Plaswekker Rodger
De Plaswekker van Rodger
Een plaswekker is een hulpmiddel om een kind wakker te maken wanneer het gaat plassen. Iedereen wordt een beetje wakker. In een diepe slaap plassen, kunnen we niet. Dus ontwaken we en gaan, als het goed is, naar de wc. Sommige kinderen hebben deze reflex niet. Ze hebben het nog niet geleerd.
Wanneer zij diep slapen en moeten plassen worden ze wel een beetje wakker maar niet voldoende om zich op te richten en naar de wc te gaan. Zij voelen aandrang, legen hun blaas in bed en vallen weer in een diepe slaap.
Een plaswekker zorgt ervoor dat een kind, wanneer het begint te plassen, direct wordt wakker gemaakt door het harde geluid van de wekker en / of een trilalarm. Dit werk als volgt.
Een plaswekker bestaat uit:
• Een ontvanger, de daadwerkelijke wekker.
• Een zender dat op een broekje vast zit.
De draadloze ontvanger staat op een plaats waar het kind er niet vanuit het bed bij kan. Het moet het bed uit om hem uit te zetten. Ook stopt de wekker pas wanneer de zender van het broekje wordt gehaald. Blijft de zender op het broekje zitten, dan gaat de wekker na drie minuten weer af. Dit is om te voorkomen dat een kind de wekker uitzet, maar direct weer terug het bed in gaat.
Het kind draagt een speciaal broekje. Op het kruis zitten sensordraden die direct herkennen wanneer er een paar druppels urine op terecht komen. Dan krijgt de zender, die voor op het broekje zit, het signaal dat er is geplast. Dat geeft dit vervolgens door aan de wekker die begint te loeien.
In het ideale geval wordt het kind direct wakker, knijpt het de urine af, gaat het bed uit om de wekker uit te zetten en loopt door naar de wc om de blaas te legen.
De wekker helpt het kind te herkennen dat het wakker moet worden wanneer de blaas vol is.
Trillende plaswekker
De plaswekker heeft een uitbreiding met een trilkussentje. Deze kan met een draad van 1.80 meter aan de wekker worden bevestigd en onder het kussen worden gelegd. Wanneer de wekker afgaat, gaat het kussentje hard trillen. Je kunt ervoor kiezen het volume van de wekker helemaal uit te schakelen. Er is dan alleen nog het getril.
Het trilkussen is ontwikkeld voor dove en slechthorende kinderen. Maar het wordt ook gebruikt bij kinderen die heel moeilijk wakker worden of om te voorkomen dat andere kinderen die in dezelfde kamer slapen worden gewekt.
Plaswekker voor de ouders
Het is mogelijk om een tweede ontvanger te bestellen. Die kan in de woonkamer of de slaapkamer van de ouder worden geplaatst, zodat zij bij een ongelukje direct het kind kunnen helpen om het bed te verschonen en een schoon broekje aan te trekken.
Enkele praktische zaken over de Rodger plaswekker:
• De wekker heeft 8 verschillende geluiden die uw kind zelf kan uitkiezen. Het kan praktisch zijn om een nieuw geluid te kiezen wanneer u denkt dat u kind aan het geluid is gewend geraakt.
• U kunt de wekker harder en zachter zetten. Daarmee kunt u voorkomen dat het hele gezin wakker wordt van de wekker.
• U kunt de wekker testen door het in het stopcontact te steken en hem in te drukken zodat het groene lampje brandt. Als u nu de twee pinnetjes op de zender met elkaar verbindt, bijvoorbeeld door een schaar of sleutel tegelijk tegen beide pinnetjes te houden, zal de wekker afgaan.
• Het product functioneert ook op batterijen wanneer er bijvoorbeeld geen elektriciteit in de buurt is. Wanneer u weer wilt overschakelen op netspanning, haal dan de batterijen uit het apparaat. Zolang die erin zitten zal de wekken hier gebruik van maken. Wanneer de batterijen dan leeg zijn, kunt u denken dat het apparaat niet meer functioneert, terwijl u alleen de lege batterijen eruit moet halen.
• Meestal zijn twee broekjes voldoende. Wanneer er één nat wordt, dan kunt u de andere ’s nachts aantrekken. Het gebruikte broekje kunt in de machine of met de hand wassen zodat het de volgende avond weer klaarligt voor gebruik. Kinderen die 4 of 5 keer per nacht plassen, hebben vaak een medisch probleem. Ga ook hiermee naar een arts.
• Het is handig om bij de plaswekker een matrasbeschermer te kopen zodat de matras tijdens de training is beschermd tegen urine.
• De meest voorkomende reden van een defecte plaswekker: het zendertje gaat met het broekje in de wasmachine. De zender kan tegen water, maar een (warme) wasbeurt in de machine overleeft het onderdeel vaak niet. De oplossing: u kunt een nieuwe zender kopen.
Voor wie is de plaswekkertraining?
De plaswekker wordt vooral gebruikt door kinderen, maar ook volwassenen die bedplassen kunnen er baat bij hebben. De leeftijd waarop kinderen kunnen beginnen met de training is niet voor iedereen gelijk. Gangbaar is om te beginnen bij 7 jaar, maar er zijn ook succesvolle trainingen bij kinderen van 6 en zelfs 5 jaar oud.
Belangrijk is dat een kind begrijpt wat er gaat gebeuren en wat er van hem of haar wordt verwacht. Ze moeten dus begrijpen dat de wekker afgaat wanneer ze in hun broek plassen. Dat ze de wekker dan moeten uitzetten en vervolgens de blaas op de wc gaan legen.
Wanneer u denkt dat uw kind van 5 dit snapt, dan kunt u de training aanvangen. Wanneer het bij een kind van die leeftijd toch geen succes wordt, kan het zijn dat u te vroeg bent gestart. Uiteraard is het ook mogelijk dat er andere problemen spelen.
Hoe succesvol is de plaswekkertraining?
80 tot 85% van de kinderen die de training doet, is binnen 3 maanden van het bedplassen af. Het is dus een heel succesvol programma dat dan ook al door miljoenen kinderen over de hele wereld is gevolgd.
Zo wordt de Rodger wekker aan meer 20 landen op de wereld geleverd, waaronder Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten.
Rodger heeft onder 1000 gebruikers van de plaswekker een onderzoek gedaan naar de duur van de training. Gemiddeld zijn kinderen na 32 dagen klaar en is het bedplassen gestopt.
In uitzonderlijke gevallen stoppen kinderen direct zodra de plaswekker is aangeschaft. Dan is de aanblik van het apparaat en de aangekondigde training al voldoende om van het bedplassen af te komen. Er zijn ook kinderen die er 4 maanden over doen.
Het succes hangt af van een aantal factoren:
• Het enthousiasme en de betrokkenheid van de ouders
• Het nauwkeurig volgen van de instructies die u bij het apparaat krijgt geleverd
Niet slagen kan een gevolg zijn van het ontbreken van bovenstaande zaken. Ook kan het zijn dat het kind een hardnekkiger probleem heeft, dat niet met een plaswekker kan worden opgelost.
Belangrijk is dat de training wordt gedaan in een “normale” periode in het leven van het kind. Dat zijn de weken buiten de vakanties en speciale activiteiten zoals sinterklaas. In vakanties is vaak het eet-, drink- en slaapritme anders dan normaal. Dan gaan kinderen bijvoorbeeld steeds met een andere blaasinhoud naar bed of gaat ze later naar bed. Dit alles kan het succes van de training negatief beïnvloeden.
Houd er ook rekening mee dat een kind na het afronden van een succesvolle training na enkele maanden terugval kan krijgen en weer kan gaan bedplassen. Dit gebeurt in 25% van de gevallen. De oorzaak kan een spannende of stressvolle tijd zijn of een vakantie waarin alles anders is dan normaal.
Een korte herhaling van de training, een dag of 10, is meestal voldoende om weer te stoppen met bedplassen. Ook een tweede of derde terugval komt voor.
Geen succes met de plaswekker?
De training wordt gedaan tot het kind in staat is zelf ’s nachts naar de wc te gaan en zonder bedplassen de nachten doorkomt. Is dit na 3 maanden niet het geval, dan bestaat de kans dat uw kind niet met deze training is te helpen. Ziet u na 3 maanden wel vooruitgang dan kunt u er nog een maand aan vastplakken.
Is het probleem na die periode niet verholpen, dan kunt u het best contact opnemen met uw huisarts, en nog liever een kinderarts of urotherapeut.
Voor bijzondere gevallen is er het Droogbed- en Bekkencentrum, in 1998 opricht als kenniscentrum op het gebied van bedplassen bij kinderen. Hier worden kinderen, adolescenten en volwassenen met hardnekkige bedplasproblemen behandeld.
De plaskalender
Met de plaskalender kunnen ouder en kind samen de voortgang van
de training bijhouden. Elk kaartje beslaat een week. Op een dag zijn 2
mogelijkheden:
• Een droge nacht, met of zonder een zelfstandig wc-bezoek
• Een natte nacht, al dan niet gevolgd door een zelfstandig wc-bezoek
Bij een droge nacht plakt het kind een oranje stickertje op de dag van
de week. Ook wordt aangegeven of het kind nat of droog zelfstandig
naar de wc is gegaan.
Het is dus de bedoeling dat het aantal droge nachten toeneemt. De kalender kleurt dan steeds meer oranje. Dit zal uw kind motiveren.
Want daar draait het om bij de plakwekker: de training maken tot een belevenis waarbij het kind iets te winnen heeft. Heel belang rijk om niet boos te worden wanneer een kind een nacht nat wakker wordt. Uw kind doet niks verkeerd. De blaas doet iets verkeerd. Die geeft onvoldoende signaal naar de hersenen dat het kind wakker moet worden. U kunt dus zeggen dat u samen met uw kind gaat zorgen dat de blaas voortaan beter zijn best gaat doen.
Uw rol is hierbij niet te onderschatten. Maak van de training een bijzondere gebeurtenis waarbij optimisme en een positief gevoel voorop staan. Samen zullen jullie dit varkentje wel even gaan wassen. Dit begint met een heel goede uitleg van wat de bedoeling is van de training.
Vertel uw kind:
• Wat is er aan de hand – het verhaal van de blaas die niet goed luistert.
• Wat de doelstelling is: er is geen luier meer nodig en het bed blijft droog.
• Hoe de wekker werkt. Vertel van de plas in het broekje, dat de wekker dan gaat piepen, dat uw kind hem zelf gaat uitzetten en dat het dan naar de wc gaat. Mocht het bed toch nat zijn, dan geeft dat niks. U gaat het samen met het kind verschonen en trekt een droog broekje aan.
Gedurende de training maakt u er met uw kind een onderwerp van. U praat er ’s avonds over en stelt vragen hoe uw kind het deze nacht gaat aanpakken. Laat het geluid van de wekken een paar keer horen zodat uw kind weet van welk geluid het wakker moet worden. ’s Morgens vult u de plakkalender in. U laat de moed niet zakken wanneer er weer een natte nacht is geweest.
Veel succes!
Vergoeding plaswekker door zorgverzekeraar
Indien u een plaswekker aanschaft, kunt u alleen een eventuele vergoeding krijgen via een aanvullende verzekering. Dit betekent dat u bij de aanschaf van een plaswekker geen rekening hoeft te houden met het verplicht eigen risico van € 385,00 per persoon vanaf 18 jaar en ouder.
Aangezien de regelgeving omtrent de vergoeding voor de plaswekker erg ingewikkeld is, wijzen wij u op het volgende. Wij hebben de informatie van verzekeringen zo zorgvuldig mogelijk weergegeven. Aan deze informatie kunt u echter geen rechten ontlenen.
Wilt u zeker zijn dat uw ziektekostenverzekeraar de plaswekker vergoedt, dan kunt u vooraf het beste telefonisch contact opnemen. De telefoonnummers van de zorgverzekeraars vindt u hieronder.
CZ
Als u bij 123Drogisterij een plaswekker aanschaft, vergoedt CZ de kosten. Bij de aankoop krijgt u tevens maximaal 3 broekjes vergoed. Dit geldt alleen indien u een van onderstaande aanvullende verzekeringen bij CZ heeft afgesloten.
Aanvullende verzekering Basis
koop: 100%, eenmalig.
huur: eenmalig maximaal 4 maanden.
Aanvullende verzekering Plus
koop: 100%, eenmalig.
huur: eenmalig maximaal 4 maanden.
Aanvullende verzekering Top
koop: 100%, eenmalig.
huur: eenmalig maximaal 4 maanden.
Aanvullende verzekering Gezinnen
Koop: 100%, eenmalig.
Huur: eenmalig maximaal 4 maanden.
U hoeft vooraf geen toestemming te vragen. Na de aankoop of huur kunt u de rekening van de plaswekker samen met de indicatie van de behandelend arts en declaratieformulier opsturen via de post of via Mijn CZ.
Voor meer informatie:
CZ, Postbus 90152, 5000 LD Tilburg, telefoon 0900 0949.
OHRA
OHRA vergoedt eenmalig de aanschaf van een plaswekker voor kinderen/jeugdigen in de leeftijd van 7 tot 18 jaar. Dat geldt als u een van de volgende aanvullende verzekeringen bij OHRA heeft afgesloten:
Aanvullende Extra: eenmalig koop 100%.
Aanvullende Uitgebreid: eenmalig koop 100%.
U hoeft vooraf geen toestemming te vragen, maar u krijgt alleen een vergoeding als u bij de rekening van 123Drogisterij een indicatie van uw behandelend arts opstuurt via de post of via Mijn OHRA.
Let op: huurt u een plaswekker bij 123Drogisterij, dan krijgt u geen vergoeding.
Voor meer informatie:
OHRA, Postbus 40000, 6803 GA Arnhem, telefoon 026 400 4040.
ZILVEREN KRUIS ACHMEA
Als u bij 123Drogisterij een plaswekker aanschaft, kunt u een eenmalige vergoeding van maximaal € 100,00 krijgen. Zilveren Kruis vergoedt deze vanuit een van de volgende aanvullende verzekeringen:
Aanvullende verzekering 2, 3 of 4 sterren: koop eenmalig, maximaal € 100,00.
Voor u de plaswekker aanschaft, dient u eerst contact op te nemen met Zilveren Kruis en om toestemming te vragen. Na de aanschaf verstuurt u de rekening van 123Drogisterij samen met het declaratieformulier via de post of via Mijn Zilveren Kruis.
Voor meer informatie:
Zilveren Kruis, Postbus 444, 2300 AK Leiden, telefoon 071 751 00 52.
Zilveren Kruis Afdeling Declaratieservice, Postbus 70001, 3000 KB Rotterdam.
MENZIS
Menzis vergoedt de kosten van een plaswekker die u bij 123Drogisterij aanschaft niet.
Voor meer informatie:
Zorgteam Menzis, Postbus 75000, 7500 KC Enschede, telefoon 088 222 40 40.
VGZ
VGZ vergoedt de kosten van een plaswekker die u bij 123Drogisterij aanschaft niet.
Voor meer informatie:
Zorgteam VGZ, Kennedyplein 300, 5611 ZV Eindhoven, telefoon:0900 8490.
DELTA LLOYD
Als u bij 123Drogisterij een plaswekker aanschaft, moet u erop rekenen dat u de kosten niet vergoedt krijgt.
Voor meer informatie:
Delta Lloyd, Medische Beoordelingen, Postbus 4016, 5004 JA Tilburg, telefoon 026 353 53 53.