Wat is een flex? Een slip voor minder mobielen

Veel merken zoals Tena, Abena en Attends hebben een Flex-lijn. Deze incontinentieproducten zijn speciaal ontworpen voor mensen die minder mobiel zijn en grotere hoeveelheden urine verliezen. Wanneer het lastig is om zelfstandig op twee benen te staan, is het aandoen van een broekje vaak een hele klus.

Bedenk maar hoe het is om kinderen die staan een luier aan te doen. Ze sluiten dan niet goed aan op het lichaam. Ze zitten te laag. De afsluitingsstrips zitten niet goed. Het gevolg kan zijn dat urine of ontlasting buiten het broekje terecht komen.

 

Staand aandoen

Hetzelfde geldt voor minder mobiele mensen bij wie het lastig om luiers om te doen op de manier die het meest geschikt is. De Flex is zo gemaakt dat u hem wel staand gemakkelijk aan en uit kan doen.

Er is een band die om de taille gaat. Deze haalt u vervolgens naar voor op de buik om hem daar vast te plakken. Zo kuny u de Flex gemakkelijk op jouw maat maken. Tevens kunt u met de Flex naar het toilet. U maakt hem los terwijl de band om de taille blijft zitten.

De Flex wordt daarom vaak in de zorg gebruikt. Hij geeft verpleegkundigen de mogelijkheid geeft om snel en gemakkelijk patiënten van incontinentiemateriaal te voorzien. Ook is de Flex geschikt voor ouderen die een fors verlies van urine of ontlasting hebben.

 

De naam Flex

De naam Flex gaat over de flexibiliteit in maat: u stelt hem op de maat van de drager. Maar ook op de flexibiliteit van het een en uit doen van dit incomateriaal.


Over de Tena Flex

 

TENA flex is geschikt voor matig tot sterk urineverlies en bij fecesincontinentie. De slip heeft een innovatief ontwerp voor zowel de gebruikers als het verzorgend personeel.

Hij is gemakkelijker en sneller te vervangen dan traditionele producten. Volgens Tena wordt het materiaal zeer gewaardeerd door personeel van hulpbehoevende en bedlegerige gebruikers. Door de vorm met een geïntegreerde tailleband wordt de noodzaak om te tillen voor verzorgenden geminimaliseerd. Bewezen is dat een Flex het verband het risico op rugletsel bij het personeel verlaagt en de vervanging minder ingrijpend maakt voor de gebruiker.

 

Eigenschappen van Tena Flex

Tena flex is verkrijgbaar in 3 absorpties in de maten S tot XL.

• Comfortabele, discrete oplossing
• Ademende buitenlaag voor verhoogd comfort
• Eenvoudig in gebruik
• Kan zowel op voor- als achterzijde gesloten worden
• Comfistretch: flexibel gedeelte in de banden
• CoreStrenght: compressielijnen ter vermindering van lekkage
• Feeldry Soft: een zachtere Feeldry voor nog snellere opname van urine
• Beschikbaar in 12 varianten
• Voor mannen en vrouwen

Artikel

Druppels

Heupomvang

TENA Flex Plus Medium

6

71-102cm

TENA Flex Plus Large

6

83-120cm

TENA Flex Plus Extra Large

6

105-153cm

TENA Flex Super Medium

7

70-102cm

TENA Flex Super Large

7

83-120cm

TENA Flex Maxi Small

8

61-87cm

TENA Flex Maxi Medium

8

71-102cm

TENA Flex Maxi Large

8

83-120cm

TENA Flex Maxi Extra Large

8

105-155cm

 

De flex van Abena

Zeer verwarrend, maar de flex van Abena heet Abri-Wing. Ook de Abena Abri-Wing wordt veel in de zorg gebruikt. Omdat de producten gemakkelijk zijn aan te leggen en los en weer vast te maken. Ook wanneer iemand op bed zit, is hij probleemloos op een goede manier aan te doen. Toch is het vooral de gewenning bij verpleegkundigen die maakt dat ze graag met de heupbandsystemen werken.

Het heupbandsysteem is minder veilig bij het slapen, omdat het minder goed aansluit dan bijvoorbeeld een slip. Rondom het been is hij minder veilig, vooral wanneer iemand op de zij ligt. Het product is daarmee meer geschikt voor overdag. Voor de nacht blijft een slip (Abena Abri-Form) het ideale product.

BELANGRIJK: wanneer u een erg bolle buik of zeer dunnen benen heeft, bestaat de kans dat de Abri-Wing niet goed aansluit waardoor lekkage kan ontstaan. U moet dit zelf uitproberen om het zeker te weten. Geeft het product niet de veiligheid die u wenst, dan is de Abri-Form een uitstekend alternatief, omdat slips altijd perfect op het lichaam zijn aan te sluiten.

Eigenschappen Abena Abri-Wing
Alle hechtingen op het product gaan met klittenband, wat ervoor zorgt dat de sluitingen talloze malen goed zijn vast te zetten. Ook in dit Abena-product is de absorberende mat zo opgebouwd dat de super absorberende korrel in verschillende lagen en over de hele mat verspreid is neergelegd. Hierdoor wordt het vocht gelijkmatig opgenomen.

Het heeft verspreidingskanaaltjes voor de urine. Die wordt zo snel in de lengterichting over de absorberende mat verspreid, dat de opname wordt vergroot. Wanneer vocht niet wordt verspreid zal het op bepaalde plekken ophopen en wellicht gaan lekken, terwijl elders in de slip nog ruimte is voor vochtopname.


Urine indicator
Op de buitenzijde van de Abri-Wing zit een urine indicator die aangeeft in hoeverre het product is verzadigd. Zo kunt u zonder de slip uit te trekken zien hoeveel urine er in zit. Naarmate er meer urine in het broekje zit, verkleurt de gele lijn naar blauw. Deze lijn loopt van de buik naar het kruis en laat zo zien in welk deel van de slip de urine zit opgeslagen en hoeveel er nog bij kan.

Het product heeft aan de binnenzijde antilekrandjes die in de liezen vallen. Hierdoor hebt u nog meer bescherming tegen lekkage. Ook heeft het product een Top-Drylaag die ervoor zorgt dat de huid droog blijft. Aan de achterzijde heeft het product anti-lek barrières, zodat de urine niet via de bovenkant van de slip eruit kan.


Dit product is verkrijgbaar in de maten Small tot Extra Large.

De opnamecapaciteit:

• De Medium: 1900 ml (M1), 2300 ml (M2), 3100 ml (M3)
• De Large: 2200 ml (L1), 2700 ml (L2), 3500 ml (L3)
• De Extra Large: 3300 ml (XL2)


Bekijk ook:

10 tips: Droog en zonder lekkage de nacht door...

Hoeveel urine verlies ik? Over absorptievermogen van incontinentiemateriaal...

Wel Of Geen Plastic Broekjes Gebruiken? (Kom Zelf Tot De Beste Keuze!)...

Feiten en fabels over incontinentie en producten...

Incontienentie materiaal voor kinderen...


Wat is een flex?

Een flex is een specifiek incontinentiemateriaal: een heupbandsysteem. Er wordt een band rond de heup gedaan en daar wordt de luier met een soort klittenband op vastgezet. Het is, bij voldoende handfunctie, relatief gemakkelijk zelf aan te doen. Voor verzorgenden geeft het veel minder druk op armen en schouders.

Hoe gebruik ik een flex?

Je doet de band rond het middel en positioneert het absorberende deel op de billen. Vervolgens haal je de luier tussen de benen door naar voren en kleeft hem vast op de band. Mensen kunnen zo nog makkelijk zelf naar de wc zonder het incontinentiemateriaal helemaal uit te doen.

Wat zijn de voordelen van een flex?

De flex is ontwikkeld als reactie op vragen uit de zorg. Het is belastend om iemand een slip aan te doen. De flex geeft deze belasting niet en kan, na enige oefening, vrij gemakkelijk door één verzorgende worden aangedaan, ook bij grotere en zwaardere mensen.

Wat de nadelen?

Mensen met een slechte hand- en armfunctie kunnen hem moeilijk zelf aandoen. Maar dat geldt ook voor de slip en een broekje. Verder is het iets lastiger dan bij slip of pants om de flex strak in de liezen te fixeren.

Hoe is een flex ontstaan?

Op vragen uit de zorg. Het was voor verzorgenden erg belastend om mensen een slip aan te doen. De flex is het antwoord. De band rond de heup kan eenvoudig worden aangelegd. Vervolgens is het eenvoudig om de luier tussen de ben door te trekken en vast te kleven op de band.