Plaswekker Urifoon
De Plaswekker van Urifoon
Circa 90 procent van de kinderen is met behulp van de plaswekker na twee tot drie maanden zindelijk. Hiermee is de plaswekker het meest probate middel tegen bedplassen. Maar denk nu niet: ik koop een plaswekker en dan gaat het vanzelf. Integendeel. Een plaswekkertraining kost veel doorzettingsvermogen en geduld van zowel het kind als de ouders.
Deze vragen gaan we voor u beantwoorden:
• Wat is een plaswekker precies?
• Hoe werkt het?
• Waarvoor gebruik je een plaswekker?
• Wat is een plaswekkertraining?
• Wanneer kun je aan een plaswekkertraining beginnen?
• Aan welke voorwaarden moet je kind voldoen?
• Hoe oud moet je kind zijn?
Wilt u weten of uw plaswekker vergoed wordt door uw zorgverzekeraar? Kijk dan hier.
123Drogisterij stelde deze en tal van andere vragen aan Martin Kip, de directeur van Urifoon. Hij kan het weten. Urifoon is immers sinds 1954 specialist op het gebeid van plaswekkers. Het bedrijf produceert ze, begeleidt trainingen en dat alles in nauwe samenwerking met de medisch specialisten op dit onderwerp.
Wat is een plaswekker?
"De plaswekker bestaat uit een wekker die al dan niet draadloos in verbinding staat met een speciaal broekje. De wekker is voorzien van een geluid en/of trilalarm. De intensiteit van het alarm kunnen de ouders zelf instellen. Het ene kind is immers snel wakker, terwijl een ander overal doorheen slaapt. Het ingestelde alarm gaat af op het moment dat de eerste druppels urine in het bijgeleverde broekje komen. Het speciale broekje is voorzien van diverse urinesensoren. Die zie je niet en voel je ook niet. Aan rand van het broekje zitten aan de voorkant twee drukknoopjes. Als het kind naar bed gaat, bevestigen de ouders (of het kind) op die drukknoopjes een zendertje met de grootte van een luciferdoosje dat zorgt voor contact met de wekker."
Waarom hebben sommige plaswekkers ook een trilalarm?
"Veel kinderen plassen in bed omdat ze heel diep slapen. Dat geldt zeker voor de eerste uren. Het trilalarm ondersteunt het geluid van de wekker. Hierdoor is de kans groter dat het kind ook daadwerkelijk wakker wordt. Maar ook voor kinderen die slechthorend zijn, is het trilalarm ideaal. Ze horen de wekker misschien niet, maar voelen wel de trilling en worden dus toch wakker. Bovendien zijn er ook situaties waarin het geluid van de wekker minder wenselijk is. Stel het kind slaap bij een vriendje of is op schoolkamp. De plaswekker kan mee, maar je wilt niet dat iedereen 's nachts wakker wordt of dat iemand in de gaten heeft dat je een plaswekker nodig hebt. Dan gebruik je het trilalarm. Zo weet niemand dat je nog in bed plast."
Hoe werkt een plaswekker in de praktijk?
"Het gebruik van de plaswekker is eenvoudig. Je trekt je kind 's avonds het speciale broekje aan, klikt het zendertje op de drukknoopjes aan de rand van het broekje. Je stopt de wekker op enige afstand van het bed in een stopcontact, zodat je kind uit bed moet komen om het alarm uit te zetten. Dan gaat je kind gewoon lekker slapen. Op het moment dat de eerste druppels urine in het broekje komen, gaat de wekker af. Het kind wordt wakker en houdt van schrikt op met plassen, waardoor enkel het broekje wat nat is en bed doorgaans droog blijft. Het kind moet het bed uit om de wekker uit te zetten. Vervolgens gaat hij of zij naar het toilet om verder te plassen. Daarna trekt het kind zelf (eventueel geholpen door de ouders) een schoon broekje aan, klikt de zender erop en slaap weer verder."
Kun je de broekjes wassen?
"De broekjes zijn niet de onderscheiden van gewone onderbroekjes, op de drukknoopjes na. Je kunt ze gewoon wassen volgens de bijgeleverde wasvoorschriften."
In welke maten zijn de broekjes verkrijgbaar?
"De broekjes die horen bij de plaswekkers zijn er van klein tot heel groot, ofwel in de maten 104 tot en met 176, S, M, L, XL en XXL. Andere maten zijn op aanvraag verkrijgbaar."
Zijn broekjes voor meisjes hetzelfde als die voor jongens?
"Nee, de broekjes zijn opgesneden; die voor jongens hebben een klein pijpje. Belangrijker is echter, dat het absorberende gedeelte van de meisjesbroekjes in het kruisje zit. Daar dus waar meisjes als eerste druppels urine verliezen. Bij het jongensbroekjes zit het absorberende gedeelte voornamelijk aan de voorkant. Daar immers verliezen jongens urine."
Hoeveel broekjes heb je nodig?
"Het is verstandig om minimaal twee broekjes aan te schaffen. Immers, de meeste kinderen plassen één of twee keer per nacht. Ze worden dus een of tweemaal per nacht uit hun slaap gehaald om te plassen en een schoon broekje aan te trekken. En dat is best zwaar. Ze zijn overdag de eerste tijd behoorlijk moe. Als het kind al vóór twaalf uur een keer moet plassen, is dat extra zwaar. De eerste uren slaap tellen immers dubbel. In zo'n geval geven we ouders graag advies. Het kan bijvoorbeeld zijn, dat hun kind overdag heel druk is met school en met spelen. Veel kinderen drinken dan weinig en nemen al helemaal niet de tijd om naar het toilet te gaan. Pas later in de middag krijgen ze dorst; drinken vaak voor, tijdens en na het avondeten. Voordat ze naar bed gaan plassen ze op het toilet. Maar... op dat moment heeft nog lang niet al het vocht zijn weg naar de blaas gevonden. Dat gebeurt in de volgende uren. Het kind moet dan na twee of drie uur slapen alweer plassen. Je kunt dit voorkomen door er overdag op te letten dat je kind regelmatig drinkt en regelmatig naar het toilet gaat. Hoe minder het kind vlak voor bedtijd drinkt, hoe groter de kans dat het pas laat in de nacht uit bed hoeft om te plassen."
Voor wie is de plaswekker geschikt?
"De grootste groep gebruikers zijn ouders en hun kinderen. Bedenk dat 1 op de 6 tot 7 kinderen gemiddeld driemaal per week in bed plast. Maar ook in ziekenhuizen en instellingen waar kinderen en jongvolwassenen verblijven wordt de plaswekker gebruikt. Zelfs volwassenen hebben baat bij de plaswekker. Immers, circa 1 procent van de volwassen Nederlanders plast frequent in bed."
Vanaf welke leeftijd kun je starten met de plaswekkertraining?
"Dankzij jarenlange ervaring weten we inmiddels dat kinderen minimaal 6 jaar oud moeten zijn om met succes aan de plaswekkertrainig te beginnen. Sommige ouders vinden dat wat laat. Ze proberen hun zoon of dochter van 5 met behulp van de plaswekker zindelijk te maken. Dat resulteert vaak in een teleurstelling. Doorgaans zijn deze kinderen te jong. Immers, zindelijk worden is een bepaalde vaardigheid die ook samenhangt met het uitrijpen van het zenuwstelsel. Bovendien vergt de training niet alleen grote motivatie. Het is ook lichamelijk een grote opgave. Te vroeg beginnen met de plaswekkertraining is zeker geen aanrader."

Wanneer moet juist niet aan de plaswekker beginnen?
"Soms is het beter om eerst de huisarts te raadplegen als je kind in bed plast. Dat is onder meer het geval al je kind van 6 of ouder ook overdag niet zindelijk is; als het plassen pijn doet en/of de urine troebel is, donker van kleur of sterk ruikt. Maar ook als je kind druppelsgewijs plast, vaak plast (2 tot 3 keer per uur) of juist heel weinig plast (2 of 3 keer per dag), kun je beter eerst naar de huisarts gaan."
Hoe effectief is de plaswekker?
"Ongeveer 90 procent van de kinderen is na 2,5 tot 3 maanden training met de plaswekker vrijwel of volledig zindelijk. We spreken overigens pas van zindelijk zijn als een kind twee weken aaneengesloten niet meer in bed heeft geplast nadat de training is afgesloten. Dus zonder gebruik te maken van de plaswekker."
Is het effect van de plaswekker wetenschappelijk bewezen?
"Om kinderen 's nachts zindelijk te maken worden diverse methoden gebruikt:
1. Weinig drinken en goed plassen voor het slapen gaan.
2. Wakker maken en laten plassen als jezelf naar bed gaat.
3. Belonen als de nacht droog is verlopen.
4. Medicijnen.
5. Plaswekker.
Recent heeft prof.dr. Hoebeke, een vooraanstaand uroloog gespecialiseerd in kinderen, werkzaam aan de UZ Gent, een studie gepubliceerd in de Journal of Pediatric Urulogy. Hierin beschrijft hij zijn onderzoek waarin hij alle genoemde methoden toepast op 40 kinderen tussen de 6 en 8 jaar die bedplassen. De helft van de kinderen begon met de eerste 4 methoden. De laatste 8 weken volgden zij de plaswekkertraining. De andere helft van de kinderen startte direct met de plaswekker.
Het resultaat: bij de eerste groep daalde het aantal natte nachten van 12 naar 11. Bij de tweede groep van 12 naar 6. Een opzienbarend resultaat. En dan te bedenken dat persoonlijke begeleiding bij de plaswekkertraining tot nog betere resultaten leidt dan wanneer men zelf met een plaswekker “experimenteert”. Daarom geeft Urifoon die persoonlijke begeleiding."
Wat verstaat u onder persoonlijke begeleiding?
"Ouders en kinderen die met een plaswekker van Urifoon aan de slag gaan, kunnen gebruik maken van onze ondersteuning via de scorekaart. Kinderen kunnen per week 49 punten verdienen, afhankelijk van hoe de nacht verlopen is: niet wakker geworden van de wekker en dus nat bed; wel wakker geworden en op het toilet geplast; vanzelf wakker geworden en op toilet geplast, doorgeslapen en droog gebleven. Ze krijgen altijd punten en mogen dus een stickertje plakken, ook nadat een ongelukje is gebeurd. Dat stimuleert om de volgende nacht met goede moed weer de wekker te zetten.
Ouders die de ingevulde scorekaarten naar ons opsturen, krijgen desgewenst telefonische ondersteuning bij het trainingsproces. Maar ook voor andere vragen en/of problemen met de plaswekkertraining kunnen ze bij ons terecht. Ze moeten wel even een account aanmaken."
Krijgen kinderen die een plaswekker van Urifoon aanschaffen via 123Drogisterij ook die persoonlijke begeleiding?
"Jazeker. Waar de plaswekker wordt gekocht maakt niet uit. Bij een nieuwe plaswekker van Urifoon bieden wij altijd begeleiding aan. Uit ervaring weten we, dat hierdoor de slagingskans aanzienlijk vergroot wordt. En dat in ieders voordeel."
Wat is de invloed van bedplassen op het dagelijkse functioneren van kinderen?
"Kinderen van 6 jaar en ouder ondervinden sociaal en emotioneel grote problemen als gevolg van bedplassen. Ze voelen zich minderwaardig, schamen zich, worden soms gepest, zonderen zich veelal van andere jongeren af en missen logeerpartijtjes en schoolkampen. Vaak denken ouders van dat het vanzelf wel overgaat; dat het kind er wel overheen groeit. Dat is echter meestal niet het geval. Die kinderen hebben hulp nodig. Immers bedplassen wordt veroorzaakt door overproductie van urine gedurende de nacht of een verminderde capaciteit van de blaas. Een andere oorzaak kan zijn dat het kind dermate diep slaapt dat het niet wakker wordt als het moet plassen. Een kind plast niet opzettelijk in bed. Het kan er echt niets aan doen. Het enige wat helpt is positieve, daadwerkelijke ondersteuning en een veilige effectieve behandeling tegen bedplassen.
Tips en trucs van Martin Kip voor ouders van bedplassers:
1. Let erop dat uw kind overdag voldoende drinkt en regelmatig plast.
2. Laat uw kind ook voor het slapen gaan nog eens goed plassen.
3. Laat uw kind voor het slapen gaan niet te veel drinken en zeker geen dranken met cafeïne zoals thee, cola of koffie.
4. Straf uw kind niet als het in bed plast.
5. Laat uw kind wel medeverantwoordelijkheid dragen en helpen bij het verschonen.
6. Overleg met uw kind hoe u hem/haar kunt helpen.
7. Begin pas aan een plaswekkertraining als uw kind minimaal 6 jaar oud is.
8. Begin er ook pas aan als uw kind optimaal gemotiveerd is.
9. Reageer niet negatief na een ongelukje; geef juist een positieve impuls om door te zetten.
10. Beloon uw kind dubbel als de nacht droog is verlopen.
Klanten over hun ervaringen met de plaswekker van Urifoon
Daniëlle, moeder van Michelle (8 jaar)
"Het was een enorm succes. Onze dochter was bijna 9 en nog nooit een nacht droog geweest. Met de plaswekker was ze na 3 tot 4 nachten helemaal droog en ze heeft nooit meer een ongelukje gehad."
Karin, moeder van Stan (9 jaar)
"We zijn er 3 maanden geleden mee begonnen. Stan wilde het zelf. De eerste nachten waren een ramp. Het hele huis was in rep en roer als de wekker afging. Stan raakte helemaal in paniek. We hebben de wekker zachter gezet en de volgende nacht allemaal goed geslapen. Behalve Stan. Hij bleef de hele nacht wakker, omdat hij bang was dat de wekker afging. Dat kon hij natuurlijk niet volhouden. De nacht erna ging de wekker weer af. Ik ben uit mijn bed gevlogen om hem te helpen. Stan was inderdaad wakker en had nog niet in bed geplast. We zijn samen naar het toilet gegaan. Nadat hij geplast had en een nieuw broekje had aangedaan, heeft hij de rest van de nacht goed geslapen. De nachten erna verliepen hetzelfde. Nu zijn we 3 maanden verder. Stan vergeet af en toe de wekker aan te zetten en blijft toch droog. Natuurlijk is even doorzetten, maar bij Stan heeft het goed geholpen. Hij is nu eindelijk droog en is onlangs zelfs bij opa en oma blijven slapen. Een groot succes dus."
Inge, moeder van Caitlin (5 jaar)
"We hebben het ook geprobeerd, maar Caitlin werd er zo moe van. Elke nacht 2 of 3 keer wakker en uit bed. Niet te vol te houden voor ons meisje. We hebben samen met haar besloten voorlopig de wekker niet meer te gebruiken. Als ze 6 of 7 is, proberen we het opnieuw."
Desirée, moeder van Lars (8 jaar)
"De plaswekker heeft prima gewerkt. De wekker is maar 3 nachten afgegaan en nu is Lars al 5 maanden droog."
Monique, moeder van tweeling Bram en Faber (8 jaar)
"Ik ben er vorig jaar 2 weken voor het einde van de zomervakantie mee begonnen. Ik was het beu om steeds luiers te kopen voor de tweeling. De eerste nacht werden ze in paniek wakker, maar stopten wel met plassen. De bedden bleven droog. Samen naar de wc en schone broekjes aan. Zo is het een paar weken gegaan. Dat was voor Bram en Faber behoorlijk zwaar. Elke nacht wakker en toch de volgende ochtend op tijd naar school. Gelukkig ging het ineens beter. Vooral Bram bleef snel droog. Al met al heeft een maand of 3 geduurd voordat het echt klaar was. Nu zijn de ongelukjes nog maar sporadisch, maar dat geeft niks."
Plaswekker kopen?
Bij ons koopt u de plaswekker Mickey van Urifoon tegen een scherpe prijs. Wij hebben het product op voorraad dus op werkdagen besteld, is morgen in huis. U krijgt het product gratis thuisgestuurd, dus bestel snel!
Plaswekker huren?
Wij raden u niet aan een plaswekker te huren. Het kan gebeuren dat uw kind een tijdelijke terugval krijgt. Dan wilt u de plaswekker en de training vast weer gebruiken. Aangezien verzekeraars het apparaat slechts één maal vergoeden (ook bij huur) is het prettig om hem in de kast te hebben liggen.
Ook kan de hygiëne een reden zijn om een nieuwe plaswekker te kopen in plaats van een gebruikte te huren.
Vergoeding plaswekker door zorgverzekeraar
Indien u een plaswekker aanschaft, kunt u alleen een eventuele vergoeding krijgen via een aanvullende verzekering. Dit betekent dat u bij de aanschaf van een plaswekker geen rekening hoeft te houden met het verplicht eigen risico van € 385,00 per persoon vanaf 18 jaar en ouder.
Aangezien de regelgeving omtrent de vergoeding voor de plaswekker erg ingewikkeld is, wijzen wij u op het volgende. Wij hebben de informatie van verzekeringen zo zorgvuldig mogelijk weergegeven. Aan deze informatie kunt u echter geen rechten ontlenen.
Wilt u zeker zijn dat uw ziektekostenverzekeraar de plaswekker vergoedt, dan kunt u vooraf het beste telefonisch contact opnemen. De telefoonnummers van de zorgverzekeraars vindt u hieronder.
CZ
Als u bij 123Drogisterij een plaswekker aanschaft, vergoedt CZ de kosten. Bij de aankoop krijgt u tevens maximaal 3 broekjes vergoed. Dit geldt alleen indien u een van onderstaande aanvullende verzekeringen bij CZ heeft afgesloten.
Aanvullende verzekering Basis
koop: 100%, eenmalig.
huur: eenmalig maximaal 4 maanden.
Aanvullende verzekering Plus
koop: 100%, eenmalig.
huur: eenmalig maximaal 4 maanden.
Aanvullende verzekering Top
koop: 100%, eenmalig.
huur: eenmalig maximaal 4 maanden.
Aanvullende verzekering Gezinnen
Koop: 100%, eenmalig.
Huur: eenmalig maximaal 4 maanden.
U hoeft vooraf geen toestemming te vragen. Na de aankoop of huur kunt u de rekening van de plaswekker samen met de indicatie van de behandelend arts en declaratieformulier opsturen via de post of via Mijn CZ.
Voor meer informatie:
CZ, Postbus 90152, 5000 LD Tilburg, telefoon 0900 0949.
OHRA
OHRA vergoedt eenmalig de aanschaf van een plaswekker voor kinderen/jeugdigen in de leeftijd van 7 tot 18 jaar. Dat geldt als u een van de volgende aanvullende verzekeringen bij OHRA heeft afgesloten:
Aanvullende Extra: eenmalig koop 100%.
Aanvullende Uitgebreid: eenmalig koop 100%.
U hoeft vooraf geen toestemming te vragen, maar u krijgt alleen een vergoeding als u bij de rekening van 123Drogisterij een indicatie van uw behandelend arts opstuurt via de post of via Mijn OHRA.
Let op: huurt u een plaswekker bij 123Drogisterij, dan krijgt u geen vergoeding.
Voor meer informatie:
OHRA, Postbus 40000, 6803 GA Arnhem, telefoon 026 400 4040.
ZILVEREN KRUIS ACHMEA
Als u bij 123Drogisterij een plaswekker aanschaft, kunt u een eenmalige vergoeding van maximaal € 100,00 krijgen. Zilveren Kruis vergoedt deze vanuit een van de volgende aanvullende verzekeringen:
Aanvullende verzekering 2, 3 of 4 sterren: koop eenmalig, maximaal € 100,00.
Voor u de plaswekker aanschaft, dient u eerst contact op te nemen met Zilveren Kruis en om toestemming te vragen. Na de aanschaf verstuurt u de rekening van 123Drogisterij samen met het declaratieformulier via de post of via Mijn Zilveren Kruis.
Voor meer informatie:
Zilveren Kruis, Postbus 444, 2300 AK Leiden, telefoon 071 751 00 52.
Zilveren Kruis Afdeling Declaratieservice, Postbus 70001, 3000 KB Rotterdam.
MENZIS
Menzis vergoedt de kosten van een plaswekker die u bij 123Drogisterij aanschaft niet.
Voor meer informatie:
Zorgteam Menzis, Postbus 75000, 7500 KC Enschede, telefoon 088 222 40 40.
VGZ
VGZ vergoedt de kosten van een plaswekker die u bij 123Drogisterij aanschaft niet.
Voor meer informatie:
Zorgteam VGZ, Kennedyplein 300, 5611 ZV Eindhoven, telefoon:0900 8490.
DELTA LLOYD
Als u bij 123Drogisterij een plaswekker aanschaft, moet u erop rekenen dat u de kosten niet vergoedt krijgt.
Voor meer informatie:
Delta Lloyd, Medische Beoordelingen, Postbus 4016, 5004 JA Tilburg, telefoon 026 353 53 53.