Waarom Incontinentiebroekjes Het Veiligste Gevoel Geven (5 Redenen)

incontinentiebroekjesIncontinentiebroekjes zijn samen met inleggers de meest gekozen producten voor mensen die last krijgen van incontinentie. Waarom? Wij geven de 5 belangrijkste redenen. Daarna noemen we nog een aantal nadelen van het incontinentiebroekje. Misschien helpen deze voors en tegens het u bij uw het maken van uw keuze voor het meest geschikte incontinentiemateriaal.

 

 

Dit leest u in dit artikel:

 

Waarom zou u voor incontinentie pants kiezen?

1. Incontinentiebroekjes doen hun werk uitstekend

2. Incontinentiebroekjes lijken het meest op het eigen ondergoed

3. Incontinentiebroekjes zijn extreem comfortabel

4. De meeste vernieuwing vindt plaats aan incontinentiebroekjes

5. Incontinentiebroekjes “groeien met u mee”

Nadelen van incontinentiebroekjes

Wel of geen incontinentiebroekjes? U kiest zelf...

 


We leggen eerst even uit wat een incontinentiebroekje is…

Dit zijn letterlijk onderbroekjes die gemaakt zijn om urine en/of ontlasting op te vangen bij mensen die dit ongewild verliezen. Incontinentiebroekjes zijn voor eenmalig gebruik. Ze zijn in staat om behoorlijk grote hoeveelheden urine om te zetten in een gel. Dit gebeurt in kunststof korrels die over het hele product zijn verspreid.


 

WILT U METEEN NAAR DE INCONTINENTIEBROEKJES IN ONZE WINKEL?



Ze gaan van een opname van druppels en scheutjes tot aan het verlies van grotere hoeveelheden urine. Alleen voor mensen die extreem grote hoeveelheden urine verliezen of die zelf helemaal niet meer naar de wc gaan, is de incontinentiepants minder geschikt.

Dit heeft te maken met de hoeveelheid urine die je in pants kwijt kan. Wanneer de broekjes heel erg vol raken en dus zwaar worden, zullen ze gaan hangen. Het elastiek dat het op zijn plaats moet houden, zal langzaam zijn grip verliezen. Dit gebeurt overigens pas wanneer er anderhalf tot twee kilo in zit.

Waarom zou u voor incontinentie pants kiezen?

Wanneer mensen incontinent worden, zijn ze vaak geneigd om gebruik te gaan maken van een incontinentiebroekje: een pants. Deze broekjes zijn de laatste jaren erg populair geworden.


Waarom?

1. Incontinentiebroekjes doen hun werk uitstekend

Op de eerste doen incontinentiebroekjes gewoon heel erg goed waarvoor ze zijn bedoeld: het opnemen van urine en het geven van een veilig en zeker gevoel.

Deze broekjes zijn simpelweg uitstekende producten om urine te absorberen. Ze hebben een vocht doorlatende bovenzijde, waardoor de urine snel naar binnen gaat. Daar wordt het ingekapseld. Ook de geurtjes worden er opgeslagen.

De buitenzijde laat geen vocht door. En zo weet u zeker dat u veilig bent en dat u met een gerust hart op pad kan!

Maar dit doen andere incontinentiematerialen zoals inleggers en slips ook… Wat is dan de reden dat incontinentie pants zo populair zijn?



2. Incontinentiebroekjes lijken het meest op het eigen ondergoed



incontinentiebroekjes voor vrouwen

Wanneer mensen last krijgen van incontinentie is dit voor vele moeilijk te accepteren. Vanaf dat moment moeten ze altijd zorgen dat ze beschermd zijn, en dit mag in principe nooit misgaan. Zeker niet wanneer u buiten de deur bent.

Er zijn natuurlijk tal van oplossingen zoals een inlegger en een slip (dit is het model luiers dat we van baby’s kennen).

Maar deze producten worden door veel mensen als vervelend ervaren. De inlegger omdat je een lap absorberend materiaal in het eigen ondergoed moet stoppen. De witte medische inlegluier geeft voor sommige mensen een vervelende aanblik.

Voor de incontinentieslip geldt hetzelfde.

Dit product staat symbool voor incontinentie. Niet iedereen wil hier aan. En dit hoeft voor heel veel mensen ook helemaal niet. Bij het verlies van druppels en scheutjes zijn inleggers en incontinentiebroekjes veel meer geschikt.

Een incontinentiebroekje is natuurlijk niets anders dan een inlegluier met een broekje eraan vast gemaakt. Maar het ziet er wel heel anders uit dan een inlegluier. En het voelt en draagt bijna als gewoon ondergoed. Niet helemaal natuurlijk, want het is dikker en het is gemaakt van een kunststof dat (nog) niet de eigenschappen van katoen heeft.

Ook in het gebruik is er nauwelijks verschil met gewoon ondergoed. U haalt een broekje uit de verpakking en trekt het gewoon aan, net als een normale onderbroek. Wel zorgt u dat de antilekrandjes goed in de liezen vallen. Die hebben als functie om plotselinge scheuten urine tegen te houden, zodat ze snel kunnen worden geabsorbeerd.

U kunt incontinentiebroekjes ook uitdoen als gewoon ondergoed. Ze zijn overigens zo gemaakt, dat u ook de zijnaad kunt openscheuren om ze uit te doen. Dit is nóg wat gemakkelijker. Vervolgens gooit u ze weg en trekt een nieuwe aan.



 

3. Incontinentiebroekjes zijn extreem comfortabel

De huidige broekjes worden steeds zachter en comfortabeler in gebruik. Er zijn vele soorten, dus we kunnen niet over álle broekjes spreken. De betere merken die u allemaal in onze winkel vindt, hebben een buitenzijde die heel prettig aanvoelt. Ze zijn er van zacht en glad, tot katoenzacht, bijna stof.

Er zijn zelfs materialen die, als je ze uitrekt, op katoen lijken. Voor de binnenzijde geldt hetzelfde: ook die is heel zacht en prettig in gebruik.

Het elastiek van incontinentiepants zit niet alleen aan de rand op de buik zit, maar verspreid over het hele broekje. Daardoor blijven ze heel goed op hun plaats zitten. Een ander voordeel is dat de rand dus niet gaat knellen op de buik, rug en heupen. De druk is gelijkelijk verdeeld over het hele broekje.

U zult dus helemaal niet merken dat u de broekjes draagt. En dat is precies wat klanten ons vertellen over het gebruik van incontinentie pants:

• “Zijn dragen heel prettig onder de kleding”
• “Je voelt ze niet zitten”
• “Ze geven helemaal geen irritatie”

 


4. De meeste vernieuwing vindt plaats aan incontinentiebroekjes


tena incontinentiebroekjes voor vrouwen

Van alle incontinentiematerialen is het incontinentiebroekje het product waar fabrikanten het meest aan innoveren. Dat betekent dat je hier de meeste vernieuwingen ziet in materiaalgebruik, in verschillende kleuren en in absorptie op plekken speciaal voor mannen en vrouwen.

Een aantal jaar geleden bestond er één soort pants: een wit incontinentiebroekje, in verschillende maten en met verschillende absorpties.

Depend was de eerste fabrikant die hier verandering in bracht. Dit bedrijf is erg groot de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië. In die markten was men al langer bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten die beter aansluiten op de vragen in markt. We leggen straks uit waarom.

En zo werden enkele jaren gelden ook in Nederland verschillende broekjes voor mannen en vrouwen geïntroduceerd. Dat was meteen een hit, vooral onder mensen die de producten zelf moeten betalen.

U kunt zich voorstellen dat fabrikanten minder worden aangezet tot innovaties wanneer hun uniseks producten worden verspreid via instellen, ziekenhuizen en apotheken. Mensen hebben een probleem met incontinentie, ze gaan naar de apotheek en krijgen een broekje mee naar huis. Ze krijgen dit vergoed. Omdat ze niet zelf betalen, bepalen ook niet hoe het eruit ziet.

In de Amerikaanse markt is het veel gebruikelijker dat mensen zelf voor de broekjes betalen. Daar heeft de consument dus een veel belangrijker stem.

En die stem zegt: ik wil een broekje, toegesneden op mijn behoeftes.

Die behoeften zijn over het algemeen:

Mannen willen broekjes in grijs of blauw
• De broekjes moeten lijken op herenondergoed
• Meer absorptie aan de voorzijde

• Vrouwen broekjes in vrouwelijke kleuren en dessins
• De broekjes moeten lijken op damesondergoed
• De opname meer aan de onderzijde


En zo geschiede. Inmiddels heeft ook TENA een steeds groter wordende range van incontinentiebroekjes speciaal voor mannen en vrouwen. Ze komen steeds met verschillende kleuren en met broekjes voor verschillende toepassingen. Zoals een broekjes voor een actief leven, een broekje voor de nacht, et cetera.


Incontinentiebroekjes worden steeds minder vergoed door de zorgverzekeraar. Mensen zullen ze daarom steeds meer zelf kopen, wat de druk op de fabrikanten nog groter maakt im bij deze consument in de smaak te vallen.

We zullen dus steeds meer innovaties zien bij de broekjes. Wij verwachten vooral op deze punten nog verbeteringen en uitbreidingen:

• Broekjes met een grotere absorptie die desondanks niet afzakken
• Meer kleuren
• Meer pasvormen voor verschillende lichaamsvormen

 


 

5. Incontinentiebroekjes “groeien met u mee”

tena incontinentiebroekjes


Bij incontinentie is het heel belangrijk om een oplossing te vinden waarmee iemand zich zeker en vertrouwd voelt. Wanneer deze oplossing eenmaal is gevonden, wil je hem natuurlijk het liefst nooit meer kwijt. Daarom horen we bij klanten zo vaak de teleurstelling wanneer een product dat ze al jaren gebruiken wordt aangepast of van de markt wordt gehaald.

Wanneer de mate or aard van de incontinentie verandert, wil je dus dat je een product dat “met je meegroeit”. Een incontinentiebroekje doet dat. Mensen kunnen bijvoorbeeld kennismaken met een pants wanneer ze last krijgen van licht verlies van urine. Gaan ze meer verliezen, dan kiest men voor een “zwaarder” broekje. Zo zijn er broekjes geschikt voor lichte, matige en matige/zware incontinentie. U kunt dus altijd uw broekje aanpassen op uw behoefte.

Conclusie: wanneer mensen eenmaal de voordelen van een broekje hebben ontdekt, kunnen ze dit product blijven gebruiken, hoe hun probleem zich ook ontwikkelt.

(Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor inleggers en slips, ook die zijn er in verschillende opnames te krijgen. Al zie je bij inleggers dat die wel erg groot worden wanneer men van lichte naar matige incontinentie gaat. Dan wordt vaak overgestapt op een broekje.)

 


Nadelen van incontinentiebroekjes

Ondanks bovenstaande lofzang, zijn er ook volop nadelen aan incontinentiebroekjes. Ook dat horen we regelmatig van onze klanten…

Incontinentie pants zijn er in verschillende maten, waarbij twee afmetingen belangrijk zijn:

1. De heupomvang
2. De omvang van de benen

Zo kan het gebeuren dat het broekje op de buik mooi aansluit, maar bij de benen net niet helemaal lekker zit. Bij dunne benen kan er te veel ruimte zijn, de kans op lekkage neemt dan sterk toe. Bij dikkere benen gaan de elastieken in de beenopeningen knellen.

We horen overigens vaker over jongeren en kleine mensen voor wie de beenopeningen te groot zijn, dan dat ze te klein zijn. We laten dan ook geen kans onbenut om het aan fabrikanten te vertellen: er is behoefte aan goed gesneden, moderne broekjes voor jongeren.

Bij een slip of een inlegger met fixatiebroekje is de kans veel groter dat het product rond zowel taille als benen goed aansluit.

Uittrekken pants

Een ander nadeel van de pants is dat je bij elke verschoning alle kleding uit moet doen om een nieuw broekje aan te trekken. Dit probleem is er niet bij inleggers, waarbij alleen de onderbroek naar beneden hoeft om het product te verwisselen.

Een veelgemaakt fout bij pants is dat er in het broekje ook nog een inlegger wordt gedaan. Incontinentiebroekjes zijn relatief duur en men hoopt zo langer met de pants te kunnen doen. Daar zijn deze producten echter niet voor gemaakt. Wanneer de inlegger verzadigd is, loopt de urine er niet doorheen. Het gaat er juist via de zijkanten uit en loopt dan langs de benen naar beneden.


Kosten pants

Zoals gezegd zijn incontinentiebroekjes de duurste oplossing. Voor de prijs van één broekje heeft u twee slips of inleggers. De belangrijkste reden voor dit verschil is het complexe productieproces waarin een pants wordt gemaakt. Zo zijn er tientallen meters elastiek nodig op extreme hoge snelheid in het broekje worden gezet. Dit zorgt voor beduidend hogere kosten voor de consument.

Dan is er nog het argument van milieu. De productie, het materiaalgebruik en het verwerken van de pants zijn meer milieubelastend dan andere producten.

De afdelingen vuilverwerking van gemeentes in Nederland worstelen al lange tijd met dit probleem. Zij willen de luiers uit het dagelijks afval halen en op een milieuvriendelijke manier vernietigen of recyclen. De ideale oplossing is hierbij nog niet gevonden.


De zorgverzekeraar vergoedt niet of gedeeltelijk

Verzekeraars zijn niet dol op incontinentiebroekjes. Eigenlijk vooral omdat ze duur zijn. Daarom voeren ze al enkele jaren een ontmoedigingsbeleid. Meestal gebeurt dit door pants simpelweg niet of slechts gedeeltelijk te vergoeden.

Veel mensen besluiten dan om ze maar zelf aan te schaffen. Maar soms ontstaan ook schrijnende situaties. Bijvoorbeeld voor mensen die al jaren pants gebruiken en op zeker moment naar een verpleeghuis gaan. Daar worden geen pants gebruikt. En dus moet de nieuwe gast plotseling overstappen op een inlegger, waar men zich niet veilig bij voelt en niet mee om kan gaan.

U kunt zich voorstellen tot hoeveel onzekerheid dit kan leiden.

u kiest zelf

Dit is dus een nadeel van incontinentiebroekjes: als u ze niet zelf kunt betalen, is het niet met zekerheid te zeggen dat u ze kunt blijven gebruiken.

Wel of geen incontinentiebroekjes? U kiest zelf...


Ondanks de nadelen en dankzij de vele voordelen, kiezen veel mensen die incontinent zijn voor het gemak en het veilige gevoel van een incontinentiebroekje. En zoals gezegd: ze worden steeds beter en zullen steeds beter aansluiten op onze wensen. Wat dat betreft heeft dit product een mooie toekomst.

Echter, hopelijk lukt het de milieubelasting laag te houden en nemen verzekeraars het weer op in de vergoeding.


Bekijk ook:

Hoeveel urine verlies ik? Over absorptievermogen van incontinentiemateriaal...

Alles over incontinentiemateriaal...

Wel Of Geen Plastic Broekjes Gebruiken? (Kom Zelf Tot De Beste Keuze!)...

Feiten en fabels over incontinentie en producten...

Psychosociale problemen bij incontinentie...


 

 

Wat zijn pants?

Pants incontinentiebroekjes met de eigenschap dat ze urine opvangen en opnemen. De hoogste opname heeft de TENA Pants Maxi, met een opname van 2,5 liter. Er zijn ook pants speciaal ontwikkeld voor mannen en voor vrouwen. De opname zit op een andere plaats en ze hebben andere kleuren.

Waarom zou je pants gebruiken?

Pants draag je als normaal ondergoed. Er verandert dus niet veel wanneer iemand deze producten gaat gebruiken. Ze gaan tot een hoge opname, dus voor de meeste mensen volstaat een broekje ruimschoots. Ze zitten comfortabel en doen vergeten dat je last hebt van incontinentie.

Wat zijn de nadelen van pants?

Ze zijn relatief duur omdat het een bewerkelijk proces is om de broekjes te maken. Ze zijn tegenwoordig zo mooi dat je bijna zou vergeten dat ze wegwerp zijn. Voor mensen die de gehele blaasinhoud verliezen kan een broekje net onvoldoende absorptie hebben.

Vergoed een zorgverzekeraar pants?

Zorgverzekeraars zijn overwegend niet dol op het incontinentiebroekje, omdat ze relatief duur zijn. Voor de meeste mensen die broekjes gebruiken, geldt dat ze met een inlegger ook voldoende absorptie en comfort zouden hebben. Ook een slip kan uitkomst bieden. Soms vergoeden verzekeraars de incontinentiebroekjes gedeeltelijk.

Hoe kom je voordelig aan pants?

Wanneer u online pants koopt en u koopt ze in grotere aantallen dan kunt u mooie kortingen krijgen.

Hoe verleng je de levensduur van een pants?

Dat kan door er zogenaamde ‘boosters’ is te gebruiken. Dit zijn inleggers voor extra absorptie. Wanneer zo’n booster vol is, kun je hem snel verwisselen. Een nadeel is dat een incontinentiebroekje te lang worden gebruikt, waardoor schade aan de huid ontstaat. Het is belangrijk regelmatig incontinentiemateriaal te vervangen.