Incontinentiemateriaal - Alles wat u moeten weten [De ultieme gids]

 

Dagelijks krijgen wij via telefoon, e-mail en chat talloze vragen over incontinentiemateriaal en het gebruik ervan.

 • Welk incontinentiemateriaal moet ik / mijn man / mijn kind hebben: een pants, een slip, een inlegger of een flex?
 • Ik lek door, wat doe ik daaraan?
 • Is er dunner incontinentiemateriaal dan die ik nu gebruik?
 • Hebben jullie een proefpakket zodat ik een product kan proberen?
 • Ik word ’s nachts regelmatig in een nat bed wakker, wat kan ik daaraan doen?
 • Bestaan er plastic broekjes die ik over een luier kan dragen?
 • Ik verlies ook ontlasting, welk materiaal moet ik dan hebben?
 • Gebruiken mannen en vrouwen verschillend incontinentiemateriaal?
 • Hoe vaak moet ik materiaal verwisselen?
 • Kan ik incontinentiemateriaal combineren, bijvoorbeeld een inlegger in een broekje?

 

Uiteraard is het belangrijk dat mensen op deze vragen de juiste antwoorden krijgen. Want het juiste product en een goed gebruik ervan, maken het verschil tussen wakker worden in een droog bed of een nachtelijke lekkage. En het verschil tussen vol vertrouwen erop uit gaan of de hele dag in de zenuwen zitten omdat een inlegger kan gaan doorlekken.

 

Precies daarom hebben wij dit boekje gemaakt: om mensen te informeren en te helpen met het vinden van het juiste materiaal.

 

Wij hopen dat u na het lezen van dit Handboek Incontinentiemateriaal een goed beeld heeft van de verschillende producten. Ook weet u:

 

 • Welk incontinentiemateriaal het best is voor uw situatie.

 • Hoe u het moet gebruiken om er maximaal bescherming van te krijgen.

 • Waar u advies kunt krijgen, wanneer u niet tevreden bent met het product dat u gebruikt.

 

Heeft u na het lezen van dit boekje nog vragen? Onze deskundigen staan voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 13.00 uur, op telefoonnummer 0492-747100.

 

Wij wensen u veel leesplezier.

 

Het team van 123Drogisterij

 


Stempel: hier winkelt u voordelig, veilig en snel

 

Inhoudsopgave

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

= = = = = = = = = = = = = = =

 

 

Wat is incontinentie?

 

Incontinentie is het ongewild verlies van urine en/of ontlasting. De meeste mensen met incontinentie hebben er last van dat zij hun urine niet kunnen ophouden. Dat kan allerlei oorzaken hebben, zoals een verzwakte bekkenbodem. Soms is er sprake van een ziekte, zoals prostaatkanker, diabetes of een niet meer goed werkende blaasspier. Na een beroerte kan ook incontinentie ontstaan.

 

 

Incontinentie van ontlasting is ook een veelvoorkomend probleem. Het kan bijvoorbeeld optreden wanneer de kringspieren door ziekte of een bevalling zijn beschadigd.

 

Incontinentie is soms nog een beetje een taboe. We praten er niet snel over. Toch komt incontinentie in alle leeftijdsgroepen voor. Bij kinderen, volwassenen en ouderen, bij mannen en vrouwen. Bijna 1 miljoen Nederlanders hebben last van een vorm van incontinentie.

 Het is een misverstand dat incontinentie nu eenmaal bij het ouder worden hoort

Incontinentie: vaak maar tijdelijk

 

Het is een misverstand dat incontinentie nu eenmaal bij het ouder worden hoort. Ook bij oudere mensen die een lichte tot matige vorm van incontinentie hebben, kunnen de problemen nog overgaan. Vraag uw huisarts of continentieverpleegkundige naar behandelingen die voor u zinvol kunnen zijn, zoals aanpassing van het medicijngebruik, blaastraining, bekkenbodemspiertraining en het aanleren van een goede houding op het toilet.

terug naar top

= = = = = = = = = = = = = = =

 

Incontinentiemateriaal: van alle tijden

 

Incontinentie is van alle tijden. Dat geldt dus ook voor het gebruik van incontinentiemateriaal om urine en ontlasting op te vangen, al waren die vroeger erg primitief. Bladeren van planten en dierenvellen vormden in de oudheid de grondstoffen voor luiers.

 

Later werden dat katoenen en linnen doeken. Na gebruik werden ze uitgespoeld en gedroogd in de zon, bij het vuur of bij de kachel. Toen er steeds meer kennis kwam over bacteriën, gingen moeders de katoenen luiers in ketels koken. Dat was een tijd- en energieverslindende bezigheid.

 

De voorloper van de luier zoals we die nu kennen, werd in de jaren vijftig bedacht door de Amerikaanse moeder Marion Donovan. Ze maakte de eerste van een douchegordijn en later van parachutestof. Al snel kwamen de eerste wegwerpluiers. Die hadden maar een klein absorptievermogen en waren daardoor duur in het gebruik.

 

Schone papierpulp -cellulose- bleek geschikt als vulling, maar de wegwerpluiers waren nog wel dik en zwaar. Dat verandert wanneer er aan de cellulose een super absorberend polymeer (SAP) wordt toegevoegd. Deze SAP-korrels zijn dé revolutie die ervoor zorgen dat luiers tegenwoordig extreem grote hoeveelheden urine kunnen opnemen. Ze zuigen het op, zetten het om in een gel en kapselen vervelende geurtjes in. De korrels kunnen wel 1000 x het eigen gewicht aan vocht opnemen!

 

Het gewicht van een wegwerpluier is daarom nu nog maar de helft van wat het vijftien jaar geleden was. En de industrie blijft werken aan het verbeteren van deze producten. Ze worden steeds dunner, kunnen meer opnemen, zijn beter in het binnenhouden van ongewenste geurtjes en sluiten beter af rond benen en middel, zodat de kans op lekken steeds kleiner wordt.

terug naar top

 

= = = = = = = = = = = = = = =

 

Welke producten zijn er?

 

Wanneer je last hebt van incontinentie zijn er talloze producten die de gevolgen van het probleem ondervangen. Van luiers tot inleggers, van matrasbeschermers tot huidverzorgingsproducten. Het is echter vaak wel even zoeken voor je het juiste product hebt gevonden.

 

Soorten incontinentiemateriaal

 

Welke soorten incontinentiemateriaal zijn er?

 

De eerste term die bij ons opkomt als het gaat over ongewenst urineverlies is: de luier. Dit zegt Wikipedia erover: “Een luier is een absorberend kledingstuk dat in de regel wordt gebruikt door mensen en soms dieren. Hierbij gaat het om baby's en jonge kinderen (of dieren, zoals apen) die onzindelijk zijn, of om mensen die incontinent zijn, zoals dat (deels) het geval kan zijn bij bejaarden en lichamelijk of mentaal gehandicapten.”

 

‘Luier’ is dus een containerbegrip. Voor volwassenen spreken we liever over de verschillende typen producten:

 

 • Pants, ook wel luierbroek of incontinentiebroekje genoemd.
 • Slip, de ‘luier voor volwassenen’, in België wordt het plakpamper genoemd.
 • Inlegger, ook bekend onder de naam inlegluier.
 • Flex, een heupbandsysteem dat veel in zorginstellingen wordt gebruikt.

 

Incontinentiemateriaal: Pants

 

Pants zijn dus broekjes waar je simpelweg in- en uitstapt. Het heeft veel weg van normaal ondergoed, het is alleen een stukje dikker door de watten die erin zijn verwerkt. De broekjes zijn wat duurder dan bijvoorbeeld slips en inleggers, maar ze hebben ook grote voordelen.

 

 • Ze vangen de urine en/of ontlasting uitstekend op.
 • U bent goed bedekt door het product.
 • U kunt ze na gebruik in zijn geheel weggooien.
 • U ziet ze onder uw kleding nauwelijks zitten.

 

 Incontinentiebroekje

 

Incontinentiemateriaal: Slips

 

Slips lijken het meest op de luier die we van baby’s kennen. Ze worden met plakstrips op de heup vastgezet. Na gebruik gaan ze de vuilnisbak in. Een voordeel van een slip is dat je ze zo strak kan doen als nodig, waardoor de kans op doorlekken minimaal is.

 

 

Slips zijn goedkoper dan pants. Dit heeft te maken met het elastiek dat in een pants wordt gebruikt. Het is zeer duur om de 30 meter elastiek in het broekje te verwerken en tegelijk de wattenpulp en vocht opnemende SAP-korrels erin te plaatsen. Het produceren van slips is gemakkelijker en goedkoper.

 

Waarom mensen kiezen voor slips?

 

 • Slips hebben een superieure absorptie. Ze gaan tot de hoogste opvang van alle producten, samen met inleggers.
 • Waar pants gaan afzakken wanneer ze te veel urine opnemen, speelt dit bij slips veel minder. U kunt ze ook opnieuw vastzetten, zodat ze weer goed gefixeerd zijn.
 • Ook voor mindervalide mensen is de slip gemakkelijk te gebruiken.

 

 Tena Slip

 

Incontinentiemateriaal: Inleggers

 

Inleggers zijn stroken vocht opnemend materiaal. Ze kunnen los in een goed aansluitende onderbroek of in een speciale fixatiebroek worden gebruikt. Inleggers kunnen flinke hoeveelheden urine opnemen, de grootste wel tot 4 liter.

 

Er zijn veel verschillende inleggers op de markt. Ze verschillen in het materiaal waarvan ze zijn vervaardigd, de hoeveelheid vocht die ze kunnen opnemen en het model.

 

Verwar inleggers overigens niet met een inlegkruisje. Dat is een zeer dun maandverband, vooral bedoeld om lichte menstruatie en vochtafscheiding op te vangen. In maandverband zit alleen wattenpulp dat nauwelijks in staat is vocht op te vangen en vast te houden.

 

Het zijn juist de vocht opnemende SAP-korrels in incomaterialen die ervoor zorgen dat urine wordt geabsorbeerd en omgezet in een gel die geen vocht meer loslaat. In maandverband zitten deze korrels niet.

Tena Comfort

Inlegger in pants

 

Mensen gaan vaak zelf aan de slag met hun incontinentiemateriaal. Wanneer ze zich onzeker voelen, gebruiken ze bijvoorbeeld een inlegger in een pants. Ze redeneren: als mijn inlegger vol zit, dan stroomt het over in de pants. Maar zo werkt het niet.

 

Als een inlegger al vol zit, dan loopt de urine erlangs, vaak langs de benen. Sterker nog: een inlegger in een pants of slip geeft alleen maar meer kans op lekkage. Het is dus heel belangrijk om het juiste materiaal te kiezen.

 

 

Er bestaan overigens wel speciale inleggers voor in pants of slips om de opname van urine iets te verhogen. Dit zijn bijvoorbeeld:

 

 

 

Depend inlay classic

Incontinentiemateriaal: Flex

 

Bijna elke fabrikant van incontinentiemateriaal heeft een flex in het assortiment.

 

De flex is door TENA ontwikkeld als antwoord op vragen van professionals in verpleging en verzorging. Vroeger werden mensen, bijvoorbeeld in verpleeghuizen, door twee verzorgenden naar het toilet gebracht. Er was voldoende personeel met voldoende tijd om samen, bijvoorbeeld, een slip bij een bewoner te verwisselen. Dat was handig, want in je eentje, staand, een slip goed aanleggen, is lastig.

 

Tegenwoordig brengt één verzorgende de bewoners naar het toilet en het bed. Dat levert problemen op bij het aantrekken van incontinentiemateriaal. Want je komt handen te kort en het is zwaar. Zeker bij grotere mensen waar je moeilijk met de armen omheen kan.

 

Bij het aanleggen van een slip moet een verzorgende bukken en tegelijk draaien, dat is ergonomisch een slechte beweging. Met de flex kunnen ze rechtop blijven, wat veel onnodige belasting van het lichaam voorkomt. De flex wordt eerst met een band rond het middel vastgezet, waarna het absorberende deel er aan de voor- of achterkant tegenaan wordt ‘gekleefd’.

 

Zo kan de flex door één verzorgende of een gebruiker zelf, gemakkelijk worden aangedaan. Voor veel mantelzorgers is de flex een mogelijke oplossing die ze nog niet kennen.

 Tena Flex

Incontinentiemateriaal: Fixatiebroekjes

 

Inleggers kunnen worden gebruikt samen met een fixatiebroekje. Deze relatief strakke onderbroekjes houden de inlegger op zijn plaats, waardoor het op de juiste plek ligt om maximaal vocht op te nemen.

 

Er zijn netbroekjes voor eenmalig gebruik, zoals de broekjes die in het kraambed worden gebruikt. Ook zijn er broekjes die lijken op boxershorts. Ze kunnen talloze keren worden gebruikt en zijn uitwasbaar op 60 graden.


Wanneer de juiste inlegger en fixatiebroek worden gebruikt, is de kans op doorlekken minimaal.

 

Het is een uitstekende, veilige, hygiënische en betaalbare oplossing bij verschillende vormen van incontinentie.

 

Incontinentiemateriaal: Bedonderlegger / matrasbeschermer

 

Een bijkomend probleem van incontinentie is dat het bed nat kan worden. Bijvoorbeeld wanneer het incontinentiemateriaal tijdens de slaap zo verzadigd raakt dat het gaat lekken. Of omdat het verschuift door woelen tijdens de slaap. Ook zijn er mensen die ’s nachts aan hun materiaal plukken.

 

In al deze gevallen bestaat het gevaar dat urine en/of ontlasting het matras in lekt. Het gevolg is dat het matras lang nat blijft en er ongewenste geurtjes in blijven zitten. (Overigens gebruiken mensen die overmatig transpireren vaak ook matrasbeschermers.)

 

Een matrasbeschermer is voor al deze problemen een uitstekende oplossing. Maar wat voor matrasbeschermers zijn er? En welke moet u kiezen?

 Matrasbeschermer / Wegwerponderleggers

Wegwerponderleggers

 

Wegwerponderleggers zijn dunne matjes met een vulling van watten. Ze worden ook wel bedmatjes, steeklakens of incontinentiematjes genoemd.

 

De bovenste laag voelt aan als een soort katoen. Het bevat heel veel gaatjes waardoor het vocht er snel in kan trekken. Daar wordt het opgeslagen in de ‘fluff’, een soort wattenpulp. Dit materiaal is prima in staat om relatief veel urine vast te houden. Van sommige onderleggers beweren de fabrikanten dat ze wel 2 liter urine kunnen opnemen.

 

Daar moet worden bij aangetekend dat de wegwerponderlegger bij die hoeveelheden helemaal verzadigd is. Dat betekent: als je hem zou oppakken en naar beneden zou laten hangen, dan loopt het vocht er gewoon uit. Zoveel urine wilt u dus niet in een onderlegger hebben. U zou dan op een zeer natte onderlegger liggen.

 

De onderlaag van de wegwerponderlegger bestaat eigenlijk altijd uit een flexibele kunststof waarvan de belangrijkste eigenschap is dat het geen vocht doorlaat. Dat is natuurlijk ook wat de gebruiker verwacht van deze matrasbeschermer: dat gelekte urine er nooit doorheen kan druppelen.

 

Wegwerponderleggers kunnen natuurlijk ook in de stoel, rolstoel en in de auto worden gebruikt. Maar er zijn nog veel meer toepassingen: op de operatietafel, bij het verzorgen van wonden, het afnemen van bloed, bij de tandarts, maar ook in de hondenmand, bij incontinente dieren, et cetera.

 

Wegwerponderleggers zijn er in verschillende maten:

 

 • 40 x 60 centimeter
 • 60 x 60 centimeter
 • 90 x 60 centimeter
 • 80 x 170 centimeter

 

Deze laatste matrasbeschermer van 80 x 170 cm heeft instopstroken. Die hebben als doel om de onderleggers op hun plaats te houden. Wanneer mensen slapen, draaien ze meerdere keren per nacht om. Soms liggen mensen een tijd te woelen waardoor lakens en dekens opgerold raken. Een onderlegger die onder het laken ligt, zal dan ook draaien of zelfs verfrommelen. Op dat moment is het bed niet meer of nog slechts gedeeltelijk beschermd.

Instopstroken worden onder het matras gestoken waardoor de onderlegger strakker over het bed kan worden gespannen. De kans op schuiven en verfrommelen wordt veel kleiner en het bed is beter beschermd. Daarom is bovenstaand product erg populair, en niet alleen bij onrustige slapers.

 

 

De wasbare onderlegger

 

Veel mensen kiezen liever voor een wasbare onderlegger dan een wegwerponderlegger. Zij hebben hier verschillende redenen voor:

 

 • Wasbare producten zijn erg duurzaam: je kunt ze wel 300 keer wassen. Dat geeft ze een zeer lange levensduur en het scheelt veel afval in de vuilnisbak.

 

 • Ze zijn zacht en comfortabel. Dat maakt ze prettig om op te slapen. Ze zijn ook nog geruisloos, in tegenstelling tot veel wegwerponderleggers die nog weleens kraken wanneer je er op gaat liggen.

 

 • Ze bieden een uitstekende bescherming tegen vocht. Door de waterdichte onderkant is het onmogelijk dat er urine doorheen lekt. Ook hebben ze een grote absorptie, sommige tot wel twee liter.

 

Abso Matrasbeschermer

 

 


Ook hierbij geldt weer dat je niet op een wasbare onderlegger wilt liggen die volledig verzadigd is. Deze producten bevatten geen SAP-korrels die het vocht omzetten in een gel.

 

De urine blijft weliswaar opgesloten in de onderlegger, maar het moet er ook weer uit. Dat gebeurt tijdens het wassen. De kunststoffen die het vocht vasthouden, laten het dan weer los, zodat de urine en nare luchtjes volledig verdwijnen.

 

Wegwerpsteeklaken

zijn heel dunne plastic lakens die over het matras worden gelegd of gespannen om deze te beschermen. Ze bestaan uit een flinterdun laagje plastic dat tegen een papieren laag zit aangeplakt. Steeklakens nemen zelf geen urine op. Ze houden het alleen tegen. Steeklakens worden op het matras gelegd en onder het matras gestoken om ze op hun plaats te houden.

 

Ze zijn er in verschillende afmetingen.

terug naar top

 

= = = = = = = = = = = = = = =

 

Kiezen van het juiste incontinentiemateriaal

 

Over incontinentiemateriaal wordt niet altijd openlijk gesproken. Daarom informeren mensen zich op internet zo goed en zo kwaad als het gaat over de producten. De uitkomst is vaak dat niet de juiste informatie wordt gevonden en dat men verkeerde producten kiest. Of mensen gebruiken ze verkeerd, waardoor de kans op lekken toeneemt of huidirritaties ontstaan.

 

Huidirritaties

 

Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer mensen hun toevlucht zoeken in maandverbanden of inlegkruisjes. Deze zijn lekker dun en nauwelijks zichtbaar onder de kleding. Maar ze zijn gemaakt om slechts enkele dagen per maand te dragen. Er zitten geparfumeerde stoffen in om geurtjes tegen te houden. Bij dagelijks gebruik is de kans groot dat de huid geïrriteerd raakt.

 


Inlegkruisjes bestaan vooral uit katoen en bevatten nauwelijks absorberende korrels, waardoor ze niet in staat zijn vocht op te slaan. Wanneer je deze inlegkruisjes of maandverbanden langdurig draagt, wordt het op de huid vochtig. Met schrale of rode plekken tot gevolg.

 Huidverzorging

Welk materiaal heeft u nodig?

 

U begrijpt dat wij niet in een paar zinnen kunnen zeggen welk materiaal u nodig heeft. We geven u wel een aantal zaken mee die belangrijk zijn bij het maken van een goede keuze.

 

Uiteraard kunt u altijd contact met ons opnemen om te bespreken wat voor u de beste oplossing is.


Zoals eerder gezegd kunt u kiezen uit een aantal verschillende producten.

 

 • Pants
 • Slips
 • Inleggers
 • Flex

 

En dan is er voor lichte incontinentie nog wasbaar incontinentieondergoed.

 

Of u nu kiest voor een slip, pants, inlegger of flex hangt voor een groot deel af van uw persoonlijke voorkeur. Maar er is wel een aantal verschillen tussen de producten die bepalend zijn voor uw keuze.

 

Hoeveel urine verlies ik?

 

Allereerst over de opname die u nodig heeft.

 

Wanneer iemand voor het eerst last krijgt van urineverlies zal hij of zij een paar druppels al ervaren als een groot probleem. Als je aan deze mensen vraagt: Hoeveel urine verliest u? Dan is het antwoord waarschijnlijk: heel veel, terwijl het in werkelijkheid een paar druppels zijn die met de lichtste incontinentiematerialen zijn op te vangen. Wanneer iemand 100cc (een klein kopje koffie) verliest wordt dat ervaren als heel veel.

 

Er is een aantal manieren om het urineverlies te classificeren. In onderstaand plaatje is de verdeling een schaal van 5: van het verlies van enkele druppels tot het verlies van de gehele blaasinhoud

 

 

Lichte / matige / zware incontinentie

 

Vaak wordt de mate urineverlies verdeeld in een schaal van 3.

 

 • Verliest u druppels of scheutjes? Dan kunt u spreken van licht urineverlies.
 • Verliest u scheuten, maar kunt u nog wel plassen als u naar het toilet gaat? Dan spreken we van matig urineverlies.
 • Leegt u uw hele blaas dan is er sprake van zware incontinentie.

 

 Lekkage

 

Lichte incontinentie

Bij het verlies van druppels en een beetje meer, ligt het voor de hand om te kiezen voor een inlegger of voor wasbaar incontinentie ondergoed.

 

U kunt dan denken aan inleggers als TENA For Men level 0, 1 en 2. Maar ook de mannen-producten van Attends, Seni, Depend en zijn zeer geschikt.

Voor dames zijn er de lijnen van TENA Lady, Depend Verband, Attends Soft en Abena Abri-Light. Ze bestaan uit verschillende producten die oplopen in afmeting en opnamecapaciteit.

 


Matige incontinentie

 

Voor matige incontinentie zijn er voor heren inleggers als de Seni Man Super, Absorin Mincy Normal of bijvoorbeeld de Attends For Men 4.

 

Vrouwen kijken simpelweg in de vrouwenlijnen naar de zwaardere producten, zoals de TENA Lady Super en Maxi, de Abena Abri-Light Super of de Absorin Comfort Finette Maxi Night.

 

Mannen en vrouwen met matige incontinentie kunnen kiezen voor slips, zoals de Abena Abri-Form met het cijfer 1 aan het einde. Ook de TENA Slip Plus is geschikt. De slips kunt u overigens de hele dag aanhouden, want ze hebben al een flinke absorptie voor mensen met matige incontinentie.

 

Natuurlijk kunt u bij matige incontinentie kiezen voor een broekje. Mooie en discrete producten zijn de TENA Lady Pants, de TENA Men Premium Fit, de Depend Pants For Men of de Seni Active Pants.

 


Zware incontinentie

 

Bij zware incontinentie zijn er inleggers zoals TENA Comfort, Abena Abri-San, Depend Anatomic en Attends Contours. Al deze producten hebben een lijn die oploopt in grootte en opname.

 

De lichtere producten heten meestal Normal, Plus of Extra, de zwaardere Super, Maxi of Ultima. Bij andere merken lopen de cijfers op, waarbij de 5 altijd minder opneemt dan de 10.

 

Hetzelfde geldt voor alle slips, pants en flex-producten. Allemaal lopen ze op in absorptie. Ook hier termen als Light, Normal, Plus, of cijfers als 5 of 6 voor lichtere producten. De zwaardere heten Super, Maxi en Ultima.

 

Belangrijk om te weten!

 

 1. De grootste opname hebben een slip en inlegger. De pants neemt minder urine op. Dus als u zelf niet meer naar de wc gaat, dan zal een pants waarschijnlijk te weinig opnemen met lekken tot gevolg.

 

 1. Een slip zet u zelf met plakstrips vast. U kunt hem dus zo strak als nodig op het lichaam fixeren. Dat maakt de slip tot een heel veilige oplossing voor zowel overdag als ‘s nachts.

 

 1. Een inlegger kunt u gemakkelijk vervangen. U haalt hem simpelweg uit het ondergoed of de fixatiebroek en doet er een nieuwe in. Dat maakt ze zeer geschikt voor onderweg en voor minder mobiele mensen.

 

 1. Heeft u moeite om zelf een onderbroek aan te doen? Dan is een pants niet de oplossing voor u, want deze doet u aan zoals uw eigen ondergoed.

terug naar top

 

= = = = = = = = = = = = = = =

 

Welk incontinentiemateriaal bij ongewenst verlies van ontlasting?

 

Er is een groot verschil tussen het opvangen van urine en ontlasting. Urine vindt snel zijn weg in het materiaal en wordt daar door super absorberende korrels omgezet in een gel. Een stevigere ontlasting blijft op het materiaal liggen en trekt er niet in.

 

Incontinentiemateriaal heeft dan vooral de functie om op te vangen en af te sluiten zodat er geen lekkage ontstaat en ongewenste geurtjes zoveel mogelijk binnenboord blijven.

 Attends For Men

Bij ontlastingsincontinentie zijn er in principe 3 oplossingen (de flex laten we hier even buiten beschouwing):

 

 1. Een inlegger
 2. Een slip (de luier die u zelf op de heup vastplakt)
 3. Een pants, ook wel luierbroekje genoemd.

 

Ook zijn er speciale inleggers voor het verlies van ontlasting, zoals de Attends F6 en de Abena Abri-San Premium Special - faeces.

 

Welke oplossing u kiest, hangt van verschillende zaken af:

 

 1. Hoeveel ontlasting u verliest.
 2. Of u ook urine verliest.
 3. Wanneer u verliest.
 4. Of de ontlasting dik of dun is.
 5. Bij welk materiaal u zich het prettigst voelt.

 

 

Voordelen van de inlegger:

 

 • U kunt ze makkelijk onderweg verwisselen wanneer u heeft verloren.
 • Ze zijn relatief goedkoop in gebruik.
 • Ze zijn er in tal van soorten en maten. Blijkt een inlegger te klein, dan kunt u een grotere kiezen.

 

 

Voordelen van de slip:

 

 • U zet ze zelf vast waardoor ze goed gefixeerd rond het lichaam zitten. Het is hierdoor vrijwel uit te sluiten dat er lekkage optreedt.
 • Ze hebben een zeer grote opname, wat belangrijk is wanneer u ook volledig urine-incontinent bent.
 • Ze zijn er in allerlei soorten maten, zodat u altijd een product kunt vinden dat bij uw wensen past.

 

 

Voordelen van de pants:

 

 • Sluiten dankzij veel elastiek goed aan, waardoor de kans op lekken zeer klein is.
 • Voelt en zit als een onderbroek, wat voor veel mensen prettig is, omdat ze er minder aan herinnerd worden dat ze last hebben van incontinentie.

 

Tips voor het kiezen van het juiste materiaal bij fecale incontinentie:

 

 1. Wanneer de ontlasting dik is en u verliest geen urine, kies dan voor een product met een lage absorptie. Stevige ontlasting trekt niet in een incontinentiemateriaal, dus u heeft geen grote opname nodig. U bent goedkoper uit met materialen die minder opnemen.

 

 1. Wanneer u voor een inlegger kiest, wilt u natuurlijk een zo klein mogelijke. Het voordeel daarvan is duidelijk: geen dikke laag in uw ondergoed en dus een kleinere kans dat anderen het zien of horen. Het nadeel: ontlasting kan eronder vandaan komen. Het is dus altijd zoeken naar de juiste grootte. Verliest u steeds een beetje en bent u in de gelegenheid om te verschonen, dan kunt u met een kleiner verband af. Verliest u veel en kunt u niet altijd verwisselen, dan zult u een groter materiaal nodig hebben.

 

 1. Een nadeel van een broekje kunt u bij het verwisselen tegenkomen. Een pants scheurt u zelf los bij het verschonen. Dan bestaat de kans dat de ontlasting tegen uw benen komt. Dit vraagt dus enige handigheid. Ook wanneer het voor u lastig is om een onderbroek aan te doen, dan zal een pants voor u niet de oplossing zijn. U moet soms onderweg in een toilet verwisselen, waarbij het broekje moet worden aangetrokken als een onderbroek. Vraag u af of u dit kunt.

terug naar top

= = = = = = = = = = = = = = =

 

Waarom hebben mannen eigen incontinentiemateriaal?

 

Inleggers, slips en pants: in principe kunnen ze allemaal worden gebruikt door zowel mannen als vrouwen. Toch hebben mannen hun eigen incontinentiemateriaal, die meestal “For Men” heten.

 Tena Men

Waarom?

 

Een paar decennia geleden moest iedereen een slecht passende, uniseks incontinentieluier dragen. Gelukkig is er inmiddels veel veranderd. De makers van incontinentiemateriaal weten dat mannen en vrouwen verschillende behoeftes hebben op het gebied van incontinentieproducten.

 

De belangrijkste reden hiervoor is het verschil in anatomie tussen mannen en vrouwen. Bij incontinentiemateriaal voor vrouwen ligt de absorptiezone voornamelijk onder, terwijl mannen meer bescherming aan de voorkant nodig hebben. Incontinentiemateriaal voor mannen kunnen niet door vrouwen worden gebruikt. En in de meeste gevallen zijn de specifieke vrouwenproducten minder geschikt voor mannen.

 

 

De maat

 

Ook is er een verschil in maten tussen mannen en vrouwen. Daarom zijn er fabrikanten, zoals Depend en TENA, die ervoor kiezen om pants te maken speciaal voor mannen of vrouwen. Ze maken broekjes die beter aansluiten op de behoefte en op het lichaam van mannen en vrouwen.

 

Dit komt het draagcomfort ten goede en beschermt de gebruiker beter. Want een slecht passend broekje leidt tot wrijving en schuren, waardoor ongelukjes kunnen gebeuren.

 

Daarbij is er natuurlijk de marketing van de producten. Mannen kopen liever een product waarvan de fabrikant zegt dat het speciaal voor hem is gemaakt. Dat wordt met donkere kleuren en stoere printjes benadrukt. Voor vrouwen worden elegante incontinentiebroekjes en inleggers met bloemetjesprints gemaakt.

 

terug naar top

= = = = = = = = = = = = = = =

 

Wel of geen pants gebruiken?

 

Wanneer mensen incontinent worden, zijn ze vaak geneigd om gebruik te gaan maken van een incontinentiebroekje: een pants. Deze broekjes zijn de laatste jaren erg populair geworden.

 Tena Silhouette Plus broekje

Daar is een aantal goede redenen voor:

 

 • Ze vangen de urine en/of ontlasting uitstekend op.
 • Het voelt en draagt als gewoon ondergoed.
 • Ze zijn na gebruik gemakkelijk open te scheuren en weg te gooien.
 • Ze zijn nauwelijks zichtbaar onder de kleding.
 • Het kraakt niet bij het dragen.

 

Toch zijn er ook nadelen. De broekjes bestaan in verschillende maten, maar het gaat altijd om twee afmetingen: die van de heup en die van de benen. Het kan dus gebeuren dat het broekje op de buik mooi aansluit, maar bij de benen past het net niet goed. Bij dunne benen is er te veel ruimte, bij dikkere benen gaan de elastieken in de beenopeningen knellen.

 

Bij een slip of een inlegger met fixatiebroekje is de kans groter dat het product rond zowel taille als benen goed aansluit.

 Tena Silhouette Normal broekje

Uittrekken

 

Een ander nadeel van de pants is dat je bij elke verschoning alle kleding uit moet doen om een nieuw broekje aan te trekken. Dit probleem is er niet bij inleggers, waarbij alleen de onderbroek naar beneden hoeft om het product te verwisselen.

 

Een veelgemaakt fout bij pants is dat er in het broekje ook nog een inlegger wordt gedaan. Men denkt dan langer met de pants te kunnen doen. Daar zijn ze echter niet voor gemaakt. Wanneer de inlegger verzadigd is, loopt de urine er niet doorheen. Het gaat er juist via de zijkanten uit en loopt dan langs de benen naar beneden.

 

Kosten

 

Ook speelt voor veel mensen mee dat pants een stuk duurder zijn dan inleggers en slips. De reden is dat er veel elastiek nodig is om een broekje te maken. Het is een ingewikkeld productieproces dat zorgt voor beduidend hogere kosten voor de consument.

 

Dan is er nog het argument van milieu. De productie, het materiaalgebruik en het verwerken van de pants zijn meer belastend dan andere producten.

 

Maak uw eigen afweging

 

Ondanks de nadelen en dankzij de vele voordelen, kiezen veel mensen die incontinent zijn voor het gemak en het veilige gevoel van een pants.

terug naar top

= = = = = = = = = = = = = = =

 

Hoe vaak moet je incontinentiemateriaal verwisselen?

 

Er is een aantal redenen om incontinentiemateriaal te vervangen:

 

 • Het is verzadigd.
 • Het begint door te lekken.
 • De huid raakt geïrriteerd.
 • De plakstrips laten los.
 • U ruikt nare geurtjes.

 

U bepaalt natuurlijk zelf wanneer en hoe vaak u uw incontinentiemateriaal vervangt. Voelt u zich prettiger wanneer u vaker verschoont? Dat is natuurlijk geen probleem. Hiermee voorkomt u nare luchtjes en het blijft droog, wat het risico op huidirritaties verkleint.

 

Maar wat raden incontinentieverpleegkundigen aan voor het vervangen van materialen?

 

Niet na ieder urineverlies incontinentiemateriaal verwisselen

 

Het is heel normaal dat iemand het incontinentiemateriaal wil verwisselen wanneer er urine is verloren. Maar materialen als slips, pants en inleggers hoeven niet na ieder urineverlies te worden vervangen. De absorptie van de producten is over het algemeen zo groot, dat er meerdere plasjes in kunnen worden opgevangen.

 

In principe kunt u ervan uitgaan dat incontinentiemateriaal na 4 tot 6 uur wordt vervangen. Gedurende de nacht zult u het incontinentiemateriaal wat langer gebruiken, maar houd een maximum van 10 uren aan.

 

Veel incontinentiemateriaal heeft een urine-indicator aan de buitenzijde die vertelt of een materiaal moet worden vervangen.

 

De gele streep wordt blauwig wanneer de slip verzadigd raakt.

 

 

Materiaal aanpassen op situatie

 

Hoe vaak u incontinentiemateriaal vervangt, hangt natuurlijk ook af van het materiaal dat u gebruikt. Materialen met een hoge absorptiecapaciteit kunnen veel meer urine opnemen, en kunnen dus langer worden gebruikt.

 

Wanneer u regelmatig vervangt, nog ver voordat een product is verzadigd, gebruik dan een materiaal voor lichte incontinentie. Want de zwaardere materialen kunnen veel meer opvangen en zijn veel duurder. Bij veelvuldig verwisselen kunt u dus af met goedkoper incontinentiemateriaal.

terug naar top

= = = = = = = = = = = = = =

 

Welk incontinentiemateriaal voor de nacht?

 

Veel mensen vragen zich af of ze voor de nacht ander incontinentiemateriaal nodig hebben dan overdag. Een antwoord is niet één, twee, drie te geven. Het verschilt sterk per persoon. Maar gelukkig weet u zelf het best hoe u slaapt en hoe u plast.

 Zeester

Zwaar verband voor de nacht

 

Het grootste verschil tussen de dag en de nacht is dat mensen overdag in staat zijn vaker van incontinentiemateriaal te wisselen. Wanneer ze het idee hebben dat het materiaal verzadigd is, nemen ze een nieuwe.

 

In de nacht, tijdens het slapen, weet je niet hoeveel urine in de luier is gelopen. Daarom is het verstandig om gedurende de nacht een materiaal met veel super absorberende korrels te gebruiken.

 

Plassen in je slaap

 

Ook zijn er mensen die van zichzelf weten dat ze tijdens de nacht niet veel urine verliezen. Zij kunnen het product van overdag ook gewoon ’s nachts gebruiken.

 

Het is ook mogelijk dat u tijdens de nacht juist meer verliest. Dan kunt u, als u overdag bijvoorbeeld een Pants Normal gebruikt, voor de nacht voor een Pants Super nemen. Voor de veiligheid, zodat u zeker weet dat er niks mis kan gaan.

 

Houding in bed

 

Wat ook meespeelt, is de houding die we in de nacht aannemen. De benen gaan op elkaar zodat het product wordt fijn gedrukt. Bij een rugligging loopt urine vaak meer naar achteren, waardoor niet de kern maar het achterste deel van de luier benut wordt. Terwijl in de kern juist de meeste absorberende korrels zitten.

 

Incontinentiemateriaal voor de nacht uitproberen

 

Voor iedereen is de situatie ’s nachts anders, wat het onmogelijk maakt een algemeen advies te geven. U kunt voor uzelf bedenken of u in de nacht meer of minder urine verliest.

 

Wat betreft de materialen is het dan een kwestie van uitproberen. We kunnen in elk geval zeggen dat met een slip alle risico’s worden vermeden. Een slip is in principe perfect voor de nacht. Het sluit goed aan en het absorberend niveau is zeer hoog.

 

Toch zijn er mensen die liever geen slip dragen, omdat het ze te veel aan een luier doet denken. Zij kiezen voor een inlegger of een broekje.

terug naar top


= = = = = = = = = = = = = = =

 

 

Gebruik incontinentiemateriaal: vouwen en lucht inbrengen

 

Wanneer u incontinentiemateriaal gaat gebruiken, moet het product eerst worden gevouwen om het terug in model te krijgen en er lucht in te brengen.

 

Van een inlegger, slip of broekje maakt u het deel dat het vocht moet opnemen met de vingers een beetje los en vouwt het als een bootje. De zijkanten van de luier (die tegen de benen zitten) staan dan iets omhoog zodat ze goed aansluiten.

 

 vrouwen

Met deze behandeling krijgt u het oorspronkelijke model terug en vormt het materiaal zich naar het lichaam. Het incontinentieproduct zal beter vocht opnemen en het geeft minder kans op lekken, dankzij de opstaande lekrandjes.

 

Goedkoper transport

 

Incontinentiemateriaal zit altijd strak opgevouwen in de verpakking, waardoor de watten aan elkaar plakken. Luiers komen dan ook erg stug en in elkaar gedrukt uit de verpakking.

 

Alle incontinentiematerialen worden in de fabriek strak opgevouwen zodat de lucht eruit gaat. Het doel is ze zo klein mogelijk te maken. Want hoe minder lucht in de luier, hoe meer er in een doos kunnen en hoe meer luiers uiteindelijk in een vrachtwagen passen.

 

Een strak opgevouwen luier is dus goed om te vervoeren, maar niet om te gebruiken!

 

Hogere opnamecapaciteit

 

Door het product even te “masseren” en te vouwen, komen de watten en de super absorberende korrels los. De luier vindt zijn oorspronkelijke vorm. Hierdoor wordt de opnamecapaciteit vergroot en neemt de kans op doorlekken sterk af, omdat het beter afsluit. Daarbij zit het een stuk prettiger.

 

Waarom vooraf vouwen?

 

 • Het zit comfortabeler
 • Het neemt meer vocht op
 • Kleinere kans op doorlekken

 

Het vooraf vouwen is belangrijk en de gebruiker heeft er veel baat bij. Daarom is het vreemd dat dit nergens op de verpakking van incontinentiemateriaal staat. Hopelijk kunnen fabrikanten in de toekomst een hoekje van de verpakking vrij maken voor een vouwinstructie.

terug naar top


= = = = = = = = = = = = = = =

 

Plastic slips, wat is het verschil met een ademend product?

 

Elke slip, elke pants en elke onderlegger heeft een plastic buitenkant. Het plastic wordt door een machine ‘opgeruwd’. Hierdoor komen vezels los en voelt het zacht aan. Dit zachte plastic voelt prettig op de huid.

 

Fabrikanten geven het de naam cottonfeel of katoenzacht mee. Maar met katoen heeft het niks te maken. Het is en blijft een kunststof.

 

Een belangrijke eigenschap van cottonfeel is dat het ademt. Het binnenklimaat verbetert hierdoor: vocht wordt afgevoerd en frisse lucht toegevoegd.

 

Eigenlijk zijn alle fabrikanten het erover eens: mensen zouden allemaal cottonfeel moeten gebruiken. Want bij een product met een gesloten plastic buitenzijde is de kans op huidproblemen veel groter, zeker in de zomer.

 Tena slip Original

Maar waarom willen dan zoveel klanten de slips met een plastic buitenkant, zoals deze producten:

 

 

 

Zij hebben hier een aantal redenen voor:

 

 • Een plastic slip glijdt veel beter in bed. Een cottonfeel is wat stroever, waardoor het product wat meer rond het lichaam gaat draaien. Hierdoor neemt de kans op lekken toe.

 

 • Plastic geeft mensen het veilig gevoel.

 

 • Een plastic slip laat zeker geen urine door. Fabrikanten beweren dat dit bij cottonfeel ook niet het geval is. Jawel zeggen gebruikers: onder druk kun je er vocht doorheen persen. Nee, zeggen fabrikanten: door de warmte van de urine kan er condensatie van vocht plaatsvinden aan de buitenkant van het product. Zoals dat ook bij een plastic buitenzijde gebeurt.

 

 

Wij mengen ons niet in de discussie tussen gebruikers en fabrikanten. Iedereen moet gebruiken wat hij of zij wil, vinden wij.

 

Bij incontinentiemateriaal speelt het gevoel van veiligheid een belangrijke rol. Daarom zijn er zoveel tevreden gebruikers van slips met een plastic buitenzijde.

terug naar top

 

= = = = = = = = = = = = = = =

 

 

Plastic broekje, wel of niet gebruiken?

 

Dit is eigenlijk eenzelfde discussie als die bij de slips met plastic buitenzijde. Deze broekjes zijn 100% zeker urinedicht en geven de gebruiker zo een zeker gevoel, bijvoorbeeld wanneer deze een uitje maakt of een boodschap doet.

 

Eerst over de broekjes. Plastic broekjes nemen zelf niks op, ze worden over een slip, pants of inlegger gedragen. Ze zijn er als extra slot op de deur, voor wanneer u een ongelukje heeft.

 Plastic broek Surpima

Een klant van ons vertelde waarom hij plastic broekjes gebruikt:

 

“In verband met incontinentie draag ik al vele jaren broekluiers van het zwaarste soort. Ik heb alle soorten wel gedragen en kan geen andere conclusie trekken dan dat extra bescherming met een plastic broek wél noodzakelijk is. Verschonen is namelijk niet altijd meteen mogelijk als de slip ineens verzadigd raakt. Dan is een extra beschermingslaag gewoon noodzakelijk om de kleding droog te houden.

 

Nog een reden is dat geen enkele natte luier in staat is om bij hoge druk op het zitvlak het vocht vast te houden. Bijvoorbeeld fietsen is voor elke natte luier een moment om te gaan lekken. Buiten de deur kom ik niet meer zonder gebruik van plastic broek.

 

Nog een voordeel van een plastic broekje is het voorkomen van schuurplekken tussen de benen. Natte luiers worden dik en dan neemt het oppervlak aan de zijkant van de luier dat tegen de huid van de benen wrijft toe. Zeker bij de ruwe cottonfeel luiers ontstaan er dan razendsnel pijnlijke schuurplekken. Om dat tegen te gaan helpen plastic broeken ook heel goed. Door de gladheid van het plastic neemt de wrijving af en blijft de huid langer intact.”

terug naar top

= = = = = = = = = = = = = = =

 

Huidverzorging bij incontinentie

 

Bij incontinentie kunt u niet zonder een goede verzorging van de huid. Langdurige blootstelling van urine aan de huid kan tot pijn, irritatie en zelfs serieuzere huidproblemen leiden. Het gebruik van incontinentiemateriaal kan deze klachten verergeren.

 

Warmte en vocht

 

De combinatie van warmte en vocht is desastreus voor de huid. Urine valt op het lichaam en blijft daar enige tijd liggen. Het vocht bevat stoffen die de huid aantasten. Het broeierige klimaat onder de kleding verergert de irritatie. Deze blootstelling aan vocht en urine kan de huid rood, gevoelig, schraal en pijnlijk maken.

 Huidverzorging

Beste keuze voor de huid

 

Ook kan het gebeuren dat een materiaal tegen de huid drukt en schuurt. Dit kan rode en branderige plekken geven. Uiteraard spelen de kwaliteit en pasvorm van de producten hierbij een belangrijke rol. Ook gebeurt het dat mensen kiezen voor te kleine hulpmiddelen omdat deze minder zichtbaar zijn onder kleding, maar dat is niet altijd de beste keuze voor de huid.

terug naar top

Huidverzorging incontinentie

 

Bij een geïrriteerde huid en om grotere problemen te voorkomen, is het belangrijk het lichaam rond het materiaal goed te verzorgen. Het is zaak de huid te vitaliseren, zodat het beter in staat is de inwerking van urine op te vangen. Dit begint natuurlijk bij de huid wassen, goed drooghouden en blootstellen aan frisse lucht.

           

Extra bescherming met huidverzorging bij incontinentie

 

De huid moet haar natuurlijke beschermlaag zoveel mogelijk behouden. Dit is tenslotte de beste protectie. Daarnaast zijn er producten die extra bescherming geven tegen de negatieve invloeden van urine, warmte en vocht.

 

Huidverzorging bij incontinentie begint met het wassen. Dat kan met alleen water of met een speciale reinigingszeep. Bekijk goed welke zeep voor u het meest geschikt is.

 

Bij het wassen moeten de plooien in huid extra aandacht krijgen. De huidplooien hebben het grootste risico op smetten. Na het wassen goed afdrogen, want een blijvend vochtige huid is één van de belangrijkste oorzaken van huidproblemen. Wanneer de huid goed droog is, kunt u een crème gebruiken om hem te voeden en te helen. Er zijn tal van producten die u hierbij helpen.

 

Tijdig vervangen

 

Om een droog onder de kleding te behouden, helpt het om luierbroekjes en inleggers tijdig te vervangen en daarbij de huid telkens goed schoon wassen en droog te houden. Dit kan bijvoorbeeld met Verzorgend Wassen-producten.

terug naar top

 

= = = = = = = = = = = = = = =

 

 

Online incontinentiemateriaal kopen: waar moet u op letten?

 

Een gebruikelijke weg om incontinentiemateriaal te kopen, begint met een bezoek aan de huisarts. Die brengt het probleem in kaart en verwijst door naar een apotheek of zorgwinkel. Daar krijgt u een materiaal voorgeschreven dat door de zorgverzekeraar wordt vergoed.

 

Maar als u er nu voor kiest om incontinentiemateriaal online te bestellen, waar moet u dan op letten?

 

Incontinentiemateriaal online bestellen

 

Er zijn veel goede redenen om materialen op internet te kopen.

 • U krijgt van de apotheek niet het materiaal dat u wilt hebben.
 • U moet te ver rijden voor een leverancier of u bent slecht ter been.
 • Of u hebt geen zin om uw verhaal in een volle apotheek te doen.
 • Online kopen is vaak goedkoper dan bij de apotheek, zelfs wanneer de verzekeraar een deel van de materialen vergoedt.

 

In dat geval zijn er op internet tal van winkels, zoals 123Drogisterij, die kunnen helpen.

 

 

Waar moet u op letten als u online koopt?

 

 1. Is het een betrouwbare winkel?

Kijk of op de pagina ’over ons’ te achterhalen is waar het bedrijf is gevestigd. Staat er een adres, een nummer van de Kamer van Koophandel en een vast telefoonnummer? Kunt u ze bellen? Durft de winkelier met een foto op zijn website en kunt u namen vinden die ook in Google bestaan?

 

Het zijn allemaal geen garanties dat de winkel betrouwbaar is, maar hoe beter een bedrijf traceerbaar is, hoe kleiner de kans op oplichting.

 

 1. Welk product hebt u nodig?

Misschien bent u tevreden over het product dat u gebruikt en zoekt u op internet een adres om het te bestellen. Dan komt u er wel uit.

 

Maar weet u niet wat u moet hebben? Dan is het lastig om goed advies te krijgen. Informatie is wel te vinden, maar het staat vaak versnippert over verschillende websites.

 

Het beste is om met een specialist in incontinentiemateriaal te spreken. Zij kunnen vragen stellen over uw specifieke situatie en u van advies voorzien. Helaas zijn er weinig winkels met kennis van zaken. Weet dat bijvoorbeeld de grote apotheken die via internet verkopen, natuurlijk geen kennis van alle producten in het assortiment hebben.

 

 1. Let op de (extra) kosten en leveringsvoorwaarden

Niets zo vervelend als u pas bij het afrekenen ontdekt dat de prijs hoger is dan bij het product vermeld staat. Bijvoorbeeld omdat er nog bezorgkosten of btw bijkomen.

Kijk dus goed of het bedrag bij het product hetzelfde is als bij de kassa.

 

Retourzending: Wie betaalt?

Waar u ook op moet letten, is wat er gebeurt wanneer er iets misgaat bij de verzending of wanneer u een verkeerde keus heeft gemaakt. Wie draait op voor de kosten van een retourzending? En wat doet een bedrijf wanneer een pakket niet is aangekomen?

 

123Drogisterij betaalt altijd de retourzending. Wanneer een pakket door de post niet is bezorgd, sturen we direct een nieuw pakket. Wij trekken het verhaal van onze klanten nooit in twijfel.

 

Het enige dat voor ons telt, is dat u zo snel mogelijk de juiste producten in huis heeft!

terug naar top

= = = = = = = = = = = = = = =

 

 

Ter afsluiting

 

Als u na het lezen van dit Handboek Incontinentiematerialen nog vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag met het kiezen van het juiste product.

 

Wij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur op nummer 0492-747100.

 

U kunt natuurlijk ook al uw vragen mailen naar: info@123drogisterij.nl.

Wij reageren altijd dezelfde dag, uiterlijk de volgende ochtend, op uw bericht.