Kennisbank hulpmiddelen

WAT IS EEN DRAAISCHIJF?

De Draaischijf is een hulpmiddel waarop mensen met gewrichts- en bewegingsproblemen kunnen gaan staan of zitten om zich zo soepel en pijnloos te verplaatsen

WAT IS EEN DRAAISCHIJF?

De Draaischijf is een hulpmiddel waarop mensen met gewrichts- en bewegingsproblemen (heup, rug, knieën, enkels) kunnen gaan staan om zich zo soepel en pijnloos te verplaatsen van de ene (zit)plaats naar een andere. Denk aan de overgang van uw bed naar de (rol)stoel of van de rolstoel naar de auto. De Draaischijf brengt u in de juiste positie en zorgt via een vloeiende, draaiende beweging voor optimaal transport van -> naar.

Voor mensen die kampen met gewrichtsproblemen (heup, rug, knieën, enkels) of herstellende zijn van een operatie (aan één van de gewrichten). Maar ook voor mensen met reuma, Parkinson en bot- en gewrichtsaandoeningen als artrose, artritis en osteoporose is de Draaischijf een welkom hulpmiddel bij soepel en pijnloos tussentransport.


Meer weten?

(ga direct naar artikel...)

WAT ZIJN TIL- EN TRANSFER HULPMIDDELEN?

Til-en-transferhulpmiddelen

WAT ZIJN TIL- EN TRANSFER HULPMIDDELEN?

Til-en-transferhulpmiddelen worden gebruikt door mensen die niet meer kunnen lopen maar nog wel zelfstandig of met enige hulp, overeind kunnen komen. Het is een behoorlijke inspanning om iemand die zelf nauwelijks kan lopen een draai te laten maken om bijvoorbeeld van de rolstoel in de auto te komen. De verzorger hangt naar voren, moet veel kracht hebben om iemand op te tillen en vervolgens te verplaatsen. We zien dan ook dat mensen in de loop van de tijd lichamelijke klachten krijgen die zijn toe te schrijven aan het aanwenden van veel kracht in onnatuurlijke posties .

De Transi voorkomt dat de verzorger erg veel moet tillen, dragen en ondersteunen. Het verlicht de verzorging en voorkomt grote belasting op heupen, rug, knieën, armen, schouders en rug. Er zitten wieltjes onder de Transi. Deze zijn om hem te verrijden zonder dat er iemand op zit. Voor het verrijden van mensen, zijn er andere hulpmiddelen.


Meer weten?


(ga direct naar artikel...)

WAT IS EEN TILKUSSEN?

Een tilkussen verlaagt het risico op spier- en skeletletsel

WAT IS EEN TILKUSSEN?

Voor de patiënt kan het een onaangename en gênante ervaring zijn om verplaatst of opgetild te moeten worden. Bovendien leveren manuele tiltechnieken risico’s op voor de zorgverlener. De Mangar ELK is een tilkussen waarmee personen die zijn gevallen, op een veilige en respectvolle manier op de been kunnen worden geholpen. Het kussen is geschikt voor de meest uiteenlopende gewichten, van lichte, tengere personen tot obese en bariatrische patiënten. Door het unieke ontwerp kan een tilkussen eenvoudig meegenomen worden en is het geschikt voor gebruik zowel binnen- als buitenshuis. Het ELK tilkussen is bijzonder handig voor gebruik in kleine afgesloten ruimten, zoals een slaapkamer of badkamer waar andere tilhulpen veelal niet geschikt zijn.

Met de ELK worden personen respectvol, comfortabel en snel opgetild en het kussen is hiermee ideaal voor gebruik in openbare omgevingen.


Meer weten?

(ga direct naar artikel...)

Alles wat u wilt weten over bedsteunen en bedhekken!

Een bedhek of bedsteun is een medisch hulpmiddel dat voorkomt dat mensen uit bed vallen en/of hen steun geeft bij het in en uit bed komen.

Alles wat u wilt weten over bedsteunen en bedhekken!

Een bedhek of bedsteun is een medisch hulpmiddel dat voorkomt dat mensen uit bed vallen en/of hen steun geeft bij het in en uit bed komen.De meeste bedhekken doen ook dienst als bedsteun, omgekeerd is dat niet altijd het geval (want: niet altijd nodig). Er zijn lichtgewicht bedsteunen voor transfers in en uit bed. Eenvoudig uit elkaar te halen en op te bergen in de bijgeleverde draagtas. Handig mee te nemen op reis. Een bedhek is heel goed om thuis te gebruiken, maar hij leent zich ook uitstekend om mee op reis te nemen. Hij is klein, licht en zeer gemakkelijk in elkaar te zetten. Zo heeft u altijd uw steun en toeverlaat in uw koffer bij u.


Meer weten?

(ga direct naar artikel...)

Alles wat u wilt weten over toiletverhogers!

Met een toiletverhoger kunt u rustiger, veiliger zitten en weer opstaan

Alles wat u wilt weten over toiletverhogers

Een Toiletverhoger is een medisch hulpmiddel dat al dan niet tijdelijk op het bestaande toilet geplaatst/gemonteerd kan worden ten behoeve van mensen die slecht ter been en/of instabiel zijn en extra ondersteuning kunnen gebruiken in toilet. Met name in de vaak smalle ruimte van een wc kunt u met behulp van een correct gemonteerde Toiletverhoger rustiger, veiliger en met meer zelfvertrouwen gaan zitten en weer opstaan.

Daardoor kunt u langer zelfstandig, zonder hulp van derden, naar het toilet blijven gaan: de plek bij uitstek voor wat privacy. Veel Toiletverhogers zijn voorzien van robuuste armleuningen die extra steun geven. Ze zijn inklapbaar om de transfer te vergemakkelijken..


Meer weten?

(ga direct naar artikel...)

Wat is een Toiletstoel / Postoel?

De Etac Toiletstoel

Wat is een Toiletstoel / Postoel?

Een Toiletstoel of Postoel is een medisch hulpmiddel voor mensen voor wie de gang naar het toilet zelfstandig niet meer mogelijk of te vermoeiend is. De stoel is voorzien van een waterafstotende, zachte zitting die er voor gebruik kan worden afgenomen.

Een toiletstoel wordt gebruikt door Mensen die over te weinig kracht en/of stabiliteit beschikken om het toilet nog zelfstandig en veilig te bereiken, zelfs niet met een rolstoel, rollator of looprek. Bijvoorbeeld mensen die kampen met gewrichtsproblemen (heup, rug, knieën, enkels) of herstellende zijn van een operatie (aan één van de gewrichten).


Meer weten?

(ga direct naar artikel...)

DE EASYWIPE, HULPMIDDEL VOOR OP HET TOILET

De Easywipe, handig hulpmiddel voor op het toilet

DE EASYWIPE, HULPMIDDEL VOOR OP HET TOILET

De Easywipe is handig voor personen met een beperkte bereikbaarheid. Dit product is er voor mensen voor wie het lastig is om de billen af te vegen. Zij hebben door problemen aan arm, schouder of rug niet de mogelijk om met hun hand bij de billen te geraken. De easy-wipe grijpt het toiletpapier stevig vast en verwijdert het papier zonder aanraking.

Het is simpel in gebruik en kan discreet in de meegeleverde reiszak opgeborgen worden. De Easywipe is licht, robuust en makkelijk schoon te houden. De easywipe is ergonomisch ontworpen om comfortabel en veilig te zijn in gebruik. Alsook om te assisteren wanneer vegen moeilijk gaat. De easywipe is latexvrij.


Meer weten?

(ga direct naar artikel...)

WAT IS EEN DOUCHESTOEL?

douchestoel mobiel vast

WAT IS EEN DOUCHESTOEL?

Een Douchestoel is een medisch hulpmiddel waarop mensen voor wie zelfstandig staande douchen niet mogelijk of te vermoeiend is, rustig en stabiel kunnen gaan zitten tijdens het douchen. De stoel is voorzien van een plastic zitting met gaatjes, die zorgen voor de waterafvoer.

Om het slippen op de natte, zeperige en dus vaak gladde ondergrond tegen te gaan zijn de vaste Douchestoelen voorzien van rubberen noppen die glijpartijen tegengaan. Daarnaast zijn er, voor wie nog meer wendbaarheid wenst zoals rolstoelgebruikers, mobiele Douchestoelen met wieltjes. Deze zijn voorzien van een rem die stabiliseert.


Meer weten?

(ga direct naar artikel...)

Wat is een douchekruk?

Stabiele douchekruk een veilig en zeker gevoel

Wat is een douchekruk?

Een Douchekruk is een medisch hulpmiddel waarop mensen voor wie zelfstandig staande douchen niet mogelijk of te vermoeiend is, rustig en stabiel kunnen gaan zitten tijdens het douchen. Een grotere robuuste Douchestoel, voorzien van armleuningen en/of rugleuning, is voor hen nog niet nodig. Of niet handig, gegeven de wellicht kleinere doucheruimte waar het in uw specifieke geval mogelijk om gaat. Douchekrukken zijn voorzien van een plastic zitting met gaatjes die zorgen voor de waterafvoer. Om het slippen op de natte, zeperige en dus vaak gladde ondergrond tegen te gaan zijn de Douchestoelen voorzien van rubberen noppen die glijpartijen tegengaan.

U gebruikt de Douchekruk als u zich niet of moeizaam staande kunt houden tijdens het douchen of daar het zelfvertrouwen voor mist. Het is een veilig en zeker gevoel dan lekker rustig op iets als de Douchekruk plaats te kunnen nemen. Dat voorkomt uitglijders, met alle verdere medische gevolgen van dien.


Meer weten?

(ga direct naar artikel...)

Wat is een badlift?

Een badlift nodig?

Wat is een badlift?

Veel mensen komen op zeker moment voor de vraag te staan: hoe lang kan ik mijn bad nog blijven gebruiken?

Het is voor bijna iedereen lastig om een bad in en uit te stappen. Dit komt door de hoogte waar het been overheen moet, het gladde oppervlak en het gebrek aan steunpunten om u aan vast te houden. Antislip strips, een badmat en een beugel op de muur of badrand is meestal de eerste stap om het bad toegankelijk te houden. Maar helaas krijgen de meeste mensen in de loop van de tijd meer moeite met het in en uit het bad stappen. Problemen met heup, rug of knieën maken het steeds lastiger


Meer weten?

(ga direct naar artikel...)

Wat is een wandbeugel?

Wandbeugel: extra ondersteuning in toilet, douche, badkamer

Wat is een wandbeugel?

Een Wandbeugel wordt gebruikt door mensen die slecht ter been en/of instabiel zijn en extra ondersteuning kunnen gebruiken in toilet, douche, badkamer of op andere strategische plekken (trap, slaapkamer, keuken).

Met behulp van de Wandbeugel kunt u rustiger, sneller, veiliger en dus zelfverzekerder gaan zitten en weer omhoog komen c.q. bewegen. Daardoor kunt u genoemde handelingen langer zelfstandig blijven doen, zonder hulp van derden.


Meer weten?

(ga direct naar artikel...)

Wat zijn Etac hulpmiddelen?

Etac flex wandbeugel

Wat zijn Etac hulpmiddelen?

Etac is in 1973 in Zweden ontstaan uit de revalidatiezorg. De producten die toen gebruikt werden, waren ergonomisch niet verantwoord en het waren vaak zware producten met veel staal. De oprichter van Etac was ervan overtuigd dat dit beter kon.

Het bedrijf ging producten ontwerpen in teams met revalidatietherapeuten en industrieel ontwerpers. Samen bekeken ze verschillende problemen die mensen in huis kunnen tegenkomen en bedachten hier oplossingen voor. Het uitgangspunt hierbij is altijd om de mensen zo goed mogelijk te helpen met hun ziekte, handicap of ouderdomskwaal, waarbij de ergonomie centraal staat.


Meer weten?

(ga direct naar artikel...)

Wat zijn stoel en bed verhogers

De Olifantspoot: verhogers (ook wel klossen genoemd) voor bedden en stoelen

Wat zijn stoel en bed verhogers

De Olifantspoot: Dit zijn verhogers (ook wel klossen genoemd) voor bedden en stoelen. Ze kunnen ook voor banken gebruikt worden. Ze heten olifantspoot omdat ze de vorm van een olifantsvoet hebben. Ze kunnen 380 kilo per poot opvangen. Olifantspoten worden dus gebruikt wanneer een bed, bank of stoel te laag is voor iemand.

Dit kan zijn omdat u steeds moeilijker overeind komt door problemen met gewrichten of het verlies van spierkracht. Dit probleem doet zich voor bij senioren, maar ook zwangere vrouwen. Mensen die tijdelijk last hebben van heupen kunnen baat hebben bij een verhoging. Mensen die een knieoperatie hebben ondergaan, mogen hun knie vaak niet verder buigen dan 90 graden.


Meer weten?

(ga direct naar artikel...)

Wat zijn Drempelhulpen?

Drempelhulp: een stevige plaat van staal of aluminium

Wat zijn Drempelhulpen?

Het woord zegt het al: een drempelhulp is een stevige plaat van staal of aluminium die mensen met een rolstoel, rollator, looprek of scootmobiel helpt om drempels (of andere obstakels in en rond het huis) veilig te passeren. De lengte van een drempelhulp hangt af van de te overbruggen hoogte.

Wanneer mensen fysiek niet of moeilijk in staat zijn om ook slechts een gering hoogteverschil te overwinnen. Denk aan de drempel bij de voor- en/of achterdeur, drempels in huis of bij een schuur of garage. En omdat drempels zich niet alleen in uw eigen woonomgeving ‘opwerpen’ maar ook daarbuiten, kunnen wij u ook voorzien van oprolbare, lichte exemplaren, die u eenvoudig mee kunt nemen naar locaties buitenshuis. Ook dat geeft een veilig gevoel.


Meer weten?

(ga direct naar artikel...)

Hulpmiddelen voor in en om de auto

De Handybar, een ideale handgreep

Hulpmiddelen voor in en om de auto

Het in en uit de auto komen is voor veel mensen een probleem. Bijvoorbeeld omdat iemand slecht ter been is en moeilijk de draai kan maken. Omdat het als gevolg van rugklachten lastig is om omhoog te komen. Of omdat opstaan tijdens een zwangerschap zeer moeizaam gaat.

De Handybar, een ideale handgreep die op een veilige manier de ondersteuning geeft die u nodig hebt. Hiermee stapt u veel gemakkelijk in en uit de auto. Draaischijven die zeer geschikt zijn voor gebruik in stoelen die niet vlak zijn, zoals een autostoel. De draaischijf is zeer gebruiksvriendelijk en gemakkelijk mee te nemen. Hij wordt gebruikt, bijvoorbeeld, om bij de auto neer te leggen. Zo kan iemand met de rolstoel tot aan de portier van de auto rijden. Vervolgens neem je plaats op de draaischrijf en met een draai van een kwartslag kunt u gemakkelijk in de auto gaan zitten.


Meer weten?

(ga direct naar artikel...)

Wat zijn zit- wig- ringkussens en behandelkussens?

Harley Visco-Gel zitkussen: het ultieme druk verlichtende kussen

Wat zijn zit- wig- ringkussens en behandelkussens?

Doorligplekken (decubitus) zijn ontstekingen als gevolg van te lange druk op één plek. Wanneer je eenmaal last hebt van deze plekken, zijn ze heel moeilijk weer te verhelpen. Voorkomen is dus beter dan genezen. Wie hebben meer risico op decubitus? Mensen die veel zitten, bijvoorbeeld in een stoel of rolstoel. Of mensen die bedlegerig zijn.

Een kussen in een rolstoel wordt natuurlijk warm en krijgt te maken met transpiratie, zeker op de billen. Dan wil je dat het vocht niet in het kussen komt, maar dat het wel warmte kan aan- en afvoeren. Een antidecubituskussen ademt en zorgt voor een prettig klimaat tussen lichaam en kussen.


Meer weten?

(ga direct naar artikel...)

Wat zijn beschermhoezen, gipshoezen of douchehoezen?

Waterdicht of spatwaterdicht

Wat zijn beschermhoezen, gipshoezen of douchehoezen?

Wanneer je een gebroken arm of been hebt, wil je natuurlijk graag gewoon kunnen douchen. Gelukkig kan dit dankzij een douchehoes, ook wel gipshoes of beschermhoes genoemd.

In het ziekenhuis wordt na het zetten van gisp vaak aangeraden om een vuilniszak te gebruiken en daar een elastiek omheen te doen. Ook mensen die een infuus gebruiken dat in de arm is geplaatst, willen graag een douchehoes die de arm droog houdt. Het wordt ook gebruikt bij verwondingen die moeten afgeschermd voor water en zeep. Je kunt dan denken aan pleisters, verbanden, bandages et cetera.

Limbo is het kwaliteitsmerk voor gipshoezen / douchehoezen. Dit product is 100% waterdicht, u kunt er dus ook mee zwemmen. De hoes heeft niet een grote plastic ring, zoals veel andere producten, maar het heeft een flexibele afsluiting die niet of nauwelijks in de weg zit.


Meer weten?

(ga direct naar artikel...)

Wat is een grijper?

Een grijper is in feite een verlengstuk van de arm

Wat is een grijper?

Een grijper is in feite een verlengstuk van de arm. Wanneer iets te ver ligt om vanuit de stoel op te pakken, of het ligt te laag om naar te bukken of het hangt te hoog – in al deze gevallen kan een grijper u helpen om iets te pakken.

Grijpers worden bijvoorbeeld gebruikt door mensen die aan en rolstoel zijn gebonden en die dingen van de grond willen oprapen. Het wordt ook gebruikt door oudere, gekrompen mensen voor wie het bijvoorbeeld lastig is om een boekje van de tafel te pakken. Voorwaarde is dat mensen nog voldoende motoriek en kracht hebben in armen en handen, maar die wel moeite hebben met bukken of verplaatsen.


Meer weten?

(ga direct naar artikel...)

Wat is aangepast bestek?

Good Grips verbogen lepel

Wat is aangepast bestek??

Aangepast bestek wordt gebruikt door mensen met reuma, spasticiteit en verminderde handcontrole. Bijvoorbeeld bij motorische problemen, wanneer mensen het bestek niet goed kunnen vastpakken. Of mensen die hun pols moeilijk kunnen buigen en die gewoon bestek niet goed kunnen positioneren. Zij kunnen dit bestek in de juiste positie buigen zodat een lepel altijd goed richting de mond gaat.

Het is buigbaar bestek dat in een positie kan worden gezet die het best aansluit op de positie van de hand van de gebruiker. Alle onderdelen (lepels en vorken, behalve de messen) kunnen worden gebogen. Eenmaal in een bepaalde stand gebogen, zal het zo blijven staan. Wanneer later een andere positie gewenst is, kan het makkelijk opnieuw verbogen worden.


Meer weten?

(ga direct naar artikel...)

Wat is een warmhoudbord?

Warmhoudbord

Wat is een warmhoudbord?

Warmhoudbord is voor mensen die langer doen over hun eten, bijvoorbeeld omdat ze motorisch niet in staat sneller te eten of omdat zij fysiek meer tijd nodig hebben om het voedsel te laten zakken. In deloop van de maaltijd worden het bord en het eten koud, wat niet goed is voor de smaak en de beleving van de maaltijd.

Het bord heeft twee vakken voor het eten. De deksel sluit goed af. Het bord heeft antislip aan de orderzijde, zodat het goed op zijn plaats blijft staan. Ook zal het nog minder schuiven op het moment dat er water in zit. Mensen met motorische problemen die regelmatig tegen de rand van het bord stoten, hoeven minder bang te zijn dat het warmhoudbord van tafel valt.


Meer weten?

(ga direct naar artikel...)

Wat is een Fietstrainer?

De Fietstrainer voor een grotere gewrichtssouplesse en een betere doorbloeding van het lichaam

Wat is een Fietstrainer?

De Fietstrainer is een bewegingsapparaat waarmee u, door uw voeten of handen op de pedalen te plaatsen, onder meer uw heup, knie, enkel of schouder kunt trainen (dit meestal na een operatie, op advies van een fysiotherapeut). Door de oefeningen worden de spieren weer sterker en gewrichten soepeler. Ook de bloedcirculatie wordt erdoor verbeterd, waardoor u zich actiever, soepeler en fitter voelt. Minder stram, en dus mobieler!

Voor wie herstellende is van bijvoorbeeld een ingrijpende heup-, knie-, enkel-, schouder- of armoperatie. Maar ook bij mensen met reuma, Parkinson, embolie, hart- en vaatziekten (na een tia, cva of hersenbloeding), stofwisselingsproblemen of vochtophoping (oedeem) in benen of armen zorgt de Fietstrainer voor de opbouw van verloren gegane spierkracht, voor een grotere gewrichtssouplesse en een betere doorbloeding van het lichaam.


Meer weten?

(ga direct naar artikel...)

Wat is een Scootmobieltas

Handige scootmobieltas

Wat is een Scootmobieltas?

Deze tas is speciaal ontwikkeld voor het gebruik op een scootmobiel. Hij is 10 centimeter diep, 45 hoog en 40 centimeter breed. De tas kan heel handig achter op de rugleuning worden gemonteerd. Verschillende bandjes zorgen dat de tas rond leuningen van verschillende afmetingen kan worden geplaatst. Past ook op stoelen met een hoofdsteun. Soms is het handig de hoofdsteun er bij het aanbrengen even af te halen.

Op de achterzijde heeft de tas een reflector voor extra zichtbaarheid in het donker. Misschien komt de tas ook over een aangebrachte reflector, deze functie wordt dan overgenomen door de witte weerkaatsende strip.


Meer weten?

(ga direct naar artikel...)

Wat is een rokersschort of brandschort?

Brandvertragend (vlamvertragend) rokersschort

Wat is een rokersschort of brandschort?

Brandvertragend (vlamvertragend) rokersschort of brandschort, gemaakt van de originele Nomex 111 stoffen (Ten Cate Protect) voorzien van een verstelbare halssluiting, met een ronde hals die altijd perfect bij de hals aansluit, zodat voorkomen wordt dat brandend as of een sigaret onder het schort op de kleding of huid valt.

Het brandwerende schort biedt bescherming tegen brandgaten in kleding en brandwonden op huid ten gevolg van smeulende sigar(ett)en-as en biedt bescherming tot over de knie!

(ga direct naar artikel...)