Incontinentiemateriaal bij beginnende incontinentie

"Wat gebruikt u bij beginnende incontinentie?"incontinentiemateriaal bij beginnende incontinentie

 

Het is natuurlijk flink schrikken als u de eerste malen enkele druppels of kleine scheutjes urine ongewild verliest. U weet niet wat u overkomt. Wellicht denkt u bij de eerste keer: "Ach, kan gebeuren. Komt wel goed." Bij de tweede en derde maal denkt u er net zo over. Maar wat als u meerdere malen per week last heeft van natte plekjes in uw ondergoed en/of bovenkleding?


Als vrouw zoekt u uiteraard uw heil bij bekende middelen zoals een inlegkruisje of maandverband. U kunt deze middelen bij elke drogist aanschaffen. Niemand die denkt: die vrouw is incontinent. Immers, elke vrouw gebruikt van tijd tot tijd inlegkruisjes en maandverbanden.


Voor u als man ligt het wat lastiger om die eerste druppels of scheutjes urine op te vangen. De meesten van u lopen niet naar de drogist voor een pak maandverband. U kunt natuurlijk stiekem een verbandje van uw vrouw of dochter wegnemen in de hoop dat zij het niet merkt. Misschien kiest u liever voor een tweede onderbroek, maar het is en blijft lastig. Want hoe verklaart u al die (onder)broeken in de was?


(Direct naar de producten voor beginnende incontinentie.)



Welke informatie vindt u op deze pagina?


1. Alles over incontinentiematerialen voor beginnende incontinentie.
2. Tips over het gebruik.
3. Het belang van hygiëne.
4. Wel of niet naar de huisarts.



incontinentieverbandMaandverband of incontinentiemateriaal?

Het gebruik van inlegkruisjes en maandverband bij beginnend urineverlies is absoluut niet verstandig. Zelfs geen klein beetje. Inlegkruisjes en maandverband zijn ontwikkeld om vrouwelijke afscheiding en menstruatiebloed op te vangen. Zowel bij vrouwelijke afscheiding als bij menstruatiebloed is sprake van een minimale hoeveelheid vocht die druppelsgewijs op het verband terechtkomt. Het inlegkruisje en maandverband zijn goed in staat om deze hoeveelheid op te nemen. Als een inlegkruisje of maandverband in aanraking komt met diverse druppels of een scheutje urine kan het verband deze hoeveelheid vocht ineens niet absorberen. De urine loopt er langs, in uw onderbroek en vervolgens lang uw benen. En dat is nu precies wat u wilt voorkomen.

 

Maandverband:

- Neemt druppelsgewijs bloed op
- Binnenzijde wordt vochtig
- Absorbeert geen geurtjes
 

Incontinentieverband of inlegger:

- Kan scheutjes urine ineens opnemen
- Binnenzijde blijft droog
- Voorkomt huidirritatie
- Voorkomt urinegeur



Welk incontinentiemateriaal is geschikt bij beginnend urineverlies?inlegger voor mannen


Dun incontinentieverband of inlegger

Het meest voor de hand liggende en tevens het goedkoopste middel om urinelekkages te voorkomen is de ultradunne inlegger. Zo'n verband lijkt veel op een inlegkruisje of dun maandverband. Is zelfs voorzien van een vergelijkbare kleefstrip om het verband in het ondergoed te fixeren.


Maar let op: we hebben het hier over verband dat speciaal is ontworpen om druppels en kleine scheutjes urine direct op te vangen. De urine wordt omgezet in een dikke gel. Hiermee wordt voorkomen dat lekkages ontstaan. De binnenzijde van het verband - en hiermee ook de huid - blijft droog. Huidirritaties worden hierdoor tot een minimum beperkt. Bovendien is het materiaal dermate geprepareerd dat het een eventuele urinelucht absorbeert. Ook geen nare luchtjes dus.

 


Tip:


Gezien de totaal verschillende anatomie van dames en heren zijn er speciale inleggers voor dames en voor heren.

 



Incontinentiemateriaal voor dames


De incontinentie-inlegger voor dames lijkt nog het meest op het bekende inlegkruisje of maandverband. Zij het, dat het verband speciaal vervaardigd is om urine op te vangen en een urinegeur te voorkomen. U draagt de inlegger ook als maandverband... met plakstrip in uw ondergoed. Het is wel raadzaam om goed sluitend ondergoed te dragen zodat de inlegger niet kan verschuiven.


Heeft u ook 's nacht last van ongewild urineverlies, kies dan voor de nacht een dikkere inlegger. Deze kan immers meer vocht opnemen. Om zeker te zijn dat het bed droog blijft, kunt u een speciale onderlegger gebruiken.

 


 

Incontinentiemateriaal voor heren


Het verschil tussen incontinentiemateriaal voor dames en heren is aanzienlijk. Immers, dames verliezen urine aan de onderzijde. Mannen daarentegen hebben bescherming nodig aan de voorzijde, ter hoogte van de penis. De vorm van het herenverband is dan ook aan gepast aan de mannelijke anatomie: breder en vooral hoger aan de voorzijde en veelal anatomisch voorgevormd. Het verband sluit daardoor keurig aan rond de penis. Ook de hereninlegger is voorzien van plakstrip die het verband in het ondergoed op z'n plaats houdt. Heel belangrijk is dat heren, net als dames, goed sluitend ondergoed dragen. Geen boxershort dus. Dat is vragen om problemen.

incontinentiemateriaal voor mannen


Ook heren kunnen tijdens de nacht het beste een dikkere inlegger gebruiken, al dan niet in combinatie met een onderlegger voor in bed.


Tip:

Natuurlijk wilt u het helemaal goed doen. Soms zelfs dermate goed, dat het juist hartstikke fout gaat. Twee inleggers op elkaar bijvoorbeeld, lijkt een goed idee... Of toch niet?

Incontinentie-inleggers zijn aan de onderkant voorzien van een absoluut ondoordringbare laag. Die laag ziet en voelt u vaak niet. Moderne technieken zijn immers in staat plastics de look en feel te geven van zachte katoen. Als u twee inleggers op elkaar legt, vangt de bovenste keurig de urine op. Is de bovenste inlegger verzadigd, dan heeft u een probleem. Immers, de urine kan de tweede inlegger niet bereiken. Een vervelende lekkage is het gevolg. Gebruik simpelweg één inlegger en verschoon elke vier tot zes uur.



Incontinentiebroekje bij beginnende incontinentie

incontinentiebroekje


Een inlegger houdt u keurig droog, tenminste als u het verband regelmatig verwisselt. De inlegger voorkomt eveneens nare geurtjes. Tot slot is de inlegger relatief goedkoop incontinentiemateriaal. Maar hoe goed de inlegger ook werkt, er zijn momenten dat u er geen wilt dragen. Hoewel de ultradunne inlegger onder kleding nauwelijks zichtbaar is, wilt u niet in uw ondergoed met inlegger staan. Op alle plaatsen waar u te maken krijgt met een gezamenlijke kleedruimte of tijdens een vakantie met vrienden, wilt u niet dat iemand die inlegger ontdekt. Dat hoeft gelukkig ook niet, want incontinentiemateriaal is er in diverse soorten en maten...

Wat prijziger, maar uitermate comfortabel is het incontinentiebroekje, ofwel ondergoed dat er niet alleen uitziet als gewoon ondergoed. Het incontinentiebroekje draagt en wast u ook als gewoon ondergoed. Het broekje voor dames is voorzien van een wat dikker, absorberend kruisje. Voor de heren zit het absorberende deel daar waar het hoort... wat hoger aan de voorkant. Zowel het incontinentiebroekje voor dames als heren is verkrijgbaar in diverse kleuren en formaten.


Verschonen
Hoe vaak moet u uw inlegger verwisselen of een schoon incontinentiebroekje aantrekken? Wellicht heeft u de neiging om na elke druppel urine die u verloren heeft, een nieuwe inlegger te gebruiken of een schoon incontinentiebroekje aan te trekken. Dat is niet nodig. Incontinentiemateriaal is immers speciaal ontworpen om urine op te nemen en eventuele onaangename geurtjes te voorkomen. Onder normale omstandigheden is elke 4 tot 6 uur verschonen voldoende. Vaker mag natuurlijk.

 

Hygiëne

Hygiëne is natuurlijk altijd belangrijk. Maar voor wie last heeft van ongewild urineverlies is het meer dan belangrijk. 's Morgens en 's avonds goed wassen met water is in principe voldoende. Wilt u toch zeep gebruiken, dan bij voorkeur een huidvriendelijke, pH-neutrale.

 


Huidirritatie

Ondanks regelmatig verschonen en een goede hygiëne kunt u toch last krijgen van huidirritaties. Is dat het geval, smeer dan de geïrriteerde zone licht in met bijvoorbeeld Sudocrem een hypoallergene crème die irritatie en jeuk vermindert. De crème is te krijgen bij de drogist en via internet.


Welk merk?

Er zijn tal van merken die incontinentiemateriaal op de markt brengen. Voor welk merk u kiest, is heel persoonlijk. De inleggers van het ene merk zijn iets groter of juist kleiner. Broekjes van merk a zijn mooier dan die van merk b. Ook het materiaal kan verschillen. Misschien krijgt u van een bepaald merk huidirritatie en van een ander merk niet. Het is een zaak van uitproberen.



Waar koopt u incontinentiemateriaal bij beginnende incontinentie?


Zeker bij beginnende incontinentie wilt u graag uw incontinentiemateriaal discreet en zo anoniem mogelijk aanschaffen. Op het internet kunt u vrijwel alle soorten incontinentie materialen snel en eenvoudig bestellen. Voor informatie kunt u zich wenden tot de klantenservice van de site. De medewerkers zijn uitstekend op de hoogte van de mogelijkheden en kunnen u een goed advies geven.

 


Tip:


Als u last heeft van ongewild urineverlies is het te allen tijde verstandig uw huisarts te raadplegen. Hij of zij kan door middel van onderzoek vaststellen wat de oorzaak kan zijn en een behandeling opstarten. De incontinentie kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een blaasontsteking. Denk niet: ik heb geen pijn bij het plassen. Een blaasontsteking hoeft niet per se lichamelijk ongemak te veroorzaken. Een andere veelvoorkomende oorzaak van incontinentie is verslapping van de bekkenbodemspieren.

 


Meer informatie over zware incontinentiematerialen voor vrouwen en mannen.


Bekijk ook:

Welke soorten incontinentiemateriaal zijn er?

Is er materiaal speciaal voor mannen?

Incontinentiemateriaal voor vrouwen...

Talloze oplossingen voor zwangerschapsincontinentie>

Psychosociale problemen bij incontinentie...


Wat is incontinentiemateriaal voor beginnende incontinentie?

Beginnende incontinentie is een lastige term, omdat het bij sommigen begint met het verliezen van scheuten of de gehele blaasinhoud. We bedoelen hier: het verlies van druppels. Voor dit probleem zijn tal van producten die de druppels opvangen en op een hygiënische wijze opslaan.

Welke soorten incontinentiemateriaal voor beginnende incontinentie zijn er?

Bij beginnende incontinentie kiezen mensen vaak voor een kleine inlegger, voor dames of heren. Deze wordt discreet in het ondergoed geplakt en is nauwelijks zichtbaar. Ook kiezen mensen voor een incontinentiebroekje. Deze draag je als normaal ondergoed. Je hebt er verder geen omkijken meer naar.

Wat is het populairste incontinentiemateriaal voor beginnende incontinentie?

De meest gebruikte producten zijn de inleggers van TENA: de TENA Lady (heet tegenwoordig TENA Discreet) en de TENA Men. Dit zijn lijnen van inleggers die beginnen bij het verlies van druppels en dan groter en iets dikker worden voor het verlies van scheutjes en meer.

Hoe gebruik je incontinentiemateriaal voor beginnende incontinentie?

De inleggers worden in het ondergoed geplakt. Belangrijk is dat het nauwsluitend, strak ondergoed is. Een inlegger moet goed tegen het lichaam aan zitten, om lekken te voorkomen. Het is ook belangrijk om de producten tijdig te vervangen, zodat de huid niet te lang wordt blootgesteld aan urine.

Hoe kom je aan incontinentiemateriaal voor beginnende incontinentie?

Bij beginnende incontinentie gaan mensen (vooral mannen) vaak zelf op zoek naar een oplossing. Ze moeten het doen met de informatie die ze op internet vinden. De verkrijgbaarheid van incontinentiemateriaal is online geen probleem. Alle producten zijn in ruime mate verkrijgbaar.