Plashorloge - trilhorloge kinderen

We kunnen geen producten vinden die overeenkomen met de selectie.

Plashorloge - trilhorloge kinderenplashorloge trilhorloge

 

Dit leest u in dit artikel:

 

Wat is een plashorloge?

Wie gebruiken een plashorloge?

Hoe gebruik ik een plashorloge?

Zijn er nadelen aan het gebruik van een plashorloge?

 

In elke klas van kinderen van 4, 5 of 6 jaar oud, zitten wel een of twee kinderen die in hun broek plassen. Sommige van deze kinderen hebben een probleem met hun blaas of een andere aandoening waardoor ze in incontinent zijn. Maar een groot deel van de broekplassers is gezond en kan prima op de wc plassen. Maar ze doen het niet. De reden is in veel gevallen onduidelijk. En een oplossing is niet zomaar gevonden.

Meestal zijn het jongens, maar ook meisjes plassen in hun broek. Deze kinderen weten dat ze moeten gaan plassen, maar ze doen het niet. Ze gaan op in hun spel en hebben geen zin om naar de wc te gaan. Of ze wachten zo lang, dat ze de wc niet op tijd bereiken. Ouders praten met hun kind en drukken hem of haar op het hart tijdig naar de wc te gaan. Het kind belooft het, maar doet het vervolgens niet.

In sommige gevallen ligt de oorzaak in problemen waar een kind mee te kampen heeft. Een scheiding, een onrustige thuissituatie, de dood van een opa of oma, gepest worden, et cetera. Sommige kinderen plassen uit protest in hun broek. Ze willen er iets mee zeggen, en vaak is het nog lastig om te ontdekken wat nu precies de boodschap is. Maar vaak ook is helemaal niet te achterhalen, waarom het kind niet op tijd naar de wc gaat.

Voor ouder en kind is broekplassen een heel vervelend probleem. Kinderen schamen zich voor hun natte broek. Het voelt onprettig en gaat stinken. Andere kinderen pesten ze ermee en ouders kunnen in hun wanhoop boos op het kind worden. Voor de ouders betekent het grote stapels was, zeker wanneer kinderen meerdere keren per dag in de broek plassen. Ook hebben ze de terechte vrees dat andere kinderen hun kind gaan pesten met het broekplassen.

Vaak zoeken ouders hulp voor dit probleem. Dit begint meestal bij de huisarts. Want eerst moet worden vastgesteld of er een aanwijsbare, medische, oorzaak is. Wanneer de huisarts niks kan ontdekken, loopt het spoor soms dood, terwijl er wel degelijk vervolgstappen bestaan. De school kan helpen door een kind op vaste tijden naar de wc te sturen. Sommige juffen en meesters doen dit, voor een deel of voor de hele klas.

Wanneer de oorzaak niet kan worden vastgesteld, is de fysiotherapeut een oplossing. Die kan met kinderen oefenen om goed te plassen en zich helemaal leeg te plassen. Hiervoor bestaan oefeningen die je met de fysiotherapeut aanleert en die je later zelf met je kind kunt blijven doen. Ook kan een psycholoog helpen bij het oplossen van het probleem. Die kan er soms achter komen wat de reden is voor een kind om niet naar de wc te gaan.

Een andere oplossing voor het broekplassen is een plashorloge, ook wel trilhorloge genoemd.

 


Wat is een plashorloge?


Een plashorloge is een horloge met trilalarmen. Je stelt de tijden in waarop het moet gaan trillen. Dat is voor uw kind het signaal dat het naar de wc moet gaan. Het kind plast zich vervolgens leeg en kan weer verder gaan spelen. Twee uur later gaat er weer een alarm en gaat uw kind weer naar de wc. Voor talloze kinderen is dit de oplossing, die ervoor zorgt dat ze niet meer in hun broek plassen. Helaas zijn er ook kinderen die de alarmen negeren. Voor hen is het plashorloge niet de oplossing.

Het is zaak om de alarmen zo in te stellen dat het kind zo normaal mogelijk de schooldag doorkomt. U kunt bijvoorbeeld vlak voor het naar school gaan een plas doen. Vervolgens gaat het alarm aan het begin of het eind van de pauzes. Zo verstoort het zo min mogelijk de les en gaat het alarm ook niet af als de kinderen in de klas rustig naar een verhaaltje aan het luisteren zijn.

 


Wie gebruiken een plashorloge?


In de meeste gevallen gaat het om jongens die in hun broek plassen. Maar er zijn ook meisjes die er last van hebben. Plashorloges worden gebruikt door kinderen vanaf 4 jaar. Voor jongere kinderen is het nog “normaal” dat ze niet zindelijk zijn. Kinderen van 2 en 3 dragen vaak nog een luier en zijn zo beschermd tegen broekplassen.

Het probleem komt vaak aan het licht, wanneer de luier uitgaat en kinderen in principe zindelijk zijn. Alleen blijken ze dan toch nog in hun broek te plassen. Sommige kinderen doen dit af en toe, andere dagelijks meerdere keren. Ook gebeurt het dat kinderen al een tijdje zindelijk zijn en dan toch plotseling in hun broek gaan plassen.

 


Hoe gebruik ik een plashorloge?


Dat is op zich heel eenvoudig. Om te beginnen stelt u de alarmen van het plashorloge in. Dat kan nog een hele uitdaging zijn voor mensen die niet handig zijn met elektronica. Gelukkig hoeft u dit in principe maar eenmaal te doen. U bedenkt een goed plasschema voor uw kind. U weet vast ongeveer hoe vaak er geplast wordt. Neem het rooster van de school er ook bij!

U kiest voor trillen en/of piepen. Niet alle plashorloges hebben een piepfunctie. Het prettigst is als uw kind aan een trilalarm voldoende heeft. De piepjes kunnen andere kinderen aan het broekplassen herinneren, waardoor ze er telkens grapjes over gaan maken. Ook kan het de les verstoren en voor afleiding zorgen.

 


Zijn er nadelen aan het gebruik van een plashorloge?


Op zich niet. Het is een “baadt het niet dan schaadt het niet”-oplossing. Maar als uw kind de trilalarmen simpelweg negeert, kunt u het horloge net zo goed afdoen. Het enige risico is dat andere kinderen weten waarvoor het horloge dient en uw kind ermee pesten. Al zullen veel kinderen zo’n horloge ook best interessant vinden. De meeste plashorloges zien er voor kinderen stoer uit. Ze zouden er zelf ook best een willen hebben.

Een ander nadeel van een plashorloge is dat het voor kinderen vervelend is om het altijd om te hebben. Het kan in de weg zitten met de mouw van een trui. Het kan ook lastig zijn omdat ze er voorzichtiger van gaan spelen. Met zwemmen en spelen met water moet het horloge natuurlijk worden afgedaan. Gelukkig wennen de meeste kinderen er snel aan en hebben ze er geen last van.

 

 

Wat is een plashorloge?

Een plashorloge herinnert kinderen eraan dat ze moeten gaan plassen. Deze kinderen gaan zo in hun spel op dat ze aandrang niet voelen of ze voelen de aandrang te laat en halen dan de wc niet. Een plashorloge laat op een vooraf ingesteld tijdstip een (tril)alarm afgaan.

Welke soorten plashorloges zijn er?

In essentie doen alle horloges ongeveer hetzelfde. Er zijn verschillende merken met verschillende modellen, kleuren en manieren van instellen.

Hoe gebruik je een plashorloge?

Je stelt de momenten in waarop een horloge moeten trillen, piepen of beide. het kind moet duidelijk worden uitgelegd wat het moet doen als het alarm gaat. Het kind draagt het horloge als een normaal horloge.

Welk plashorloge moet je kiezen?

Het is belangrijk dat het kind zich prettig voelt met het horloge. Het kan schaamtevol zijn als andere weten dat het kind eraan herinnert wordt dat het moet plassen. Een horloge dat er mooi uitziet voor het kind kan helpen bij de acceptatie.

Hoe kom je aan een plashorloge?

Online zijn ze volop te vinden wanneer u ‘plashorloge’ intikt. Het is op internet moeilijk vast te stellen hoe prettig het horloge is in te stellen en wat de opties zijn. Lees daarom de beschrijving goed door.