Hoe vaak moet u incontinentiemateriaal verwisselen?

incontinentiemateriaal verwisselen

Hoe langer je met een incontinentiemateriaal kan doen, hoe lager je de kosten kunt houden. Maar je wilt natuurlijk niet het risico lopen door te lekken. Daarom stellen veel mensen ons de vraag: hoe vaak moet ik mijn product verwisselen?

 

Dit leest u in dit artikel:

 

Hoe vaak moet ik verschonen?

Wat zegt een professional?

Hoe vaak verschonen bij verlies van ontlasting?

Helpt een extra inlegger in slip of pants?

 



Er is een aantal redenen waarom mensen een materiaal vervangen:

• Het is helemaal vol

• Het begint door te lekken

• De huid raakt geïrriteerd

• De plakstrips laten los

• U ruikt nare geurtjes

• Er is verlies van ontlasting geweest

 


Hoe vaak moet ik verschonen?

 

U bepaalt natuurlijk helemaal zelf wanneer en hoe vaak u uw inco's vervangt. Voelt u zich prettiger wanneer u elke 2, 4 of 6 uur verschoont: prima. Hiermee voorkomt u nare luchtjes en het blijft droog, wat het risico op huidirritaties verkleint.

We zien vaak dat mensen die kleine inleggers, zoals TENA Men Level 1, gebruiken geneigd zijn wat vaker te verschonen. Ze vinden het gewoon prettig en hygiënisch om vaker te verwisselen. Ze weten zo dat de kans op doorlekken is uitgesloten en ze voelen zich fris. Om de kosten hoeven ze het niet te laten.


We hebben ook klanten die heel veel pants gebruiken. Zij verliezen in principe de gehele blaasinhoud, maar ze willen incontinentiebroekjes blijven gebruiken, in plaats van de inleggers of slips die meer kunnen opnemen. Deze mensen kiezen ervoor om te verschonen zo vaak als zij dat willen. Zo gebruiken ze soms wel 8 broekjes op een dag. De kosten spelen voor hun geen rol.

 


Wat zegt een professional?

Nu is de vraag wat professionals hiervan zeggen: wat raden incontinentieverpleegkundigen aan voor het vervangen van materialen? Wij vroegen het de continentieverpleegkundige die ons regelmatig adviseert.


verpleegkundige over verwisselen incontinentieproducten

Dit zegt onze continentieverpleegkundige:


“Het eerste dat ik erover wil zeggen is: je hoeft niet na ieder urineverlies incontinentiemateriaal verwisselen. Het is heel normaal dat iemand wil verschonen wanneer er urine is verloren. Maar materialen als slips, pants en inleggers hoeven niet na ieder urineverlies te worden vervangen. De absorptie van de materialen is over het algemeen zo groot dat er meerdere plasjes in kunnen worden opgevangen.”

In principe kunt u ervan uitgaan dat incontinentiemateriaal na 4 tot 6 uur wordt vervangen, is het advies. Dat geldt voor overdag. “Gedurende de nacht zult u het incontinentiemateriaal wat langer gebruiken, maar houd een maximum van 10 uren aan.”


“Hoe vaak u uw product vervangt, hangt natuurlijk ook af van het materiaal dat u gebruikt. Materialen met een hoge absorptiecapaciteit kunnen veel meer urine opnemen, en kunnen dus langer gebruikt worden.”



Urine indicator


Veel materialen hebben een urine indicator aan de buitenzijde die vertelt of een materiaal moet worden vervangen. “Die werken vrij goed, veel mensen gebruiken hem en dat gaat eigenlijk altijd goed. Alleen ’s nachts, met alleen bedlampje lastig om precies te zien welke kleur het heeft.”


“Wanneer u uit oogpunt van hygiëne regelmatig wilt verwisselen, gebruik dan een materiaal voor lichte incontinentie. Want de zwaardere materialen kunnen veel meer opvangen en zijn veel duurder. Bij vaak vervangen kunt dus met goedkopere materialen af.”


“U kunt er vervolgens voor kiezen om voor de nacht een zwaarder materiaal te nemen dat u minder vaak hoeft te verschonen. U kunt dan rustig doorslapen. Zo zie je vaak dat mensen verschillende materialen voor verschillende gelegenheden hebben.”


“Thuis, waar altijd een toilet in de buurt is, dragen ze een licht verband dat ze ook nog eens vaker kunnen verschonen. Wanneer ze de deur uitgaan, nemen ze een zwaardere variant zodat het incontinentiemateriaal verwisselen minder vaak nodig is.”


Hoe vaak verschonen bij verlies van ontlasting?

huidverzorging bij incontinentie


Zoals gezegd verschonen mensen met last van ongewenst verlies van ontlasting meestal na elk verlies. Als het gaat om heel weinig darmvocht of weinig heel dunne ontlasting willen ze nog wel een wat langer wachten, maar bij veel en stevige ontlasting wil je hier gewoon direct vanaf.


Een ander probleem van ontlasting is dat het snel schade aan de huid aanbrengt. In ontlasting zitten zuren die de huid aantasten waardoor deze rood en geïrriteerd kan raken. We zien dit bij billen van de baby die regelmatig in contact komt met fecaliën. Hier kunnen echt heel nare rode, open plekken ontstaan.


Ook billen van volwassen kunnen behoorlijk worden aangetast. Daarom is het goed om eerst te bewassen met wegwerp washandjes en daarna de billen in te smeren met een barrièrecrème. Die legt een laagje over de huid waardoor deze beschermd blijft en niet in aanraking komt met de schadelijke stoffen.


Helpt een extra inlegger in slip of pants?


Voor sommige mensen is het gewoon heel duur om regelmatig te verschonen. Ze gebruiken bijvoorbeeld pants die per zo 1.50 euro kosten. Wanneer je er 5 per dag nodig hebt kost dit per jaar al bijna 3000 euro!


We zien dat het de kosten kan drukken om in de pants een inlegger voor extra absorptie te gebruiken. Dit zijn voorbeelden van deze producten:

Inlegger voor extra absorptie.


Deze inleggers nemen de urine in eerste instantie op. Als ze vol zitten geven ze het pas door aan de pants. Ze kunnen overigens ook in een slip of grotere inlegger worden gebruikt. De inleggers voor extra absorptie hebben geen afgesloten onderzijde. Ze zijn dus gemaakt om door te lekken.


Wanneer u hier een normale inlegger met een afgesloten onderzijde voor gebruikt, zult u een veel grotere kans op lekkage hebben. Wanneer deze inleggers verzadigd zijn, loopt de urine er aan de zijkant af. De zijkant die vaak tegen de benen zit. De urine loopt dan langs de benen naar benen.


Een ander nadeel van inleggers voor extra absorptie is dat mensen geneigd zijn de pants, slip of grote inlegger te lang te gebruiken. Wanneer u de kleine inlegger er telkens redelijk op tijd uithaalt, zal er toch vaak een beetje urine in het buitenste product zijn gelopen. Maar omdat het weinig is, zullen mensen hem langer gaan gebruiken. Uit oogpunt van hygiëne is het verstandig om het product echt niet langer dan een dag aan te hebben.

 

Absorin Slip liggend met hulp aandoen 

 

 

 

 

Wanneer moet je incontinentiemateriaal verwisselen?

Het is cruciaal om incontinentiemateriaal te verwisselen wanneer een product verzadigd raakt. Hoe voller een product, hoe groter de kan op lekkage. Een andere reden is dat het al erg lang wordt gedragen en het hygiënisch is om het te verwisselen.

Hoe vaak moet je incontinentiemateriaal verwisselen?

Daar zijn niet alle verpleegkundigen het over eens, maar twee keer per etmaal is het minimum. Vier keer is wenselijk.

Hoe weet je wanneer je incontinentiemateriaal moet verwisselen?

Je kunt het voelen wanneer een product verzadigd raakt. Het wordt zwaar, zwelt op en zit niet meer mooi tegen het lichaam. Ook hebben veel producten voor zwaarder verlies een streep op het product die verkleurt van geel naar blauw. Hoe blauwer, hoe voller.

Wat gebeurt er als je te lang wacht met incontinentiemateriaal verwisselen?

Dan gaat een product opzwellen en zit het steeds minder goed tegen het lichaam. Het gevolg kan doorlekken zijn. Ook kan het product (de slip, pants of inlegger) door het gewicht gaan afzakken, met lekkage als gevolg. De inwerking van urine op de huid kan irritatie geven.