- Categorie
Plaswekker
Plaswekker
Dit leest u in dit artikel:
Hoe ziet zo’n plaswekkertraining eruit?
En hoe groot is de kans op succes bij een plaswekker?
Welke plaswekker moet ik kiezen?
Zijn er nadelen aan het gebruik van een plaswekker?
De meeste kinderen leren tussen hun 2e en 5e levensjaar om hun plas te controleren. Het begint meestal met poepen op een potje of de wc. Vervolgens komt daar het plassen bij en na verloop van tijd blijven ze ook tijdens de nacht droog. Op een enkel ongelukje na, omdat kinderen vaak heel diep slapen.
In die diepe slaap komt het signaal van de volle blaas onvoldoende door. De blaas zegt: ik ben vol, maar het kind slaapt door. De blaas leegt zich vervolgens. Soms schrikt een kind bij de eerste druppeltjes wakker. Een andere keer gebeurt dit pas enkele uren later, wanneer het bed inmiddels nat en koud is.
Een deel van de kinderen van rond de 6 jaar, plast in bed. Variërend van incidenteel tot bijna elke nacht. Dit is vervelend, want het onderbreekt de nachtrust. Kinderen gaan soms met handdoeken in de weer om de zaak te drogen en verder te kunnen slapen. Het kan voor kinderen schaamtevol zijn: zij plassen nog in bed, waar vriendjes al wel “groot zijn geworden”.
Zeker wanneer ze bij familie of vriendjes gaan logeren, kan het voor de bedplasser heel lastig worden. De angst om daar in een vreemd bed te gaan plassen, leidt tot spanningen en deze kinderen durven niet in slaap te vallen. Het is logisch dat ouders en kinderen voor deze problemen een oplossing zoeken.
En gelukkig is die er: de plaswekker.
Wat is een plaswekker?
Een plaswekker is een wekker die afgaat, zodra een kind tijdens de slaap plast. De wekker staat een paar meter van het bed. Het kind heeft een broekje aan dat in verbinding staat met de wekker. Zodra er een druppel in het broekje valt, geeft dit een signaal aan de wekker. Deze gaat vervolgens af en het kind moet de wekker uitzetten. Dan gaat het naar de wc om helemaal leeg te plassen en doet een schoon broekje aan.
De wekker maakt een extreem hard geluid. Dat is nodig, want het probleem bij bedplassen is dat een kind zo diep slaapt, dat het signalen niet opmerkt. U weet vast dat u uw kind aan het begin van de slaap zonder problemen uit bed kunt tillen en knuffelen, zonder dat het wakker wordt. Het is dus heel belangrijk dat het geluid van wekker zeer hard is. Nadeel is dat ook de ouders ook wakker kunnen worden. Toch is dat prettig, want u kunt uw kind dan helpen zo snel mogelijk weer droog en fris in slaap te komen.
Hoe ziet zo’n plaswekkertraining eruit?
Een plaswekkertraining is iets voor ouders en kind samen. Uw kind heeft uw steun en optimisme nodig. Er is geen goed en fout: een ongelukje is om van te leren. Als uw kind de eerste weken nog regelmatig in bed plast, is er niks aan de hand. Jullie moeten gewoon vrolijk samen door, het moet een uitdaging zijn!
De training bestaat dus uit het gaan slapen met de wekker. Zodra de blaas zich gaat legen, krijgt het kind door middel van een zeer hard geluid het signaal dat het nu moet opstaan. In het hoofd van uw kind wordt nu het verband gelegd tussen een volle blaas en het wakker worden.
Dit is ook precies het nadeel van het ’s avonds laat nog naar de wc brengen, wat veel ouders doen om bedplassen te voorkomen. Het legen van de blaas zal zeker helpen, maar dit gebeurt op een moment dat de blaas nog niet volledig vol is en zelf nog geen signaal zou afgeven om geledigd te worden. Kinderen kunnen daarmee niet leren om de volle blaas aan het wakker worden te koppelen.
Wanneer de wekker afgaat, moet het kind deze eerst uitzetten. Wanneer je de wekker naast het bed zet, bestaat de kans dat uw kind de wekker uitzet en direct verder slaapt. Gewoon omdat het nog niet echt wakker is geworden. Daarom moet de wekker in de andere kant van de kamer staan. Dan moet het kind echt uit bed om de wekker uit te zetten. Vervolgens gaat het naar de wc om de blaas volledig te legen. Dan moet het een nieuw broekje aan, zodat het verder kan slapen.
En hoe groot is de kans op succes bij een plaswekker?
Van alle kinderen die een plaswekkertraining doen, is na 3 maanden 90% verlost van bedplassen. Dat is een heel hoge score. In veel gevallen gaat de plaswekker maar enkele keren af, voordat een kind wakker wordt van een volle blaas. Voor sommige kinderen duurt het langer, omdat zij extreem diep slapen.
Overigens plassen niet alleen kinderen in hun bed. Ook volwassenen hebben hier last van en ook zij kunnen baat hebben bij een plaswekker. Toch zie je vaak dat volwassenen al langer met dit probleem bezig zijn en dat er andere zaken aan de hand zijn dan te diep slapen om op de volle blaas te reageren. Bij volwassenen is het soms heel moeilijk te achterhalen wat de oorzaak van het bedplassen is. Het is dan ook moeilijk op te lossen. Dit leidt tot grote frustraties en verdriet.
Voor wie is een plaswekker?
Een plaswekkertraining is er voor kinderen vanaf 6 jaar. Ouders willen soms graag eerder starten, maar de kans op succes is dan veel kleiner. Het is zonde om te vroeg een plaswekkertraining te doen. Want als het niet lukt, kan het kind gefrustreerd raken. Het wil graag en doet zijn best, maar het is gewoon nog niet rijp om te slagen. De kans bestaat dat het later nooit meer een training wil doen, omdat dit wordt geassocieerd met falen.
Ook zijn er kinderen met problemen die niet opgelost kunnen worden met een plaswekker. Wanneer er neurologische aandoeningen zijn of wanneer een kind een afwijkend plasritme heeft, is het verstandig om naar een huisarts te gaan. Dat is het startpunt van een zoektocht naar een oplossing. Die kan dan bijvoorbeeld doorverwijzen naar gespecialiseerde instellingen voor bedplassen, zoals het Droogbedcentrum in Meppel. Deze instelling is gespecialiseerd in bedplassen en incontinentie.
Welke plaswekker moet ik kiezen?
Er zijn in Nederland twee bekende merken voor een plaswekker: Rodger en Urifoon. In essentie doen ze beide hetzelfde. Ze bestaan uit een plaswekker met een zender. Ze hebben broekjes met een sensor. Beide hebben een training met een kalender om de prestaties van uw kind bij te houden. Wij zien geen verschil in kwaliteit en slagingskansen. U kunt beide producten dus met een gerust hart aanschaffen. Maar net welk product u het meest aanspreekt.
Zijn er nadelen aan het gebruik van een plaswekker?
Zoals gezegd vraagt een training een positieve instelling, maar ook empathie voor uw kind. Natuurlijk hoopt u dat het probleem binnen drie weken is opgelost. Maar dat is vaak niet het geval. Dan moet u samen met uw kind doorgaan, zonder dat uw kind het gevoel heeft dat het faalt. Benadruk dus vooral wat er goed gaat. En plast uw kind in bed: jammer, maar dat geeft helemaal niks.
Het enige gevaar van een plaswekkertraining is dus dat het voor uw kind op een teleurstelling uit kan lopen. Kondig het dus niet aan als de definitieve oplossing voor het bedplassen. Het is een training die jullie samen gaan doen, in de hoop dat het straks beter gaat. Maar de kans dat het niet lukt, is aanwezig. Hou daar rekening mee.
Heel veel succes met de training!