losse deksel kan eenvoudig worden verwijderd. Wanneer u de stoel niet gebruikt, plaatst u het deksel op de stoel.

 

Afmetingen van de verstelbare toiletstoel:

- hoogte verstelbaar van 81 tot 96 cm.
- hoogte zitting verstelbaar van 46 tot 61 cm.
- totale breedte 60 cm.
- breedte tussen armleuningen 51 cm.


Tenslotte, last but not least, belangrijk, ongeacht welke klacht u heeft: het verdient bij twijfel aanbeveling om met uw (huis)arts of fysiotherapeut te overleggen of aanschaf/gebruik van één van onze producten een waardevolle bijdrage levert aan uw herstel.


Bekijk ook andere hulpmiddelen die op of bij het toilet gebruikt kunnen worden:

De Easywipe, hulpmiddel voor op het toilet...

De toiletverhoger, Alles over toiletverhogers...

Hulpmiddelen: wat is een wandbeugel...

Wat zijn Etac hulpmiddelen, wc verhogers, wandbeugels, douchezitjes en de de Etac Raiser, een til- en transferhulp...

Wat is een fietstrainer?